Pracodawca nie opłaca mi składek ZUS.

Dowiedziałem się, że mój pracodawca nie opłaca mi składek ZUS. Czy jest jakaś możliwość wyegzekwowania ich? Współpraca z nim niebawem dobiegnie końca, pytanie czy mam jakieś opcje.
anonim cytuj
08-09-2023
Można zgłosić przez platformę PUE bezpośrednio do ZUSu.

anonim cytuj
08-09-2023
Bez znaczenia dla ubezpieczonego.
Można sprawdzić w swoim pue odprowadzane składki. Jeśli ich tam nie ma, a pracodawca widnieje jako zgłaszający to znaczy, że faktycznie nie opłaca. Ale wciąż bez znaczenia dla pracownika.
Co innego gdy nie ma zgłoszenia osoby ubezpieczonej.

anonim cytuj
08-09-2023
Ale po co? Jesteś zgłoszony do ZUS? Odpowiedzialność za dług ponosi tylko pracodawca. Nie tracisz prawa do np. zasiłku chorobowego, wliczają Ci się też składki do emerytury. ZUS będzie egzekwował dług od pracodawcy. Sytuację możesz zgłosić pisemnie do ZUSu i do PIP.

anonim cytuj
08-09-2023
Dowiedziałem się, że mój pracodawca nie opłaca mi składek ZUS. Czy jest jakaś możliwość wyegzekwowania ich?

Jeśli Twoje podejrzenia są uzasadnione i pracodawca nie odprowadza składek ZUS za Ciebie mimo, że jesteś u niego zatrudniony, masz prawo do podjęcia pewnych działań.

Możesz zgłosić to do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w formie pisemnej.
Również warto złożyć skargę do Państwowej Inspekcji Pracy (PIP), która może przeprowadzić kontrolę w miejscu Twojego zatrudnienia i zbadać, czy pracodawca rzeczywiście nie wywiązuje się z obowiązku odprowadzania składek.
Można zgłosić przez platformę PUE bezpośrednio do ZUSu.

Tak, Platforma Usług Elektronicznych (PUE) pozwala na sprawdzanie opłaconych składek, zgłoszeń do ZUS oraz zgłaszanie różnych sytuacji związanych z ubezpieczeniem społecznym.

Bez znaczenia dla ubezpieczonego. Można sprawdzić w swoim pue odprowadzane składki. Jeśli ich tam nie ma, a pracodawca widnieje jako zgłaszający to znaczy, że faktycznie nie opłaca. Ale wciąż bez znaczenia dla pracownika.

Choć to prawda, że odpowiedzialność za nieuregulowane składki spoczywa na pracodawcy, to jednak dla pracownika ważne jest, by być pewnym, że jego składki są opłacane. To gwarantuje dostęp do świadczeń takich jak zasiłek chorobowy czy późniejsza emerytura.

Ale po co? Jesteś zgłoszony do ZUS? Odpowiedzialność za dług ponosi tylko pracodawca. Nie tracisz prawa do np. zasiłku chorobowego, wliczają Ci się też składki do emerytury.

Tak, pracodawca ponosi odpowiedzialność za niewpłacenie składek. Jednakże, warto wiedzieć i kontrolować, czy składki są opłacane regularnie, by uniknąć ewentualnych problemów w przyszłości, np. przy staraniu się o emeryturę.

Sytuację możesz zgłosić pisemnie do ZUSu i do PIP.

To kluczowa rada. Składanie oficjalnych zgłoszeń może przyspieszyć proces wyjaśnienia sytuacji i zapewnić, że pracodawca będzie odpowiadał za ewentualne zaniedbania.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...
Oddalenie zażalenia, co dalej?
Proszę o informację, co należy zrobić w przypadku umorzenia postępowania o wszczęcie, śledztwa przez prokuraturę rejonową, następnie podtrzymanie decyzji przez sąd rejonowy w złożonym zażaleniu. Sprawa dotyczy fałszowania dokumentów dla potrzeb sądu przez urzędników publicznych. Sprawa poważna i zależy mi aby taką patologię układu napiętnować. W związku z tym, że tzw. wszystkie drogi teoretycznie zostały zamknięte, to podobno istnieje tryb nadzwy...
Czy muszę płacić alimenty?
Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty? Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku p...
Jak zacząć wynajmować mieszkanie?
Chcemy z mężem wynająć mieszkanie (my jesteśmy właścicielami). Jak do tego rozsądnie podejść? W sensie nie chcemy później mieć problemu z lokatorami, którzy nie chcą opuścić mieszkania. Jak się zabezpieczyć? Na pewno chcemy sporządzić umowę u notariusza. Ale jak do tego podejść? W jaki sposób sporządzić umowę, abyśmy nie zostali później z problem lokatorami na głowie i ewentualnie późniejszym sprawami sądowymi?...

Wyszukiwarka