Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania.
Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców.
Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym. Obecna stawka wynosi 0,75zl za metr mieszkania, a na zebraniu chcą zmienić to na około 2,2 zł za metr mieszkania, wtedy z 300 zł opłat zrobi mi się 600 zł. Czy tak można. Dodam, że faktycznie droga dojazdowa jest w złym stanie (developerka), właścicielami drogi są wszyscy mieszkańcy, każdy ma udział w drodze.
Tak można. Jeśli większość przegłosuje uchwałę. Jako członek wspólnoty i współwłaściciel drogi jesteś także odpowiedzialny za utrzymanie jej w dobrym stanie.
anonim cytuj
09-01-2024
Według prawa fundusz powinien być wyliczany na podstawie udziału w częściach wspólnych, a nie na podstawie wielkości mieszkania, czy się mylę.
anonim cytuj
09-01-2024
Zgadza się. Możesz zaskarżyć uchwałę ze względu na jej niezgodność z ustawą o własności lokali.
anonim cytuj
09-01-2024
Czasem wielkość mieszkania odpowiada udziałów w częściach wspólnych... Także może się okazać że to to samo. Warto sprawdzić.
anonim cytuj
09-01-2024
Na Twój udział we WM składa się przede wszystkim powierzchnia mieszkania.
anonim cytuj
09-01-2024
Standardowo udział w części wspólnej wyliczany jest na podstawie powierzchni mieszkania - im większa powierzchnia mieszkania, tym większy udział w części wspólnej.
W skrócie:
1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł.
2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna.
3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika.
4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł.
Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej?
a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę...
Witam. Bardzo proszę o poradę prawną. Przewczoraj zakupiłem pewien przedmiot. Sprzedający miał go wysłać wczoraj. Niestety nie wysłał i napisał wiadomość, że uszkodził przedmiot podczas pakowania a pieniądze odda. Zgodziłem się. Wysłał numer przelewu i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. Dzwoniłem do banku i żadnego takiego przelewu nie ma. Pieniędzy też nie otrzymałem. Oczywiście kontakt się urwał sprzedający nie odpowiada nie odbiera itd. Co w taki...
Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki ek...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: