Czy pracodawca może odmówić urlopu na żądanie?

Zostało mi powiedziane, że albo się zamienię z innym pracownikiem zmianami albo dostanę nieobecność nieusprawiedliwioną, jeśli nie przyjdę (na moje zapytanie o urlop na żądanie). To już 2 raz z rzędu...
anonim cytuj
13-02-2023
Przede wszystkim, ważne jest pamiętać, że pracodawca ma prawo do organizowania czasu pracy zgodnie z potrzebami przedsiębiorstwa, ale powinien to robić z poszanowaniem praw pracowników.

Zgodnie z Art. 129 § 1 Kodeksu Pracy, pracodawca ustala rozkład czasu pracy. Można zatem argumentować, że nie jesteś zobowiązany do zamiany zmian z innym pracownikiem, jeśli nie chcesz tego robić. Jednakże, Art. 151 Kodeksu Pracy stanowi, że pracownik jest zobowiązany do pracy w godzinach ustalonych przez pracodawcę.

Z drugiej strony, Art. 100 § 2 Kodeksu Pracy stanowi, że "Pracodawca jest obowiązany dbać o interesy pracowników". Jeżeli zmiana zmian z innym pracownikiem nie jest w Twoim interesie, możesz spróbować zwrócić się do pracodawcy z tym argumentem.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Sprawa alimentacyja.
Kolega twierdzi, że jego była małżonka (są od 5 lat rozwiedzeni) na pozwie o alimenty na dziecko zażądala pitu z urzędu skarbowego i wyciągów z konta. O ile pit z US jest oczywisty o tyle wyciągi z konta nie jestem pewien. Przecież na tych wyciągach jest wszystko, włącznie z wydatkami, które jednak kolega nie chce aby była małżonka je widziała. Może o takie wyciągi wnioskować? A jeśli może to kolega może się nie zgodzić? Dla jasności - kolega...
Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.
W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym. W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa. Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny. Jestem w szoku. Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ... Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwani...
Córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł. Czy w przypadku śmierci właścicielka powinna oddać kaucję? (zapis w umowie że przez pół roku nie musi tego robić)
Witam moja córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł umowa była na niego w umowie miała właścicielka zapis że przez pół roku nie musi oddawać kaucji. Czy w przypadku śmierci nie powinna postąpić uczciwe i oddać te pieniądze?...
Umowa o najem mieszkania.
Dzień dobry! Miałem podpisać umowę o najem mieszkania. Wpłaciłem kaucje o wysokości 2000pln a po zapoznaniu się z dodatkowymi szczegółami podjął decyzje o rezygnacji z tego mieszkania. Nie akceptowałem i nie podpisywałem żadnych umów tylko wysłałem przelew z tytułem kaucja. W tej chwili właściciel mieszkania nie odbiera telefonu i nie odpisuje. Jak mam postępować?...

Wyszukiwarka