Odrzucenie spadku przez dzieci

Witam. Odrzuciłam spadek po zmarłej cioci teraz kolej na moje dzieci które są małoletnie. Czy okres oczekiwania na wydanie zgody przez sąd abym mogła odrzucić spadek w imieniu małoletnich dzieci wlicza się to tych 6 miesięcy
anonim cytuj
02-12-2022
Tak, czas jest liczony odkąd pani odrzuciła spadek. Jestem w temacie właśnie na dniach odrzucaliśmy spadek w imieniu naszych dzieci

anonim cytuj
02-12-2022
Wiem że każdy sąd ma różne terminy ale ile pani czekała na decyzję sądu

anonim cytuj
02-12-2022
2 tyg

anonim cytuj
02-12-2022
Dziękuję

anonim cytuj
02-12-2022
Uchwała SN z 22.05.2018 syg akt III CZP 102/17
„1. Złożenie przez rodziców w imieniu małoletniego dziecka oświadczenia o odrzuceniu spadku jest czynnością przekraczającą zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka.
2. Termin przewidziany w art. 1015 § 1 k.c. nie może się skończyć przed prawomocnym zakończeniem postępowania o zezwolenie na złożenie przez małoletniego spadkobiercę oświadczenia o odrzuceniu spadku. Po prawomocnym zakończeniu tego postępowania oświadczenie małoletniego powinno być złożone niezwłocznie, chyba że termin ten jeszcze nie upłynął.”
Zatem wlicza się ale jeśli postępowanie przed sądem rodzinnym się przedłuży i przekroczy te 6 miesięcy to wtedy spadek nadal można odrzucić ale niezwłocznie po otrzymaniu prawomocnej zgody

anonim cytuj
02-12-2022
Nie to jest 6 miesięcy od daty twojego odrzucenia spadku

anonim cytuj
02-12-2022
Tak, czas jest liczony odkąd pani odrzuciła spadek. Jestem w temacie właśnie na dniach odrzucaliśmy spadek w imieniu naszych dzieci

czy dawała pani odpis aktu urodzenia dziecka ale orginal czy kopie?

anonim cytuj
17-07-2023

Sugerowane Tematy

Praca, zebranie online w czasie urlopu.
Czy pracodawca ma prawo oczekiwać ode mnie, żebym trakcie urlopu połączyła się online na zebranie? Nie było o tym mowy wcześniej, informacja pojawiła się z dnia na dzień. Dodatkowo w ten dzień i o tej godzinie mam wizytę lekarską z dzieckiem....
Eksmisja lokatorów
Moja babcia przed laty udostępniała mieszkanie naszej dalszej rodzinie za pomocą ustnej umowy użyczenia. Złożyła już im wypowiedzenie umowy użyczenia na piśmie za potwierdzeniem odbioru i czas wyprowadzki już się skończył, a oni nie zamierzają się stamtąd wyprowadzić. Babcia właśnie będzie składać pozew o eksmisję i chce im naliczać czynsz za bezumowne zamieszkiwanie lokalu. Wiemy jednak, że taka sprawa może ciągnąć się latami... Czy mógłby ktoś...
Zwrot pożyczki.
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania. Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość. Co w takim przypadku powinnam zrobić?...
Zakończenie alimentacji.
Uprawniony do płacenia alimentów tata ma 22letnią córkę, która zakończyła edukację 3 lata temu, pracowała przez kolejne 2 lata, po czym urodziła dziecko i jest na urlopie macierzyńskim. Nie jest w związku małżeńskim. Żyje z partnerem. Czy tata ma szansę w sądzie na zakończenie alimentacji na córkę? Czy jednak może się okazać, że córka nie jest w stanie samodzielnie utrzymać siebie i teraz swojego dziecka i dlatego potrzebne są jej alimenty od tat...

Wyszukiwarka