Podwyżka na fundusz remontowy.

Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania.
Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców.
Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym. Obecna stawka wynosi 0,75zl za metr mieszkania, a na zebraniu chcą zmienić to na około 2,2 zł za metr mieszkania, wtedy z 300 zł opłat zrobi mi się 600 zł. Czy tak można. Dodam, że faktycznie droga dojazdowa jest w złym stanie (developerka), właścicielami drogi są wszyscy mieszkańcy, każdy ma udział w drodze.
anonim cytuj
09-01-2024
Tak można. Jeśli większość przegłosuje uchwałę. Jako członek wspólnoty i współwłaściciel drogi jesteś także odpowiedzialny za utrzymanie jej w dobrym stanie.

anonim cytuj
09-01-2024
Według prawa fundusz powinien być wyliczany na podstawie udziału w częściach wspólnych, a nie na podstawie wielkości mieszkania, czy się mylę.

anonim cytuj
09-01-2024
Zgadza się. Możesz zaskarżyć uchwałę ze względu na jej niezgodność z ustawą o własności lokali.

anonim cytuj
09-01-2024
Czasem wielkość mieszkania odpowiada udziałów w częściach wspólnych... Także może się okazać że to to samo. Warto sprawdzić.

anonim cytuj
09-01-2024
Na Twój udział we WM składa się przede wszystkim powierzchnia mieszkania.

anonim cytuj
09-01-2024
Standardowo udział w części wspólnej wyliczany jest na podstawie powierzchni mieszkania - im większa powierzchnia mieszkania, tym większy udział w części wspólnej.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Dwie darowizny.
Dzień dobry, rodzice chcą mi przekazać darowiznę w postaci mieszkania. Wiem, że jako córka nie będę musiała płacić podatku od darowizny. Natomiast za kilka lat chcą mi jeszcze przepisać ziemię - jak wtedy będzie z podatkiem? Czy ta druga darowizna będzie już opodatkowana?...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dwa lata temu zmarła moja mama , wraz z bratem odrzuciliśmy spadek ze względu na długi mamy. Spadek został odrzucony także przez małoletniego syna mojego brata . Teraz jest czas na mamy siostrę. I tu jest pytanie . Czy jeżeli mama nie miała żadnego majątku ( brak mieszkania , samochodu itp.) to jak to się ma do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza? Jeżeli mamy dług komorniczy to około 100 tysięcy złotych to do jakiej kwoty odpowiada sp...
Darowizna współwłasności małżeńskiej.
Witam Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam. Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę? Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać? Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś komb...

Wyszukiwarka