Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze.

Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd.
anonim cytuj
03-04-2024
Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Co na to wszystko ojciec dziecko? Zresztą to pewnie on doniósł do ZUS-u, że pobierasz całe świadczenie bo oni sami raczej nie ingerowaliby w to.

anonim cytuj
03-04-2024
Tak sam, ale cały rok od wyroku sądu się nie upominał, tylko teraz jak dostał wezwanie na sprawę o zmianę kontaktów.

anonim cytuj
03-04-2024
No właśnie czekał żeby Ci dokopać. Raczej tu żadne tłumaczenia, że pieniądze poszły na dzieci nie przejdą i będziesz musiała oddać połowę bo to niesłusznie było pobierane. Jedynie możesz prosić o rozłożenie długu na raty.

anonim cytuj
03-04-2024
A masz na to wszystko faktury imienne, że to ty kupowałaś?

anonim cytuj
03-04-2024
Mam.

anonim cytuj
03-04-2024
Może powinnaś udać się do prawnika specjalizującego się w prawie rodzinnym i starać się o zwrot połowy tych kosztów od ojca dzieci.

anonim cytuj
03-04-2024

Sugerowane Tematy

"zmuszenie" do urlopu
Dzień dobry, Podczas lockdownu nasz sklep został zamknięty i przebywaliśmy wtedy w domu oprócz kilku dni, w których przyjechaliśmy przyjąć dostawę. W dniu wczorajszym pracodawca oznajmił nam, że mamy wszystkie nasze dni urlopowe wpisać właśnie w ten okres kiedy byliśmy zamknięci (czyli wstecz). Wszyscy w pracy nie wyraziliśmy na to zgody, chcemy ten urlop faktycznie wykorzystać w przyszłości. Dzisiaj zadzwonił do mnie regionalny z informacją, że...
CZy mogę złożyć kolejny dowody do sprawy?
Witam. Mam za sobą 2 sprawy rozwodowe. 13-go października była druga rozprawa. Wyrok ma zapaść za 2 tygodnie (27 października). Czy mogę w tym momencie jeszcze złożyć kolejne dowody? Mam na myśli nagrania, screeny z rozmów, których wcześniej nie złożyłam, a mogą być przydatne w rozstrzygnięciu wyroku. Rozwód z orzeczeniem o winie....
Sprzedaż produktu zakupionego na raty.
Proszę o poradę czy mogę sprzedać produkt, który zakupiłam na raty a zostały mi jeszcze 3 do spłacenia (aparat fotograficzny o wartości 1700 zł). Nie jest mi on już potrzebny a dzięki sprzedaży będę mogła spłacić "od ręki" wszystkie raty. Czy taki towar jest moją własnością i czy mogę nim rozporządzać? Czy dopiero od momentu spłacenia ostatniej raty?...
Mieszkanie a rozwód.
Dobry wieczór, Jak wyglądą taka sytuacja od strony prawnej? Żona znajomego zakupiła mieszkanie w 2015 z własnych środków co zaznaczyła w akcie notarialnym. Przez te lata znajomy zrobił remont mieszkania za około 40 tysięcy. Na dzień dzisiejszy mieszkanie jest warte ze 150 tysięcy. Formalnie nadal są małżeństwem, ale planują rozwód. Czy w przypadku rozwodu znajomy ma jakieś prawa do tego mieszkania?...

Wyszukiwarka