Zniesienie alimentacji.

Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zwrotka adresat nieznany. Podaliśmy ostatni adres jaki był nam znany, po peselu sąd ustalił nowy pod którym teoretycznie nie przebywa ( mieszka tam ale nie odbiera poczty). Co w takiej sytuacji można jeszcze zrobić, kiedy ktoś celowo nie odbiera poczty i najzwyczajniej w świecie chce się ukryć.
anonim cytuj
14-11-2023
Spróbujcie doręczyć poprzez komornika. O ile nic się nie zmieniło koszt 60 zł.
A kto musi zawnioskować o doręczenie przez komornika? Czy jeśli komornik też nie dostarczy to co dalej? Czy są jeszcze jakieś możliwość? Obawiam się, że jest to celowe granie na zwłokę aby jak najdłużej dostawać alimenty.

U nas my wnioskowaliśmy. Mimo braku odebrania komornik przeprowadził „wywiad” i sąd uznał pismo za doręczone na podstawie poświadczenia sąsiadów, że dana osoba pod tym adresem przebywa.

anonim cytuj
14-11-2023
Ewentualnie pozostaje wniosek o ustanowienie kuratora do doręczeń dla pozwanego nieznanego miejsca pobytu. Nie wiem jaki teraz jest koszt ale był 100zł.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Naruszenie dóbr osobistych.
Założyłem sprawę jako prywatny oskarżyciel osobie która naruszyła moje dobra osobiste. Sprawa nie mogła się rozpocząć przez prawie rok ze względu na uniki oskarżonego (min. mataczenie z adresem swojego miejsca zamieszkania)...kiedy już doszło do pierwszej rozprawy pojednawczej oskarżony przyznał się do winy i zaproponował śmiesznie niską kwotę zadośćuczynienia. Nie zgodziłem się i sprawa weszła na wokandę. Trwało to następny prawie rok, ze wzgl...
Najem okazjonalny.
Dzień dobry, czy na podstawie umowy najmu okazjonalnego można wynająć komuś mieszkanie składające się z 2 pokoi, kuchni oraz łazienki z ustanowieniem holu jako części wspólnej, którą najemca ma prawo użytkować (hol do użytku wspólnego)? Czy stosując umowę najmu okazjonalnego trzeba wynająć CAŁE mieszkanie, bez części wspólnych?...
Zasiedzenie.
Prawo mówi, że § Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem. Do tego: § Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której pr...
Czy praca w gospodarstwie rolnym zalicza się do stażu pracy?
Czy to prawda że będąc dzieckiem rolnika, pomagając w gospodarstwie można sobie doliczyć kilka lat stażu pracy? Jeśli tak jak się za to zabrać?...

Wyszukiwarka