Ktoś wziął na moją mamę kredyt przez Internet lub chwilówkę.

Dzień dobry,
Moja mama dzisiaj byłam w banku cos załatwić. Dowiedziała się od pracownika placówki, że widnieje na jej koncie dług prawdopodobnie z jakiegoś parabanku. Zaciągnięto na jej dane 8,5 tys. zł a razem z odsetkami 15 tysięcy. Mama jest przerażona. Nigdzie nie klikała, nie odbiera telefonów z nieznanego numeru (jest bardzo ostrożna) ani też nie zgubiła dowodu. Pożyczka była wzięta ponad 500 dni temu. Co można z tym zrobić żeby mama tego nie płaciła? Nigdy nic nie dostała, że ma coś do zapłaty. Żadnej windykacji ani komornika, ale dług widnieje. Nadmienię, że mamy w rodzinie osobę, która jest poszukiwana listem gończym, bo nabrała pożyczek (nie wiemy czy to ona).
anonim cytuj
30-08-2023
Zacząć od uzyskania umowy tej pożyczki.
Idziemy jutro do prawnika, czy on pomoże nam uzyskać informację, gdzie była wzięta? Skąd w ogóle wziąć taką informację?

Co to znaczy, że na koncie mamy widnieje dług? jest jakieś zajęcie na rachunku?
Mama była w banki X cos załatwić i Pani sprawdzała jej konto i powiedziała, że ma niespłacaną pożyczkę, ale nie widniało skąd. Była tylko data kiedy była wzięta , na jaką kwotę i jakie odsetki urosły. Nie wiem , gdzie szukać informacji skąd ten dług się wziął.

Nie ma zajęcia żadnego od ponad 500 dni, a wtedy była wzięta przez kogoś ta pożyczka. Żadnego powiadomienia listownego.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku a intercyza.
Proszę o udzielenie pomocy w nurtującym mnie pytaniu. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej z mężem. Nie mam zamiaru przedłużać tego postępowania i chce abyśmy ten etap zakończyli za porozumieniem obu stron. Natomiast problem na pewno pojawi się w przypadku podziału majątku otóż po zawarciu związku małżeńskiego moi rodzice przekazali nam działkę na której rozpoczęliśmy budowę domu. Gdy dom był w stanie surowym otwartym zawarliśmy intercyzę. Dom zost...
Czy najemca powinien płacić podatek od nieruchomości?
Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, wynajmuję lokal od kilku lat, współpraca z właścicielem lokalu układa się w porządku, wszystkie opłaty realizuje terminowo. Kilka dni temu zadzwonił do mnie właściciel lokalu z informacją, że jest niezapłacony podatek od nieruchomości (od kilku lat), nazbierało się tego ok 15 tys., i że ja mam zapłacić i że jest to normalna praktyka. Z tym że to nie jest mój lokal, czy to jest zgodne z prawem...
Potrącenie z wynagrodzenia.
Ostatnio podpisałam umowę w charakterze hostessy. Podczas eventu zostały zrobione zdjęcia jako dowód pracy. Wszystko ładnie, pięknie. a po wysłaniu odpowiedź na zdjęcia: super. Gdy przyszło do wypłaty - nie dość, że wynagrodzenie przyszło z około 2-tygodniowym opóźnieniem, to dodatkowo potrącili mi -30% - za podobno ,,pognieciony" strój na zdjęciach. (paczkę ze strojem dostałam pocztą, które jak było widać były już otwierane - były niechlu...
Czy mogę dalej mieszkać w wynajmowanym mieszkaniu?
Witam . Jest taka sytuacja że mi się skończyła umowa najmu mieszkania a właściciel nie dał mi nowej umowy najmu a obiecał mi nowa umowe najmu . Jak to wygląda z strony prawnej wynajmującego....

Wyszukiwarka