Jak policzyć alimenty wstecz?

Dzień dobry,
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie.
W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania.
Dłużnik się odwołał i sąd zmniejszył w kwietniu do 800 zł. I mam w wyroku tak:
Sąd:
1. utrzymuje w mocy wyrok z 19listopada 2021 do kwoty alimentów po 800zl miesięcznie
2. W pozostałym zakresie wyrok w punkcie I uchyla i powództwo oddala...

Teraz mam 2 pytania:
1. Czy po tym ostatnim wyroku powinien dłużnik wyrównać od. dnia złożenia pozwu do kwoty 1000zl czy do 800 zł?
2. Co oznacza ten 2 punkt? Czy to oddalenie prośby o zniesienie klauzuli natychmiastowej wykonalności(bo o to wnioskował dłużnik)? Czy uchyla to, że te 800 zł miałoby być płatne od dnia złożenia pozwu (jak uprzednio 700a później 1.000zł?
Z góry dziękuję za odpowiedź
anonim cytuj
26-10-2023
1. do 800 zł.
2. Twoje powództwo do którego sąd I instancji odniósł się w wydanym wyroku w pkt. 1 zostało oddalone a wyrok sądu I instancji uchylony. Przeczytaj pkt. 1 wyroku sądu I instancji i będziesz wiedziała w czym rzecz.
No właśnie tam jest podana kwota 1.000zł, że od dnia złożenia pozwu, że do moich rąk i na jaki dzień. Natomiast w wyroku, gdzie pomniejszono alimenty nie ma mowy, że wyrównanie od dnia złożenia wniosku ani pozostałych informacji, dlatego nie do końca jest to dla mnie zrozumiałe.

anonim cytuj
26-10-2023
Sąd napisał, że wyrok utrzymuje w zakresie zwiększenia alimentów do 800 zł. Tzn. że w uproszczeniu wszystko obowiązuje jak w wyroku pierwszoinstancyjnym tylko zamiast 1000 jest 800. Ale całą reszta ustaleń co do terminów itd. zostaje. W pkt 2 Sąd uchylał wyrok w pozostałym zakresie i oddalał powództwo bo jak rozumiem pozwałaś o 1000 i Sąd I instancji ten 1000 Ci zasądził.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na dorosłe dziecko.
Moje pytanie dotyczy alimentów dla córki. Były mąż nigdy nie interesował się córkami. Rozwiedliśmy się, kiedy miały 3 a druga 5 lat. Teraz to dorosłe kobiety. Jedna skończyła studia i z automatu przestała dostawać swoje 300 zł alimentów. Druga studiuje, ma teraz 21 lat. Starała się o dofinansowanie unijne, a warunkiem było założenie firmy. Ma więc firmę i sporadyczne dochody. Ponadto szuka pracy. Moje pytanie tego właśnie dotyczy: - czy alimenty...
Uzupełnienie wniosku o nabycie spadku.
Witam. Dostałem z sądu odpowiedź o uzupełnienie wniosku odnośnie nabycia spadku. 1. Muszę podać adres zamieszkania, ponieważ jeden spadkobierca mieszka za granicą i specjalnie nie odebrał listu. W skrócie osoba, która nie ma kontaktu całe życie z rodziną, nikt nic nie wie. Próbowałem napisać na fb do niego to dostałem odpowiedz przez jego znajomego, że mam nie pisać do niego, bo wyciągnie konsekwencje prawne i nie chce żadnego kontaktu ze strony...
Służebność mieszkania/domu
Witam! Mam pytanie odnośnie służebności mieszkania/ domu. Teściowe mają służebność na cały murowany budynek. W którym wspólnie mieszkamy. Do tej pory nie było problemu nagle zaczęły pojawiać się schody. Chcą sobie robić swoją kuchnię niech robią nie mam nic przeciwko. Tylko czy muszę się zgadzać na udostępnienie konkretnego pomieszczenia. Ogólnie uparli się na kuchnie w pokoju syna który świeżo wyremontowalismy. Dom jest duży i mogą ją zrobić w...
Oszustwo internetowe.
Proszę o pomoc a raczej wyjaśnienie. 29.12.2023 bank nałożył mi blokadę na konto na ponad 700 zł. Było to w godzinach wieczornych. Od razu sprawdziłam maila, gdzie dostałam wiadomość, że 2 osoby dokonały zamówienia na niemieckim Amazonie z wykorzystaniem danych mojej karty. Od razu zadzwoniłam na infolinię, zgłosiłam sprawę, kartę zastrzegłam i zablokowałam dostęp do konta oraz aplikacji banku. Złożono reklamację, nie udało się wstrzymać pieniędz...

Wyszukiwarka