Problem z apartamentem wynajętym na wakacje

Dzień dobry, piszę z zapytaniem.
Wynajęliśmy apartament na wakacje, bardzo ważnym elementem był basen dlatego, że jedzie z nami sporo dzieci. W ogłoszeniu była informacja ''darmowy dostęp do strefy SPA (basen, siłownia i sauna)''
Pobyt został opłacony natomiast po przyjeździe okazało się, że kto pierwszy ten lepszy.. Na basen mogło wejść max 20 osób z całego apartamentowca..
Cena apartamentu była wiele wyższa niż ceny innych apartamentów, ale ze względu na baseny wybraliśmy tą opcję. Niestety aby dostać się taką grupą jaką byliśmy my ( 6 osób ) było niemożliwe ze względu na to że była to praktycznie 1/3 osób mogąca być na terenie basenu. Każda osoba otrzymała karty z dostępem do basenów jednak nie każdy mógł z tego skorzystać. Co zrobić w tej sytuacji?
anonim cytuj
23-07-2022
Nic, wyciągnąć nauczke i nastepnym razem czytac regulaminy przed wykupieniem apartamentu.

anonim cytuj
23-07-2022
Nic, wyciągnąć nauczke i nastepnym razem czytac regulaminy przed wykupieniem apartamentu.

W regulaminie nie ma takiej informacji

anonim cytuj
23-07-2022
Wrzucisz tu regulamin korzystania ze strefy spa i basenow?

anonim cytuj
23-07-2022
Nie jest zawarty na stronie

anonim cytuj
23-07-2022
A gdzie jest?

anonim cytuj
23-07-2022
A gdzie jest?

Właściwie to nie wiem. otrzymałam infromacje że w regulaminie nie ma takich rzeczy zawartych jak prosilam

anonim cytuj
23-07-2022
Musi byc regulamin korzystania ze spa i basenu. Taki obiekt nie moze funkcjonowac bez niego. Tu nie ma co wierzyc na slowo, trzeba sprawdzic regulamin i tyle. Ewentualnie rowniez ogólne zasady i ograniczenia wynikajace z covid itd. Musi to byc gdzies uwidocznione, nikt od tak sobie tego nie wymyslil.

anonim cytuj
23-07-2022
Wynajęliśmy apartament na wakacje, bardzo ważnym elementem był basen dlatego, że jedzie z nami sporo dzieci. W ogłoszeniu była informacja ''darmowy dostęp do strefy SPA (basen, siłownia i sauna)''

Nie ulega wątpliwości, że kiedy decydujesz się na wynajem nieruchomości z konkretnymi udogodnieniami za wyższą cenę, masz prawo oczekiwać korzystania z tych udogodnień.

W przypadku, gdy umowa nie jest dotrzymana z winy wynajmującego, zastosowanie mogą mieć następujące przepisy prawa cywilnego:

Art. 471 Kodeksu cywilnego (k.c.) - mówi o tym, że dłużnik jest obowiązany naprawić szkodę wynikłą z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania.
Art. 385 k.c. - strona, której zobowiązanie nie zostało należycie wykonane, może żądać naprawienia szkody.
Oznacza to, że jeśli oferowane usługi nie odpowiadają opisowi w umowie, masz prawo do żądania odpowiedniego odszkodowania lub obniżenia ceny.

Właściwie to nie wiem. otrzymałam infromacje że w regulaminie nie ma takich rzeczy zawartych jak prosilam

Jeśli nie została Ci dostarczona kopia regulaminu, a informacje zawarte w ogłoszeniu nie są zgodne z rzeczywistością, może to stanowić podstawę do dochodzenia swoich praw w oparciu o art. 556 §1 k.c., który mówi o tym, że jeżeli przedmiot najmu posiada wady, które uniemożliwiają korzystanie z niego zgodnie z przeznaczeniem, najemca ma prawo do odstąpienia od umowy.

Muszę być regulamin korzystania ze spa i basenu. Taki obiekt nie może funkcjonować bez niego.

To prawda. Każdy obiekt tego typu powinien posiadać jasne i precyzyjne zasady korzystania. Jeśli regulamin nie jest dostępny dla klientów, może to stanowić naruszenie obowiązków wynajmującego.

Podsumowując:

Jeśli nie miałeś dostępu do basenu, mimo że w ogłoszeniu była taka informacja, masz prawo do dochodzenia swoich praw w oparciu o przepisy kodeksu cywilnego.
Warto zgromadzić wszelkie dostępne dowody (np. kopie umowy, zdjęcia, korespondencję), które potwierdzą Twoje stanowisko.
Jeśli regulamin korzystania z obiektu nie był dostępny, możesz to również wykorzystać jako argument w ewentualnym postępowaniu sądowym.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Prawa klienta do reklamacji.
Witam, prowadzę serwis komputerowy, klient przyniósł na wymianę baterii swój laptop ponieważ szybko się rozładowywała. Bateria została szybko wymieniona, przetestowana, ładowała się i działo wszystko. Po dwóch dniach klient do mnie pisze że laptop umarł w czasie pracy, odebrałem od sprzęt i rzeczywiście nie uruchamiał się, uszkodził się chip na płycie głównej, z powodu braku sprzętu do takiej naprawy oddałem sprzęt do serwisu który takie wymiany ...
Kradzież
Witam. Jest mi strasznie wstyd za to co zrobiłam Ale nie wiem co mam roni. Dokonałam kradzieży za Granica. W sklepie odzieżowym za kwotę 60€. Wezwali policję, tylko spisali moje dane Jednak to sklep dał mi mandat na 150€ Policja powiedziała ze mam czekać na telefon od tłumacza.. Nie umiałam języka wiec nie wiele zrozumiałam. Jakie mogą być tego konsekwencje ? ...
Współwłasność nieruchomości z mamą.
Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę. Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza c...
wypadek ze skutkiem śmiertelnym/odszkodowanie
Witam serdecznie.Mam pytanie odnośnie odszkodowania rodzinie z powodu wypadku drogowego matki,która niestety z tego powodu zmarła po przebywaniu 1,5 msca w szpitalu. Czyli wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym.Dziś odbyła się druga sprawa w sądzie i zapadł wyrok zawieszenia sprawy na rok. Sprawczyni wypadku poczuła się do winy. Czy rodzina może ubiegać się o odszkodowanie z polisy osoby winnej,która jest osobą oskarżoną na tym etapie ?.Przepras...

Wyszukiwarka