Zniesienie alimentacji.

Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zwrotka adresat nieznany. Podaliśmy ostatni adres jaki był nam znany, po peselu sąd ustalił nowy pod którym teoretycznie nie przebywa ( mieszka tam ale nie odbiera poczty). Co w takiej sytuacji można jeszcze zrobić, kiedy ktoś celowo nie odbiera poczty i najzwyczajniej w świecie chce się ukryć.
anonim cytuj
14-11-2023
Spróbujcie doręczyć poprzez komornika. O ile nic się nie zmieniło koszt 60 zł.
A kto musi zawnioskować o doręczenie przez komornika? Czy jeśli komornik też nie dostarczy to co dalej? Czy są jeszcze jakieś możliwość? Obawiam się, że jest to celowe granie na zwłokę aby jak najdłużej dostawać alimenty.

U nas my wnioskowaliśmy. Mimo braku odebrania komornik przeprowadził „wywiad” i sąd uznał pismo za doręczone na podstawie poświadczenia sąsiadów, że dana osoba pod tym adresem przebywa.

anonim cytuj
14-11-2023
Ewentualnie pozostaje wniosek o ustanowienie kuratora do doręczeń dla pozwanego nieznanego miejsca pobytu. Nie wiem jaki teraz jest koszt ale był 100zł.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna od rodziców, jaka kwota podlega opodatkowaniu?
Witam, koleżanka ma dostać pieniądze od rodziców, z tego co przeczytała kwota wolna od podatku to 36 120 zł, jeżeli dostanie 35 tysięcy zł, to może dostać je w gotówce skoro ta kwota jest zwolniona z podatku czy musi być to przekazane na konto aby było wiadomo skąd je dostała?...
Problem z przelewem w banku Revolut.
Problem z przelewem w banku Revolut. 12.10.2022r. dokonałam przelewu z mojego konta Revolut na moje drugie konto w banku PKO Bank Polski. Do dzisiaj przelewu nie otrzymałam. Stan przelewu opisany jest jako oczekujący. Pisałam 4 skargi. Na jedną dostałam odpowiedź oraz 400 zł zadośćuczynienia. Na resztę nadal nie dostałam odpowiedzi. Kontaktuje się z Revolutem poprzez czat na aplikacji, jednak nikt nie jest w stanie mi pomóc. Dostaję codziennie...
Wjazd z którego korzystamy ponad 30 lat, dziś okazuję się że należy do domu obok. Czy możemy uważać ten wjazd jako zasiedzenie?
Dzień dobry. Od ponad 30 lat, koło naszego domu był wjazd z którego korzystaliśmy z myślą iż tak ma być. Dziś okazuje się że ten wjazd według mapki powinien należeć do domu obok, my natomiast powinniśmy wjeżdżać od podwórka naszego sąsiada. Dlatego mam pytanie. Czy jeżeli wjazd z którego korzystaliśmy przez ponad 30 lat możemy uważać jako zasiedzenie? Czy właściciel według mapki, może teraz sobie bez żadnego ale, nam ten wjazd zablokować....
Zasiłek dla bezrobotnych
Osoba planuje się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z dniem 28 grudnia 2022 r. Z dniem 27 grudnia 2021 roku wyrejestrowała się z up ze względu na podjęcie zatrudniania ( prawo do zasiłku dla bezrobotnych). W okresie od 27 grudnia 2021 do 26 marca 2022 była zatrudniona na pełen etat, następnie była 91 dni na zasiłku chorobowym z ZUS i kolejno do 22 grudnia na świadczeniu rehabilitacyjnym. Licząc od dnia 28 grudnia 2022 wstecz 18...

Wyszukiwarka