Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na SOR o czym została powiadomiona kierowniczka działu . W karcie wypisu ma częściowa amputacja palca i skierowanie na chirurgię ogólną celem konsultacji i asysty. Rozmawiałam z lekarzem przyjmującym syna i teraz robi się problem, bo syn nie miał umowy, pracował bez badań i przeszkolenia, musi być nadal pod opieką chirurgii ale nie obowiązuje go ubezpieczenie, skoro pracował bez umowy. Jest w tym momencie wyłączony z rynku pracy przynajmniej 3 miesiące, dopóki nie odzyska sprawności ręki i nie może też uzyskać zwolnienia lekarskiego, bo pracował na ,, czarno,, nawet umowy zlecenia nie miał podpisanej. Po wypadku, nikt z koncernu budowlanego się z nim nie skontaktował, jedynie kiedy przekazał, koledze z działu, że go nie będzie z racji wypadku, to uzyskał informację, że ma się określić aby mogli przyjąć kogoś na jego miejsce. Co w tej sytuacji? Syn został z urazem palca, bez ubezpieczenia, dochodu i pracy. Jakie są Wasze opinie
anonim cytuj
20-10-2021
Pani syn ma zawartą umowę o pracę. Umową została zawarta poprzez "dopuszczenie do pracy". Niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny (art. 281 pkt 2 Kodeksu pracy).
anonim cytuj
20-10-2021
Pani syn ma zawartą umowę o pracę. Umową została zawarta poprzez "dopuszczenie do pracy". Niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny (art. 281 pkt 2 Kodeksu pracy).
czy również w przypadku umowy zlecenie ?
anonim cytuj
20-10-2021
czy również w przypadku umowy zlecenie ?
Witajcie, na dzierżawionym polu pojawił się inny dzierżawca na dziko który już obsiał . Mam umowę na 10 lat z datą pewną, która się kończy w 2025r. Właściciel stwierdził żebyśmy to załatwiłi między sobą, że on się nie miesza w to, więc Proponowałem polubowne rozwiązanie problemu jako rekompensatę za wcześniejsze rozwiązanie umowy z właścicielem jednak ten co zasiał nie chce o tym słyszeć.
Miał ktoś podobny problem?, jak to rozwiązać ?...
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
...
W wyniku kolizji uszkodzeniu uległ pojazd typu camper.
W dowodzie rejestracyjnym jest wpisane "pojazd osobowy, 8 miejsc".
Z oznaczenia modelu wynika, że jest to pojazd wyposażony w łózko i szereg udogodnień do karawaningu.
Ubezpieczyciel chce jako pojazd zastępczy podstawić busa z 8 miejscami.
Wartość najmu busa to 200-250 złotych za dobę, kampera 500-800.
Gdzie szukać przepisu do poparcia swojego stanowiska?
A może stanowisko TU ...
Czy ojciec może przelewać alimenty na konto pełnoletniego dziecka , czy nadal na konto matki. Dziecko studiuje w innym mieście niż matka i mieszka w akademiku....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: