Wynagrodzenie do rąk własnych a L4.

Witam, mam pytanie. Czy będąc na L4 mogę osobiście odebrać z firmy wypłatę? Wynagrodzenie mam do rąk własnych, pracodawca nie chce wyrazić zgody na przelewanie wynagrodzenia na konto. Bo gdzieś usłyszałam że w tym momencie mogę dostać wypowiedzenie umowy o pracę Bo pojawiłam się w firmie....I nie wiem co o tym myśleć?
anonim cytuj
22-03-2024
Pracodawca ma obowiązek przelewać wynagrodzenie na konto. Jedynie na pisemny wniosek pracownika jest zobowiązany wypłacić w gotówce. Jeśli takiego wniosku Pani nie złożyła, to wystarczy czekać na przelew i w razie braku wypłaty w terminie wezwać pracodawcę do zapłaty wraz z odsetkami ustawowymi.

anonim cytuj
22-03-2024
A jeśli pójdę sama odebrać wynagrodzenie będąc na L4 to prawdą jest że mogę dostać wynagrodzenie bo pojawiłam się w Firmie?

anonim cytuj
22-03-2024
Oczywiście, że tak Będąc na L4 powinnaś być w domu i pracodawca może to wykorzystać Jedynie L4 od psychiatry, gdzie masz dwójkę na zwolnieniu (możesz chodzić) daje Ci gwarancję spokoju.

anonim cytuj
22-03-2024
Jeżeli ma Pani zwolnienie z kodem 2 (może chodzić), to brak podstaw, aby pracodawca stosował jakiekolwiek sankcje z tego tytułu. Musiałaby udowodnić, że wykorzystywała Pani zwolnienie w sposób niezgodny z zaleceniami lekarskimi, a szczegółowych zaleceń lekarskich pracodawca nie zna poza informacją na zwolnieniu "może chodzić". Ponadto, nawet, gdyby miała Pani zwolnienie z zaleceniem "musi leżeć" to nawet wówczas realizacja podstawowych potrzeb życiowych nie jest przesłanką do uznania że zwolnienie jest nieprawidłowo wykorzystywane. A niewątpliwie odbiór wynagrodzenia, w sytuacji, gdy pracodawca odmawia wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi przelewu na konto jest realizacją podstawowych potrzeb życiowych, gdyż środki te mogą być Pani niezbędne, aby móc pójść na wizytę do lekarza, kupić leki bądź jedzenie.

anonim cytuj
22-03-2024
Wynagrodzenie może odebrać małżonek lub inna osoba, która będzie miała pełnomocnictwo do tego. Można też wnioskować o wysłanie wynagrodzenia pocztą.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Wycofanie zawiadomienia.
Złożyłam zawiadomienie o znęcaniu się nade mną i dziecku, groźbach karalnych, gwałtach przez męża. Zostałam przesłuchana. Chciałabym wycofać zawiadomienie. Nie udźwignę tego psychicznie. Jak napisać taki wniosek, by był skuteczny? Dziecko nie pamięta złych wydarzeń, kontakty ojca z dzieckiem zabezpieczone są w obecności kuratora, a sprawozdania są dobre, jesteśmy w czasie rozwodu i mieszkamy osobno, niedługo będą badania w OZSS w celu oceny kompe...
Płatny urlop wypoczynkowy.
Czy pracownikowi który nie przepracował pełnego roku w firmie należy się płatny urlop wypoczynkowy? ...
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. Rodzina domaga się oddania obrazu z tego mieszkania. Czy mogą się o niego upominać??
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. W mieszkaniu jest stary obraz - znalazłam podobny w internecie sprzedawany za ok 1000 zl. Odkąd pamiętam czyli od ok 40 lat obraz był w naszym mieszkaniu. Teraz po śmierci taty dalsza rodzina mnie dosłownie osacza ze to ich obraz i chce żebym im go oddała. straszy mnie sądem. Dla mnie obraz ma wartość sentymentalna gdyż zawsze był w domu a poza tym to pamiątka teraz. Ja nic nie wiem na temat pochodzenia tego ob...
Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Dzień dobry, Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni?...

Wyszukiwarka