Jak policzyć alimenty wstecz?

Dzień dobry,
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie.
W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania.
Dłużnik się odwołał i sąd zmniejszył w kwietniu do 800 zł. I mam w wyroku tak:
Sąd:
1. utrzymuje w mocy wyrok z 19listopada 2021 do kwoty alimentów po 800zl miesięcznie
2. W pozostałym zakresie wyrok w punkcie I uchyla i powództwo oddala...

Teraz mam 2 pytania:
1. Czy po tym ostatnim wyroku powinien dłużnik wyrównać od. dnia złożenia pozwu do kwoty 1000zl czy do 800 zł?
2. Co oznacza ten 2 punkt? Czy to oddalenie prośby o zniesienie klauzuli natychmiastowej wykonalności(bo o to wnioskował dłużnik)? Czy uchyla to, że te 800 zł miałoby być płatne od dnia złożenia pozwu (jak uprzednio 700a później 1.000zł?
Z góry dziękuję za odpowiedź
anonim cytuj
26-10-2023
1. do 800 zł.
2. Twoje powództwo do którego sąd I instancji odniósł się w wydanym wyroku w pkt. 1 zostało oddalone a wyrok sądu I instancji uchylony. Przeczytaj pkt. 1 wyroku sądu I instancji i będziesz wiedziała w czym rzecz.
No właśnie tam jest podana kwota 1.000zł, że od dnia złożenia pozwu, że do moich rąk i na jaki dzień. Natomiast w wyroku, gdzie pomniejszono alimenty nie ma mowy, że wyrównanie od dnia złożenia wniosku ani pozostałych informacji, dlatego nie do końca jest to dla mnie zrozumiałe.

anonim cytuj
26-10-2023
Sąd napisał, że wyrok utrzymuje w zakresie zwiększenia alimentów do 800 zł. Tzn. że w uproszczeniu wszystko obowiązuje jak w wyroku pierwszoinstancyjnym tylko zamiast 1000 jest 800. Ale całą reszta ustaleń co do terminów itd. zostaje. W pkt 2 Sąd uchylał wyrok w pozostałym zakresie i oddalał powództwo bo jak rozumiem pozwałaś o 1000 i Sąd I instancji ten 1000 Ci zasądził.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy użyczenia.
Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa. Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu: 1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki 2. bez pozwu sądowego (co nie idzie) 3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie ...
problem z mechanikiem
Witam. Wczoraj rano o 9:00 oddałam auto do mechanika z informacją, że wycieraczki do naprawy i auto gaśnie na niskich obrotach. Przyjechałam autem sama i zostawiłam mu jeżdżące auto. Mechanik dzisiaj zadzwonił, że gdy odpalał auto strzelił mu pasek rozrządu. Że prawdopodobnie cały silnik jest do wymiany. Auto nie odpala. I odrazu zaznaczył, że nie ponosi za to odpowiedzialność. Dodał, że nie ma żadnej propozycji dla mnie i najlepiej, to jak bym...
Zatrzymane prawo jazdy.
Witam Zatrzymano mi prawo jazdy na 3mc za prędkość. Czy dalej jest możliwe poruszanie się przez 24h od zatrzymania? Złapała mnie kontrola drogowa i twierdzili że nie....
Zleceniodawca chce rozwiązać umowę o dzieło.
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej. Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...

Wyszukiwarka