Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony

Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony . W treści jest że umowa zawarta od ...do ..czyli wszystko jasne . Jednak dalej jest punkt ,że;
1) Najemcy przysługuje prawo wypowiedzenia umowy z zachowaniem .....okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego .
2)Wynajmujący może wypowiedzieć umowę zgodnie z art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.
Moje pytanie - 1) czy mimo ,że zawieramy umowę na np rok , to jednak Najemca ma prawo się "rozmyślić " i bez wyraźnego powodu wymówić w trakcie oczywiście z zachowaniem okresu wypowiedzenia ?
2) Czy jeśli jest umowa np. na rok i np umowa kończy się w sierpniu ,to najemca musi wymówić czy poprostu umowa wygasa i już .
Proszę o rady.
anonim cytuj
24-07-2022
1) muszą być wskazane powody do wypowiedzenia.
2) nie musi wymówić wcześniej. W dobrym tonie jest i można do zawsze w umowie, że np na 7 dni przed końcem umowy zostanie ustalona godzina i termin odbioru mieszkania.

anonim cytuj
24-07-2022
1) muszą być wskazane powody do wypowiedzenia.
2) nie musi wymówić wcześniej. W dobrym tonie jest i można do zawsze w umowie, że np na 7 dni przed końcem umowy zostanie ustalona godzina i termin odbioru mieszkania.

czyli że ot tak ,Najemca nie może sobie wymówić tak ?

anonim cytuj
24-07-2022
Zacznijmy od tego, że taką umowę można wypowiedzieć przed końcem jej trwania w określonych sytuacjach. Ma do tego prawo zarówno najemca (lokator), jak i wynajmujący (właściciel). Przy czym najemca może ją wypowiedzieć wyłącznie z przyczyn, które ewentualnie zawarte są w samej umowie. Czyli niewystarczające jest podanie w umowie samego okresu wypowiedzenia. Należy również zamieścić ewentualne przyczyny, na które najemca może się powołać.
Natomiast wynajmujący może wypowiedzieć umowę zgodnie z art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.
Co do punktu 2, to jeśli umowa kończy się np. w sierpniu, to po prostu się kończy. Przychodzi sierpień i umowa jest zakończona. Nie trzeba jej dodatkowo wypowiadać.

anonim cytuj
24-07-2022
Zacznijmy od tego, że taką umowę można wypowiedzieć przed końcem jej trwania w określonych sytuacjach. Ma do tego prawo zarówno najemca (lokator), jak i wynajmujący (właściciel). Przy czym najemca może ją wypowiedzieć wyłącznie z przyczyn, które ewentualnie zawarte są w samej umowie. Czyli niewystarczające jest podanie w umowie samego okresu wypowiedzenia. Należy również zamieścić ewentualne przyczyny, na które najemca może się powołać.
Natomiast wynajmujący może wypowiedzieć umowę zgodnie z art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.
Co do punktu 2, to jeśli umowa kończy się np. w sierpniu, to po prostu się kończy. Przychodzi sierpień i umowa jest zakończona. Nie trzeba jej dodatkowo wypowiadać.

Dziękuję ,o takie informacje mi chodziło

anonim cytuj
24-07-2022
1. Nie, nie może. Musi mieć ważny powód i ten powód musi być wskazany w umowie, najlepiej w miarę szczegółowe; 2. Nie musi, umowa kończy się.

anonim cytuj
24-07-2022
Dziękuje bardzo .

anonim cytuj
24-07-2022
W odpowiedzi na Państwa pytania dotyczące umowy najmu na czas określony:

Jeżeli w umowie najmu zostało wyraźnie zapisane, że najemca ma prawo wypowiedzenia umowy z określonym okresem wypowiedzenia (bez konieczności wskazania przyczyny), to takie prawo jest ważne. Ustawodawca daje swobodę kształtowania treści umów pomiędzy stronami, o ile nie są one sprzeczne z przepisami prawa. Zatem, jeżeli umowa stanowi, że najemca może wypowiedzieć umowę bez podania przyczyny, to może to zrobić z zachowaniem okresu wypowiedzenia, który jest w umowie.

Umowa najmu na czas określony kończy się z upływem czasu wskazanego w umowie. Nie wymaga dodatkowego wypowiedzenia. W praktyce oznacza to, że po określonym w umowie terminie umowa wygasa z mocy prawa.

Odnosząc się do prawa wynajmującego do wypowiedzenia umowy na podstawie art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów, chodzi tu o sytuacje, kiedy wynajmujący może wypowiedzieć umowę najmu na czas nieoznaczony z ważnych powodów. Jeżeli umowa jest na czas określony, to wynajmujący może skorzystać z tego prawa jedynie w przypadku, gdy najemca narusza postanowienia umowy lub przepisy prawa, na przykład nie płaci czynszu, lub w inny sposób zakłóca korzystanie z nieruchomości przez innych mieszkańców.

Mam nadzieję, że wyjaśnienie jest jasne i pomogło Państwu zrozumieć kwestie związane z umową najmu na czas określony.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Stałe świadczenie pieniężne od męża.
Pragnę zapytać czy będzie miała ważność umowa zawarta pomiędzy mną, a moim mężem - dotycząca przekazywania przez mojego męża co miesiąc określonej kwoty na moje konto? Ma to stanowić dla mnie gwarancję otrzymywania tych środków (nie mamy rozwodu). Czy potrzebujemy notariusza? Czy powstanie obowiązek zapłacenia podatku?...
Zasiłek macierzyński.
Witam. Może ktoś się orientuje czy ZUS wypłaci córce zasiłek macierzyński. Sprawa wygląda następująco: Córka czekała aż się zwolni miejsce w wymarzonej pracy. Podczas oczekiwania zaszła w ciążę I wtedy dostała telefon że miejsce się zwolniło i żeby przyszła podpisać umowę. Tak też zrobiła. Pracuje nadal....
Dozór policyjny.
Jestem objęty dozorem policyjnym, jeden raz w tygodniu musze się stawiać na komisariacie. Jak to wygląda z wyjazdem za granice np. na tydzień? Zakładając ze zmieściłbym się w ramach czasowych żeby wrócić i stawić się. Na "papierze" z prokuratury nie mam nic napisane o zakazie opuszczania kraju. Prosiłbym o poradę...
Zakaz konkurencji przy umowie o pracę.
Pracowałem w pewnej firmie na UoP. W umowie nie miałem żadnego zakazu konkurencji. Skończyła mi się umowa, nie dostałem przedłużenia, a własne doświadczenie pozwoliło mi otworzyć własną działalność - branża IT - wykonuję usługi internetowe dla klientów indywidualnych i małych firm, bez względu na ich działalność. Pewnego dnia zgłosił się do mnie klient z poprzedniej firmy gdzie pracowałem o wykonanie usługi. Zgodziłem się, bo dlaczego nie? Tera...

Wyszukiwarka