Upadłość firmy, a zaległa pensja.

Dzień dobry, firma, w której pracuje złożyła wniosek o upadłość. Niestety już za marzec nie dostałam wypłaty, pierwszy raz znajduje się w takiej sytuacji i nie wiem co mam robić. Nie wszyscy mają taką poduszkę finansową by przeżyć przez 1 miesiąc, nie opłacając rachunków oraz kredytów. Obecnie przebywam na L4, które również płaci pracodawca. Czy ktoś był w podobnej sytuacji i wie jak się zachować? Gdzie się udać jak najszybciej i zdobyć swoje pieniądze?
anonim cytuj
10-04-2024
Jeżeli to jest umowa o pracę, to PIP. Być może to wystarczy, żeby pracodawca wypłacił zaległe wynagrodzenie, jeżeli przestraszy się dodatkowych kłopotów i kosztów, trzeba próbować.

anonim cytuj
10-04-2024
To syndyk będzie spłacał w pierwszej kolejności należności dla pracowników, jednak w żadnym razie nie można liczyć na to, że będzie to szybko, sprawy upadłościowe nieraz ciągną się latami, albo, ze w ogóle nastąpi, jeśli firma nie ma nic.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Proszę o poradę kuzynka pracowała 5 lat jako doradca w biurze finansowym urodziła dziecko była na macierzyńskim po macierzyńskim chciała wrócić ale jej stan zdrowia nie pozwolił na to więc poszła na L4 będąc na L4 dowiedziała się, że kierownik likwiduje stanowiska pracy wróciła do pracy po czym dostała wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia, przyczyną rozwiązania umowy jest: Likwidacja stanowiska pracy Podstawa prawn...
Alimenty
Dzień dobry od pewnego czasu były mąż nie płacił mi alimentów. Sprawa trafila do komornika, który również nie potrafił wegzekwować należności. Od czerwca tego roku pobieram alimenty z funduszu. Od tego też miesiąca jego babcia zaczęła robić mi przelewy w wysokości 400-500zl na konto tytułując je Alimenty i imiona dzieci. Przyjmowałam je jako zaległe bo mąż ma kilkanaście tysięcy długo. Zgłosiłam te wpłaty niedawno do komornika bo potrzebuje nowe ...
Wyrównanie nagrody jubileuszowej.
Sprawa wygląda następująco: Pod konie stycznia 2022, byłem uprawniony do nagrody jubileuszowej. Jubileuszówkę otrzymałem. W kwietniu była podwyżka uposażeń z wyrównaniem od stycznia. Z tego co już się dowiedziałem powinienem dostać wyrównanie nagrody jubileuszowej w związku z podwyżką (chyba że się mylę). Do chwili obecnej wyrównania nie dostałem. osoba odpowiedzialna za te sprawy zwodzi mnie już ponad 1,5 roku stwierdzeniem "zrobi się"...
Dziedziczenie długów po śmierci syna.
Zmarły posiada dwójkę rodzeństwa oraz żyjącego ojca (matka nie żyje, brak dzieci). Ze znalezionej korespondencji wynika, że posiada spore długi. Nie posiada jednak żadnego majątku (nieruchomość, samochód etc). Pytanie 1: kto dziedziczy te długi, ojciec czy również rodzeństwo? Pytanie 2: co w sytuacji gdy ojciec umrze i nie zdąży odrzucić spadku po synu? Czy zobowiązania przechodzą na rodzeństwo, czy może zostaną ściągnięte ze spadku, który ojc...

Wyszukiwarka