Zniesienie alimentacji.

Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zwrotka adresat nieznany. Podaliśmy ostatni adres jaki był nam znany, po peselu sąd ustalił nowy pod którym teoretycznie nie przebywa ( mieszka tam ale nie odbiera poczty). Co w takiej sytuacji można jeszcze zrobić, kiedy ktoś celowo nie odbiera poczty i najzwyczajniej w świecie chce się ukryć.
anonim cytuj
14-11-2023
Spróbujcie doręczyć poprzez komornika. O ile nic się nie zmieniło koszt 60 zł.
A kto musi zawnioskować o doręczenie przez komornika? Czy jeśli komornik też nie dostarczy to co dalej? Czy są jeszcze jakieś możliwość? Obawiam się, że jest to celowe granie na zwłokę aby jak najdłużej dostawać alimenty.

U nas my wnioskowaliśmy. Mimo braku odebrania komornik przeprowadził „wywiad” i sąd uznał pismo za doręczone na podstawie poświadczenia sąsiadów, że dana osoba pod tym adresem przebywa.

anonim cytuj
14-11-2023
Ewentualnie pozostaje wniosek o ustanowienie kuratora do doręczeń dla pozwanego nieznanego miejsca pobytu. Nie wiem jaki teraz jest koszt ale był 100zł.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Pismo od komornika.
Co zrobić w sytuacji, gdzie dostałem pismo od komornika o wszczęciu postępowania, ale za Chiny ludowe nie wiem o co chodzi, jest jeszcze w sprawie druga osoba, o tym samym nazwisku, dzwoniliśmy do osoby która złożyła jakieś wnioski znaleźliśmy ją w Internecie, ale ona nic o mnie nie wie, tylko o innej osobie o tym samym imieniu i nazwisku. To nie moje długi, a jest podane moje imię nazwisko oraz adres, gdzie składać skargę? Chcą ode mnie wyłudzić...
Wniosek o składanie zeznań w miejscu mojego zamieszkania.
Dzień dobry, jestem wezwana jako świadek na rozprawę do Opola (5 lutego).Trasa z miejsca mojego zamieszkania do Opola to 350 km. Czy istnieje coś takiego jak możliwość wnioskowania o składanie zeznań w miejscu mojego zamieszkania?...
Testament, Darowizn,Zachowek
Dzień dobry Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......
Darowizna ze służebnością mieszkania - czy należy się zachowek?
Dzień dobry, czy należy mi się zachowek jeśli babcia przepisała mieszkanie na siostrę jako darowizna ze służebnością, babcia nie żyje, nasz ojciec jedyny syn też nie żyje. Jeśli tak to jak to można załatwić bez sądu?...

Wyszukiwarka