windykacja należności

Proszę o poradę.
27.08.2019 r. oraz 20.12.2019 r. sprzedałam towar przedsiębiorcy. Chciałam złożyć pozew do Sądu, ale kazało się że przedsiębiorca jest wykreślony z CEiDG. Data wykreślenia wpisu z rejestru 03.04.2019 r. Sąd Rejonowy wydał zakaz prowadzenia działalności gospodarczej na 10 lat. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodarczej, z wyłączeniem orzeczenia zakazu prowadzenia określonej działalności gospodarczej.
Czy można pozwać przedsiębiorcę, który jest wykreślony z CEiDG ?
anonim cytuj
23-11-2020
Jeśli dłużnik nie prowadzi już firmy, wierzyciel powinien sprawdzić przede wszystkim formę prawną, w jakiej była ona prowadzona. W przypadku dłużników-osób fizycznych sytuacja jest prostsza. Nawet pomimo wyrejestrowania działalności gospodarczej, wierzyciel może nadal - stosunkowo bez większych przeszkód natury prawnej - dochodzić zwrotu pieniędzy.

Przykład:
Pan Jan, były przedsiębiorca jednoosobowy, jest dłużnikiem Pani Anny. Aby uniknąć spłaty zadłużenia, wynoszącego 20 000 zł, zamknął swoją działalność. Wpis dotyczący jego firmy został wykreślony z CEiDG 1 lipca 2020 r. Czy Pani Anna może mimo to pozwać Pana Jana o zapłatę?

Tak, może. Wynika to z faktu, że osoby prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą odpowiadają za zaciągnięte zobowiązania całym swoim majątkiem. Nawet w przypadku zamknięcia działalności zapłaty nadal można dochodzić od - byłego już - przedsiębiorcy i pozwać go. Należy jednak pamiętać, że w takiej sytuacji pozew i inne pisma kierujemy na adres Pana Jana jako osoby fizycznej, a nie na adres nieistniejącej już firmy.

anonim cytuj
24-11-2020

Sugerowane Tematy

Cofnięcie pozwu.
Witam, proszę o pomoc. Jakiś czas temu moja mam dostal nakaz sadowy plus odsetki. Został napisany sprzeciw od nakazu. Dlug został splacony w całości plus odsetki i koszty. Powód cofnął pozew, tylko nie wiadomomo czy w calości. Kuzyn napisał pismo o umorzenie sprawy i zeby ewentulane koszty sprawy w tym zastepstwa zwocił powod i zeby sprawa miala tryb niejawny. Mama się nie chce stresować bo na logikę nie wiemy co mecenas napisał. wierzycielem w...
Obniżenie podatku ze względu na wiek do 26 lat.
Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku ze względu na wiek to ile zarobię. Wiem, że u osób powyżej 26 roku wychodzi 3738 netto ....
Czy mogę nie posyłać dziecka do ojca, pomimo ustanowionych spotkań przez sąd?
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam ...
Wpis w księdze wieczystej.
Witam... Jestem opiekunem prawnym pani, która posiada w swoim majątku 2 nieruchomości z 2 księgami wieczystymi... W obu księgach wieczystych widnieje 3 właścicieli (moja podopieczna, brat podopiecznej i matka podopiecznej). Matka mojej podopiecznej zmarła 10 lat temu - nie było zrobione postępowanie spadkowe... Brat mojej podopiecznej zmarł 3 lata temu po którym moja podopieczna przyjęła spadek z dobrodziejstwem inwentarza... Teraz chciałaby...

Wyszukiwarka