Wynagrodzenie do rąk własnych a L4.

Witam, mam pytanie. Czy będąc na L4 mogę osobiście odebrać z firmy wypłatę? Wynagrodzenie mam do rąk własnych, pracodawca nie chce wyrazić zgody na przelewanie wynagrodzenia na konto. Bo gdzieś usłyszałam że w tym momencie mogę dostać wypowiedzenie umowy o pracę Bo pojawiłam się w firmie....I nie wiem co o tym myśleć?
anonim cytuj
22-03-2024
Pracodawca ma obowiązek przelewać wynagrodzenie na konto. Jedynie na pisemny wniosek pracownika jest zobowiązany wypłacić w gotówce. Jeśli takiego wniosku Pani nie złożyła, to wystarczy czekać na przelew i w razie braku wypłaty w terminie wezwać pracodawcę do zapłaty wraz z odsetkami ustawowymi.

anonim cytuj
22-03-2024
A jeśli pójdę sama odebrać wynagrodzenie będąc na L4 to prawdą jest że mogę dostać wynagrodzenie bo pojawiłam się w Firmie?

anonim cytuj
22-03-2024
Oczywiście, że tak Będąc na L4 powinnaś być w domu i pracodawca może to wykorzystać Jedynie L4 od psychiatry, gdzie masz dwójkę na zwolnieniu (możesz chodzić) daje Ci gwarancję spokoju.

anonim cytuj
22-03-2024
Jeżeli ma Pani zwolnienie z kodem 2 (może chodzić), to brak podstaw, aby pracodawca stosował jakiekolwiek sankcje z tego tytułu. Musiałaby udowodnić, że wykorzystywała Pani zwolnienie w sposób niezgodny z zaleceniami lekarskimi, a szczegółowych zaleceń lekarskich pracodawca nie zna poza informacją na zwolnieniu "może chodzić". Ponadto, nawet, gdyby miała Pani zwolnienie z zaleceniem "musi leżeć" to nawet wówczas realizacja podstawowych potrzeb życiowych nie jest przesłanką do uznania że zwolnienie jest nieprawidłowo wykorzystywane. A niewątpliwie odbiór wynagrodzenia, w sytuacji, gdy pracodawca odmawia wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi przelewu na konto jest realizacją podstawowych potrzeb życiowych, gdyż środki te mogą być Pani niezbędne, aby móc pójść na wizytę do lekarza, kupić leki bądź jedzenie.

anonim cytuj
22-03-2024
Wynagrodzenie może odebrać małżonek lub inna osoba, która będzie miała pełnomocnictwo do tego. Można też wnioskować o wysłanie wynagrodzenia pocztą.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Składanie dowodów o niewinności przez osobę oskarżoną.
Witam wszystkich. Mam druga sprawę 22 sierpnia i pytanie takie. Czy mogę donieść dowód w postaci płytki. Jako dowód o niewinności.. Dodam że pierwsza się odbyła a jeden świadek oskarżający się nie stawił i odroczono ją. Dwóch było oskarżających zeznawali. Sprawa z policją. I czy po prostu sąd uwzględnił mój dowód?...
Koniec umowy użyczenia.
Osoba, która mieszkała w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia dostała wypowiedzenie. Końcem miesiąca upływa termin wypowiedzenia, a osoba ta twierdzi, że nie ma zamiaru wyprowadzić się. Ja chciałabym się z rodziną wprowadzić do tego mieszkania w luty... Co mogę zrobić? Czy mogę np po prostu wprowadzić się? Zmienić zamek? Czy muszę starać się o nakaz eksmisji i dopiero czekać aż zakończy się procedura sądowa i komornicza? Dodam, że jeśli nie bę...
Problem na myjni bezdotykowej pistolet uszkodził karoserie.
Witam Podjechałem na myjnie bezdotykowa w celu umycia auta. W czasie mycia zabrakło środków odłożyłem pistolet na miejsce ,do terminala wrzuciłem pieniądze wybrałem program w celu kontynuowania mycia auta a w tym samym czasie pistolet wystrzelił z pochwy gdzie jest jego miejsce uszkadzając karoserie. Czy jest jakieś na to rozwiązanie? Właściciel myjni zarzuca mi nie przestrzeganie regulaminu. Proszę o pomoc....
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...

Wyszukiwarka