Wynagrodzenie do rąk własnych a L4.

Witam, mam pytanie. Czy będąc na L4 mogę osobiście odebrać z firmy wypłatę? Wynagrodzenie mam do rąk własnych, pracodawca nie chce wyrazić zgody na przelewanie wynagrodzenia na konto. Bo gdzieś usłyszałam że w tym momencie mogę dostać wypowiedzenie umowy o pracę Bo pojawiłam się w firmie....I nie wiem co o tym myśleć?
anonim cytuj
22-03-2024
Pracodawca ma obowiązek przelewać wynagrodzenie na konto. Jedynie na pisemny wniosek pracownika jest zobowiązany wypłacić w gotówce. Jeśli takiego wniosku Pani nie złożyła, to wystarczy czekać na przelew i w razie braku wypłaty w terminie wezwać pracodawcę do zapłaty wraz z odsetkami ustawowymi.

anonim cytuj
22-03-2024
A jeśli pójdę sama odebrać wynagrodzenie będąc na L4 to prawdą jest że mogę dostać wynagrodzenie bo pojawiłam się w Firmie?

anonim cytuj
22-03-2024
Oczywiście, że tak Będąc na L4 powinnaś być w domu i pracodawca może to wykorzystać Jedynie L4 od psychiatry, gdzie masz dwójkę na zwolnieniu (możesz chodzić) daje Ci gwarancję spokoju.

anonim cytuj
22-03-2024
Jeżeli ma Pani zwolnienie z kodem 2 (może chodzić), to brak podstaw, aby pracodawca stosował jakiekolwiek sankcje z tego tytułu. Musiałaby udowodnić, że wykorzystywała Pani zwolnienie w sposób niezgodny z zaleceniami lekarskimi, a szczegółowych zaleceń lekarskich pracodawca nie zna poza informacją na zwolnieniu "może chodzić". Ponadto, nawet, gdyby miała Pani zwolnienie z zaleceniem "musi leżeć" to nawet wówczas realizacja podstawowych potrzeb życiowych nie jest przesłanką do uznania że zwolnienie jest nieprawidłowo wykorzystywane. A niewątpliwie odbiór wynagrodzenia, w sytuacji, gdy pracodawca odmawia wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi przelewu na konto jest realizacją podstawowych potrzeb życiowych, gdyż środki te mogą być Pani niezbędne, aby móc pójść na wizytę do lekarza, kupić leki bądź jedzenie.

anonim cytuj
22-03-2024
Wynagrodzenie może odebrać małżonek lub inna osoba, która będzie miała pełnomocnictwo do tego. Można też wnioskować o wysłanie wynagrodzenia pocztą.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Poczta Polska wystawiła tacie obciążenie z tytułu braku oplat za abonament rtv. W piśmie widnieje adres, pod którym tato nigdy nie mieszkał.
Dobry wieczór. Poczta Polska wystawiła mojemu tacie obciążenie z tytułu braku oplat za abonament rtv, o którym dowiedział się dopiero po zajęciu konta. Pomijam fakt, że żaden odbiornik nie został zgłoszony ale chodzi o dane. W piśmie z Poczty widnieje adres, pod którym moj tato nigdy nie mieszkał ani nie był zameldowany. PESEL się zgadza. Czy zatem powinno się to zgłosić do prokuratury jako wyciek danych? Na Poczcie odbiera ukrainiec i nie potraf...
Ile czasu ma UFG na odpowiedź
Ile czasu ma na odpowiedź ma UFG licząc od dnia dostarczenia wniosku o umorzenie kary? W Regulaminie umarzania wierzytelności Funduszu z tytułu opłat, odstępowania od dochodzenia zwrotów wypłaconych świadczeń i poniesionych kosztów (roszczeń regresowych) oraz udzielania ulg w ich spłacie widnieje informacja o 2 miesiącach czasu na odpowiedź. Ja otrzymałam odpowiedź od nich po ok roku od wysłania wniosku o umorzenie kary? ...
Nieuregulowane alimenty.
Witam jeśli ojciec dziecka nie płaci na dziecko i prawdopodobnie pracuje za granicą to jak mam odzyskać pieniądze ? Już 2 razy siedział w więzieniu za niepłacenie . 13 lat nie płaci a z funduszu nie dostane bo dochód przekracza....
Oszustwo internetowe.
Partner zamówił łóżko na stronie internetowej . Minęły już 3 tygodnie ,firma raz opowiedziała że mają jeszcze czas po czym nie ma z nimi żadnego kontaktu . Nie odbierają telefonów i nie odpisują na maile . Łóżko zostało w całości opłacone. Po głębszym przeszukaniu okazuje się ,że niektórzy dostają zamówienia a większość jednak ani łóżka ani pieniędzy. Czy możemy jakoś odzyskać pieniądze?...

Wyszukiwarka