wypadek w pracy przed podpisaniem umowy

Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na SOR o czym została powiadomiona kierowniczka działu . W karcie wypisu ma częściowa amputacja palca i skierowanie na chirurgię ogólną celem konsultacji i asysty. Rozmawiałam z lekarzem przyjmującym syna i teraz robi się problem, bo syn nie miał umowy, pracował bez badań i przeszkolenia, musi być nadal pod opieką chirurgii ale nie obowiązuje go ubezpieczenie, skoro pracował bez umowy. Jest w tym momencie wyłączony z rynku pracy przynajmniej 3 miesiące, dopóki nie odzyska sprawności ręki i nie może też uzyskać zwolnienia lekarskiego, bo pracował na ,, czarno,, nawet umowy zlecenia nie miał podpisanej. Po wypadku, nikt z koncernu budowlanego się z nim nie skontaktował, jedynie kiedy przekazał, koledze z działu, że go nie będzie z racji wypadku, to uzyskał informację, że ma się określić aby mogli przyjąć kogoś na jego miejsce. Co w tej sytuacji? Syn został z urazem palca, bez ubezpieczenia, dochodu i pracy. Jakie są Wasze opinie
anonim cytuj
20-10-2021
Pani syn ma zawartą umowę o pracę. Umową została zawarta poprzez "dopuszczenie do pracy". Niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny (art. 281 pkt 2 Kodeksu pracy).

anonim cytuj
20-10-2021
Pani syn ma zawartą umowę o pracę. Umową została zawarta poprzez "dopuszczenie do pracy". Niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny (art. 281 pkt 2 Kodeksu pracy).

czy również w przypadku umowy zlecenie ?

anonim cytuj
20-10-2021
czy również w przypadku umowy zlecenie ?

Tak.

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Pracodawca żąda zaplanowania urlopu na cały następny rok.
Pracodawca żąda od pracownika zaplanowania urlopu na cały następny rok, zostawiając 4 dni urlopu na żądanie?, a potem i tak zmusza go do wybrania całego urlopu, także na żądanie do końca roku, czyli wzywa go do siebie i każe wypisywać wnioski urlopowe. Narzuca też ile dni urlopu można zaplanować, w danym kwartale. Czy to jest zgodne z przepisami prawa pracy?...
Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...
import leków
Została do mnie nadana przesyłka zagraniczna zawierająca leki. Jest to pięć opakowań środków antykoncepcyjnych na mój wyłączny użytek. Przesyłka po nadejściu do Polski została zatrzymana przez urząd celny, który domaga się ode mnie dowodu zakupu leków oraz pozwolenia z Urzędu Rejestracji Wyrobów Medycznych na import. Faktur żadnych nie mam, leki otrzymałam od osoby prywatnej za darmo. Według ustawy prawo farmaceutyczne można bez zgody Urzędu Wyro...
Limit zadłużenia a pożyczka.
Witam, Dzisiaj uruchomiłem limit zadłużenia w moim banku na kwotę 50000zł. Szybko okazało się, iż mój znajomy chętnie przeleje mi tę kwotę na pół roku, po czym mam mu przelać pieniążki spowrotem. Dla mnie to na rękę, gdyż przez ten czas spłacę większą część zadłużenia oraz ominę w ten sposób naliczane odsetki. Czy takie działania są zgodne z prawem i czy powinienem o czymś wiedzieć?...

Wyszukiwarka