Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???

Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli otrzymane pieniadze wrzucę na wspólne konto? Czy mąż wtedy musi zgłaszać darowiznę jakby "ode mnie"? Jak to wszystko zrobić, żeby dopilnować wszystkich formalności?
anonim cytuj
25-11-2022
Przelew z tytułem darowizna i oczywiście deklaracja do US/ do 6 miesięcy/.

anonim cytuj
26-11-2022
A jeśli przeleje te pieniądze z prywatnego konta na wspólne to mąż musi coś zgłaszać?

anonim cytuj
26-11-2022
Najlepiej na pani konto.

anonim cytuj
26-11-2022
Czyli lepiej żeby zostały na moim koncie? I resztę pieniędzy wspólnych przelać na moje konto i z niego dokonać opłaty wkładu własnego?

anonim cytuj
28-11-2022
Od rodziców na pani konto i zgłosić do US.do 6 -my.A potem może pani przelać na wspólne konto.

anonim cytuj
29-11-2022
Może być na wspólne konto tylko w tytule napisz darowizna dla córki

anonim cytuj
29-11-2022

Sugerowane Tematy

Sprawa o ustalenie kontaktów.
Mam z była partnerka roczną córkę. Pod koniec miesiąca mam wyznaczony termin rozprawy o ustalenie kontaktów z córka wraz z miejscem pobytu ponieważ była partnerka po pozwie o alimenty zaczęła mi utrudniać kontakty mimo ze rozstaliśmy się w zgodzie dopiero po 3 tygodnia udało się jakoś porozumieć do 1 dnia w tygodniu(4h) co uważam za bardzo mały czas żeby utrzymać chociaż normalna relacje z córka. Złożyłem wniosek o kontakty w sposób taki ze 1-3...
Samochód zastępczy z OC sprawcy.
Dzień dobry, 03.01.2024 r. miałem kolizję nie z mojej winy, od 05.01.2024r miałem samochód zastępczy z OC sprawcy, do dnia 22.01.2024r. Uznano szkodę całkowitą mojego auta i wypłacono mi odszkodowanie pomniejszone o wartość wraku, pieniądze wpłynęły na konto po południu 15.01.2024r. Dziś przyszło pismo od likwidatora szkody PZU w którym stwierdzają że samochód zastępczy z OC sprawcy należał mi się tylko do 16.01.2024r (czyli dzień po wypłaceniu ...
Opóźnienie w alimentach od dłużnika.
Komornik co miesiąc przelewa mi alimenty na dziecko ściągnięte od dłużnika. W Internecie przeczytałam, że niezwłocznie powinien mi te alimenty przekazać, jednak otrzymuję je po ponad tygodniu. W tytule przelewu jest informacja "alimenty na dzień 13..." a na moje konto wpływają po 20.... Czy to tak może być?...
Jaki jest czas na odrzucenie spadku?
Czy na odrzucenie spadku po dziadkach jest 6 miesięcy od śmierci czy 6 miesięcy po odrzuceniu spadku przez rodziców? Czytam w Internecie różne artykuły i jest różnie napisane....

Wyszukiwarka