Czy odrzucenie spadku można cofnąć?

Czy odrzucenie spadku można cofnąć? I co jeśli dostałam pismo że moja matka odrzuciła i ja jestem kolejna to co w sytuacji kiedy ona będzie chciała cofnąć swoje oświadczenie woli to co wtedy z moim terminem?
anonim cytuj
11-08-2023
Czy odrzucenie spadku można cofnąć? I co jeśli dostałam pismo że moja matka odrzuciła i ja jestem kolejna to co w sytuacji kiedy ona będzie chciała cofnąć swoje oświadczenie woli to co wtedy z moim terminem?

Nie ma możliwości cofnięcia oświadczenia o odrzuceniu spadku.
Dlaczego Pani w ogóle o to pyta? W czym jest problem?

anonim cytuj
11-08-2023
Nie ma możliwości cofnięcia oświadczenia o odrzuceniu spadku.
Dlaczego Pani w ogóle o to pyta? W czym jest problem?

Nie mam za bardzo kontaktu z mamą i siostra mi przekazała , że nasza matka , która w lipcu odrzuciła spadek chce to cofnąć, bo została wprowadzona w błąd ( prawdopodobnie chodzi o brak świadomości, że długów alimentacyjnych się nie dziedziczy)

anonim cytuj
11-08-2023
Nie mam za bardzo kontaktu z mamą i siostra mi przekazała , że nasza matka , która w lipcu odrzuciła spadek chce to cofnąć, bo została wprowadzona w błąd ( prawdopodobnie chodzi o brak świadomości, że długów alimentacyjnych się nie dziedziczy)

Długi alimentacyjne (zaległe i wymagalne świadczenia) się dziedziczy.

anonim cytuj
11-08-2023
Długi alimentacyjne (zaległe i wymagalne świadczenia) się dziedziczy.

Czyli jak dobrze rozumiem powinnam iść normalnie odrzucić spadek a nie patrzeć na jakieś dziwactwa matki?

anonim cytuj
11-08-2023
Czyli jak dobrze rozumiem powinnam iść normalnie odrzucić spadek a nie patrzeć na jakieś dziwactwa matki?

Tak, jeśli nie chce Pani dziedziczyć długów, powinna Pani spadek odrzucić. Matka nie może cofnąć swojego oświadczenia o odrzuceniu spadku.

anonim cytuj
11-08-2023
Czy odrzucenie spadku można cofnąć?

Odrzucenie spadku jest ostateczne i nie można go cofnąć. Przyjąć spadek można tylko raz i decyzja ta jest ostateczna. Działa to na podstawie art. 1011 Kodeksu cywilnego, który stanowi, że oświadczenie o przyjęciu albo odrzuceniu spadku jest nieodwołalne.

Długi alimentacyjne są dziedziczne. Jeśli spadkodawca zobowiązany był do płacenia alimentów i zmarł zanim zdołał spłacić swoje zobowiązania, to dług taki przechodzi na spadkobierców. Jest to uregulowane w art. 931 Kodeksu cywilnego.

Jeśli obawiasz się długów, które mogą przypaść Ci w spadku, to zasadne jest odrzucenie spadku. Jednak warto zaznaczyć, że przy odrzuceniu spadku traci się prawa do wszelkich korzyści majątkowych z tego tytułu. Warto dokładnie przeanalizować sytuację majątkową spadkodawcy przed podjęciem decyzji.

anonim cytuj
12-08-2023
A jak to jest z kosztami tego odrzucenia spadku? Muszę coś płacić w sądzie czy urzędzie? I czy jest jakiś konkretny termin w jakim muszę to zrobić, żeby się nie spóźnić? Bo z tymi papierami zawsze jest tyle formalności.

anonim cytuj
12-08-2023
A jak to jest z kosztami tego odrzucenia spadku? Muszę coś płacić w sądzie czy urzędzie? I czy jest jakiś konkretny termin w jakim muszę to zrobić, żeby się nie spóźnić? Bo z tymi papierami zawsze jest tyle formalności.

Jeśli chodzi o odrzucenie spadku, to można to uczynić na dwa sposoby:

Przy składaniu odpowiedniego oświadczenia przed sądem.
Przy składaniu oświadczenia w formie aktu notarialnego.
W przypadku składania oświadczenia przed sądem, nie wiąże się to z kosztami sądowymi. Natomiast składanie oświadczenia w formie aktu notarialnego wiąże się z opłatą notarialną, która zależy od taryfikatora notariusza.

Co do terminu: istnieje 6-miesięczny termin na złożenie oświadczenia o przyjęciu albo odrzuceniu spadku, który liczony jest od dnia, w którym dowiedziałeś się o przysługującym Ci prawie do dziedziczenia. Po tym terminie, jeśli nie złożysz oświadczenia, przyjmuje się, że spadek został przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza, co oznacza, że ewentualne długi spadkodawcy zostaną spłacone z majątku spadkowego, a dopiero ewentualna nadwyżka przypada spadkobiercy. Jeśli wartość majątku spadkowego nie pokryje długów, spadkobierca nie odpowiada za nie ze swojego majątku. O tym mówi art. 1015 Kodeksu cywilnego.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa przedwstępna notarialna.
Dzień dobry, podpisałem umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości z zawartym terminem do końca października. Od kilku miesięcy brak kontaktu z kupującym, nie odbiera telefonu, nie odpisuje na smsy. Co się stanie kiedy czas zawarty na umowie zostanie przekroczony? Co mogę z tym zrobić?...
Poczta Polska.
Mam nietypową sytuację i według jednego prawnika nie ma sensu się w to bawić, bo tylko wydam pieniądze na adwokata. Otóż pani listonosz przez pomyłkę wydała list polecony z naszego starostwa powiatowego zaadresowany do mojej żony, zupełnie innej pani zamieszkałej pod innym adresem. Pani która ten list odebrała, stwierdziła że skoro nie jest do niej, to go wyrzuciła. Jak pani listonosz zauważyła pomyłkę chciała odzyskać ten list, ale został wyrzu...
Czy może grozić mi spłata długów po byłym mężu?
Dobry wieczór Mam pytanie dotyczące długów po byłym mężu. Były mąż nie spłaca tych zobowiązań. Ok 13 lat temu będąc w małżeństwie podpisywałam "coś" podczas zaciągania przez niego kredytu. Nie miałam wówczas dochodu więc była to chyba tylko informacja, o branym przez niego kredycie. Ale nie mam pewności co podpisywałam w banku. Czy jednak mimo to może grozić mi spłata jego zobowiązań z tytułu tego podpisanego kredytu? Lub innych...
Czy można płacić alimenty do ręki z pokwitowaniami?
Witam. Mam problem i nie wiem co robić. Moja matka miała przeze mnie założoną sprawę w lipcu o niepłacenie alimentów. Wyrok był taki iż jeśli dalej nie będzie płacić to dostanie 8 miesięcy więzienia. Dzisiaj do mnie zadzwoniła z informacją, że chce płacić alimenty do ręki a ja mam jej wydawać pokwitowania i podobno muszę zgłosić to do mopsu. Taki pomysł podobno podrzuciła jej kuratorka. Szczerze mówiąc, nie chce przyjmować tych alimentów do ręki...

Wyszukiwarka