Problem z apartamentem wynajętym na wakacje

Dzień dobry, piszę z zapytaniem.
Wynajęliśmy apartament na wakacje, bardzo ważnym elementem był basen dlatego, że jedzie z nami sporo dzieci. W ogłoszeniu była informacja ''darmowy dostęp do strefy SPA (basen, siłownia i sauna)''
Pobyt został opłacony natomiast po przyjeździe okazało się, że kto pierwszy ten lepszy.. Na basen mogło wejść max 20 osób z całego apartamentowca..
Cena apartamentu była wiele wyższa niż ceny innych apartamentów, ale ze względu na baseny wybraliśmy tą opcję. Niestety aby dostać się taką grupą jaką byliśmy my ( 6 osób ) było niemożliwe ze względu na to że była to praktycznie 1/3 osób mogąca być na terenie basenu. Każda osoba otrzymała karty z dostępem do basenów jednak nie każdy mógł z tego skorzystać. Co zrobić w tej sytuacji?
anonim cytuj
23-07-2022
Nic, wyciągnąć nauczke i nastepnym razem czytac regulaminy przed wykupieniem apartamentu.

anonim cytuj
23-07-2022
Nic, wyciągnąć nauczke i nastepnym razem czytac regulaminy przed wykupieniem apartamentu.

W regulaminie nie ma takiej informacji

anonim cytuj
23-07-2022
Wrzucisz tu regulamin korzystania ze strefy spa i basenow?

anonim cytuj
23-07-2022
Nie jest zawarty na stronie

anonim cytuj
23-07-2022
A gdzie jest?

anonim cytuj
23-07-2022
A gdzie jest?

Właściwie to nie wiem. otrzymałam infromacje że w regulaminie nie ma takich rzeczy zawartych jak prosilam

anonim cytuj
23-07-2022
Musi byc regulamin korzystania ze spa i basenu. Taki obiekt nie moze funkcjonowac bez niego. Tu nie ma co wierzyc na slowo, trzeba sprawdzic regulamin i tyle. Ewentualnie rowniez ogólne zasady i ograniczenia wynikajace z covid itd. Musi to byc gdzies uwidocznione, nikt od tak sobie tego nie wymyslil.

anonim cytuj
23-07-2022
Wynajęliśmy apartament na wakacje, bardzo ważnym elementem był basen dlatego, że jedzie z nami sporo dzieci. W ogłoszeniu była informacja ''darmowy dostęp do strefy SPA (basen, siłownia i sauna)''

Nie ulega wątpliwości, że kiedy decydujesz się na wynajem nieruchomości z konkretnymi udogodnieniami za wyższą cenę, masz prawo oczekiwać korzystania z tych udogodnień.

W przypadku, gdy umowa nie jest dotrzymana z winy wynajmującego, zastosowanie mogą mieć następujące przepisy prawa cywilnego:

Art. 471 Kodeksu cywilnego (k.c.) - mówi o tym, że dłużnik jest obowiązany naprawić szkodę wynikłą z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania.
Art. 385 k.c. - strona, której zobowiązanie nie zostało należycie wykonane, może żądać naprawienia szkody.
Oznacza to, że jeśli oferowane usługi nie odpowiadają opisowi w umowie, masz prawo do żądania odpowiedniego odszkodowania lub obniżenia ceny.

Właściwie to nie wiem. otrzymałam infromacje że w regulaminie nie ma takich rzeczy zawartych jak prosilam

Jeśli nie została Ci dostarczona kopia regulaminu, a informacje zawarte w ogłoszeniu nie są zgodne z rzeczywistością, może to stanowić podstawę do dochodzenia swoich praw w oparciu o art. 556 §1 k.c., który mówi o tym, że jeżeli przedmiot najmu posiada wady, które uniemożliwiają korzystanie z niego zgodnie z przeznaczeniem, najemca ma prawo do odstąpienia od umowy.

Muszę być regulamin korzystania ze spa i basenu. Taki obiekt nie może funkcjonować bez niego.

To prawda. Każdy obiekt tego typu powinien posiadać jasne i precyzyjne zasady korzystania. Jeśli regulamin nie jest dostępny dla klientów, może to stanowić naruszenie obowiązków wynajmującego.

Podsumowując:

Jeśli nie miałeś dostępu do basenu, mimo że w ogłoszeniu była taka informacja, masz prawo do dochodzenia swoich praw w oparciu o przepisy kodeksu cywilnego.
Warto zgromadzić wszelkie dostępne dowody (np. kopie umowy, zdjęcia, korespondencję), które potwierdzą Twoje stanowisko.
Jeśli regulamin korzystania z obiektu nie był dostępny, możesz to również wykorzystać jako argument w ewentualnym postępowaniu sądowym.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem?
Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam...
Pożyczka dla znajomego.
Rok temu pożyczyłam pieniądze znajomemu napisał mi kartkę i się podpisał. Dzwonię do niego i dowiaduje się od jego żony że jest chory i nie wiadomo czy wyjdzie z tego. Dodam że żona nie ma pojęcia że pożyczał pieniądze. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak w przypadku śmierci można odzyskać pieniądze od rodziny?...
Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Licytacja domu przez syndyka.
Witam, sytuacja wygląda tak, mam licytacje domu przez syndyka, są w nim zameldowani ludzie, typu dzieci itp, ja myślę to wykupić a reszta rodzeństwa nie bardzo, bo niby nie mogą wyrzucić nas na bruk, cena dość niska jak na dom, także pewnie znajdzie się jakiś wariat który będzie chciał kupic, Pytanie czego można się później spodziewać, eksmisji czy jednak nawet sądownie nie można nas wyrzucić ?...

Wyszukiwarka