Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na SOR o czym została powiadomiona kierowniczka działu . W karcie wypisu ma częściowa amputacja palca i skierowanie na chirurgię ogólną celem konsultacji i asysty. Rozmawiałam z lekarzem przyjmującym syna i teraz robi się problem, bo syn nie miał umowy, pracował bez badań i przeszkolenia, musi być nadal pod opieką chirurgii ale nie obowiązuje go ubezpieczenie, skoro pracował bez umowy. Jest w tym momencie wyłączony z rynku pracy przynajmniej 3 miesiące, dopóki nie odzyska sprawności ręki i nie może też uzyskać zwolnienia lekarskiego, bo pracował na ,, czarno,, nawet umowy zlecenia nie miał podpisanej. Po wypadku, nikt z koncernu budowlanego się z nim nie skontaktował, jedynie kiedy przekazał, koledze z działu, że go nie będzie z racji wypadku, to uzyskał informację, że ma się określić aby mogli przyjąć kogoś na jego miejsce. Co w tej sytuacji? Syn został z urazem palca, bez ubezpieczenia, dochodu i pracy. Jakie są Wasze opinie
anonim cytuj
20-10-2021
Pani syn ma zawartą umowę o pracę. Umową została zawarta poprzez "dopuszczenie do pracy". Niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny (art. 281 pkt 2 Kodeksu pracy).
anonim cytuj
20-10-2021
Pani syn ma zawartą umowę o pracę. Umową została zawarta poprzez "dopuszczenie do pracy". Niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny (art. 281 pkt 2 Kodeksu pracy).
czy również w przypadku umowy zlecenie ?
anonim cytuj
20-10-2021
czy również w przypadku umowy zlecenie ?
Dzień dobry,piszę z następującym problemem: od środy do dziś byłam na L4 (pracuje w trybie dwuzmianowym) ten tydzień wypadal mi na drugą zmianę. Dzis zostałam poinformowana przez kierownika,że od przyszłego tygodnia znowu mam druga zmianę. Zapytałam kierownika z jakiego powodu,na co otrzymałam odpowiedź,ze zachodzi taka potrzeba i szanowny kierownik nie musi mi się tłumaczyć.
Czy kierownictwo ma takie prawo ?
Dodam ze w regulaminie wewnątrzzakł...
Dzień dobry, legitymuję się orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu lekkim. Lekarz medycyny pracy nie wyraził zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i w porze nocnej. Z ustawy jasno wynika, że czas pracy w moim przypadku wynosi 8h na dobę, 40h tygodniowo. Natomiast nie wiem jak liczyć ten tygodniowy czas pracy - od poniedziałku do niedzieli? Po raz kolejny mam zaplanowane 6dni pracy pod rząd - od poniedziałku do soboty. Pracodawca może w ten...
Witam
Zmieniaj miejsce zamieszkania i zameldowania trzeba zmienić swoją przychodnie lekarza rodziinnego(wieś)? Czy można zostać cały czas w tej jednej przychodni?...
Dzień dobry. Zostałem skazany przez sąd za 9 czynów. Każdy po kilka miesięcy. Sąd orzekł karę łączna za te czyny dwa lata. Po złożeniu kasacji do sądu najwyższego ten uchylił 8 z 9. Pozostało skazanie za jeden czyn, za który sąd skazał mnie na 8 msc. Czy mogę złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania, tym bardziej, że na początku w postepowaniu przygotowawczym odbyłem areszt w postaci 2 miesięcy pozbawienia wolności?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: