Czy pracodawca może odmówić urlopu na żądanie?

Zostało mi powiedziane, że albo się zamienię z innym pracownikiem zmianami albo dostanę nieobecność nieusprawiedliwioną, jeśli nie przyjdę (na moje zapytanie o urlop na żądanie). To już 2 raz z rzędu...
anonim cytuj
13-02-2023
Przede wszystkim, ważne jest pamiętać, że pracodawca ma prawo do organizowania czasu pracy zgodnie z potrzebami przedsiębiorstwa, ale powinien to robić z poszanowaniem praw pracowników.

Zgodnie z Art. 129 § 1 Kodeksu Pracy, pracodawca ustala rozkład czasu pracy. Można zatem argumentować, że nie jesteś zobowiązany do zamiany zmian z innym pracownikiem, jeśli nie chcesz tego robić. Jednakże, Art. 151 Kodeksu Pracy stanowi, że pracownik jest zobowiązany do pracy w godzinach ustalonych przez pracodawcę.

Z drugiej strony, Art. 100 § 2 Kodeksu Pracy stanowi, że "Pracodawca jest obowiązany dbać o interesy pracowników". Jeżeli zmiana zmian z innym pracownikiem nie jest w Twoim interesie, możesz spróbować zwrócić się do pracodawcy z tym argumentem.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji.
Witam. Niebawem czeka mnie pierwsza sprawa o zaprzeczenie ojcostwa syna. Sprawa rodowodowa jest zawieszona na czas rozwiązania właśnie tej sprawy. Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji. Ma na koncie wyroki przez co jest poszukiwany do ich odbycia. Nie odbiera również żadnych pism, pozwów sądowych. Jestem pewna że na sprawie również się nie wstawi a zostało już mało czasu . Termin został ustalony tylko dlatego że zosta...
Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?
Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczeszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?...
Zarejestrowanie auta.
Mój ojciec w 2020 roku zarejestrował na mnie samochód. On to zrobił, ja niczego nie podpisywałam. Przez krótki okres użytkowałam ten samochód. Teraz dostałam pismo o zajęciu rachunku na 8k. Jest to kara za niespełnienie obowiązku ubezpieczeniowego owego samochodu. Samochód został przez mojego tatę sprzedany w 2020/21. Co teraz robić? Ojciec ma umowę kupna sprzedaż, ale jeżeli odwołam się to tak jakby przyznam się, że to ja podpisałam dokumenty, a...
Zajęcie i licytacja nieruchomości.
Temat jest taki ,odezwała się firma windykacyjna i z tego co wiem wystąpiła do sądu o nakaz zapłaty ,i teraz pytanie mam zaległość około 10 tys. z czego 8 to należność główna ,czy jest możliwe że komornik zajmie moje mieszkanie, w której moja własność to 25% ,mieszkanie warte około 320 tys. zł ,zaznaczam że od momentu wezwania przez firmę windykacyjną spłacam regularnie po 400 zł co miesiąc! Ile czasu ktoś się orientuje ile trwa taka procedura od...

Wyszukiwarka