Czy mogę starać się o mieszkanie socjalne?

Mąż kazał mi się wyprowadzić z domu razem z dziećmi.
Obecnie mieszkam u przyjaciół.
Czy w takiej sytuacji mogę starać się o mieszkanie socjalne?
anonim cytuj
27-10-2023
Po pierwsze żona ( do czasu rozwodu ) ma prawo mieszkać tam gdzie mąż. Po drugie - jaki jest status prawny tego mieszkania?
Jak to mąż powiedział to on kupił ten dom a mamy rozdzielność majątkowa więc nie mam żadnych praw do tego domu.

Praw własności może i Pani nie ma, skoro mieszkanie kupione jest tylko na męża, natomiast do rozwodu może Pani tam mieszkać wraz z nim. Jeżeli nie chce Pani wpuścić może Pani wezwać policję. Co do mieszkania socjalnego - dwa kryteria to niezaspokojenie potrzeb mieszkaniowych i kryterium dochodowe. Ale najczęściej lista oczekujących jest bardzo długa.

anonim cytuj
27-10-2023
Mąż kazał mi się wyprowadzić z domu razem z dziećmi. Obecnie mieszkam u przyjaciół. Czy w takiej sytuacji mogę starać się o mieszkanie socjalne?

W świetle polskiego prawa, możesz starać się o mieszkanie socjalne, jeżeli spełniasz określone kryteria. Kwestia uzyskania mieszkania socjalnego jest regulowana przez Ustawę o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego. Aby uzyskać takie mieszkanie, musisz spełnić m.in. następujące warunki:

Niezaspokojenie potrzeb mieszkaniowych: brak mieszkania, lub nieodpowiednie warunki mieszkalne.
Kryterium dochodowe: Twoje dochody na osobę w rodzinie nie mogą przekroczyć określonego limitu.
Jak to mąż powiedział to on kupił ten dom a mamy rozdzielność majątkowa więc nie mam żadnych praw do tego domu.

Chociaż nie posiadasz praw własności do nieruchomości zakupionej przez męża, na mocy art. 35 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jako małżonek masz prawo korzystania z mieszkania stanowiącego wspólne miejsce zamieszkania małżonków do momentu zakończenia małżeństwa. W przypadku, gdyby mąż nie chciał Cię wpuścić do domu, masz prawo wezwać policję w celu zapewnienia dostępu.

Jeśli chodzi o mieszkanie socjalne, trzeba podkreślić, że lista oczekujących na mieszkanie socjalne jest często długa. O przyznaniu takiego mieszkania decyduje gmina, uwzględniając priorytety określone w ustawie oraz w miejscowych przepisach gminy. Zalecam zgłoszenie się do właściwego urzędu gminy w celu uzyskania dokładnych informacji na temat procedury i niezbędnych dokumentów.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Jak sprawdzić dewelopera?
Cześć, rozglądam się na rynku pierwotnym i mam parę mieszkań na oku. Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak sprawdzić w jakiej kondycji finansowej jest deweloper. Gdzie mogę uzyskać takie informacje i czy w ogóle ktoś może mi takowych udzielić? I druga kwestia - jeśli rynek wtórny, jak sprawdzić czy mieszkanie nie ma jakiejś hipoteki czy innego zadłużenia? Księgi wieczyste itp. to dla mnie czarna magia....
Zaciągnięta pożyczka a separacja.
Sytuacja jest taka: Mąż się zadłużył, chce wziąć pożyczkę żeby mu pomóc (ze względu na dzieci ). I teraz chodzi mi o to czy jest taka możliwość zabezpieczenia się prawie np. przez notariusza, żeby spisać jakieś pismo , że w przypadku gdy zechce separacji bądź rozwodu on będzie spłacał pożyczkę którą wzięłam ja, aby mu pomoc. Czy nie ma na to szans? (rozważam na ten moment separacje, ale chce pomóc spłacić żebyśmy z dziećmi mieli spokój)....
Po wygranych w sprawach sądowych z ZUS
Wygrałem sprawy sądowe z ZUS (w sprawie rekompensaty do emerytury za pracę w warunkach szkodliwych) w pierwszej i drugiej instancji (Sąd Apelacyjny odrzucił apelację ZUS). - czy (i ew. od kogo) dowiem się o ewentualnej kasacji ZUS, - zakładając, że ZUS nie złoży kasacji, ile czasu ma ZUS na realizację wyroku ew. czy muszę składać jakieś pisma/wnioski do ZUS w tej sprawie...
Włamanie na Allegro i zakup.
Dobry wieczór, Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście. Chcę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jednak nie wiem jak określić j...

Wyszukiwarka