Zniesienie alimentacji.

Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zwrotka adresat nieznany. Podaliśmy ostatni adres jaki był nam znany, po peselu sąd ustalił nowy pod którym teoretycznie nie przebywa ( mieszka tam ale nie odbiera poczty). Co w takiej sytuacji można jeszcze zrobić, kiedy ktoś celowo nie odbiera poczty i najzwyczajniej w świecie chce się ukryć.
anonim cytuj
14-11-2023
Spróbujcie doręczyć poprzez komornika. O ile nic się nie zmieniło koszt 60 zł.
A kto musi zawnioskować o doręczenie przez komornika? Czy jeśli komornik też nie dostarczy to co dalej? Czy są jeszcze jakieś możliwość? Obawiam się, że jest to celowe granie na zwłokę aby jak najdłużej dostawać alimenty.

U nas my wnioskowaliśmy. Mimo braku odebrania komornik przeprowadził „wywiad” i sąd uznał pismo za doręczone na podstawie poświadczenia sąsiadów, że dana osoba pod tym adresem przebywa.

anonim cytuj
14-11-2023
Ewentualnie pozostaje wniosek o ustanowienie kuratora do doręczeń dla pozwanego nieznanego miejsca pobytu. Nie wiem jaki teraz jest koszt ale był 100zł.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku.
Witam czy ktoś się orientuje jak wygląda zrzeczenie się spadku , czy dostaje się wcześniej jakieś pismo , podobno muszę się zrzec spadku po Ciotce , siostrze mojego Dziadka , z tym że nie mam kontaktu z żadną osobą spokrewnioną z nią , tzn. dziećmi czy wnukami...
Przestępstwo internetowe
Witam! Sprawa wyglada tak, ze rok temu złożyłam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa internetowego. Zostałam oszukana na 500zl. Płaciłam pobraniowo przy kurierze problem w tym ze nie pozwolił mi otworzyć paczki i dlatego skończyło się to tak jak się skończyło. Tego samego dnia zgłosiłam oszustwo na komisariacie i pieniądze zostały zatrzymane na poczcie do czasu rozwiązania sprawy. Po roku dostałam informacje o zakończeniu śledztwa a raczej j...
Odpis załączników.
Sąd pisemnie wzywa mnie do złożenia odpisów załączników do pisma co to znaczy? Ps. czy to znaczy że mam dołączyć oryginalne rachunki itp.? czy to znaczy że mam gdzieś to wykonać za "zgodnością z oryginałem'' jeśli tak to gdzie ?...
Umowa na pół etatu.
Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym ...

Wyszukiwarka