Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy obowiązuje mnie ta umowa dzierżawy? Jest ważna umowa dzierżawy jak nie została zgłoszona przed licytacją ?
Dzień dobry, podejrzewam że umowa mogła być tylko ustna. Jest pan nowym właścicielem całości gruntu i jeśli sąsiad nie ma żadnego pisemnego dokumentu to całość jest pana i nie musi pan się dzielić z nikim swoją własnością.
anonim cytuj
10-04-2024
Jest umowa pisemna, o której dowiedziałem się kilka dni temu i nie mam pojęcia czy tak może być że ktoś wcześniej tego faktu nie zgłosił tak bym mógł przy licytacji wiedzieć wszystko co jest związane z nieruchomością.
anonim cytuj
10-04-2024
Jeżeli jest umowa pisemna na dzierżawę to zapewne są jakieś terminy dzierżawy, no chyba że na czas nieokreślony.
anonim cytuj
10-04-2024
No i w urzędzie gminy możesz sprawdzić, czy sąsiad płaci podatek gruntowy za wydzierżawioną działkę.
Bo to jest w zasadzie obowiązek dzierżawcy.
anonim cytuj
10-04-2024
Ale dlaczego nikt mnie nie powiadomił, od licytacji minęło już dwa lata, od przysądzenia rok.
anonim cytuj
10-04-2024
A płacisz podatek od nieruchomości w całości czy tylko część?
I przez te ostatnie dwa lata sąsiad miał dzierżawę?
Coś mi nie pasuje.
Oprócz sąsiada nikt Cię i tym nie poinformuje, no chyba, że poprzedni właściciel.
A czy jest dzierżawa czy nie, to widać na nakazie.
anonim cytuj
10-04-2024
Płaciłem w całości podatek za cały rok i nie było tam wzmianki o dzierżawie.
anonim cytuj
10-04-2024
To żadnej dzierżawy nie ma.
Dzierżawca ma obowiązek płacenia za użytkowaną ziemię.
Trafił ci się cwaniaczek.
Witam
Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?...
Jak mam złożyć reklamację na biurko zakupione na firmę przez internet, blat po 3 miesiącach zagiął się na środku ,chyba za cienki jest. Sprzedajacy ma poniższy zapis w regulminie:
1. Sprzedający na podstawie art. 558§1 Kodeksu cywilnego całkowicie wyłącza odpowiedzialność
wobec Klientów z tytułu wad fizycznych i prawnych (rękojmia)...
Dzień dobry.
Kupiłem motocykl, który ma wady prawne i techniczne.
Zgłosiłem to sprzedającemu w czasie krótszym niż 14 dni. Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie. Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ?
Sprzedający zgadza się na odebranie motocykla(nie ma wyjścia), gdyż popełnił kilka przestępstw przy sprzedaży mi motocykla....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: