Otrzymano więcej sztuk produktu zamówionego w sklepie internetowym.

Dzień dobry.
Sytuacja jest następująca: Osoba X zamówiła w sklepie internetowym 1 produkt Y, a kurierem otrzymała 2 produkty Y w jednej paczce. Prawdopodobnie pomyłka na magazynie.
Wiem, że w przypadku kontaktu ze strony sprzedającego (jeśli nie żąda zapłaty za drugi produkt) jest obowiązek zwrotu drugiego produktu na koszt sprzedawcy.
Chciałbym się dowiedzieć co w przypadku, gdy sprzedający nie upomni się o drugi produkt. Czy istnieje obowiązek poinformowania sprzedawcy o takim fakcie? Jeśli nie, ile czasu musi upłynąć, aby sprzedawca nie mógł już prosić o zwrot?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
31-08-2023
Wypadałoby poinformować sprzedawcę i niech organizuje sobie transport/odbiór we własnym zakresie. Jak nie poinformujesz to jest to przywłaszczenie towaru.

anonim cytuj
31-08-2023
Oczywiście należałoby by powiadomić sprzedawcę, jednak moim zdaniem brak informowania o tym fakcie sprzedawcy nie wyczerpuje jeszcze znamion przywłaszczenia towaru.
Zgodnie z wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 29 listopada 2011 r. (sygn. akt II AKa 115/12), o bycie przestępstwa przywłaszczenia rzeczy decyduje nie tylko samo jej zatrzymanie, a nawet używanie, wbrew woli właściciela, ale cel ostateczny – definitywne włączenie mienia (rzeczy) do majątku sprawcy. Zatem dla bytu przestępstwa przywłaszczenia nie jest wystarczające samo rozporządzenie cudzym mieniem jak własnym, ale musi towarzyszyć zamiar włączenia rzeczy (mienia) do swojego majątku, mogący np. ujawniać się, jako chęć powiększenia swojego majątku kosztem pokrzywdzonego.
Orzecznictwo sądowe przyjmuje, że o zamiarze przywłaszczenia może świadczyć odmowa zwrotu cudzej rzeczy, zaprzeczenie jej posiadania, sprzedaż lub darowanie innej osobie.
Jednak jak pisałem wcześniej doradzam powiadomić sprzedającego, jednak sam brak powiadomienia nie można przyjmować jako przywłaszczenie.

anonim cytuj
31-08-2023
Oczywiście, że wypadałoby. Chciałbym się tylko dowiedzieć jak to wygląda w kwestii prawa, bo ciężko mi wyobrazić sobie sytuację, w której sprzedawca podaje kupującego do sądu o przywłaszczenie, bez uprzedniego kontaktu z kupującym i prośbą o zwrot towaru.
Jeśli kontakt ze strony sprzedającego nastąpi to sytuacja jest jasna. Chodzi mi o sytuację, w której sprzedawca nie podejmuje jakiegokolwiek kontaktu. Czy kupujący ma PRAWNY OBOWIĄZEK zgłosić, że dostał za dużo sztuk, czy jest to kwestii jego dobrej woli?

anonim cytuj
31-08-2023
Chłopie, chyba czekasz aż ktoś napisze "tak, zatrzymaj to sobie, nic Ci nie grozi".
Bezpodstawne wzbogacenie się dotyczy również podmiotów nie będących osobami fizycznymi. Przykład? Pracodawca się pomylił i zamiast 2000 pensji przelał Ci 20000. Te 18000 różnicy to właśnie bezpodstawne wzbogacenie się.
Już z samego poczucia uczciwości wypadałoby zwrócić lub poinformować dostawcę, on jest stratny a Ty (tak, wiem, nie o Ciebie chodzi...) masz coś, czego nie powinieneś mieć.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Oszczędności osobiste a majątek wspolny
Przed zawarciem związku małżeńskiego zarowno ja jak i zina mieliśmy swoje oszczędności które stanowiły nasz majątek osobisty. W trakcie związku środki te przelaliśmy na nasze wspólne konto. Część środków wykorzystaliśmy ma wspólne potrzeby, a to co zostało rozdysponowaliśmy na różne rachunki oszczędnościowe, lokaty, obligacje. Czy w tym momencie stanowią one już majątek wspolny, czy przy ewentualnym rozwodzie i podziale majątku można traktować je...
Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...
Czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin?
Dobry wieczór mam jedno pytanie. Otóż u mnie w pracy non stop brakuje ludzi, sytuacja ciągnie się od jakiegoś roku, cały czas robimy za dwóch robotę. Czy jeśli muszę odebrać dziecko ze szkoły do 16:30 czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin? Dodam że to nie jest cały czas tylko np. 1 tydzień w miesiącu kiedy mąż ma popołudniówki....
Darowizna
Witam serdecznie !! Mam problem który nie dotyczy bezpośrednio mnie tylko mojej mamy i cioci. Jakieś 15 lat temu moja babcia przepisała mieszkanie w zamian za opiekę swojej córce, mając 3 córki przepisała tej która mieszka na miejscu. Dwie pozostałe córki nie miały nic przeciwko ponieważ mieszkają daleko i uznały że tak będzie sprawiedliwie. Ciocia moja gdy dostała mieszkanie od razu wtedy kiedy mogła przepisała je na swoją córkę czyli wnuczkę ba...

Wyszukiwarka