Odrzucenia spadku przez nieletnich.

Jak wygląda sprawa odrzucenia spadku przez nieletnich? Śmierć dziadka ze strony ojca. Ojciec pozbawiony władzy. Czy trzeba zakładać sprawę w sądzie rodzinnym?
anonim cytuj
23-03-2024
Tak, na odrzucenie spadku w imieniu dzieci należy w tej sytuacji uzyskać zgodę sądu. Oczywiście najpierw spadek musi odrzucić ojciec małoletnich.

anonim cytuj
23-03-2024
Czyli nie da rady notarialnie? Ojciec już odrzucił.

anonim cytuj
23-03-2024
Najpierw zgoda sądu spadku, potem notariusz. Ojciec jest pozbawiony władzy rodzicielskiej, więc nie można pominąć sądu.

anonim cytuj
23-03-2024

Sugerowane Tematy

Konto bankowe zmarłego.
Jestem spadkobierca ustawowym po ojcu, a obca osoba dostała w testamencie nieruchomość i ziemie. Czy i jak mogę sprawdzić ,czy na koncie ojciec nie miał pieniędzy [prawdopodobnie za mieszkanie -sprzedaż] Sprawa o nabycie spadku z wniosku tej obcej osoby w toku. Ja występuje o spis inwentarza aby mieć większe rozeznanie i wycenę majątku do zachowku. Czy mogę teraz sprawdzić konto czy nie mam takiej możliwości. Co robić? Chodzi mi o sprawdzeni...
Prawo do milczenia - kiedy mogę z niego skorzystać?
Czytałem ostatnio na temat "prawa do milczenia" w kontekście postępowania karnego. Zastanawiam się, kiedy i w jakich okolicznościach mogę skorzystać z tego prawa? Czy mogę odmówić zeznań w dowolnym momencie, czy są jakieś ograniczenia? Czy korzystanie z prawa do milczenia może być później użyte przeciwko mnie w sądzie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc....
Rozprawa alimentacyjna.
Wkrótce sprawa o alimenty. Mąż prowadzi JDG. Czy wszystko co wrzuca w koszty księgowej uznawane jest za zasadne ? Chodzi mi o to że mam sporo przesłanek by sadzić ze mąż sztucznie zaniża swój dochód generując „koszty”. Cel: 1. Wykazanie mniejszych dochodów przed sądem w kwestii alimentów (wiem ze liczy się tez możliwość zarobkowa, mąż działa na prowizjach wiec nie wiem jak to będzie skalowalne) 2. Być może także obniżenie opłacanych składek...
Zwrot pieniędzy blikiem??
Witam jakie są szanse odzyskania pieniędzy wysłanych za pomocą blika? sytuacja wygląda tak znajomy wysłał bratu pieniądze za pomocą jego numeru telefonu ale okazało się że otrzymany numer na abonament ktoś kiedyś używał i ktoś ma podpięty pod swój bank i pieniądze poszły do obcej osoby a nie do brata. Co robić jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy?...

Wyszukiwarka