Jak policzyć alimenty wstecz?

Dzień dobry,
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie.
W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania.
Dłużnik się odwołał i sąd zmniejszył w kwietniu do 800 zł. I mam w wyroku tak:
Sąd:
1. utrzymuje w mocy wyrok z 19listopada 2021 do kwoty alimentów po 800zl miesięcznie
2. W pozostałym zakresie wyrok w punkcie I uchyla i powództwo oddala...

Teraz mam 2 pytania:
1. Czy po tym ostatnim wyroku powinien dłużnik wyrównać od. dnia złożenia pozwu do kwoty 1000zl czy do 800 zł?
2. Co oznacza ten 2 punkt? Czy to oddalenie prośby o zniesienie klauzuli natychmiastowej wykonalności(bo o to wnioskował dłużnik)? Czy uchyla to, że te 800 zł miałoby być płatne od dnia złożenia pozwu (jak uprzednio 700a później 1.000zł?
Z góry dziękuję za odpowiedź
anonim cytuj
26-10-2023
1. do 800 zł.
2. Twoje powództwo do którego sąd I instancji odniósł się w wydanym wyroku w pkt. 1 zostało oddalone a wyrok sądu I instancji uchylony. Przeczytaj pkt. 1 wyroku sądu I instancji i będziesz wiedziała w czym rzecz.
No właśnie tam jest podana kwota 1.000zł, że od dnia złożenia pozwu, że do moich rąk i na jaki dzień. Natomiast w wyroku, gdzie pomniejszono alimenty nie ma mowy, że wyrównanie od dnia złożenia wniosku ani pozostałych informacji, dlatego nie do końca jest to dla mnie zrozumiałe.

anonim cytuj
26-10-2023
Sąd napisał, że wyrok utrzymuje w zakresie zwiększenia alimentów do 800 zł. Tzn. że w uproszczeniu wszystko obowiązuje jak w wyroku pierwszoinstancyjnym tylko zamiast 1000 jest 800. Ale całą reszta ustaleń co do terminów itd. zostaje. W pkt 2 Sąd uchylał wyrok w pozostałym zakresie i oddalał powództwo bo jak rozumiem pozwałaś o 1000 i Sąd I instancji ten 1000 Ci zasądził.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest jakiś limit, żeby nie płacić podatku od darowizny?
Witam. Czy jest jakiś limit ile matka może darować synowi, żeby nie płacić podatku od darowizny?...
Ojciec nie wyraża zgody na wyjazd dzieci za granicę.
Czy jest szansa bez zabierania praw sądownie ustalić - o decyzjach związanych ze zdrowiem - żebym to ja decydowała o miejscu gdzie dzieci będą mieszkać Chodzi mi o wyjazd na stałe za granicę ale ojciec nie wyraża zgody chociaż widuje ich raz na ruski rok i nie dzwoni. Jest alkoholikiem i jego ojciec, z którym mieszka też, jedyną trzeźwą osobą w domu jest jego matka ale ja nie będę tam puszczać dzieci o czym on wie. Nie potrzebuje zabierać m...
Czy jest kara za brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska?
Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek....
Spadek po zmarłym bracie.
Witam przejęłam spadek po zmarłym bracie, który nie miał żony ani dzieci ,rodzice nasi nie żyją, jest nas 3 rodzeństwa. Otrzymałam najmniejsza część spadku w testamencie spisanym u notariusza, czy mogę ubiegać się o zachowek? Jak ustalić wartość od czego zacząć?...

Wyszukiwarka