Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze.

Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd.
anonim cytuj
03-04-2024
Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Co na to wszystko ojciec dziecko? Zresztą to pewnie on doniósł do ZUS-u, że pobierasz całe świadczenie bo oni sami raczej nie ingerowaliby w to.

anonim cytuj
03-04-2024
Tak sam, ale cały rok od wyroku sądu się nie upominał, tylko teraz jak dostał wezwanie na sprawę o zmianę kontaktów.

anonim cytuj
03-04-2024
No właśnie czekał żeby Ci dokopać. Raczej tu żadne tłumaczenia, że pieniądze poszły na dzieci nie przejdą i będziesz musiała oddać połowę bo to niesłusznie było pobierane. Jedynie możesz prosić o rozłożenie długu na raty.

anonim cytuj
03-04-2024
A masz na to wszystko faktury imienne, że to ty kupowałaś?

anonim cytuj
03-04-2024
Mam.

anonim cytuj
03-04-2024
Może powinnaś udać się do prawnika specjalizującego się w prawie rodzinnym i starać się o zwrot połowy tych kosztów od ojca dzieci.

anonim cytuj
03-04-2024

Sugerowane Tematy

Ubezpieczenie dobrowolne.
Witam, pracuje na umowie zlecenie, na ZUS mam zaznaczone składki emerytalne, rentowe, wypadkowe i zdrowotne. Czy to oznacza, że liczy mi się do lat pracy? Czy jeśli mam ubezpieczenie dobrowolne , będąc w ciąży lub po urodzeniu dziecka , coś mi się należy na umowie zlecenie ? Jak to wygląda, może ktoś wie?...
Spłata długu po licytacji/przetargu.
Dokonałem spłaty długu już po przetargu/licytacji, komornik oświadczył, że niestety wiąże go art. 781 kpc i mógł umorzyć egzekucję gdybym okazał potwierdzenie wpłaty zaksięgowane do czasu zakończenia licytacji, a czas na spłatę miałem do końca przetargu. Mimo wszystko po około tygodniu skontaktowałem się z wierzycielami (3 wierzycieli) i wpłaciłem im wszystko to co z nakazów i odsetki (bez kosztów komorniczych) z prośbą o cofnięcie wniosków o egz...
Spadek
Witam. Dostałam 5/8 mieszkania po babci w spadku. 1/8 już wcześniej była moja(po dziadku) 1/8 jest ciotki, 1/8 wujka. Jeśli wujek wystąpi o zniesienie współwłasności i spłatę to jakie są szanse bym spłaciła wujka w ratach? Będę remontować to mieszkanie, chce tam mieszkać....
Potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem.
Witam, potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem. Żadnej nici porozumienia i możliwości dogadania się. Brat mieszka jak u siebie, ani myśli znieść współwłasność. Każda próba rozmowy na ten temat kończy się kłótnią. Boję się, że lada moment zawoła za koszty użytkowania mieszkania, do którego nawet wstępu nie mam. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki jak to wszystko ugryźć....

Wyszukiwarka