Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na SOR o czym została powiadomiona kierowniczka działu . W karcie wypisu ma częściowa amputacja palca i skierowanie na chirurgię ogólną celem konsultacji i asysty. Rozmawiałam z lekarzem przyjmującym syna i teraz robi się problem, bo syn nie miał umowy, pracował bez badań i przeszkolenia, musi być nadal pod opieką chirurgii ale nie obowiązuje go ubezpieczenie, skoro pracował bez umowy. Jest w tym momencie wyłączony z rynku pracy przynajmniej 3 miesiące, dopóki nie odzyska sprawności ręki i nie może też uzyskać zwolnienia lekarskiego, bo pracował na ,, czarno,, nawet umowy zlecenia nie miał podpisanej. Po wypadku, nikt z koncernu budowlanego się z nim nie skontaktował, jedynie kiedy przekazał, koledze z działu, że go nie będzie z racji wypadku, to uzyskał informację, że ma się określić aby mogli przyjąć kogoś na jego miejsce. Co w tej sytuacji? Syn został z urazem palca, bez ubezpieczenia, dochodu i pracy. Jakie są Wasze opinie
anonim cytuj
20-10-2021
Pani syn ma zawartą umowę o pracę. Umową została zawarta poprzez "dopuszczenie do pracy". Niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny (art. 281 pkt 2 Kodeksu pracy).
anonim cytuj
20-10-2021
Pani syn ma zawartą umowę o pracę. Umową została zawarta poprzez "dopuszczenie do pracy". Niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny (art. 281 pkt 2 Kodeksu pracy).
czy również w przypadku umowy zlecenie ?
anonim cytuj
20-10-2021
czy również w przypadku umowy zlecenie ?
Witam, dziś w drodze do pracy miałam wypadek, wyleciał mi dzik na głównej drodze wojewódzkiej, samochód mocno uszkodzony, nadaje się do kasacji (przewrócił się na bok, nie miałam nawet jak z niego wyjść), byłam w szpitalu, ponieważ bolała mnie głowa i ręka (zbity mięsień) i mam ślady po pasach. Dzik nie przeżył zderzenia, policja przyjechała i spisała, że było takie zdarzenie. Moje pytanie to: czy mogę się ubiegać o odszkodanie? (Na drodze nie by...
Mam problem. Przyszedł mi list z uiszczeniem kary za 1 dzień braku OC.
Jeszcze przed końcem ubezpieczenia na auto, wykupiłem polisę na siebie w innym towarzystwie ubezpieczeniowym. Wszystko podawałem zgodnie z danymi z dowodu rejestracyjnego.
Okazuje się, że nowa polisa została zawarta nie następnego dnia po wygaśnięciu poprzedniej, tylko dnia kolejnego. Dzwoniłem na infolinię i konsultant nic nie może pomóc, oraz odmawia mi uzyskania dostępu d...
Potrzebuje porady dostałam pismo o posiedzenie zarządzenia kary pozbawienia wolności z prac społecznych tylko problem jest taki że ja ciągle odrabiam te godziny. Jak byłam chora mam zaświadczenie lekarskie które wysyłałam kuratorce i nie rozumiem dlaczego chcą mi zamienić to na karę pozbawienia wolności....
Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy karani. Sprawa wygląda tak że na monitoringu widać jak chodzimy po sklepie pakujemy różne rzeczy wspólnie do koszyka i pod koniec chłopak chowa jedna rzecz pod koszulkę, ja nigdy nic nie ukradłam i wtedy teoretycznie też nic ze sklepu nie wyniosłam nic nie płacąc, policja twierdzi ze stawia mi takie same zarzuty jak chło...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: