umozenie/zmniejszenie alimentow

Pisze w sprawie sasiada a mianowicie od 1996 ma zadadzone alimenty i od tego czasu nie placil na 5dzieci jest to 65 letni mezczyzna ktory jest chorowity utrzymuje sie jedynie z emerytury 1250zl .moje pytanir brzmi czy moze cos zrobic aby umozyli mu dlug badz aby placil 50% z swojej emerytury a nie 80%
anonim cytuj
01-11-2020
Umorzenie wymaga zgody że strony wierzycieli.

anonim cytuj
01-11-2020
Zajęciu podlega maks 60% emerytury przy czym jest kwota wolna od zajęcia w wysokości niewiele ponad 500 zł

anonim cytuj
01-11-2020
Zgodnie z przepisami prawa, określonymi w art. 83§1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, alimenty są zobowiązaniem nienaruszalnym. Oznacza to, że dług alimentacyjny nie jest umarzany z mocy prawa, niezależnie od upływu czasu.

Po drugie, w przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny otrzymuje świadczenia emerytalne, zgodnie z art. 87 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, możliwe jest potrącanie z nich należności alimentacyjnych. Wysokość takiego potrącenia nie może jednak przekroczyć 60% kwoty emerytury.

Po trzecie, jest także tak zwana kwota wolna od potrąceń, która wynosi w 2023 roku 50% najniższej emerytury, a ta wynosi obecnie 1200 zł. Oznacza to, że kwota wolna od potrąceń wynosi 600 zł. W praktyce oznacza to, że z emerytury o wysokości 1250 zł, nie więcej niż 650 zł mogłoby być potrącane na pokrycie zaległych alimentów.

Po czwarte, ważne jest zrozumienie, że umorzenie długu alimentacyjnego jest możliwe tylko w sytuacji, gdy wierzyciel (w tym przypadku dzieci) wyrazi na to zgodę. Bez takiej zgody, dług pozostaje i będzie musiał być spłacony.

anonim cytuj
04-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem z umową kupna-sprzedaży mieszkania
Witajcie, Nie jestem zbyt obeznany w sprawach prawnych, dlatego postanowiłem napisać tutaj z nadzieją, że ktoś mi pomoże. Znajduję się w dość nietypowej sytuacji związanej z zakupem mieszkania i nie wiem, jak powinienem postępować. Kilka miesięcy temu podpisałem umowę przedwstępną na zakup mieszkania od pani Anny. Umowa zawierała klauzulę, że w przypadku niewykonania umowy przez sprzedającego, zwróci mi podwójną wartość wpłaconego zadatku. ...
Problem z odebraniem nadgodzin.
Problem jest następujący: pracuję jako asystent na okienku w placówce Poczty Polskiej. Tydzień temu z przyczyn ode mnie niezależnych mój czas pracy został przekroczony o około 45 minut. Według grafiku kończyłem pracę o 15.30 po zamknięciu poczty o godzinie 15.00. Ponieważ był to mój ostatni dzień na tej konkretnej placówce gdzie zastępowałem inną osobę byłem zobligowany do przewiezienia swoich rzeczy oraz kluczy od placówki na inny urząd pocztow...
Czy można przelać bez podatku pieniądze na konto dziecka?
Dzień dobry , odkładam dziecku 500+ zebrała się już ładna sumka, jak skończy 18 lat będzie to kwota około 60 tyś złotych , czy mogę mu ja po prostu przelać bez podatku w końcu to pieniądze dla niego ? Czy tylko do kwoty 36 120,00 ( na ta chwile ) proszę o pomoc jak to ugryźć , pozdrawiam...
Zakup urządzenia od osoby fizycznej.
Witam, Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej. Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych. Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu. Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację. I teraz moje pytania brz...

Wyszukiwarka