umozenie/zmniejszenie alimentow

Pisze w sprawie sasiada a mianowicie od 1996 ma zadadzone alimenty i od tego czasu nie placil na 5dzieci jest to 65 letni mezczyzna ktory jest chorowity utrzymuje sie jedynie z emerytury 1250zl .moje pytanir brzmi czy moze cos zrobic aby umozyli mu dlug badz aby placil 50% z swojej emerytury a nie 80%
anonim cytuj
01-11-2020
Umorzenie wymaga zgody że strony wierzycieli.

anonim cytuj
01-11-2020
Zajęciu podlega maks 60% emerytury przy czym jest kwota wolna od zajęcia w wysokości niewiele ponad 500 zł

anonim cytuj
01-11-2020
Zgodnie z przepisami prawa, określonymi w art. 83§1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, alimenty są zobowiązaniem nienaruszalnym. Oznacza to, że dług alimentacyjny nie jest umarzany z mocy prawa, niezależnie od upływu czasu.

Po drugie, w przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny otrzymuje świadczenia emerytalne, zgodnie z art. 87 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, możliwe jest potrącanie z nich należności alimentacyjnych. Wysokość takiego potrącenia nie może jednak przekroczyć 60% kwoty emerytury.

Po trzecie, jest także tak zwana kwota wolna od potrąceń, która wynosi w 2023 roku 50% najniższej emerytury, a ta wynosi obecnie 1200 zł. Oznacza to, że kwota wolna od potrąceń wynosi 600 zł. W praktyce oznacza to, że z emerytury o wysokości 1250 zł, nie więcej niż 650 zł mogłoby być potrącane na pokrycie zaległych alimentów.

Po czwarte, ważne jest zrozumienie, że umorzenie długu alimentacyjnego jest możliwe tylko w sytuacji, gdy wierzyciel (w tym przypadku dzieci) wyrazi na to zgodę. Bez takiej zgody, dług pozostaje i będzie musiał być spłacony.

anonim cytuj
04-08-2023

Sugerowane Tematy

Zawyżanie płacy u studenta.
Cześć. Mój poprzedni pracodawca zawyżał dość mocno mocno moją płacę. Dostawałem do ręki 3 tysie brutto=netto (mam status ucznia/studenta), ale na papierze było 6 tysi. Moje pytanie brzmi co pracodawca z tego miał? Miał większe koszta pracodawcy, ale jak on z tego korzystał? Mógł sobie odliczyć od podatku, czy coś? Jeżeli tak, to ile na tym skorzystał? Czy jeżeli by go na tym nakrył np. ZUS, albo jakakolwiek instytuacja, która na tym ucierpiała, ...
Jak uzyskać zwrot kosztów?
Cześć, Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?...
Szkody podczas montażu fotowoltaiki.
Mam problem z firmą, która montowała u mnie instalację fotowoltaiczną. Na początek dodam, że umowę podpisaliśmy z firmą A, która zleciła montaż instalacji firmie B i o tej firmie będę pisać. Panowie podczas montażu tejże instalacji, wywiercili w dachu sporo dziur ( szukali krokwi grubym wiertłem zamiast cienkim, według umowy gwarantowali profesjonalny sprzęt ), dziurawiąc również membranę. Wykonaliśmy test szczelności i niestety ale woda ciekła t...
Odrzucenie spadku.
Witam czy ktoś się orientuje jak wygląda zrzeczenie się spadku , czy dostaje się wcześniej jakieś pismo , podobno muszę się zrzec spadku po Ciotce , siostrze mojego Dziadka , z tym że nie mam kontaktu z żadną osobą spokrewnioną z nią , tzn. dziećmi czy wnukami...

Wyszukiwarka