Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jak się liczy te umowy one się sumują?

Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony
Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia.
Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?
anonim cytuj
02-12-2022
Tak wszystkie umowy u danego pracodawcy się sumują. Prawidłowy okres wypowiedzenia to 3 miesiące.

anonim cytuj
02-12-2022
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony. Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?

W polskim prawie pracy okres wypowiedzenia jest zależny od stażu pracy u danego pracodawcy. Zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony zależy od łącznego okresu zatrudnienia u tego pracodawcy:

jeżeli pracownik pracuje krócej niż 6 miesięcy – 2 tygodnie,
jeżeli pracownik pracuje nie mniej niż 6 miesięcy – 1 miesiąc,
jeżeli pracownik pracuje nie mniej niż 3 lata – 3 miesiące.
W Twoim przypadku, jeżeli zsumujemy okres zatrudnienia od 2017 do 2020 r. (3 lata) oraz od 2020 do 2022 r. (2 lata), otrzymujemy łączny okres 5 lat pracy u tego samego pracodawcy. Oznacza to, że masz prawo do trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia. Post 2 prawidłowo wskazał, że wszystkie okresy zatrudnienia u tego samego pracodawcy sumują się, co w tym przypadku skutkuje trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie z pracy (umowa zlecenie)
Dzień Dobry, zostałam zwolniona za brak maseczki ( niechodzenie w masce w pracy) czy pracodawca miał takie prawo? Byłam na umówię zlecenie, stwierdził ze to główny powód, chodź nie podał innego. Czy to było zgodne z prawem ? Czy jestem wstanie coś z tym zrobić? Z góry dziękuje za odpowiedzi....
Samochód z wadą prawną.
Witam otóż kupiłem samochód nie drogi bo kosztował mnie 4 tysiące zł, chcąc go zarejestrować za kilka dni nie mogłem bo był zarejestrowany na inną osobę kilka dni wstecz. Więc dzwoniłem do osoby, która mi sprzedała, mówił mi że zaraz pójdzie zgłosić sprzedawcę auta i mogę za kilka dni z powrotem iść i zarejestrować na siebie. W między czasie po obejrzeniu dokładnie auta znalazłem w schowku umowę starą a wręcz nową. Właściciel auta sprzedał komuś ...
Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć?
Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć? Dodam ze to pierwszy raz i tylko i wyłącznie przez sytuacje jaką mamy od początku korona wirusa i samochód firmowy odkupiony z tąd nie zostało przedłużone OC...
Umowa zlecenie a komornik.
Proszę o poradę. Okazało się na miejscu że mam umowę zlecenie na 3 dni kwota 1500 netto. Mam 2 komorników jestem zarejestrowana jako bezrobotna. To moje jedyne źródło dochodu na obecną chwilę. Podałam nr konta którego jestem właścicielem jaki nazwa konta widnieje imię nazwisko mojej mamy ale nie jest współwłaścicielem. Na nim nie mam zajęcia tylko na 2 rachunku. Czy komornicy jeśli jest zgłoszone do ZUS widzą to? Czy mogą zabrać jeśli do n...

Wyszukiwarka