umozenie/zmniejszenie alimentow

Pisze w sprawie sasiada a mianowicie od 1996 ma zadadzone alimenty i od tego czasu nie placil na 5dzieci jest to 65 letni mezczyzna ktory jest chorowity utrzymuje sie jedynie z emerytury 1250zl .moje pytanir brzmi czy moze cos zrobic aby umozyli mu dlug badz aby placil 50% z swojej emerytury a nie 80%
anonim cytuj
01-11-2020
Umorzenie wymaga zgody że strony wierzycieli.

anonim cytuj
01-11-2020
Zajęciu podlega maks 60% emerytury przy czym jest kwota wolna od zajęcia w wysokości niewiele ponad 500 zł

anonim cytuj
01-11-2020
Zgodnie z przepisami prawa, określonymi w art. 83§1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, alimenty są zobowiązaniem nienaruszalnym. Oznacza to, że dług alimentacyjny nie jest umarzany z mocy prawa, niezależnie od upływu czasu.

Po drugie, w przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny otrzymuje świadczenia emerytalne, zgodnie z art. 87 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, możliwe jest potrącanie z nich należności alimentacyjnych. Wysokość takiego potrącenia nie może jednak przekroczyć 60% kwoty emerytury.

Po trzecie, jest także tak zwana kwota wolna od potrąceń, która wynosi w 2023 roku 50% najniższej emerytury, a ta wynosi obecnie 1200 zł. Oznacza to, że kwota wolna od potrąceń wynosi 600 zł. W praktyce oznacza to, że z emerytury o wysokości 1250 zł, nie więcej niż 650 zł mogłoby być potrącane na pokrycie zaległych alimentów.

Po czwarte, ważne jest zrozumienie, że umorzenie długu alimentacyjnego jest możliwe tylko w sytuacji, gdy wierzyciel (w tym przypadku dzieci) wyrazi na to zgodę. Bez takiej zgody, dług pozostaje i będzie musiał być spłacony.

anonim cytuj
04-08-2023

Sugerowane Tematy

Nagrywanie dźwięku w pracy przez pracodawcę.
Witajcie, przychodzę z zapytaniem odnośnie sytuacji w mojej pracy. Otóż w sklepie, w którym pracuje są zainstalowane kamery z rejestracją dźwięku. Niejednokrotnie była taka sytuacja, że pracodawca dzwonił do mnie z jakąś sprawą i wiedział wszystko o czym przed chwilą mówiłam do klienta i wiele innych tego typu sytuacji. Czy to jest legalne? Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do zgłoszenia pracodawcy do Państwowej Inspekcji Pracy?...
Mąż kontroluje mój każdy ruch.
Będę składać papiery o rozwód jest dziecko z tego małżeństwa tatuś wymaga bym za każdym razem tłumaczyła się gdzie jestem z dzieckiem, pinezki z adresem czy jeżeli dalej mamy obydwoje prawa do dziecka i czekamy na rozwód czy muszę się tłumaczyć z każdego wyjścia z domu?...
Podział spadku.
Sąd wydał postanowienie i spadek po zmarłym podzielił następująco: 1/2 majątku należy się córce 1/4 należy się wnukowi A 1/4 należy się wnukowi B Nie chce za bardzo komplikować postu pisząc o faktycznych składnikach i wartościach majątku, kwotach darowizn itd, więc zadam pytanie dość ogólnikowo. Uznajmy, że majątek osoby zmarłej wynosił 100 000 zł czyli 50 000 zł ma otrzymać córka, a po 25 000 złotych wnuk A i wnuk B. Wnuk A dostał za...
zwrot zakupionego towaru
W sobote sprzedalem panu x obiektyw do aparatu. Pan przyjechal,posprawdzal,stwierdzil ze wszystko jest ok,umowe spisalismy sprzedażową. Po dwoch dniach pan x dzwoni i twierdzi ze obiektyw jednak nie jest tak ostry jak myslal i chce zwrocic go. Ja juz tych pieniedzy nie mam. Prowadzę jednoosobawa dzialalnosc gospodarcza,natomiast obiektyw sprzedalem jako osoba fizyczna. W dwa dni moglo soe wiele stac,nie mam gwarancji ze pan x nie zepsul go lub ni...

Wyszukiwarka