Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jak się liczy te umowy one się sumują?

Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony
Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia.
Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?
anonim cytuj
02-12-2022
Tak wszystkie umowy u danego pracodawcy się sumują. Prawidłowy okres wypowiedzenia to 3 miesiące.

anonim cytuj
02-12-2022
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony. Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?

W polskim prawie pracy okres wypowiedzenia jest zależny od stażu pracy u danego pracodawcy. Zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony zależy od łącznego okresu zatrudnienia u tego pracodawcy:

jeżeli pracownik pracuje krócej niż 6 miesięcy – 2 tygodnie,
jeżeli pracownik pracuje nie mniej niż 6 miesięcy – 1 miesiąc,
jeżeli pracownik pracuje nie mniej niż 3 lata – 3 miesiące.
W Twoim przypadku, jeżeli zsumujemy okres zatrudnienia od 2017 do 2020 r. (3 lata) oraz od 2020 do 2022 r. (2 lata), otrzymujemy łączny okres 5 lat pracy u tego samego pracodawcy. Oznacza to, że masz prawo do trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia. Post 2 prawidłowo wskazał, że wszystkie okresy zatrudnienia u tego samego pracodawcy sumują się, co w tym przypadku skutkuje trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

W jaki sposób odzyskać pieniądze od złodzieja za poniesione koszty
Mamie w lutym skradziono tablice rejestracyjne spod zakładu mechanicznego. Znalezli goscia, zapadl wyrok kilka dni temu. Chłopak ma zwrócić jej pieniądze za poniesione koszty. W jaki sposob ma sie to odbyc?...
termin odwołania wypowiedzenia
Składając oświadczenie woli o wypowiedzeniu umowy o pracę na czas nieokreślony nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Czy termin odwołania wypowiedzenia 7 dni jest nieprzekraczalny? Czy da się go "obejść"? Myślę tu o odwołaniu od oświadczenia i przywrócenie na dotychczasowe stanowisko pracy....
Bezpodstawne wzywanie opieki społecznej.
Dzień dobry. Co można zrobić gdy jedna osoba z różnych kont e-mail zgłasza nas do mopsu bezpodstawnie ? Jest na to jakiś paragraf ?...
Kaucja nie została rozliczona.
Czy jeśli kaucja powinna być do rozliczenia do 15 sierpnia a do dziś nie została tłumacząc :"Kaucja zostanie rozliczona jak tylko poznam wszystkie koszty napraw, wymian i doprowadzenia stanu mieszkania do tego, który był przekazany Panu. Umowa precyzuje termin zwrotu kaucji, a nie termin jej rozliczenia. A więc zgodnie z umową najpierw musi nastąpić rozliczenie kosztów roszczeń, który na dzień dzisiejszy nie jest znany w całość. Wszystko wsk...

Wyszukiwarka