Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jak się liczy te umowy one się sumują?

Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony
Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia.
Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?
anonim cytuj
02-12-2022
Tak wszystkie umowy u danego pracodawcy się sumują. Prawidłowy okres wypowiedzenia to 3 miesiące.

anonim cytuj
02-12-2022
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony. Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?

W polskim prawie pracy okres wypowiedzenia jest zależny od stażu pracy u danego pracodawcy. Zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony zależy od łącznego okresu zatrudnienia u tego pracodawcy:

jeżeli pracownik pracuje krócej niż 6 miesięcy – 2 tygodnie,
jeżeli pracownik pracuje nie mniej niż 6 miesięcy – 1 miesiąc,
jeżeli pracownik pracuje nie mniej niż 3 lata – 3 miesiące.
W Twoim przypadku, jeżeli zsumujemy okres zatrudnienia od 2017 do 2020 r. (3 lata) oraz od 2020 do 2022 r. (2 lata), otrzymujemy łączny okres 5 lat pracy u tego samego pracodawcy. Oznacza to, że masz prawo do trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia. Post 2 prawidłowo wskazał, że wszystkie okresy zatrudnienia u tego samego pracodawcy sumują się, co w tym przypadku skutkuje trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Opieka nad dzieckiem na podstawie aktu notarialnego.
Witam Powierzono mi opieki nad nastolatką na podstawie aktu notarialnego. Dogadałam się z rodzicem ,który pilnie potrzebował wyjechać zarobkowo za granicę ,że jak zarobi to przyśle mi pieniądze na dziecko. Ponadto złożył w banku dyspozycję na jednorazowy przelew alimentów dla córki. Oczekiwałam kontaktu z rodzicem jednak ten kontakt się urwał ,a raczej rodzic unika kontaktu ze mną ,bo nie chce dołożyć pieniędzy na utrzymanie. Dziecko spędziło u ...
Spadek
Witam, Miesiąc temu zmarł mój tata, nie zostawił po sobie żadnego testamentu. Rozwiódł się z mamą kilkanaście lat temu, podział majątku był taki, że on mieszka z mieszkaniu (które cały czas jest ich współwłasnością) , ona bierze auto itd a tata ja dodatkowo spłaca, ale to umowa była między nimi, nie sądownie. Czy po jego śmierci, jeśli oni oboje są właścicielami mieszkania i działki wszystko przechodzi na nią, czy jego część na dzieci? Ona twier...
Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną
Dzień dobry. Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną. Właściciel czyszcząc owy samochód porysował lakier na samochodzie. To, że lakier został porysowany podczas czyszczenia, syn zauważył na drugi dzień po zmyciu czegoś co ten pan nałożył na samochód. Dał mu na odczepnego 200 zł. Ogólnie dane owego Pana syn ma, bo wezwał policję. Pan nie jest ugodowy co do naprawy porysowanej karoserii. Proszę o jakieś info ...
Pracodawca wzywa mnie do siebie na zwolnieniu lekarskim.
Mam problem odnoście pracodawcy. Umowa do maja 2024 aktualnie przebywam na l4. Jestem w zagrożonej ciąży kilka razy w miesiącu ląduje na oddziale patologii ciąży. W chwilach gdy jestem w domu mam za zadanie się oszczędzać. Od jakiegoś czasu pracodawca meczy mnie bym osobiście wstawiła się w miejscu pracy zdać ubrania służbowe. Nie byłoby problemem gdyby nie to ze ja za bardzo nie mogę chodzić co rusz zaczynam krwawić i ląduje na sorze jak tylko s...

Wyszukiwarka