Witam. Odrzuciłam spadek po zmarłej cioci teraz kolej na moje dzieci które są małoletnie. Czy okres oczekiwania na wydanie zgody przez sąd abym mogła odrzucić spadek w imieniu małoletnich dzieci wlicza się to tych 6 miesięcy
Tak, czas jest liczony odkąd pani odrzuciła spadek. Jestem w temacie właśnie na dniach odrzucaliśmy spadek w imieniu naszych dzieci
anonim cytuj
02-12-2022
Wiem że każdy sąd ma różne terminy ale ile pani czekała na decyzję sądu
anonim cytuj
02-12-2022
2 tyg
anonim cytuj
02-12-2022
Dziękuję
anonim cytuj
02-12-2022
Uchwała SN z 22.05.2018 syg akt III CZP 102/17
„1. Złożenie przez rodziców w imieniu małoletniego dziecka oświadczenia o odrzuceniu spadku jest czynnością przekraczającą zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka.
2. Termin przewidziany w art. 1015 § 1 k.c. nie może się skończyć przed prawomocnym zakończeniem postępowania o zezwolenie na złożenie przez małoletniego spadkobiercę oświadczenia o odrzuceniu spadku. Po prawomocnym zakończeniu tego postępowania oświadczenie małoletniego powinno być złożone niezwłocznie, chyba że termin ten jeszcze nie upłynął.”
Zatem wlicza się ale jeśli postępowanie przed sądem rodzinnym się przedłuży i przekroczy te 6 miesięcy to wtedy spadek nadal można odrzucić ale niezwłocznie po otrzymaniu prawomocnej zgody
anonim cytuj
02-12-2022
Nie to jest 6 miesięcy od daty twojego odrzucenia spadku
anonim cytuj
02-12-2022
Tak, czas jest liczony odkąd pani odrzuciła spadek. Jestem w temacie właśnie na dniach odrzucaliśmy spadek w imieniu naszych dzieci
czy dawała pani odpis aktu urodzenia dziecka ale orginal czy kopie?
Witam.
Kilka miesięcy temu wykonywałem usługę załadunku i transportu dla jednej z firm .
Wystawiłem fakturę Vat z terminem płatności 14dni ( taka była umowa)
Faktura nie została opłacona do dnia dzisiejszego ,mimo iż po telefonicznych próbach kontaktu przedstawiciel kontrahenta zapewniał mnie że fakturę opłacą.
Bez rezultatu .
6 tygodni temu wysłałem poleconym ,,wezwanie do zapłaty,, ale nadal to nie poskutkowało .
Jakie kroki mogę podjąć...
Witam,
Kilka miesięcy temu zakupiłem przez internet używany telewizor od prywatnego sprzedawcy. Opis aukcji był obiecujący, telewizor miał być w pełni sprawny, bez żadnych wad. Niestety, gdy przyszedł czas na podłączenie i uruchomienie telewizora, okazało się, że ekran ma wady - pojawiają się na nim irytujące zielone plamy, które utrudniają oglądanie.
Oczywiście, od razu skontaktowałem się ze sprzedawcą i poinformowałem go o problemie. Popr...
Witam.
Mam pytanie.
Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych.
Pod swoim adresem zamieszkania jestem raptem 1.5 dnia w tygodniu. Reszta 5.5 dnia to praca w delegacji.
Czy muszę nadal płacić za śmieci ? Czy jest możliwość zwolnienia z tego obowiązku?
Jakaś ustawa, przepis.......
Witam proszę o poradę. Mąż w pracy złamał palca w prawej ręce obecnie jest na chorobowym do 15.10. 2021 jednak wizytę u ortopedy ma dopiero 30.12.2021. Prosze o odpowiedź czy nie będzie problemów z uzyskaniem odszkodowania z dodatkowego ubezpieczenia PZU. Czy lepiej udać się szybciej do ortopedy prywatnie? Dziękuję...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: