Podwyżka na fundusz remontowy.

Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania.
Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców.
Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym. Obecna stawka wynosi 0,75zl za metr mieszkania, a na zebraniu chcą zmienić to na około 2,2 zł za metr mieszkania, wtedy z 300 zł opłat zrobi mi się 600 zł. Czy tak można. Dodam, że faktycznie droga dojazdowa jest w złym stanie (developerka), właścicielami drogi są wszyscy mieszkańcy, każdy ma udział w drodze.
anonim cytuj
09-01-2024
Tak można. Jeśli większość przegłosuje uchwałę. Jako członek wspólnoty i współwłaściciel drogi jesteś także odpowiedzialny za utrzymanie jej w dobrym stanie.

anonim cytuj
09-01-2024
Według prawa fundusz powinien być wyliczany na podstawie udziału w częściach wspólnych, a nie na podstawie wielkości mieszkania, czy się mylę.

anonim cytuj
09-01-2024
Zgadza się. Możesz zaskarżyć uchwałę ze względu na jej niezgodność z ustawą o własności lokali.

anonim cytuj
09-01-2024
Czasem wielkość mieszkania odpowiada udziałów w częściach wspólnych... Także może się okazać że to to samo. Warto sprawdzić.

anonim cytuj
09-01-2024
Na Twój udział we WM składa się przede wszystkim powierzchnia mieszkania.

anonim cytuj
09-01-2024
Standardowo udział w części wspólnej wyliczany jest na podstawie powierzchni mieszkania - im większa powierzchnia mieszkania, tym większy udział w części wspólnej.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Nieruchomość (brak testamentu, postępowania spadkowego)
Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy. Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba? Szczerze nie...
Zamknięcie konta po śmierci rodzica.
Jak krok po kroku zamknąć konto w banku, jeśli po śmierci mamy wpłynęło na konto świadczenie „mama 4+” i 14 emerytura? Teraz na koncie są niecałe 4000zł, ja miałam pełnomocnictwo które utraciłam w momencie śmierci. Na wypadek zgonu nikt z rodzeństwa nie był upoważniony....
wynagrodzenie za umowe zlecenie
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
pismo do sądu
Dzień dobry. Czy odpowiedź na pismo z sądu (w powództwie cywilnym w sprawie wezwania do wyjaśnienia okoliczności faktycznych) musi być według określonego wzoru czy może to być "zwykły" list oficjalny zawierający te wyjaśnienia?...

Wyszukiwarka