Witam, mam pytanie. Czy będąc na L4 mogę osobiście odebrać z firmy wypłatę? Wynagrodzenie mam do rąk własnych, pracodawca nie chce wyrazić zgody na przelewanie wynagrodzenia na konto. Bo gdzieś usłyszałam że w tym momencie mogę dostać wypowiedzenie umowy o pracę Bo pojawiłam się w firmie....I nie wiem co o tym myśleć?
Pracodawca ma obowiązek przelewać wynagrodzenie na konto. Jedynie na pisemny wniosek pracownika jest zobowiązany wypłacić w gotówce. Jeśli takiego wniosku Pani nie złożyła, to wystarczy czekać na przelew i w razie braku wypłaty w terminie wezwać pracodawcę do zapłaty wraz z odsetkami ustawowymi.
anonim cytuj
22-03-2024
A jeśli pójdę sama odebrać wynagrodzenie będąc na L4 to prawdą jest że mogę dostać wynagrodzenie bo pojawiłam się w Firmie?
anonim cytuj
22-03-2024
Oczywiście, że tak Będąc na L4 powinnaś być w domu i pracodawca może to wykorzystać Jedynie L4 od psychiatry, gdzie masz dwójkę na zwolnieniu (możesz chodzić) daje Ci gwarancję spokoju.
anonim cytuj
22-03-2024
Jeżeli ma Pani zwolnienie z kodem 2 (może chodzić), to brak podstaw, aby pracodawca stosował jakiekolwiek sankcje z tego tytułu. Musiałaby udowodnić, że wykorzystywała Pani zwolnienie w sposób niezgodny z zaleceniami lekarskimi, a szczegółowych zaleceń lekarskich pracodawca nie zna poza informacją na zwolnieniu "może chodzić". Ponadto, nawet, gdyby miała Pani zwolnienie z zaleceniem "musi leżeć" to nawet wówczas realizacja podstawowych potrzeb życiowych nie jest przesłanką do uznania że zwolnienie jest nieprawidłowo wykorzystywane. A niewątpliwie odbiór wynagrodzenia, w sytuacji, gdy pracodawca odmawia wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi przelewu na konto jest realizacją podstawowych potrzeb życiowych, gdyż środki te mogą być Pani niezbędne, aby móc pójść na wizytę do lekarza, kupić leki bądź jedzenie.
anonim cytuj
22-03-2024
Wynagrodzenie może odebrać małżonek lub inna osoba, która będzie miała pełnomocnictwo do tego. Można też wnioskować o wysłanie wynagrodzenia pocztą.
Witam. Koleżanka ma pewien problem.
Pracuje w pewnej firmie prywatnej. Ma miesiąc do końca umowy.
Wczoraj dostała lepiej płatną ofertę pracy, pod warunkiem że zacznie od poniedziałku. I tutaj jej pytanie. Czy jest możliwość zakończenia współpracy bez okresu wypowiedzenia? Tak jakby w trybie natychmiastowym? Szefowa nie chce się z nią dogadać wręcz grozi jej jakims odszkodowaniem......
Dzień dobry.Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym. Mąż ma problem gdyż jego stryj ( brat jego taty) zmarł na początku września. Był pod opieką gosp i to oni zajęli się pochówkiem. Nie miał już nikogo był kawalerem ,bez dzieci, a jedyną najbliższą rodziną był mój mąż,i jego dwaj bracia. Stryj zmarł w innej miejscowości niż mieszkał. W USC powiedzieli że nie wydadzą owego odpisu bo nie są w linii prostej....
Pytanie, zaległość za fv spłacona 2 lata temu, ale w BIK dalej widnieje. Pytanie jest jakiś sposób na wyciągnięcie kasy od nieuczciwego kontrahenta ?
Z 10 maili wysłanych z apelem o usunięcie wpisu....
Witam, dostałem dziś wezwanie na komisariat jako "świadek" niema wskazanego sprawy, ani wskazanego art. sprawy,, nie mam zielonego pojęcia, czego może dotyczyć sprawa, czy jak zadzwonię, coś mi powiedzą? Powinni wskazać chociaż art, a nie ma nic....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: