umozenie/zmniejszenie alimentow

Pisze w sprawie sasiada a mianowicie od 1996 ma zadadzone alimenty i od tego czasu nie placil na 5dzieci jest to 65 letni mezczyzna ktory jest chorowity utrzymuje sie jedynie z emerytury 1250zl .moje pytanir brzmi czy moze cos zrobic aby umozyli mu dlug badz aby placil 50% z swojej emerytury a nie 80%
anonim cytuj
01-11-2020
Umorzenie wymaga zgody że strony wierzycieli.

anonim cytuj
01-11-2020
Zajęciu podlega maks 60% emerytury przy czym jest kwota wolna od zajęcia w wysokości niewiele ponad 500 zł

anonim cytuj
01-11-2020
Zgodnie z przepisami prawa, określonymi w art. 83§1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, alimenty są zobowiązaniem nienaruszalnym. Oznacza to, że dług alimentacyjny nie jest umarzany z mocy prawa, niezależnie od upływu czasu.

Po drugie, w przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny otrzymuje świadczenia emerytalne, zgodnie z art. 87 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, możliwe jest potrącanie z nich należności alimentacyjnych. Wysokość takiego potrącenia nie może jednak przekroczyć 60% kwoty emerytury.

Po trzecie, jest także tak zwana kwota wolna od potrąceń, która wynosi w 2023 roku 50% najniższej emerytury, a ta wynosi obecnie 1200 zł. Oznacza to, że kwota wolna od potrąceń wynosi 600 zł. W praktyce oznacza to, że z emerytury o wysokości 1250 zł, nie więcej niż 650 zł mogłoby być potrącane na pokrycie zaległych alimentów.

Po czwarte, ważne jest zrozumienie, że umorzenie długu alimentacyjnego jest możliwe tylko w sytuacji, gdy wierzyciel (w tym przypadku dzieci) wyrazi na to zgodę. Bez takiej zgody, dług pozostaje i będzie musiał być spłacony.

anonim cytuj
04-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty i ustalenie opieki nad dzieckiem.
Od 6 lat nie mieszkam z ojcem dziecka. Wtedy tez sad zasądził alimenty w wysokości 450 zł. Syn w tym roku skończy 8 lat. Dotychczas kontakty ojca z synem były przez nas ustalane na bierząco-w sumie pewnie z 97% z podawanych przez ojca terminów dochodziło do skutku-nigdy nie robiłam problemów, bo uważam ze ojciec jest tak samo ważny w życiu dziecka jak matka. Ostatnio niestety tworzą się problemy na zasadzie ciągłego udowadniania mi, że jestem p...
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Nadpłata w spółdzielni, a wynajem mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie w bloku, osobno płaciłam do spółdzielni faktury ze swojego konta bankowego i osobno do właściciela mieszkania. Przez okres 3 lat za który okazało się że powinny być mniej naliczane stawki w spółdzielni, okazało się że muszą to podliczyć i zwrócić pieniądze. Nasza spółdzielnia musi zwrócić pieniądze (3090zl.) Właściciel mieszkania otrzymał list że mają wyliczone ile zwrotu pieniędzy i podać numer konta. No i podał swój numer k...
Przestępstwo popełnione wiele lat temu.
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...

Wyszukiwarka