Podwyżka na fundusz remontowy.

Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania.
Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców.
Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym. Obecna stawka wynosi 0,75zl za metr mieszkania, a na zebraniu chcą zmienić to na około 2,2 zł za metr mieszkania, wtedy z 300 zł opłat zrobi mi się 600 zł. Czy tak można. Dodam, że faktycznie droga dojazdowa jest w złym stanie (developerka), właścicielami drogi są wszyscy mieszkańcy, każdy ma udział w drodze.
anonim cytuj
09-01-2024
Tak można. Jeśli większość przegłosuje uchwałę. Jako członek wspólnoty i współwłaściciel drogi jesteś także odpowiedzialny za utrzymanie jej w dobrym stanie.

anonim cytuj
09-01-2024
Według prawa fundusz powinien być wyliczany na podstawie udziału w częściach wspólnych, a nie na podstawie wielkości mieszkania, czy się mylę.

anonim cytuj
09-01-2024
Zgadza się. Możesz zaskarżyć uchwałę ze względu na jej niezgodność z ustawą o własności lokali.

anonim cytuj
09-01-2024
Czasem wielkość mieszkania odpowiada udziałów w częściach wspólnych... Także może się okazać że to to samo. Warto sprawdzić.

anonim cytuj
09-01-2024
Na Twój udział we WM składa się przede wszystkim powierzchnia mieszkania.

anonim cytuj
09-01-2024
Standardowo udział w części wspólnej wyliczany jest na podstawie powierzchni mieszkania - im większa powierzchnia mieszkania, tym większy udział w części wspólnej.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Co to jest i jak działa zawieszenie wykonania kary?
Cześć wszystkim, Mój brat został skazany za drobne przestępstwo i sąd orzekł "zawieszenie wykonania kary". Jestem trochę zdezorientowany i nie do końca rozumiem, co to oznacza. Czy to znaczy, że nie musi odsiadywać wyznaczonego czasu w więzieniu? Dodatkowo, czy ktoś może mi wyjaśnić, jakie są zasady zawieszenia wykonania kary? Czy są jakiekolwiek warunki, które musi spełniać podczas okresu zawieszenia? I co się stanie, jeżeli złam...
Jakie prawa ma pracownik na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Mam kilka pytań do prawników, proszę o szybką odpowiedź. 1. Czy pracodawca ma prawo do kontaktowania się ze mną podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 2. Jakie są moje prawa w zakresie ochrony miejsca pracy podczas zwolnienia lekarskiego? Czy pracodawca może mnie zwolnić podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 3. Jakie obowiązki mam jako pracownik na zwolnieniu lekarskim? Czy muszę na przykład informować pracodawcę o swoim stanie zdrow...
Służebność od gminy w celu dojazdu do działki.
Dzień dobry, Mamy obecnie pewien problem związany z naszą działką, którą odziedziczyliśmy po naszym dziadku. Działkę tę podzieliliśmy na kilka mniejszych części, a dwie z tyłu nie miały dostępu drogowego. Gmina posiada wąski pas ziemi pomiędzy naszą działką a działką sąsiada, który mógłby stanowić potencjalny dostęp do naszych działek. Niestety, gmina odmówiła nam udzielenia służebności dostępu i zamiast tego zaproponowała nam sprzedaż tego pasa...
Skarga na komornika.
Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edit. Zależy mi na informacji czy podczas trwania postępowania wobec komornika mogę wycofać egzekucję?...

Wyszukiwarka