Mam pytanie o rozdzielność majątkową. Razem z mężem mamy wspólnotę majątkową, ale przeżywamy obecnie kryzys i nie wiem co będzie dalej. Chciałabym się zorientować jak to wygląda od strony prawnej jeśli jednak byśmy zostali razem ale mąż chciałby rozdzielności majątkowej. Czy może mnie do tego zmusić? Między nami jest bardzo duża różnica zarobków. On 45 tys. Miesięcznie a ja 4500 netto. Kupiliśmy w tamtym roku dom. Teraz chciałby mnie pozbawić do niego praw.
W związku z tym czy ma do tego prawo?
Mąż nie może zmusić. Sąd już tak. Art. 52 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego. „Z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać ustanowienia przez sąd rozdzielności majątkowej” jeśli jest Pani współwłaścicielem domu to nie, mąż Pani nie pozbawi praw do niego, aczkolwiek może wnieść o zniesienie współwłasności i odkupić od Pani udział.
anonim cytuj
22-03-2024
A w jakiej wysokości ten udział? Całej wartości domu?
anonim cytuj
22-03-2024
No ale nie ma Pani przecież całego domu wiec czemu miałby być udział w tej wielkości?
anonim cytuj
22-03-2024
No ale nie ma Pani przecież całego domu wiec czemu miałby być udział w tej wielkości?
anonim cytuj
22-03-2024
Każdemu z małżonków przysługuje połowa wspólnego majątku. Może też być umówiony lub orzeczony przez sąd, nierówny podział majątku, jeśli małżonek udowodni, że jego udział był znaczący wyższy niż 50%.
Dorosły syn żony zamieszkuje w mieszkaniu bez zgłoszenia bądź meldunku.
Oficjalnie przebywa za granicą co jest nieprawdą. Nie pracuje, nie dokłada się do opłat.
Mieszkanie należy do obu małżonków.
Mąż jest wymeldowany. Na mieszkaniu pozostaje żona.
Czy istnieje jakaś podstawa prawna zobowiązująca dorosłego syna do płacenia części czynszu?...
Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi....
Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza?
Wiadomo jedynie w jakim mieście był notariusz, ale nie wiadomo na pewno kto to był, wiadomo kto był testatorem i spadkobiercą i na tym wiedza się kończy.
Elektroniczny rejestr testamentów powstał dwa lata później.
Notariusz u którego prawdopodobnie został sporządzony testament odpowiedział, że po 10 latach przekazuje wszystkie akta do sądu i już śladu po testamencie u siebie n...
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: