Mam pytanie o rozdzielność majątkową. Razem z mężem mamy wspólnotę majątkową, ale przeżywamy obecnie kryzys i nie wiem co będzie dalej. Chciałabym się zorientować jak to wygląda od strony prawnej jeśli jednak byśmy zostali razem ale mąż chciałby rozdzielności majątkowej. Czy może mnie do tego zmusić? Między nami jest bardzo duża różnica zarobków. On 45 tys. Miesięcznie a ja 4500 netto. Kupiliśmy w tamtym roku dom. Teraz chciałby mnie pozbawić do niego praw.
W związku z tym czy ma do tego prawo?
Mąż nie może zmusić. Sąd już tak. Art. 52 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego. „Z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać ustanowienia przez sąd rozdzielności majątkowej” jeśli jest Pani współwłaścicielem domu to nie, mąż Pani nie pozbawi praw do niego, aczkolwiek może wnieść o zniesienie współwłasności i odkupić od Pani udział.
anonim cytuj
22-03-2024
A w jakiej wysokości ten udział? Całej wartości domu?
anonim cytuj
22-03-2024
No ale nie ma Pani przecież całego domu wiec czemu miałby być udział w tej wielkości?
anonim cytuj
22-03-2024
No ale nie ma Pani przecież całego domu wiec czemu miałby być udział w tej wielkości?
anonim cytuj
22-03-2024
Każdemu z małżonków przysługuje połowa wspólnego majątku. Może też być umówiony lub orzeczony przez sąd, nierówny podział majątku, jeśli małżonek udowodni, że jego udział był znaczący wyższy niż 50%.
Witam. Kieruje się do Państwa z kilkoma Pytaniami. Odnośnie jestem w trakcie walki o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu córki. Czy jeśli sąd odbierze już to władze rodzicielską ojciec będzie mógł w dalszym ciągu udostępniać zdjęcia córki na portalach społecznościowych? Dodam , że to nie mój sposób jakiejkolwiek zemsty na nim, a jedynie szukanie sposoby, by to zostało mu zabronienie, poprzez to że dopuszcza się licznych kradzieży w naszym mieści...
Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długów, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?...
Dzień Dobry, zostałam zwolniona za brak maseczki ( niechodzenie w masce w pracy) czy pracodawca miał takie prawo? Byłam na umówię zlecenie, stwierdził ze to główny powód, chodź nie podał innego. Czy to było zgodne z prawem ? Czy jestem wstanie coś z tym zrobić?
Z góry dziękuje za odpowiedzi....
Szukam pomocy z takimi problemem. Niedawno kupiliśmy dom z rynku wtórnego. Przed zakupem bank i notariusz sprawdzali nieruchomość, mieliśmy wgląd w księgę, mapkę itp., z których jednoznacznie wynikało, że nasz adres to dajmy na to Biedronki 1.
Po przeprowadzce okazało się, że sąsiedzi którzy mają dom na rogu ulicy Biedronki i Lidla używają naszego adresu. Nawet wg google maps ich dom to Lidla 30, a nasz Biedronki 1 ale oni sobie napisali na domu...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: