Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na SOR o czym została powiadomiona kierowniczka działu . W karcie wypisu ma częściowa amputacja palca i skierowanie na chirurgię ogólną celem konsultacji i asysty. Rozmawiałam z lekarzem przyjmującym syna i teraz robi się problem, bo syn nie miał umowy, pracował bez badań i przeszkolenia, musi być nadal pod opieką chirurgii ale nie obowiązuje go ubezpieczenie, skoro pracował bez umowy. Jest w tym momencie wyłączony z rynku pracy przynajmniej 3 miesiące, dopóki nie odzyska sprawności ręki i nie może też uzyskać zwolnienia lekarskiego, bo pracował na ,, czarno,, nawet umowy zlecenia nie miał podpisanej. Po wypadku, nikt z koncernu budowlanego się z nim nie skontaktował, jedynie kiedy przekazał, koledze z działu, że go nie będzie z racji wypadku, to uzyskał informację, że ma się określić aby mogli przyjąć kogoś na jego miejsce. Co w tej sytuacji? Syn został z urazem palca, bez ubezpieczenia, dochodu i pracy. Jakie są Wasze opinie
anonim cytuj
20-10-2021
Pani syn ma zawartą umowę o pracę. Umową została zawarta poprzez "dopuszczenie do pracy". Niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny (art. 281 pkt 2 Kodeksu pracy).
anonim cytuj
20-10-2021
Pani syn ma zawartą umowę o pracę. Umową została zawarta poprzez "dopuszczenie do pracy". Niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny (art. 281 pkt 2 Kodeksu pracy).
czy również w przypadku umowy zlecenie ?
anonim cytuj
20-10-2021
czy również w przypadku umowy zlecenie ?
Moja matka rozwiodła się z tatą jak byłam mała, sąd przyznał opiekę mojemu tacie, pozbawiając władzy rodzicielskiej matkę.
Mam przyrodnie rodzeństwo każde z innego małżeństwa, siostra i brat, matka po małżeństwie wyszła za mąż, mąż zmarł, popadła w długi i alkohol. Czy jeżeli mama umrze to ja dziedziczę po niej jakieś długi? Jak się przed tym ustrzec, nikt mnie nie poinformuję nawet o śmierci bo nie utrzymuje żadnych kontaktów z tą rodziną....
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej, że nie....
Dzień dobry, w jaki sposób można wypowiedzieć poświadczoną notarialnie umowę użyczenia samochodu? Czy wystarczy zwykłe (nienotarialne) wypowiedzenie umowy?
Umowa zawarta jest na czas nieokreślony i nie ma określonego sposoby wypowiedzenia. Pojawia się jedynie informacja o zastosowaniu się do kodeksu cywilnego w przypadku regulacji kwestii nieujętych w umowie....
Mam taki problem.
W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego.
W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: