Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy obowiązuje mnie ta umowa dzierżawy? Jest ważna umowa dzierżawy jak nie została zgłoszona przed licytacją ?
Dzień dobry, podejrzewam że umowa mogła być tylko ustna. Jest pan nowym właścicielem całości gruntu i jeśli sąsiad nie ma żadnego pisemnego dokumentu to całość jest pana i nie musi pan się dzielić z nikim swoją własnością.
anonim cytuj
10-04-2024
Jest umowa pisemna, o której dowiedziałem się kilka dni temu i nie mam pojęcia czy tak może być że ktoś wcześniej tego faktu nie zgłosił tak bym mógł przy licytacji wiedzieć wszystko co jest związane z nieruchomością.
anonim cytuj
10-04-2024
Jeżeli jest umowa pisemna na dzierżawę to zapewne są jakieś terminy dzierżawy, no chyba że na czas nieokreślony.
anonim cytuj
10-04-2024
No i w urzędzie gminy możesz sprawdzić, czy sąsiad płaci podatek gruntowy za wydzierżawioną działkę.
Bo to jest w zasadzie obowiązek dzierżawcy.
anonim cytuj
10-04-2024
Ale dlaczego nikt mnie nie powiadomił, od licytacji minęło już dwa lata, od przysądzenia rok.
anonim cytuj
10-04-2024
A płacisz podatek od nieruchomości w całości czy tylko część?
I przez te ostatnie dwa lata sąsiad miał dzierżawę?
Coś mi nie pasuje.
Oprócz sąsiada nikt Cię i tym nie poinformuje, no chyba, że poprzedni właściciel.
A czy jest dzierżawa czy nie, to widać na nakazie.
anonim cytuj
10-04-2024
Płaciłem w całości podatek za cały rok i nie było tam wzmianki o dzierżawie.
anonim cytuj
10-04-2024
To żadnej dzierżawy nie ma.
Dzierżawca ma obowiązek płacenia za użytkowaną ziemię.
Trafił ci się cwaniaczek.
Dzień dobry,
Niedawno zmarł mój brat, jedyną rodziną dla niego i Jego żony jestem/byłem ja, Oni nie mieli dzieci a rodzice obu stron dawno nie żyją. Brat z żoną nie bardzo radzili sobie finansowo, wieczni bezrobotni utrzymujący się z rent i zasiłków, mieszkali w mieszkaniu które sfinansowali Im nasi rodzice a ja opłacałem im latami rachunki.
Zamierzałem się zrzec prawa do spadku po bracie ale niestety dowiedziałem się pocztą pantoflową, że żona...
Moja córka na skutek błędu w sztuce lekarskiej (czynności okołoporodowe) utraciła wzrok w jednym oczku, na drugie widzi słabo. Corka ma 3 latka. Od trzeciego miesiąca życia zauważyliśmy, że lewe oczko zezuje, i od tego czasu błąkamy się po okulistach. Okuliści już na początku mówili, że będzie na to oczko słabo widzieć. Trzy tygodnie temu powiedziała mi, że na to oczko nie widzi w ogóle.
Mój świat rozsypał się na milion kawałków...
Chcę aby le...
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie.
2. jest już odp. pozwanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie.
3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam.
moje pytanie:
Czy m...
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: