Odrzucenie spadku przez dzieci

Witam. Odrzuciłam spadek po zmarłej cioci teraz kolej na moje dzieci które są małoletnie. Czy okres oczekiwania na wydanie zgody przez sąd abym mogła odrzucić spadek w imieniu małoletnich dzieci wlicza się to tych 6 miesięcy
anonim cytuj
02-12-2022
Tak, czas jest liczony odkąd pani odrzuciła spadek. Jestem w temacie właśnie na dniach odrzucaliśmy spadek w imieniu naszych dzieci

anonim cytuj
02-12-2022
Wiem że każdy sąd ma różne terminy ale ile pani czekała na decyzję sądu

anonim cytuj
02-12-2022
2 tyg

anonim cytuj
02-12-2022
Dziękuję

anonim cytuj
02-12-2022
Uchwała SN z 22.05.2018 syg akt III CZP 102/17
„1. Złożenie przez rodziców w imieniu małoletniego dziecka oświadczenia o odrzuceniu spadku jest czynnością przekraczającą zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka.
2. Termin przewidziany w art. 1015 § 1 k.c. nie może się skończyć przed prawomocnym zakończeniem postępowania o zezwolenie na złożenie przez małoletniego spadkobiercę oświadczenia o odrzuceniu spadku. Po prawomocnym zakończeniu tego postępowania oświadczenie małoletniego powinno być złożone niezwłocznie, chyba że termin ten jeszcze nie upłynął.”
Zatem wlicza się ale jeśli postępowanie przed sądem rodzinnym się przedłuży i przekroczy te 6 miesięcy to wtedy spadek nadal można odrzucić ale niezwłocznie po otrzymaniu prawomocnej zgody

anonim cytuj
02-12-2022
Nie to jest 6 miesięcy od daty twojego odrzucenia spadku

anonim cytuj
02-12-2022
Tak, czas jest liczony odkąd pani odrzuciła spadek. Jestem w temacie właśnie na dniach odrzucaliśmy spadek w imieniu naszych dzieci

czy dawała pani odpis aktu urodzenia dziecka ale orginal czy kopie?

anonim cytuj
17-07-2023

Sugerowane Tematy

Oszustwo internetowe
hej, zostałam oszukana na kwote 200zł, napisałam do banku o anulowanie przelewu i dostałam z banku dane oszusta, czy policja coś z tym zrobi?...
Przyznanie sądownie alimentów na matkę i dziecko,
Witam. Mam pytanie, mam znajomego który jest z żoną po separacji, dostał pozew o rozwód. Ma z kobietą dziecko w wieku przedszkolnym. Przesyłał jej pieniądze dobrowolnie na dziecko- alimenty. 400 zł. Ona podniosła ta kwotę przez adwokata i ma jej wysyłać 300 zł na nią i resztę na dziecko wychodzi ok. Tysiąca złotych. Z tym że sąd przyznał jej tą kwotę od września , a dokumenty mu przyszły w październiku. Kobieta chce aby zapłacił jej zaległe pien...
Wniosek o umorzenie postępowania.
Jestem represjonowany politycznie ze względu na wpisy internetowe. Prokuratura wszczęła kilka spraw wobec mnie. Jedną zakończyła uznając mnie ostatecznie za świadka i oddając mi sprzęt komputerowy. Inne sprawy zostały połączone i przesłane do drugiej prokuratury. Ta druga prokuratura uchyliła jeden zarzut, który wydała ta pierwsza. Pozostałe zarzuty postawiono mi już ponad rok temu. Potwierdziłem że ja dokonywałem danych wpisów ale zdecydowanie z...
Refundacja za okulary do pracy.
Mam taki problem. Salon optyczny wystawił mi imienną fakturę na okulary korekcyjne, jest informacja o tym, że są one do pracy przy komputerze. W pracy zostałam poinformowana, że żeby dostać częściowy zwrot, faktura musi być na firmę, nie na mnie. Salon nie chce wystawić korekty, bo faktura jest wystawiona prawidłowo i nie ma ku temu podstaw. To, że się nie dowiedziałam przed to jedno, ale nie ma nigdzie zapisu, że musi być, to skąd taki wymóg? A ...

Wyszukiwarka