Prawo Cywilne 19-07-2022 1 odpowiedź

Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny

Pytanie użytkownika
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny. Zrobiły to za moimi placami w 2019 r Ja dowiedziałam się o tym po upływie roku gdzie nie można było cofnąć darowizny. Wcześniej od 2013 r był testament odnośnie mieszkania na moją córkę i siostrę. Testament został cofniety w 2019 r jak tylko siostra została obdarowana. W 2021 siostra spisała oświadczenie w 2 egzemplarzach dla mnie i dla niej, na którym Ja tez się podpisałam, że splaci mnie w ciągu 3 lat w kwocie xx dodatkowo słownie umówiłyśmy się, ze co roku będzie mnie spłacać w 1/3 części tej kwoty. Siostra jednak tego nie robi, nie odkłada pieniędzy na spłatę mnie. Kupiła synowi nowe auto z salonu, dołożyła się synowi do zakupu kolejnego mieszkania, wysłała wnuka na zagraniczne wakacje. Powiedziała, że po upływie 5 lat od otrzymania darowizny sprzeda mieszkanie i mi nic do tego, Ja nic nie będę z tego miała. Moje pytanie czy może sprzedać mieszkanie i mnie wyrolować? Czy nasze oświadczenie, które spisaliśmy nic nie jest warte?
1 odpowiedź
Odpowiedź
28-08-2023
Moje pytanie czy może sprzedać mieszkanie i mnie wyrolować? Czy nasze oświadczenie, które spisaliśmy nic nie jest warte?

Rozwiązanie:

Zgodnie z przepisami polskiego prawa, darowizna, która została dokonana przed notariuszem, jest prawnie ważna i trudno ją unieważnić. Istnieją pewne sytuacje, w których darowiznę można unieważnić, na przykład gdy obdarowany dopuszcza się rażącej niewdzięczności wobec darczyńcy, ale musi to być udowodnione.

Jeśli chodzi o oświadczenie dotyczące spłaty kwoty, które obie Panie podpisały:

Jeśli oświadczenie zostało prawidłowo sporządzone, określa dokładnie zobowiązania Twojej siostry i zostało podpisane przez obie strony, to ma ono moc prawną.

W przypadku niespełnienia przez Twoją siostrę warunków zawartych w oświadczeniu, masz prawo domagać się realizacji zobowiązań na drodze sądowej.

Co do kwestii zachowku:

Jeśli Twoja matka wciąż żyje, nie masz prawa do zachowku, ponieważ zachowek przysługuje tylko wtedy, gdy osoba uprawniona jest pominięta w testamencie lub w inny sposób pozbawiona spadku po zmarłym.
Podsumowując, Twoja siostra może sprzedać mieszkanie, ale jeśli zobowiązała się do spłacenia Ci określonej kwoty w oświadczeniu, to masz prawo dochodzić tej kwoty na drodze sądowej.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Brak podobnych wątków do wyświetlenia.