Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.

Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy obowiązuje mnie ta umowa dzierżawy? Jest ważna umowa dzierżawy jak nie została zgłoszona przed licytacją ?
anonim cytuj
10-04-2024
Dzień dobry, podejrzewam że umowa mogła być tylko ustna. Jest pan nowym właścicielem całości gruntu i jeśli sąsiad nie ma żadnego pisemnego dokumentu to całość jest pana i nie musi pan się dzielić z nikim swoją własnością.

anonim cytuj
10-04-2024
Jest umowa pisemna, o której dowiedziałem się kilka dni temu i nie mam pojęcia czy tak może być że ktoś wcześniej tego faktu nie zgłosił tak bym mógł przy licytacji wiedzieć wszystko co jest związane z nieruchomością.

anonim cytuj
10-04-2024
Jeżeli jest umowa pisemna na dzierżawę to zapewne są jakieś terminy dzierżawy, no chyba że na czas nieokreślony.

anonim cytuj
10-04-2024
No i w urzędzie gminy możesz sprawdzić, czy sąsiad płaci podatek gruntowy za wydzierżawioną działkę.
Bo to jest w zasadzie obowiązek dzierżawcy.

anonim cytuj
10-04-2024
Ale dlaczego nikt mnie nie powiadomił, od licytacji minęło już dwa lata, od przysądzenia rok.

anonim cytuj
10-04-2024
A płacisz podatek od nieruchomości w całości czy tylko część?
I przez te ostatnie dwa lata sąsiad miał dzierżawę?
Coś mi nie pasuje.
Oprócz sąsiada nikt Cię i tym nie poinformuje, no chyba, że poprzedni właściciel.
A czy jest dzierżawa czy nie, to widać na nakazie.

anonim cytuj
10-04-2024
Płaciłem w całości podatek za cały rok i nie było tam wzmianki o dzierżawie.

anonim cytuj
10-04-2024
To żadnej dzierżawy nie ma.
Dzierżawca ma obowiązek płacenia za użytkowaną ziemię.
Trafił ci się cwaniaczek.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

przedawnienie pożyczki
Witam czy pożyczka z prowidenta z 2008 r z wyrokiem sądu z tego roku ulega przedawnieniu...
Czy mogę zrzec się długu oraz spadku za życia mamy? (mama jeszcze żyję)
Dzień dobry bardzo proszę o poradę, otóż moja mama ma spore długi, czy jest szansa bym mogła teraz za życia bo mama żyje zrzec się jako córka długu oraz spadku? I czy ja jako matka mojej nieletniej córki (13lat) też mogę złożyć u notariusza dokument zrzekający się długów które przechodzą na nią w przyszłości?...
Jak najlepiej sprzedać/odstąpić sklep żeby były jak najmniejszy koszta podatków i innych opat
Od czego trzeba zacząć jeśli ktoś prowadzi sklep spożywczy i chciałby go odstąpić lub sprzedać innej osobie? wiadomo ze nowa osoba potrzebuje otworzyć swoją działalność i załatwić na siebie koncesje, ale jak ja mam odsprzedać jej ten cały towar który jest na sklepie żebyśmy obie poniosły jak najmniejszy koszta podatków i innych opat ,chcieliśmy zrobić tak żeby sklep nie musiał być zamykany tylko zaczął działać na ta druga osobę od razu po zawarci...
Zatrzymane prawo jazdy.
Witam, Mężowi zostało zatrzymane prawo jazdy za alkohol do 27.11.2022 jednak został zatrzymany za jazdę po zabraniu uprawnień i otrzymał wyrok zakazu prowadzenia pojazdów 27.10.2022-27.04.2023, czy musi ponownie podchodzić do egzaminu na prawo jazdy? 2 osobne wyroki nie przekraczające roku, czy jeśli po 27.04.2023 zostałby zatrzymany przez policję za prowadzenie to byłoby to rozpatrywane jako jazda bez uprawnień czy ponowne zatrzymanie po zabran...

Wyszukiwarka