Czy mogę starać się o mieszkanie socjalne?

Mąż kazał mi się wyprowadzić z domu razem z dziećmi.
Obecnie mieszkam u przyjaciół.
Czy w takiej sytuacji mogę starać się o mieszkanie socjalne?
anonim cytuj
27-10-2023
Po pierwsze żona ( do czasu rozwodu ) ma prawo mieszkać tam gdzie mąż. Po drugie - jaki jest status prawny tego mieszkania?
Jak to mąż powiedział to on kupił ten dom a mamy rozdzielność majątkowa więc nie mam żadnych praw do tego domu.

Praw własności może i Pani nie ma, skoro mieszkanie kupione jest tylko na męża, natomiast do rozwodu może Pani tam mieszkać wraz z nim. Jeżeli nie chce Pani wpuścić może Pani wezwać policję. Co do mieszkania socjalnego - dwa kryteria to niezaspokojenie potrzeb mieszkaniowych i kryterium dochodowe. Ale najczęściej lista oczekujących jest bardzo długa.

anonim cytuj
27-10-2023
Mąż kazał mi się wyprowadzić z domu razem z dziećmi. Obecnie mieszkam u przyjaciół. Czy w takiej sytuacji mogę starać się o mieszkanie socjalne?

W świetle polskiego prawa, możesz starać się o mieszkanie socjalne, jeżeli spełniasz określone kryteria. Kwestia uzyskania mieszkania socjalnego jest regulowana przez Ustawę o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego. Aby uzyskać takie mieszkanie, musisz spełnić m.in. następujące warunki:

Niezaspokojenie potrzeb mieszkaniowych: brak mieszkania, lub nieodpowiednie warunki mieszkalne.
Kryterium dochodowe: Twoje dochody na osobę w rodzinie nie mogą przekroczyć określonego limitu.
Jak to mąż powiedział to on kupił ten dom a mamy rozdzielność majątkowa więc nie mam żadnych praw do tego domu.

Chociaż nie posiadasz praw własności do nieruchomości zakupionej przez męża, na mocy art. 35 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jako małżonek masz prawo korzystania z mieszkania stanowiącego wspólne miejsce zamieszkania małżonków do momentu zakończenia małżeństwa. W przypadku, gdyby mąż nie chciał Cię wpuścić do domu, masz prawo wezwać policję w celu zapewnienia dostępu.

Jeśli chodzi o mieszkanie socjalne, trzeba podkreślić, że lista oczekujących na mieszkanie socjalne jest często długa. O przyznaniu takiego mieszkania decyduje gmina, uwzględniając priorytety określone w ustawie oraz w miejscowych przepisach gminy. Zalecam zgłoszenie się do właściwego urzędu gminy w celu uzyskania dokładnych informacji na temat procedury i niezbędnych dokumentów.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Nadpłata w spółdzielni, a wynajem mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie w bloku, osobno płaciłam do spółdzielni faktury ze swojego konta bankowego i osobno do właściciela mieszkania. Przez okres 3 lat za który okazało się że powinny być mniej naliczane stawki w spółdzielni, okazało się że muszą to podliczyć i zwrócić pieniądze. Nasza spółdzielnia musi zwrócić pieniądze (3090zl.) Właściciel mieszkania otrzymał list że mają wyliczone ile zwrotu pieniędzy i podać numer konta. No i podał swój numer k...
Kto płaci przy wyroku administracyjnym?
Złożyłam do wsa skargę na dyrektora szkoły. Sad uznał skargę i zasadził od dyrektora zwrot kosztów. Mam pytanie czy dyrektor płaci z własnej kieszeni czy z pieniędzy publicznych. I jakie są regulacje bo słyszałam gdzieś ze nie można za kogoś płacić wyroków tylko przegrany musi zapłacić sam. Dostałam przekazem pieniądze za dwa wyroki ale nadawca jest nie dyrektor z imienia i nazwiska tylko szkoła. Czy to jest zgodne z prawem?...
problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...
Zwolniono mnie z pracy po powrocie z L4.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace. Przez 3 miesiące przebywałem na zwolnieniu lekarskim, ponieważ doznałem poważnego urazu kręgosłupa. Podczas zwolnienia 3 razy byłem wzywany do ZUSu na kontrole i za każdym razem lekarz orzecznik uznawał zwolnienie za zasadne. Każdorazowo do ZUSu zgłaszał mnie pracodawca, nasłał tez na mnie ZUS, który przyjechał mnie sprawdzić do domu. Również nie mieli żadnych uwag. Wróciłem ...

Wyszukiwarka