windykacja należności

Proszę o poradę.
27.08.2019 r. oraz 20.12.2019 r. sprzedałam towar przedsiębiorcy. Chciałam złożyć pozew do Sądu, ale kazało się że przedsiębiorca jest wykreślony z CEiDG. Data wykreślenia wpisu z rejestru 03.04.2019 r. Sąd Rejonowy wydał zakaz prowadzenia działalności gospodarczej na 10 lat. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodarczej, z wyłączeniem orzeczenia zakazu prowadzenia określonej działalności gospodarczej.
Czy można pozwać przedsiębiorcę, który jest wykreślony z CEiDG ?
anonim cytuj
23-11-2020
Jeśli dłużnik nie prowadzi już firmy, wierzyciel powinien sprawdzić przede wszystkim formę prawną, w jakiej była ona prowadzona. W przypadku dłużników-osób fizycznych sytuacja jest prostsza. Nawet pomimo wyrejestrowania działalności gospodarczej, wierzyciel może nadal - stosunkowo bez większych przeszkód natury prawnej - dochodzić zwrotu pieniędzy.

Przykład:
Pan Jan, były przedsiębiorca jednoosobowy, jest dłużnikiem Pani Anny. Aby uniknąć spłaty zadłużenia, wynoszącego 20 000 zł, zamknął swoją działalność. Wpis dotyczący jego firmy został wykreślony z CEiDG 1 lipca 2020 r. Czy Pani Anna może mimo to pozwać Pana Jana o zapłatę?

Tak, może. Wynika to z faktu, że osoby prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą odpowiadają za zaciągnięte zobowiązania całym swoim majątkiem. Nawet w przypadku zamknięcia działalności zapłaty nadal można dochodzić od - byłego już - przedsiębiorcy i pozwać go. Należy jednak pamiętać, że w takiej sytuacji pozew i inne pisma kierujemy na adres Pana Jana jako osoby fizycznej, a nie na adres nieistniejącej już firmy.

anonim cytuj
24-11-2020

Sugerowane Tematy

Zakup mieszkania od dłużnika.
Znalazłem mieszkanie na sprzedaż w mojej okolicy. Okazało się, że obecny właściciel pozbywa się majątku ze względu na jakieś długi z lat młodzieńczych. Sprawa wygląda tak że w trakcie sprawy przepisał mieszkanie na ojca. I ja mam kupić od ojca. Bank dowiedział się o tym, że jest nowy właściciel (ojciec) i podał sprawę do sądu. Czy mogę legalnie kupić to mieszkanie od ojca byłego właściciela? Bo się że że jak kupie to mi je zabiorą....
Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?
Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski. 1. Czy mogę go przymusowo leczyć? 2 wysłać do szpitala? 3.Ubezwłasnowolnić? Błagam o poradę...
Nękanie ze strony byłej partnerki o zwrot jej własności.
Sytuacja wygląda następująco, od kilku miesięcy była partnerka nęka mnie z domaganiem się oddania jej własności, ale nie chce po to przyjechać, bo ją to będzie kosztować ponad czterokrotnie, ani też nie odbiera wysyłek za pobraniem, bo ubzdurała sobie, że ma to być na mój koszt i ostatnio praktycznie co tydzień idzie na policję w tej sprawie, że ja mam jej rzecz i jej nie wysyłam, potem policjant do mnie dzwoni i muszę mu to samo cały czas mówić,...
Alimenty w małżeństwie.
Mój mąż po nieudanej działalności jedyne co aktualnie posiada to komorników. Niestety choruje on również na przewlekłe choroby, więc musi kupować sobie leki. Po opłatach kwota, jaką mi daje na życie to nawet nie jest połowa opłat za mieszkanie, nie mówiąc o całej reszcie. Czy w tym wypadku jest sens bym występowała o alimenty jeszcze będąc z nim w małżeństwie? Obydwoje i tak chcemy się rozejść, ale aktualnie żyjemy pod jednym dachem, bo jest to ...

Wyszukiwarka