Witam. Odrzuciłam spadek po zmarłej cioci teraz kolej na moje dzieci które są małoletnie. Czy okres oczekiwania na wydanie zgody przez sąd abym mogła odrzucić spadek w imieniu małoletnich dzieci wlicza się to tych 6 miesięcy
Tak, czas jest liczony odkąd pani odrzuciła spadek. Jestem w temacie właśnie na dniach odrzucaliśmy spadek w imieniu naszych dzieci
anonim cytuj
02-12-2022
Wiem że każdy sąd ma różne terminy ale ile pani czekała na decyzję sądu
anonim cytuj
02-12-2022
2 tyg
anonim cytuj
02-12-2022
Dziękuję
anonim cytuj
02-12-2022
Uchwała SN z 22.05.2018 syg akt III CZP 102/17
„1. Złożenie przez rodziców w imieniu małoletniego dziecka oświadczenia o odrzuceniu spadku jest czynnością przekraczającą zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka.
2. Termin przewidziany w art. 1015 § 1 k.c. nie może się skończyć przed prawomocnym zakończeniem postępowania o zezwolenie na złożenie przez małoletniego spadkobiercę oświadczenia o odrzuceniu spadku. Po prawomocnym zakończeniu tego postępowania oświadczenie małoletniego powinno być złożone niezwłocznie, chyba że termin ten jeszcze nie upłynął.”
Zatem wlicza się ale jeśli postępowanie przed sądem rodzinnym się przedłuży i przekroczy te 6 miesięcy to wtedy spadek nadal można odrzucić ale niezwłocznie po otrzymaniu prawomocnej zgody
anonim cytuj
02-12-2022
Nie to jest 6 miesięcy od daty twojego odrzucenia spadku
anonim cytuj
02-12-2022
Tak, czas jest liczony odkąd pani odrzuciła spadek. Jestem w temacie właśnie na dniach odrzucaliśmy spadek w imieniu naszych dzieci
czy dawała pani odpis aktu urodzenia dziecka ale orginal czy kopie?
Dzień dobry nie wiem czy to dobry dział. ale mam pytanie. Chcę kupić nieruchomość i chcę się dowiedzieć czy właściciel nie zalega z opłatami np. śmieci , woda, podatek od nieruchomości itp. Czy taką informację otrzymam w urzędzie w miejscu zamieszkania właściciela czy takie informacje objęte są ochroną danych osobowych. Dziękuję za odpowiedź....
Dzień dobry, jaka kwotę może z 2024r. pobrać komornik? Umowa o pracę 1/1 wynagrodzenie aneks do umowy 4500 zł. brutto. Wynagrodzenie płacone w całym zakładzie do ręki....
Dzień dobry, zostałem oszukany na blika, dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych, zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik, podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx, bank nie uznał mi reklamacji, napisali, że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ?
Blik został wysł...