Świadczenie uzupełniające z ZUS.

Dzień dobry, staram się dla mamy z ZUSU o świadczenie uzupełniające. Papiery złożyłam gdzieś w połowie lipca. We wrześniu ZUS przysłał takie orzeczenie lekarza orzecznika i to wszystko. Kiedy ZUS ma obowiązek przesłać jakaś oficjalną decyzję o przyznaniu świadczenia, spłaty w jakiej wysokości...chodzi mi o jakąś konkretną odpowiedź. Muszę przyznać że zależy mi na tym bo jesteśmy w trudnej sytuacji finansowej. Mama pracowała 33lata a emeryturę ma niską bo z zasiłkiem pielęgnacyjnym 1970 zł. Mamy ciężko i potrzebujemy tych pieniędzy a ZUS nie wysłał nawet decyzji. Czy w takiej sytuacji powinnam napisać jakieś ponaglenie? Nie rozumiem jak można lekceważyć sobie ciężko chorą osobę.
anonim cytuj
18-10-2023
Nie pracuję, tylko zajmuję się mamą a sama jestem na zasiłku stałym z powodu niepełnosprawności.

anonim cytuj
18-10-2023
Zawsze najpierw jest decyzja a potem pieniądze. Trzeba będzie jednak się upomnieć pisemnie .To przecież ZUS ma obowiązek zgodnie z art 36 kodeksu postępowania administracyjnego zawiadomić pisemnie o przyczynie zwłoki.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Spadek w postaci nieruchomości.
Mój tata nie miał świadomości że dostał w spadku od swojej mamy nieruchomość. Po około 3 latach od postanowienie sądu w tej sprawie dostał od US wezwanie do złożenia zeznania SD-3. Rozumiem, że to dlatego że nie złożył zeznania SD-Z2 w terminie pół roku po postanowieniu sądu. 1. Czy można w jakiś sposób powoływać się na to, że tata nie był świadomy że odziedziczył ten majątek? 2. Czy można napisać pismo do US by zastosowano jednak SD-Z2 z teg...
Pozostawione rzeczy po eksmisji.
Witam. Moja mama zrobiła mojemu ojcu eksmisję prawie 4 lata temu. Był komornik, bo wyprowadzać się nie chciał. Sęk w tym, że ma on dużo sprzętów muzycznych. Te sprzęty w dniu egzekucji eksmisji zostały wyniesione z pokoju, który zajmował i przeniesione tylko na dół do innego pokoju (błąd matki, bo nie wynajęła wtedy żadnego garażu na to) Ojciec dostał 4 miesiące na to, ,żeby swoje graty zabrać. Minęły prawie 4 lata a te rzeczy nadal zagracają pok...
Zadłużony lokator.
Mój były lokator jest mi dłużny pieniądze, wyprowadził się z mieszkania 1.5 roku temu mieszkał prawie 2 lata. Wydaje mi się ze ma problem z alkoholem ponieważ jak z nim rozmawiałam parokrotnie to miałam wrażenie ze był nietrzeźwy (były to godzinny ranne). Parę razy zdeklarował się ze ureguluje zadłużenie a później nic. Widzę ze zablokował mnie wszędzie I zmienił nr tel. Czy ja mogę cokolwiek zrobić. Aby odzyskać pieniądze?...
Spadek po dziadku.
Dziadek zmarł 3 lata temu. Odziedziczyłam po nim z drugim spadkobiercą dom z działką. Dom wiekowy, do remontu. Uzgodniliśmy słownie, aby partnerka dziadka(obca dla nas osoba) została w nim bezpłatnie do chwili, aż nie zdecydujemy o losie nieruchomości. Kobieta ta jest ok. 80tki, nie utrzymuje kontaktu z rodziną, jest uboga. Gminna opieka społeczna przydzieliła jej opiekuna. Podjęliśmy decyzję o sprzedaży nieruchomości. Jakie kroki prawne mogę p...

Wyszukiwarka