Odrzucenie spadku przez dzieci

Witam. Odrzuciłam spadek po zmarłej cioci teraz kolej na moje dzieci które są małoletnie. Czy okres oczekiwania na wydanie zgody przez sąd abym mogła odrzucić spadek w imieniu małoletnich dzieci wlicza się to tych 6 miesięcy
anonim cytuj
02-12-2022
Tak, czas jest liczony odkąd pani odrzuciła spadek. Jestem w temacie właśnie na dniach odrzucaliśmy spadek w imieniu naszych dzieci

anonim cytuj
02-12-2022
Wiem że każdy sąd ma różne terminy ale ile pani czekała na decyzję sądu

anonim cytuj
02-12-2022
2 tyg

anonim cytuj
02-12-2022
Dziękuję

anonim cytuj
02-12-2022
Uchwała SN z 22.05.2018 syg akt III CZP 102/17
„1. Złożenie przez rodziców w imieniu małoletniego dziecka oświadczenia o odrzuceniu spadku jest czynnością przekraczającą zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka.
2. Termin przewidziany w art. 1015 § 1 k.c. nie może się skończyć przed prawomocnym zakończeniem postępowania o zezwolenie na złożenie przez małoletniego spadkobiercę oświadczenia o odrzuceniu spadku. Po prawomocnym zakończeniu tego postępowania oświadczenie małoletniego powinno być złożone niezwłocznie, chyba że termin ten jeszcze nie upłynął.”
Zatem wlicza się ale jeśli postępowanie przed sądem rodzinnym się przedłuży i przekroczy te 6 miesięcy to wtedy spadek nadal można odrzucić ale niezwłocznie po otrzymaniu prawomocnej zgody

anonim cytuj
02-12-2022
Nie to jest 6 miesięcy od daty twojego odrzucenia spadku

anonim cytuj
02-12-2022
Tak, czas jest liczony odkąd pani odrzuciła spadek. Jestem w temacie właśnie na dniach odrzucaliśmy spadek w imieniu naszych dzieci

czy dawała pani odpis aktu urodzenia dziecka ale orginal czy kopie?

anonim cytuj
17-07-2023

Sugerowane Tematy

Spadek przy rozdzielności majątkowej.
Mam rozdzielność majątkową z żoną. Kupiłem sobie mieszkanie. Nie mam dzieci. Mam siostrę i dziadków. Jak umrę to kto dostanie i w jakim udziale spadek po mnie?...
L4 z wyprzedzeniem
Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić? ...
Wymeldowanie w trybie administracyjnym.
Witam mieszkamy z partnerem u jego brata, mamy meldunek na pobyt stały teraz brat męża chce nas wymeldować. Dodam, że mamy trójkę małych dzieci. Czy on ma prawo nas wymeldować bez naszej wiedzy i zgody?...
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby?
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby? Obecnie pracownik przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracownik ma do wykorzystania urlop wypoczynkowy i pracodawca chce go udzielić zaraz po ustaniu świadczenia i wysyła go na badania okresowe przed dniem udzielenia urlopu. Czy jest to obowiązkowe? Czy badania okresowe można wykonać po wykorzystaniu urlopu?...

Wyszukiwarka