Jak mogę złożyć wypowiedzenie, by zaczęło obowiązywać? Szef mnie omija.

Dzień dobry.
Poinformowałam pracodawcę telefonicznie w piątek, że chcę złożyć wypowiedzenie i kiedy przyjdzie, by mógł je podpisać. Od tego czasu nie mam z nim kontaktu i nie mogę tego zrobić osobiście. Kiedy do niego dzwonię mówi, że jutro będzie, a się nie pojawia. Ewidentnie utrudnia mi odejście z pracy. Chciałam złożyć wypowiedzenie do upoważnionych osób z biura, jednak dowiedziałam się, że szef zakazał im odbierania jakichkolwiek dokumentów z wypowiedzeniem. Jestem zatrudniona na umowę o pracę, mam 2 tygodniowy okres wypowiedzenia. Jak mogę złożyć wypowiedzenie, by zaczęło obowiązywać? Szef w ogóle nie pojawia się w firmie od czasu mojego telefonu, nie odpisuje na wiadomości prywatne na naszym pracowniczym komunikatorze tylko mi - z tego co widzę i słyszę, pisze i dzwoni do innych.
anonim cytuj
30-08-2022
Wypowiedzenia nikt nie musi podpisywać - jest to akt jednostronny i wystarczy, że Ty złożysz je w sposób umożliwiający pracodawcy zapoznanie się z wypowiedzeniem. Jeżeli są kadry w firmie - to po prostu przejdź się tam i złóż wypowiedzenie, a na kopii poproś o poświadczenie odbioru.

anonim cytuj
31-08-2022
Dowiedziałam się, że szef zmienił ustalenia i kadry mają nie przyjmować takich dokumentów. Napisałam do szefa na komunikatorze kiedy będzie, bo czekam od piątku za nim. Odpowiedzi nie mam żadnej

anonim cytuj
31-08-2022
Pracodawca nie ma prawa odmówić przyjęcia wypowiedzenia, czy to sam osobiście, czy wydając takie rekomendacje pracownikom.
Trzeba pójść do kadr jeszcze raz, najlepiej ze świadkiem i w razie ponownej odmowy poczynić adnotację, że pracodawca danego dnia odmówił przyjęcia wypowiedzenia.

anonim cytuj
31-08-2022
Okej, jakie kroki powinnam podjąć następnie?

anonim cytuj
31-08-2022
Poinformować pracodawcę, że nie ma znaczenia czy przyjął wypowiedzenie czy mu się nie chciało. To czynność jednostronna i jedynym wymogiem jest to, żeby miał możliwość się z tym zapoznać. Jeżeli poinformował pracowników kadr, że mają zakaz przyjmowania takich dokumentów, a sam się nie fatyguje, to nie jest Twój problem.
Poinformuj go też, że kończysz pracę z upływem okresu wypowiedzenia i tyle. Aczkolwiek w tej sytuacji istnieje ryzyko "zabrudzenia" sobie świadectwa pracy zwolnieniem dyscyplinarnym, co będzie generować konieczność walki w sądzie.

anonim cytuj
31-08-2022
Wysyłasz listem poleconym, tyle.

anonim cytuj
01-09-2022
Jak mogę złożyć wypowiedzenie, by zaczęło obowiązywać? Szef mnie omija.

Jeśli pracodawca uniemożliwia Ci składanie wypowiedzenia osobiście, istnieje kilka działań, które możesz podjąć w celu jego złożenia:

Zgodnie z art. 30 § 4 Kodeksu pracy, wypowiedzenie umowy o pracę musi być dokonane na piśmie. W związku z tym, możesz złożyć wypowiedzenie wysyłając je listem poleconym za potwierdzeniem odbioru na adres siedziby firmy. Data nadania listu będzie datą złożenia wypowiedzenia, jeśli jednak przysługuje Ci okres wypowiedzenia, liczy się on od dnia, w którym wypowiedzenie dotarło do pracodawcy.

Pracodawca nie ma prawa odmówić przyjęcia wypowiedzenia, czy to sam osobiście, czy wydając takie rekomendacje pracownikom.

Masz absolutnie rację. Jeśli kadry odmawiają przyjęcia wypowiedzenia na polecenie pracodawcy, możesz to potraktować jako naruszenie Twoich praw pracowniczych. W takim przypadku warto zastanowić się nad skierowaniem sprawy do Państwowej Inspekcji Pracy.

Jeśli masz dostęp do skrzynki mailowej firmowej, możesz wysłać wypowiedzenie drogą elektroniczną. Należy jednak pamiętać, aby zachować kopię wysłanej wiadomości w razie ewentualnych sporów.

Jeżeli nadal masz problem z dostarczeniem wypowiedzenia, zawsze możesz skorzystać z pomocy świadka, który potwierdzi, że próbowałaś dostarczyć dokument w odpowiedni sposób, ale zostałaś zignorowana lub odmówiono przyjęcia dokumentu.

Wysyłasz listem poleconym, tyle.

To proste, ale skuteczne rozwiązanie. Pamiętaj o zachowaniu potwierdzenia nadania listu oraz jego kopii. W razie problemów z pracodawcą będziesz miała dowód złożenia wypowiedzenia w odpowiedni sposób.

Zachowując powyższe kroki, będziesz w stanie skutecznie złożyć wypowiedzenie mimo trudności stawianych przez pracodawcę.

anonim cytuj
12-08-2023
Dzięki za odpowiedzi. Zastanawiam się, czy powinnam informować o całej sytuacji związki zawodowe, które działają w naszej firmie. Wydaje mi się, że jeżeli ja mam taki problem, to może innych pracowników też to spotka w przyszłości. Czy w ogóle związki mają tu jakąś moc działania? I jak byście się czuli na moim miejscu, gdybyście musieli iść do sądu z własnym pracodawcą?

Jeżeli nadal masz problem z dostarczeniem wypowiedzenia, zawsze możesz skorzystać z pomocy świadka, który potwierdzi, że próbowałaś dostarczyć dokument w odpowiedni sposób, ale zostałaś zignorowana lub odmówiono przyjęcia dokumentu.

Dokładnie o tym myślałam. Moja koleżanka z pracy jest gotowa być świadkiem, bo widziała jak próbowałam złożyć wypowiedzenie w biurze kadrowym. Ale obawiam się, że może to wpłynąć na jej sytuację w pracy. Co myślicie?

anonim cytuj
12-08-2023
Zastanawiam się, czy powinnam informować o całej sytuacji związki zawodowe, które działają w naszej firmie.

Zgłoszenie sprawy związkom zawodowym może być właściwym krokiem. Związki zawodowe mają uprawnienia do reprezentowania i ochrony praw pracowników, a także do interwencji w sytuacjach naruszenia praw pracowników. Zgodnie z art. 241² § 1 Kodeksu pracy, związki zawodowe mogą podejmować działania w celu usunięcia naruszeń praw pracowniczych.

Czy w ogóle związki mają tu jakąś moc działania?

Tak, związki zawodowe mają w tej kwestii pewne uprawnienia. Mogą między innymi prowadzić mediacje lub interweniować w sprawach dotyczących naruszenia praw pracowniczych. Jeżeli sytuacja nie zostanie rozwiązana na poziomie wewnętrznym firmy, związki zawodowe mogą również wspierać pracownika w ewentualnym procesie sądowym.

Dokładnie o tym myślałam. Moja koleżanka z pracy jest gotowa być świadkiem, bo widziała jak próbowałam złożyć wypowiedzenie w biurze kadrowym. Ale obawiam się, że może to wpłynąć na jej sytuację w pracy. Co myślicie?

Jeżeli Twoja koleżanka zgadza się na bycie świadkiem, jej świadectwo może być ważne w ewentualnym postępowaniu sądowym lub innej procedurze. Jednak ważne jest, aby była świadoma potencjalnych konsekwencji. Zgodnie z art. 41 Kodeksu pracy, pracownik nie może być w żaden sposób krzywdzony z powodu korzystania ze swoich praw, w tym także z powodu udzielania świadectwa na korzyść innego pracownika. Jeżeli zauważysz, że Twoja koleżanka doświadcza jakiejkolwiek formy dyskryminacji czy innych negatywnych konsekwencji z powodu swojego świadectwa, można to potraktować jako naruszenie praw pracowniczych, co daje podstawę do dalszych działań prawnych.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż przedmiotu na portalu ogłoszeniowym.
Witam, Sprzedałam na olx używany worek boxerski. Pani przyjechała , obejrzała go i kupiła. Po 5 dniach wysyła mi zdjęcie podartego worka i żąda zwrotu pieniędzy. Kiedy kupowała go worek nie miał wad. Czy ja powinnam jej oddać pieniądze?...
Zakończenie alimentacji.
Uprawniony do płacenia alimentów tata ma 22letnią córkę, która zakończyła edukację 3 lata temu, pracowała przez kolejne 2 lata, po czym urodziła dziecko i jest na urlopie macierzyńskim. Nie jest w związku małżeńskim. Żyje z partnerem. Czy tata ma szansę w sądzie na zakończenie alimentacji na córkę? Czy jednak może się okazać, że córka nie jest w stanie samodzielnie utrzymać siebie i teraz swojego dziecka i dlatego potrzebne są jej alimenty od tat...
Czy mąż może skorzystać z tych ustawowych 2 dni opieki na dziecko?
Jestem na urlopie macierzyńskim, dziecko ma 8 miesięcy. Czy mąż może skorzystać z tych ustawowych 2 dni opieki na dziecko, czy nie skoro ja przebywam na macierzyńskim?...
Czy syn, który opiekował się jako jedyny matką może liczyć na większy spadek ?
Zmarła matka 4 dorosłych dzieci. Pozostawiła olbrzymi dom i kawał ziemi. Czy syn, który jako jedyny opiekował się matka(mieszkał z nią), ma jakiekolwiek szansę na uzyskanie większego spadku niż pozostałe rodzeństwo? Nie ma testamentu....

Wyszukiwarka