Posiadam mieszkanie własnościowe (spółdzielnia mieszkaniowa)i płace za czynsz wraz z wodą i centralnym 650zl plus do tego fundusz remontowy i eksploatacji 570zl co daje na miesiąc prawie 1200zl. Czy ten fundusz nie jest za wysoki? Co roku sobie podwyższają o 80zl jak tylko jest jakaś podwyżka. Moim zdaniem fundusz jest za wysoki. Co mogę w takim wypadku zrobić? Można jakoś zrezygnować z tego funduszu?
Eksploatacja zależy od tego jaki to budynek, ile ma lat, czy są windy, ekipa sprzątająca, jakie są rachunki za prąd, wodę i ogrzewanie części wspólnych.
Remontowy to wiadomo odkładane na zapas lub na planowane modernizację np dachu, rur.
Ogólnie jest wysoki, może warto zastanowić się nad wspólnota zamiast spółdzielni, wówczas nie utrzymuje się wszelkiej maści prezesów i ich świty.
anonim cytuj
03-10-2023
Z funduszu nie można zrezygnować, bo płaci się go zamiast czynszu i przeznacza na remonty itp. ustala to zarządca budynku, bez tego nikt by nie zrobił żadnych napraw, jakby cokolwiek się stało, przecież spółdzielnie czy wspólnoty nie posiadają własnych pieniędzy, pewnie była jakaś modernizacja czy jest planowana i podwyższają, musiałaby się większość lokatorów zgodzić, żeby go zmniejszyć, to jak ktoś chce mieszkać ale nie dokładać się do utrzymania budynku?
anonim cytuj
03-10-2023
fundusz remontowy jest obowiązkowy dla wszystkich właścicieli lokali, zarówno w przypadku spółdzielni mieszkaniowej, jak i wspólnoty mieszkaniowej.
Dla właścicieli lokali w spółdzielni mieszkaniowej, stawki wpłat na fundusz remontowy są ustalane przez walne zgromadzenie członków spółdzielni lub, w niektórych przypadkach, przez zarząd spółdzielni. Są one obliczane w oparciu o kryteria zawarte w statucie spółdzielni lub innych dokumentach, które mogą zawierać konkretne przepisy dotyczące obliczania wysokości składek.
Co do możliwości rezygnacji czy zmiany wysokości wpłat na fundusz remontowy, warto zaznaczyć, że:
Zgodnie z obowiązującym prawem, nie jest możliwe indywidualne rezygnowanie przez właściciela lokalu ze wpłat na fundusz remontowy.
Jeśli uważa Pan/Pani, że wpłaty na fundusz remontowy są ustalone na zbyt wysokim poziomie, prawo przewiduje możliwość zwołania walnego zgromadzenia członków spółdzielni w celu podjęcia dyskusji na temat wysokości składek i, ewentualnie, podjęcia uchwały w sprawie ich zmiany.
Możliwość zmiany wysokości składek na fundusz remontowy jest zależna od wielu czynników, takich jak aktualne i przewidywane potrzeby remontowe budynku oraz inne kwestie finansowe spółdzielni.
Jeśli zaś chodzi o możliwość zmiany formy prawnej organizowania współwłasności budynku z spółdzielni na wspólnotę mieszkaniową, jest to możliwe pod pewnymi warunkami i może to rzeczywiście prowadzić do pewnych zmian, także w zakresie zarządzania funduszem remontowym. Proces ten jest jednak skomplikowany i wymaga spełnienia wielu warunków formalnych oraz uzyskania zgody pozostałych właścicieli lokali. Warto też zaznaczyć, że zmiana formy organizacji współwłasności budynku nie zwalnia właścicieli lokali z obowiązku finansowania bieżącej eksploatacji i remontów budynku.
Podsumowując, choć obowiązek wpłat na fundusz remontowy jest ustawowy i nie można z niego zrezygnować indywidualnie, istnieją pewne opcje prawne, które pozwalają na wpływanie na wysokość tych wpłat oraz na sposób zarządzania funduszem, które mogą być przedmiotem dalszych działań i dyskusji z innymi właścicielami lokali oraz organami spółdzielni.
anonim cytuj
04-10-2023
Napisano: "Zgodnie z obowiązującym prawem...". Jestem bardzo zainteresowany udzieleniem mi podpowiedzi i wskazaniem konkretnego aktu prawnego, tzn. nazwa, rok i nr tego aktu prawnego wraz ze wskazaniem artykułu i ustępu o tym decydującego. Ja osobiście nie umiem tego znaleźć, a jest to mój Wielki Problem w ostatnich tygodniach. Będę wdzięczny za pomoc.
- Hendryk
Witam. Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.
...
Gdzie szukać pomocy kiedy firma sprzątająca zatrudniona w naszym bloku nie wywiązuje się ze swoich obowiązków? Notorycznie lekceważą swoje obowiązki. Nie przychodzą wcale a jeśli już to pracują po łebkach. Na klatkach jest syf, okna nie myte kilka lat. Sprawą zainteresowaliśmy media a i tak nic się nie zmienia. Setki skarg do zarządcy, który zatrudnia firmę niczego nie zmienia. Firma wciąż wygrywa przetargi. PIP twierdzi, że takimi sprawami się n...
Witam,
Pracowałem w firmie X od 01.04.2022 do 30.09.2023r na umowę o pracę.
Od 27.09.2023r. Jestem zatrudniony w firmie Y na umowę o pracę na razie na czas określony do 31.12.2024r.
W dniu 10.11.2022 urodził mi się syn. Żyje w związku nieformalnym i partnerka przebywa na urlopie macierzyńskim, po urlopie macierzyńskim partnerka wykorzysta zaległy przysługujący jej urlop w firmie, a potem przechodzi na urlop wychowawczy. Ja nic nie brałem kompl...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: