Problem z apartamentem wynajętym na wakacje

Dzień dobry, piszę z zapytaniem.
Wynajęliśmy apartament na wakacje, bardzo ważnym elementem był basen dlatego, że jedzie z nami sporo dzieci. W ogłoszeniu była informacja ''darmowy dostęp do strefy SPA (basen, siłownia i sauna)''
Pobyt został opłacony natomiast po przyjeździe okazało się, że kto pierwszy ten lepszy.. Na basen mogło wejść max 20 osób z całego apartamentowca..
Cena apartamentu była wiele wyższa niż ceny innych apartamentów, ale ze względu na baseny wybraliśmy tą opcję. Niestety aby dostać się taką grupą jaką byliśmy my ( 6 osób ) było niemożliwe ze względu na to że była to praktycznie 1/3 osób mogąca być na terenie basenu. Każda osoba otrzymała karty z dostępem do basenów jednak nie każdy mógł z tego skorzystać. Co zrobić w tej sytuacji?
anonim cytuj
23-07-2022
Nic, wyciągnąć nauczke i nastepnym razem czytac regulaminy przed wykupieniem apartamentu.

anonim cytuj
23-07-2022
Nic, wyciągnąć nauczke i nastepnym razem czytac regulaminy przed wykupieniem apartamentu.

W regulaminie nie ma takiej informacji

anonim cytuj
23-07-2022
Wrzucisz tu regulamin korzystania ze strefy spa i basenow?

anonim cytuj
23-07-2022
Nie jest zawarty na stronie

anonim cytuj
23-07-2022
A gdzie jest?

anonim cytuj
23-07-2022
A gdzie jest?

Właściwie to nie wiem. otrzymałam infromacje że w regulaminie nie ma takich rzeczy zawartych jak prosilam

anonim cytuj
23-07-2022
Musi byc regulamin korzystania ze spa i basenu. Taki obiekt nie moze funkcjonowac bez niego. Tu nie ma co wierzyc na slowo, trzeba sprawdzic regulamin i tyle. Ewentualnie rowniez ogólne zasady i ograniczenia wynikajace z covid itd. Musi to byc gdzies uwidocznione, nikt od tak sobie tego nie wymyslil.

anonim cytuj
23-07-2022
Wynajęliśmy apartament na wakacje, bardzo ważnym elementem był basen dlatego, że jedzie z nami sporo dzieci. W ogłoszeniu była informacja ''darmowy dostęp do strefy SPA (basen, siłownia i sauna)''

Nie ulega wątpliwości, że kiedy decydujesz się na wynajem nieruchomości z konkretnymi udogodnieniami za wyższą cenę, masz prawo oczekiwać korzystania z tych udogodnień.

W przypadku, gdy umowa nie jest dotrzymana z winy wynajmującego, zastosowanie mogą mieć następujące przepisy prawa cywilnego:

Art. 471 Kodeksu cywilnego (k.c.) - mówi o tym, że dłużnik jest obowiązany naprawić szkodę wynikłą z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania.
Art. 385 k.c. - strona, której zobowiązanie nie zostało należycie wykonane, może żądać naprawienia szkody.
Oznacza to, że jeśli oferowane usługi nie odpowiadają opisowi w umowie, masz prawo do żądania odpowiedniego odszkodowania lub obniżenia ceny.

Właściwie to nie wiem. otrzymałam infromacje że w regulaminie nie ma takich rzeczy zawartych jak prosilam

Jeśli nie została Ci dostarczona kopia regulaminu, a informacje zawarte w ogłoszeniu nie są zgodne z rzeczywistością, może to stanowić podstawę do dochodzenia swoich praw w oparciu o art. 556 §1 k.c., który mówi o tym, że jeżeli przedmiot najmu posiada wady, które uniemożliwiają korzystanie z niego zgodnie z przeznaczeniem, najemca ma prawo do odstąpienia od umowy.

Muszę być regulamin korzystania ze spa i basenu. Taki obiekt nie może funkcjonować bez niego.

To prawda. Każdy obiekt tego typu powinien posiadać jasne i precyzyjne zasady korzystania. Jeśli regulamin nie jest dostępny dla klientów, może to stanowić naruszenie obowiązków wynajmującego.

Podsumowując:

Jeśli nie miałeś dostępu do basenu, mimo że w ogłoszeniu była taka informacja, masz prawo do dochodzenia swoich praw w oparciu o przepisy kodeksu cywilnego.
Warto zgromadzić wszelkie dostępne dowody (np. kopie umowy, zdjęcia, korespondencję), które potwierdzą Twoje stanowisko.
Jeśli regulamin korzystania z obiektu nie był dostępny, możesz to również wykorzystać jako argument w ewentualnym postępowaniu sądowym.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
Odzyskanie kaucji od właściciela mieszkania
Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie". Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne n...
Podatek od nieruchomości.
Jestem współwłaścicielem (50% udziałów ) działki wraz z budynkiem mieszkalnym. Przez 35 lat płaciłem regularnie podatek od nieruchomości. Drugi współwłaściciel twierdził, że również płaci podatek. Myślałem przez cały ten czas , ze wysokość podatku który place odnosi się tylko do mojej części nieruchomości a współwłaściciel płaci osobno za swoja część. Dopiero niedawno wydało się ze on przez cały ten czas nic nie płacił. Pytanie: Jakie są konsekwe...
Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż w pełni poczuwam się do odpowiedzialności za wyrządzoną przeze mnie szkodą (zalanie mieszkania sąsiadce mieszkającej poniżej) - jednak nie zgadzam się z kwotą, która ode mnie chce. Mianowicie, dostałem dziś przedsądowe wezwanie do zapłaty z opisem kosztów, które opiewa na kwotę 1000 PLN - jednak wydaje mi się to kwota zdecydowanie za duża (zalanie rogu pokoju, kilkanaście cm2 powierzchni). Skontaktowałem się z s...

Wyszukiwarka