Czy mogę starać się o mieszkanie socjalne?

Mąż kazał mi się wyprowadzić z domu razem z dziećmi.
Obecnie mieszkam u przyjaciół.
Czy w takiej sytuacji mogę starać się o mieszkanie socjalne?
anonim cytuj
27-10-2023
Po pierwsze żona ( do czasu rozwodu ) ma prawo mieszkać tam gdzie mąż. Po drugie - jaki jest status prawny tego mieszkania?
Jak to mąż powiedział to on kupił ten dom a mamy rozdzielność majątkowa więc nie mam żadnych praw do tego domu.

Praw własności może i Pani nie ma, skoro mieszkanie kupione jest tylko na męża, natomiast do rozwodu może Pani tam mieszkać wraz z nim. Jeżeli nie chce Pani wpuścić może Pani wezwać policję. Co do mieszkania socjalnego - dwa kryteria to niezaspokojenie potrzeb mieszkaniowych i kryterium dochodowe. Ale najczęściej lista oczekujących jest bardzo długa.

anonim cytuj
27-10-2023
Mąż kazał mi się wyprowadzić z domu razem z dziećmi. Obecnie mieszkam u przyjaciół. Czy w takiej sytuacji mogę starać się o mieszkanie socjalne?

W świetle polskiego prawa, możesz starać się o mieszkanie socjalne, jeżeli spełniasz określone kryteria. Kwestia uzyskania mieszkania socjalnego jest regulowana przez Ustawę o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego. Aby uzyskać takie mieszkanie, musisz spełnić m.in. następujące warunki:

Niezaspokojenie potrzeb mieszkaniowych: brak mieszkania, lub nieodpowiednie warunki mieszkalne.
Kryterium dochodowe: Twoje dochody na osobę w rodzinie nie mogą przekroczyć określonego limitu.
Jak to mąż powiedział to on kupił ten dom a mamy rozdzielność majątkowa więc nie mam żadnych praw do tego domu.

Chociaż nie posiadasz praw własności do nieruchomości zakupionej przez męża, na mocy art. 35 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jako małżonek masz prawo korzystania z mieszkania stanowiącego wspólne miejsce zamieszkania małżonków do momentu zakończenia małżeństwa. W przypadku, gdyby mąż nie chciał Cię wpuścić do domu, masz prawo wezwać policję w celu zapewnienia dostępu.

Jeśli chodzi o mieszkanie socjalne, trzeba podkreślić, że lista oczekujących na mieszkanie socjalne jest często długa. O przyznaniu takiego mieszkania decyduje gmina, uwzględniając priorytety określone w ustawie oraz w miejscowych przepisach gminy. Zalecam zgłoszenie się do właściwego urzędu gminy w celu uzyskania dokładnych informacji na temat procedury i niezbędnych dokumentów.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Działka z domem otrzymana w darowiźnie.
Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumi...
Obowiązek alimentacyjny.
Ojciec dzieci zarabia na umowie najniższą krajową, ale pod stołem dostaje drugie tyle. O jakiej kwocie alimentów można mówić w takiej sytuacji ? Dwójką dzieci w wieku szkolnym. Czy jest szansa żeby udowodnić że dostaje pieniądze pod stołem ?...
Czy jest jakaś szansa na anulowanie kary z UFG?
Witam Teść zakupił auto w czerwcu, jego ubezpieczenie kończyło się 8.07 dopatrzył się tego dopiero 13.07 (od tego dnia jest wykupione OC) . Dziś otrzymał wezwanie do zapłaty 2800 zł z ufg. Czy jest jakaś szansa na anulowanie kary lub jej zmniejszenie ? Co możemy zrobić ?...
Okresy ubezpieczenia chorobowego
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) 23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...

Wyszukiwarka