Dzień dobry, problem jaki chcę przedstawić to nieopłacony semestr za studia. Problem dotyczy obcokrajowca.
Pomiędzy 2018-2019 zaliczył pierwszym semestr studiów, które miały trwać 3 lata. W 2020 zaprzestał uczęszczać na zajęcia bez wypowiedzenia umowy.
Po 6 miesiącach został powiadomiony, że musi opłacić semestr, nawet jeśli na niego nie uczęszczał i powinien zostać wyrzucony z braku egzaminów?
Windykacja uczelni upomina się o płatność ponad 3 tys. euro.
Czy w takowej sytuacji można uniknąć płatności i czy uczelnia może żądać zapłaty za zajęcia na które daną osobą nie uczęszczała?
anonim cytuj
25-01-2021
Tak może oczekiwać zapłaty bo ona umożliwiła korzystanie z zajęć. To że nie chodził bez wypowiedzenia umowy to jego sprawa.
anonim cytuj
25-01-2021
Czy daną osobą nie powinna być wykreślona z listy? Dodatkowo nie został udostępniony grafik zajęć. Z powodu braku opłaty za semestr.
Dodatkowo jako cudzoziemiec został przyjęty bez Nostryfikacji dyplomu.
anonim cytuj
25-01-2021
To wszystko zależy od regulaminu studiów.
anonim cytuj
25-01-2021
Jaką drogę najlepiej obrać aby ponieść najmniejsze koszta.
Czy czekanie ma przedawnien ma jakiś sens bądź wyjaśnienia przed sądem?
anonim cytuj
25-01-2021
A kiedy to było?
anonim cytuj
25-01-2021
semestr 2019-2020
anonim cytuj
25-01-2021
Czyli na świeżo. Przedawnienia nie ma.
anonim cytuj
25-01-2021
Nie ma. Ale czy jakiekolwiek sens nie płacenie? Szkoła również nie wywiązała się z udzielanych nauk.
Np. Lekcje WF się nie odbywały A były w planie na koniec kazano im podpisać listę obecności, że w takowych zajęciach uczestniczyli.
anonim cytuj
25-01-2021
Jakieś dowody na takie zarzuty?
anonim cytuj
25-01-2021
Koledzy że studiów.
Również po nie uiszczeniu opłaty Akademia zablokowała dostęp do konta studenta na którym mógł sprawdzić plan, oceny.
Z tego powodu uniemozliwiony był dostęp do grafiku. A nikt z uczelni nie powiadomił o zaistniałej sytuacji.
anonim cytuj
25-01-2021
Nostryfikacje dyplomu to chyba robi sie po jego otrzymaniu przed podjeciem pracy zagranica. Z listy studentow zostaje sie skreslonym w momencie braku zaliczen i egzaminow za dany semestr. Zablokowanie konta studenckiego nastapilo po braku wplaty. Co na ten temat mowi regulamin?
anonim cytuj
25-01-2021
Akadamia twierdzi, że nie zablokowała konta i to nie jest ich problem, że nie można się do niego dostac.
I stwierdzili, że nie mając dostępu do grafiku trzeba było zapytać się kolegów...
anonim cytuj
25-01-2021
Należało sie zgłosić z problemem dostepu do konta do dziekanatu, zeby wyjasnic sprawę. Podejrzewam, ze uczelnia nie odpuści opłaty.
anonim cytuj
25-01-2021
W jaki sposób będą dochodzić praw. Mówimy tu o obcokrajowcu, który w każdej chwili może opuścić Polskę.
anonim cytuj
25-01-2021
Jeśli opuści Polskę to oczywiście będzie to utrudnione ale jeśli jest mieszkańcem EU to uczelnia może wystarać się o europejski nakaz sadowy i tym sposobem ściągnąć należności
anonim cytuj
25-01-2021
Można spróbować się dogadać z uczelnią, jeżeli rzeczywiście były nieprawidłowości. Teoretycznie można próbować aby obniżyć czesne. Skoro on ma teoretycznie roszczenie i uczelnianym mogą próbować się dogadać. A ścigać mogą też poza Polską.
Dzień dobry. Pytanie na prośbę znajomego, który nie ma konta na Facebooku (i w ogóle nie jest za bardzo techniczny)..
Otóż kiedyś jego żona miała konto typu ROR w banku PKO BP, i on do tego konta został wpisany jako współwłaściciel (Zaznaczam - NIE jako upoważniony, tylko współwłaściciel). Przez całe lata żona zarządzała tym kontem (on nawet do niego nie zaglądał, bo ma swoje w innym banku), a teraz niedawno przypadkowo dowiedział się, że już ni...
Miałem nie zapłaconą grzywnę za wykroczenie drogowe.
Komornik uznał egzekucje za bezskuteczną i sąd wysłał pismo o zamianie grzywny na prace społeczne i umorzenie kosztów sądowych (2000zł grzywna i 320zł koszta sądowe). Komornik wyegzekwował 47zł.
Udało mi się zebrać kwotę grzywny i opłaciłem tą grzywnę na rachunek bankowy sądu miałem 7 dni na złożenie zażalenia (czy jak się zwie) w ostatnim dniu czyli dzisiaj opłaciłem tą grzywnę i złożyłem wn...
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: