Czy pracodawca może odmówić urlopu na żądanie?

Zostało mi powiedziane, że albo się zamienię z innym pracownikiem zmianami albo dostanę nieobecność nieusprawiedliwioną, jeśli nie przyjdę (na moje zapytanie o urlop na żądanie). To już 2 raz z rzędu...
anonim cytuj
13-02-2023
Przede wszystkim, ważne jest pamiętać, że pracodawca ma prawo do organizowania czasu pracy zgodnie z potrzebami przedsiębiorstwa, ale powinien to robić z poszanowaniem praw pracowników.

Zgodnie z Art. 129 § 1 Kodeksu Pracy, pracodawca ustala rozkład czasu pracy. Można zatem argumentować, że nie jesteś zobowiązany do zamiany zmian z innym pracownikiem, jeśli nie chcesz tego robić. Jednakże, Art. 151 Kodeksu Pracy stanowi, że pracownik jest zobowiązany do pracy w godzinach ustalonych przez pracodawcę.

Z drugiej strony, Art. 100 § 2 Kodeksu Pracy stanowi, że "Pracodawca jest obowiązany dbać o interesy pracowników". Jeżeli zmiana zmian z innym pracownikiem nie jest w Twoim interesie, możesz spróbować zwrócić się do pracodawcy z tym argumentem.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Brak płatności za wynajem lokalu.
Wynajmuje lokal na działalność gospodarczą. Niemal od początku był problem z płatnościami za wynajem, w końcu wręczyłam wypowiedzenie na którym jest napisane że najemca do dnia kiedy rozwiązujemy umowę zobowiązuje się do spłaty zadłużenia. Dziś jadę odebrać klucze, ale wiem od wspólnego znajomego że tych pieniędzy ta osoba nie ma. Co mogę teraz zrobić odbierając lokal?...
Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. Czy z tego powodu możliwa jest sprawa w sądzie?
Dzień dobry mam pytanie odnosnie ochroniarza Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. chyba chroniony bo ktoś wezwał ochrone przyjechala dosc szybko. Chcieli mnie wylegitmować ale nie wiedziałem ze to ochrona to podałem nie swoje danę a potem zaczeli sie awanturować to im podałem prawdziwe... coś gadali o jakiejs sprawie w sądzie przez to. Czy to możliwe? Policji zadnej nie bylo jak cos...
Ustawa o praniu brudnych pieniędzy i przeciwdziałaniu terroryzmowi.
Znajomy pomagał sąsiadowi w ogródku, kosił trawę, przycinał drzewka, rąbał drewno do kominka, grabił. Sąsiad wg wypracowanych godzin przelewał mu na konto raz w miesiącu kasę. Trwało to kilka miesięcy. Były to małe kwoty między 200, a 600 zł. W tytule wypłaty było tylko "wpłata". Teraz bank wzywa znajomego do osobistego wstawienia się w banku w celu wytłumaczeniu z jakiego źródła ma te wpłaty. Napisali coś o ustawie prania brudnych pien...
ZUS twierdzi, że nienależnie pobrałam emeryturę.
Witam, pytanie odnośnie pobranej emerytury rodzica. Emerytura została odebrana od listonosza kilka dni przed śmiercią rodzica. ZUS stwierdził, że emerytura się nie należała i chcą zwrotu. Czy należy się ostatnia emerytura za okres od 1go do 31 go kiedy rodzic zmarł 10go tego miesiąca? ...

Wyszukiwarka