Czy pracodawca może odmówić urlopu na żądanie?

Zostało mi powiedziane, że albo się zamienię z innym pracownikiem zmianami albo dostanę nieobecność nieusprawiedliwioną, jeśli nie przyjdę (na moje zapytanie o urlop na żądanie). To już 2 raz z rzędu...
anonim cytuj
13-02-2023
Przede wszystkim, ważne jest pamiętać, że pracodawca ma prawo do organizowania czasu pracy zgodnie z potrzebami przedsiębiorstwa, ale powinien to robić z poszanowaniem praw pracowników.

Zgodnie z Art. 129 § 1 Kodeksu Pracy, pracodawca ustala rozkład czasu pracy. Można zatem argumentować, że nie jesteś zobowiązany do zamiany zmian z innym pracownikiem, jeśli nie chcesz tego robić. Jednakże, Art. 151 Kodeksu Pracy stanowi, że pracownik jest zobowiązany do pracy w godzinach ustalonych przez pracodawcę.

Z drugiej strony, Art. 100 § 2 Kodeksu Pracy stanowi, że "Pracodawca jest obowiązany dbać o interesy pracowników". Jeżeli zmiana zmian z innym pracownikiem nie jest w Twoim interesie, możesz spróbować zwrócić się do pracodawcy z tym argumentem.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy muszę płacić alimenty?
Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty? Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku p...
Widzenia z dzieckiem, a przeszłość kryminalna.
Tydzień temu były chłopak mojej siostry, i ojciec jej dziecka wyszedł z więzienia i zapowiedział, że chce się widzieć ze swoim dzieckiem. Co w przypadku kiedy będzie chciał widywać się w naszym domu i zezwoli na to moja siostra czy ja jako współwłaściciel mogę zadzwonić na policję w celu wyprowadzenia tego osobnika z domu? Ja i moja młodsza siostra boimy się go i nie chcemy żeby przebywał w naszym domu chociażby ze względu na swoją przeszłość kry...
Roboty budowlane po 24:00
Witam czy normalnym jest aby roboty budowlane za ścianą odbywały się po 24:00 w nocy? Policja odmawia przyjazdu twierdząc że na pewno urząd wydał zgodę. Ja jednak chciałabym mieć pewność jak to sprawdzić i czy mogę jakoś temu zaprzestać? Dodam że prócz hałasu kamienica trzęsie się i aż podskakuje od prac ciężkim sprzętem budowlanym....
Jak dodać współwłaściciela samochodu?
Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to: 1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określił...

Wyszukiwarka