Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania.
Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców.
Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym. Obecna stawka wynosi 0,75zl za metr mieszkania, a na zebraniu chcą zmienić to na około 2,2 zł za metr mieszkania, wtedy z 300 zł opłat zrobi mi się 600 zł. Czy tak można. Dodam, że faktycznie droga dojazdowa jest w złym stanie (developerka), właścicielami drogi są wszyscy mieszkańcy, każdy ma udział w drodze.
Tak można. Jeśli większość przegłosuje uchwałę. Jako członek wspólnoty i współwłaściciel drogi jesteś także odpowiedzialny za utrzymanie jej w dobrym stanie.
anonim cytuj
09-01-2024
Według prawa fundusz powinien być wyliczany na podstawie udziału w częściach wspólnych, a nie na podstawie wielkości mieszkania, czy się mylę.
anonim cytuj
09-01-2024
Zgadza się. Możesz zaskarżyć uchwałę ze względu na jej niezgodność z ustawą o własności lokali.
anonim cytuj
09-01-2024
Czasem wielkość mieszkania odpowiada udziałów w częściach wspólnych... Także może się okazać że to to samo. Warto sprawdzić.
anonim cytuj
09-01-2024
Na Twój udział we WM składa się przede wszystkim powierzchnia mieszkania.
anonim cytuj
09-01-2024
Standardowo udział w części wspólnej wyliczany jest na podstawie powierzchni mieszkania - im większa powierzchnia mieszkania, tym większy udział w części wspólnej.
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób.
Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny.
Miał dwoje dzieci pełnoletnich.
Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca.
Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Dzień dobry,
rodzice chcą mi przekazać darowiznę w postaci mieszkania. Wiem, że jako córka nie będę musiała płacić podatku od darowizny.
Natomiast za kilka lat chcą mi jeszcze przepisać ziemię - jak wtedy będzie z podatkiem? Czy ta druga darowizna będzie już opodatkowana?...
Dwa lata temu zmarła moja mama , wraz z bratem odrzuciliśmy spadek ze względu na długi mamy. Spadek został odrzucony także przez małoletniego syna mojego brata .
Teraz jest czas na mamy siostrę. I tu jest pytanie . Czy jeżeli mama nie miała żadnego majątku ( brak mieszkania , samochodu itp.) to jak to się ma do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza?
Jeżeli mamy dług komorniczy to około 100 tysięcy złotych to do jakiej kwoty odpowiada sp...
Witam
Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam.
Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę?
Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać?
Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś komb...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: