Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jak się liczy te umowy one się sumują?

Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony
Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia.
Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?
anonim cytuj
02-12-2022
Tak wszystkie umowy u danego pracodawcy się sumują. Prawidłowy okres wypowiedzenia to 3 miesiące.

anonim cytuj
02-12-2022
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony. Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?

W polskim prawie pracy okres wypowiedzenia jest zależny od stażu pracy u danego pracodawcy. Zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony zależy od łącznego okresu zatrudnienia u tego pracodawcy:

jeżeli pracownik pracuje krócej niż 6 miesięcy – 2 tygodnie,
jeżeli pracownik pracuje nie mniej niż 6 miesięcy – 1 miesiąc,
jeżeli pracownik pracuje nie mniej niż 3 lata – 3 miesiące.
W Twoim przypadku, jeżeli zsumujemy okres zatrudnienia od 2017 do 2020 r. (3 lata) oraz od 2020 do 2022 r. (2 lata), otrzymujemy łączny okres 5 lat pracy u tego samego pracodawcy. Oznacza to, że masz prawo do trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia. Post 2 prawidłowo wskazał, że wszystkie okresy zatrudnienia u tego samego pracodawcy sumują się, co w tym przypadku skutkuje trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć całą wypłatę?
Mam pytanie w imieniu męża czy komornik może zająć całą wypłatę? Na chwilę obecną to mąż utrzymuje naszą 5. Proszę o rzetelne odpowiedzi. Pracuje na umowie o pracę na czas nie określony, zadłużenie wynikłe z niezapłaconej pożyczki pozabankowej....
Likwidacja stanowiska pracy.
Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy". Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie. Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, ...
Przedawnione roszczenie.
W roku mniej więcej 1998/1999 koleżanka mamy wzięła jej na raty sprzęt za który mama nie płaciła rat. W wyniku czego na tą koleżankę usiadł komornik. Wtedy moja mama pożyczyła pieniądze od innych znajomych( którzy już nie żyją więc nie ma jak tego poświadczyć )i jej wszystko oddała, ale nie ma żadnego pokwitowania. Po tylu latach mama dostała wezwanie do zapłaty od tej koleżanki na kwotę 5000 zł, bo ona twierdzi że nic nie zostało ...
umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia
Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa? Będę wdzięczny za wyjaśnienie....

Wyszukiwarka