Zniesienie alimentacji.

Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zwrotka adresat nieznany. Podaliśmy ostatni adres jaki był nam znany, po peselu sąd ustalił nowy pod którym teoretycznie nie przebywa ( mieszka tam ale nie odbiera poczty). Co w takiej sytuacji można jeszcze zrobić, kiedy ktoś celowo nie odbiera poczty i najzwyczajniej w świecie chce się ukryć.
anonim cytuj
14-11-2023
Spróbujcie doręczyć poprzez komornika. O ile nic się nie zmieniło koszt 60 zł.
A kto musi zawnioskować o doręczenie przez komornika? Czy jeśli komornik też nie dostarczy to co dalej? Czy są jeszcze jakieś możliwość? Obawiam się, że jest to celowe granie na zwłokę aby jak najdłużej dostawać alimenty.

U nas my wnioskowaliśmy. Mimo braku odebrania komornik przeprowadził „wywiad” i sąd uznał pismo za doręczone na podstawie poświadczenia sąsiadów, że dana osoba pod tym adresem przebywa.

anonim cytuj
14-11-2023
Ewentualnie pozostaje wniosek o ustanowienie kuratora do doręczeń dla pozwanego nieznanego miejsca pobytu. Nie wiem jaki teraz jest koszt ale był 100zł.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Upadłość konsumencka.
Witam przyszło postanowienie z sądu o ogłoszeniu mnie upadłości konsumenckiej. Przydzielono syndyka o oparciu o art. 491(1) ust.1 z dnia 28 lutego 2003r. Prawo upadłościowe(Dz.U. z 2020r. poz.1228 )...
Darowizna obciążona kredytem hipotecznym.
Witam, Od męża mojej mamy otrzymałam nieruchomość, na której ciąży kredyt hipoteczny. Z tego co mi wiadomo ta nieruchomość nie jest już spłacana, ponieważ mąż mamy nie ma pieniędzy żeby ją spłacić. Ta nieruchomość została przepisana na mnie gdyż mąż mamy obawiał się, że straci ta nieruchomość. Ta nieruchomość jest tez przepisana na mnie i funkcjonuje jako firma, która splajtowała a teraz mąż mamy chce ja sprzedać. Moje pytanie jest takie, czy je...
ubezpieczenie ZUS NFZ
Witam mam taki problem, w lutym znalazłam ofertę ubezpieczenia ZUS NFZ za kwotę 190zl msc, mogłam ubezpieczyć siebie i 2 dzieci za tą kwotę. Młodsza córka ma agenezje nerki i z tego powodu musi chodzić do specjalistów więc oferta wydawała się atrakcyjna. W zeszłym tygodniu byłam donieść do Mopsu brakujące dokumenty i Pani pracownica poinformowała mnie że w Zusie widnieje jako osoba pracująca od lutego. W ten sam dzień dzwonił Pan z ubezpieczenia ...
Co trzeba zrobić aby zrzec się spadku?
Po zmarłym (7 miesięcy temu) w grono spadkobierców weszły 4 osoby - żona oraz trójka dzieci. Czy we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku można już na tym etapie umieścić zapis, że matka i syn zrzekają się spadku na rzecz pozostałej dwójki dzieci? Czy poczekać do działu spadku?...

Wyszukiwarka