Mąż kazał mi się wyprowadzić z domu razem z dziećmi. Obecnie mieszkam u przyjaciół. Czy w takiej sytuacji mogę starać się o mieszkanie socjalne?
W świetle polskiego prawa, możesz starać się o mieszkanie socjalne, jeżeli spełniasz określone kryteria. Kwestia uzyskania mieszkania socjalnego jest regulowana przez Ustawę o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego. Aby uzyskać takie mieszkanie, musisz spełnić m.in. następujące warunki:
Niezaspokojenie potrzeb mieszkaniowych: brak mieszkania, lub nieodpowiednie warunki mieszkalne.
Kryterium dochodowe: Twoje dochody na osobę w rodzinie nie mogą przekroczyć określonego limitu.
Jak to mąż powiedział to on kupił ten dom a mamy rozdzielność majątkowa więc nie mam żadnych praw do tego domu.
Chociaż nie posiadasz praw własności do nieruchomości zakupionej przez męża, na mocy art. 35 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jako małżonek masz prawo korzystania z mieszkania stanowiącego wspólne miejsce zamieszkania małżonków do momentu zakończenia małżeństwa. W przypadku, gdyby mąż nie chciał Cię wpuścić do domu, masz prawo wezwać policję w celu zapewnienia dostępu.
Jeśli chodzi o mieszkanie socjalne, trzeba podkreślić, że lista oczekujących na mieszkanie socjalne jest często długa. O przyznaniu takiego mieszkania decyduje gmina, uwzględniając priorytety określone w ustawie oraz w miejscowych przepisach gminy. Zalecam zgłoszenie się do właściwego urzędu gminy w celu uzyskania dokładnych informacji na temat procedury i niezbędnych dokumentów.