Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jak się liczy te umowy one się sumują?

Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony
Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia.
Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?
anonim cytuj
02-12-2022
Tak wszystkie umowy u danego pracodawcy się sumują. Prawidłowy okres wypowiedzenia to 3 miesiące.

anonim cytuj
02-12-2022
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony. Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?

W polskim prawie pracy okres wypowiedzenia jest zależny od stażu pracy u danego pracodawcy. Zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony zależy od łącznego okresu zatrudnienia u tego pracodawcy:

jeżeli pracownik pracuje krócej niż 6 miesięcy – 2 tygodnie,
jeżeli pracownik pracuje nie mniej niż 6 miesięcy – 1 miesiąc,
jeżeli pracownik pracuje nie mniej niż 3 lata – 3 miesiące.
W Twoim przypadku, jeżeli zsumujemy okres zatrudnienia od 2017 do 2020 r. (3 lata) oraz od 2020 do 2022 r. (2 lata), otrzymujemy łączny okres 5 lat pracy u tego samego pracodawcy. Oznacza to, że masz prawo do trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia. Post 2 prawidłowo wskazał, że wszystkie okresy zatrudnienia u tego samego pracodawcy sumują się, co w tym przypadku skutkuje trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...
Odrzucenia spadku przez nieletnich.
Jak wygląda sprawa odrzucenia spadku przez nieletnich? Śmierć dziadka ze strony ojca. Ojciec pozbawiony władzy. Czy trzeba zakładać sprawę w sądzie rodzinnym?...
Wynajem mieszkania od osoby, która straciła pełnomocnictwo.
Zastała mnie niemiła niespodzianka - dowiedziałem się, że wynajmuję mieszkanie od osoby, która nie jest jego właścicielem. W zeszłym roku wynająłem mieszkanie od osoby A. Osoba ta poinformowała mnie podczas wynajmu, że jest właścicielem mieszkania i podpisaliśmy umowę, która zawiera taką właśnie informację. Niedawno zgłosiła się do mnie osoba B, która twierdzi, że jest właścicielem mieszkania. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że to prawda. Pr...
Pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Obecnie jestem zatrudniona w następujący sposób: pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące ( bo niby manager się zmienił), bez zmiany stanowiska pracy. Z tego co rozumiem, wedle kodeksu pracy, pracodawca nie może cofnąć się do tyłu dając mi znów umowę na okres próbny, gdzie wszyscy inni pracownicy dostali po 3 miesiącach pernamentnie kontrakty, nawet ci najsłabsi. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuac...

Wyszukiwarka