Jak policzyć alimenty wstecz?

Dzień dobry,
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie.
W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania.
Dłużnik się odwołał i sąd zmniejszył w kwietniu do 800 zł. I mam w wyroku tak:
Sąd:
1. utrzymuje w mocy wyrok z 19listopada 2021 do kwoty alimentów po 800zl miesięcznie
2. W pozostałym zakresie wyrok w punkcie I uchyla i powództwo oddala...

Teraz mam 2 pytania:
1. Czy po tym ostatnim wyroku powinien dłużnik wyrównać od. dnia złożenia pozwu do kwoty 1000zl czy do 800 zł?
2. Co oznacza ten 2 punkt? Czy to oddalenie prośby o zniesienie klauzuli natychmiastowej wykonalności(bo o to wnioskował dłużnik)? Czy uchyla to, że te 800 zł miałoby być płatne od dnia złożenia pozwu (jak uprzednio 700a później 1.000zł?
Z góry dziękuję za odpowiedź
anonim cytuj
26-10-2023
1. do 800 zł.
2. Twoje powództwo do którego sąd I instancji odniósł się w wydanym wyroku w pkt. 1 zostało oddalone a wyrok sądu I instancji uchylony. Przeczytaj pkt. 1 wyroku sądu I instancji i będziesz wiedziała w czym rzecz.
No właśnie tam jest podana kwota 1.000zł, że od dnia złożenia pozwu, że do moich rąk i na jaki dzień. Natomiast w wyroku, gdzie pomniejszono alimenty nie ma mowy, że wyrównanie od dnia złożenia wniosku ani pozostałych informacji, dlatego nie do końca jest to dla mnie zrozumiałe.

anonim cytuj
26-10-2023
Sąd napisał, że wyrok utrzymuje w zakresie zwiększenia alimentów do 800 zł. Tzn. że w uproszczeniu wszystko obowiązuje jak w wyroku pierwszoinstancyjnym tylko zamiast 1000 jest 800. Ale całą reszta ustaleń co do terminów itd. zostaje. W pkt 2 Sąd uchylał wyrok w pozostałym zakresie i oddalał powództwo bo jak rozumiem pozwałaś o 1000 i Sąd I instancji ten 1000 Ci zasądził.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron
Podpisałam rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Dziś dostałam propozycję zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy. Czy może być w tym jakiś haczyk prawny? Mam jeszcze 3 tygodnie zaległego urlopu. Czy zwolnienie zmoże być podpisane tylko na okres przed urlopem a potem będę zmuszona wybrać zaległy urlop czy raczej nie jest to praktykowane i jeśli już zwalniają od obowiązku świadczenia pracy to do końca okresu wypowiedzenia i wtedy urlo...
Mieszkanie na kredyt.
Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?...
Wniosek o upadłość konsumencką.
Potrzebuję porady w zakresie wypełnienia wniosku o upadłość konsumencką , mianowicie chodzi mi o rubrykę (SPIS WIERZYCIELI ) w tej rubryce jest 5 pul każde pole dla jednego wierzyciela ,więc mogę dodać tylko pięciu wierzycieli a co jeśli mam 7 wierzycieli? . Wtedy muszę dodać kolejne 6 i 7 na kartce a4 i moje pytanie czy każdy dodatkowy wierzyciel musi być na osobnej kartce a4 czy razem na jednej kartce ponumerowany jako szósty i siódmy. i jak tą...
dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe
witam, dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe (posiadajaca dzieci), ale jest on splacany przez 2 osoby nie zwiazane ze soba w sposob prawny, obie mieszkaja w tym domu. w momencie kiedy wlasciciel kredytu umiera lub zwiazek sie rozpada, caly dom zostaje przepisany dzieciom? czy ta druga osoba moze sie jakos zabezpieczyc? czy pozostaje tylko testament lub malzenstwo?...

Wyszukiwarka