umozenie/zmniejszenie alimentow

Pisze w sprawie sasiada a mianowicie od 1996 ma zadadzone alimenty i od tego czasu nie placil na 5dzieci jest to 65 letni mezczyzna ktory jest chorowity utrzymuje sie jedynie z emerytury 1250zl .moje pytanir brzmi czy moze cos zrobic aby umozyli mu dlug badz aby placil 50% z swojej emerytury a nie 80%
anonim cytuj
01-11-2020
Umorzenie wymaga zgody że strony wierzycieli.

anonim cytuj
01-11-2020
Zajęciu podlega maks 60% emerytury przy czym jest kwota wolna od zajęcia w wysokości niewiele ponad 500 zł

anonim cytuj
01-11-2020
Zgodnie z przepisami prawa, określonymi w art. 83§1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, alimenty są zobowiązaniem nienaruszalnym. Oznacza to, że dług alimentacyjny nie jest umarzany z mocy prawa, niezależnie od upływu czasu.

Po drugie, w przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny otrzymuje świadczenia emerytalne, zgodnie z art. 87 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, możliwe jest potrącanie z nich należności alimentacyjnych. Wysokość takiego potrącenia nie może jednak przekroczyć 60% kwoty emerytury.

Po trzecie, jest także tak zwana kwota wolna od potrąceń, która wynosi w 2023 roku 50% najniższej emerytury, a ta wynosi obecnie 1200 zł. Oznacza to, że kwota wolna od potrąceń wynosi 600 zł. W praktyce oznacza to, że z emerytury o wysokości 1250 zł, nie więcej niż 650 zł mogłoby być potrącane na pokrycie zaległych alimentów.

Po czwarte, ważne jest zrozumienie, że umorzenie długu alimentacyjnego jest możliwe tylko w sytuacji, gdy wierzyciel (w tym przypadku dzieci) wyrazi na to zgodę. Bez takiej zgody, dług pozostaje i będzie musiał być spłacony.

anonim cytuj
04-08-2023

Sugerowane Tematy

Ile zabiera komornik z umowy zlecenia?
Ile zabiera komornik z umowy zlecenia?...
Urlop.
Mam pytanie mianowicie w pracy wymyślili sobie że jeśli jedna osoba w danym tygodniu wzięła chociaż jeden dzień urlopu to kolejna już nie może w ogóle, no chyba że wypisze opiekę na dziecko a jeśli jej nie ma to nie ma prawa wziąć dnia wolnego. Czy firma może takie zmiany wprowadzić ? Ja pierwszy raz się z czymś takim spotykam....
jakie kroki prawne może podjąć zarządca nieruchomości w związku ze zrobieniem czegoś wbrew regulaminowi?
Dzień dobry, jakie kroki prawne może podjąć zarządca nieruchomości w związku ze zrobieniem czegoś wbrew regulaminowi? Mowa o założeniu siatki na balkonie żeby kot mógł bezpiecznie go zwiedzać podczas gdy w regulaminie jest zakaz....
czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin?
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...

Wyszukiwarka