Czy pracodawca może odmówić urlopu na żądanie?

Zostało mi powiedziane, że albo się zamienię z innym pracownikiem zmianami albo dostanę nieobecność nieusprawiedliwioną, jeśli nie przyjdę (na moje zapytanie o urlop na żądanie). To już 2 raz z rzędu...
anonim cytuj
13-02-2023
Przede wszystkim, ważne jest pamiętać, że pracodawca ma prawo do organizowania czasu pracy zgodnie z potrzebami przedsiębiorstwa, ale powinien to robić z poszanowaniem praw pracowników.

Zgodnie z Art. 129 § 1 Kodeksu Pracy, pracodawca ustala rozkład czasu pracy. Można zatem argumentować, że nie jesteś zobowiązany do zamiany zmian z innym pracownikiem, jeśli nie chcesz tego robić. Jednakże, Art. 151 Kodeksu Pracy stanowi, że pracownik jest zobowiązany do pracy w godzinach ustalonych przez pracodawcę.

Z drugiej strony, Art. 100 § 2 Kodeksu Pracy stanowi, że "Pracodawca jest obowiązany dbać o interesy pracowników". Jeżeli zmiana zmian z innym pracownikiem nie jest w Twoim interesie, możesz spróbować zwrócić się do pracodawcy z tym argumentem.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Kupno samochodu.
Prosiłbym o pomoc. Więc kupiłem sobie auto prywatnie od handlarza sprzedał mi na fakturę nie musiałem płacić podatku. Ciągle coś w tym aucie wychodzi zgłosiłem to e mailowo po około 12 dniach. Oczywiście handlarz mówi że nic nie ukryła ni nic mi nie naprawi(auto miało np. El podnoszona klapę bagażnika co się okazało ktoś wyjął z niej silnik ) ale. Najlepsze jest że zapłaciłem online za historię auta i przyszło mi że w Niemczech miał. Dwa razy wyp...
Zajęcie wynagrodzenia.
Od kilku lat płacę alimenty na dzieci w kwocie 2 tys. Otrzymałem dzisiaj pismo od komornika dot. zajęcia wynagrodzenia w związku z niespłaconym kredytem bankowym. Zarabiam 5 tys. na rękę, 2 tys. oddaję dzieciom. Czy w takiej sytuacji komornik zabierze mi całą kwotę powyżej minimalnego wynagrodzenia, tj. zostawi tylko 2.709,48 zł ? Jeżeli z tego oddam 2 tys. zł na dzieci, to na życie zostanie mi tylko 709,48zł. Co powinienem zrobić, żeby komornik ...
Dwa odszkodowania z tej samej polisy.
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia grupowego. Dołączyłem do ubezpieczenia w zakładzie pracy. Ubezpieczyciel oferował też ubezpieczenie dla małżonka. Więc ubezpieczyłem również żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszkę odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Składka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywała w szpitalu, za co uzyskała odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu więc sobie te polisy prz...
Czy będąc na zwolnieniu chorobowym od psychiatry ''chodzącym'' można osobiście złożyć wypowiedzenie z pracy czy jest to zabronione?
Witam do 31 stycznia mam zwolnienie chodzące od pychiatry z powodu mobbingu w pracy. chce zlozyc wypowiedzenie, rozwiazac umowe z ta firmą. Kiedy mam to zrobić i w jaki sposób? Czy moge to zrobić osobiscie? czy zus podwazy wtedy zwolnienie? proszę o szybką odpowiedź....

Wyszukiwarka