windykacja należności

Proszę o poradę.
27.08.2019 r. oraz 20.12.2019 r. sprzedałam towar przedsiębiorcy. Chciałam złożyć pozew do Sądu, ale kazało się że przedsiębiorca jest wykreślony z CEiDG. Data wykreślenia wpisu z rejestru 03.04.2019 r. Sąd Rejonowy wydał zakaz prowadzenia działalności gospodarczej na 10 lat. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodarczej, z wyłączeniem orzeczenia zakazu prowadzenia określonej działalności gospodarczej.
Czy można pozwać przedsiębiorcę, który jest wykreślony z CEiDG ?
anonim cytuj
23-11-2020
Jeśli dłużnik nie prowadzi już firmy, wierzyciel powinien sprawdzić przede wszystkim formę prawną, w jakiej była ona prowadzona. W przypadku dłużników-osób fizycznych sytuacja jest prostsza. Nawet pomimo wyrejestrowania działalności gospodarczej, wierzyciel może nadal - stosunkowo bez większych przeszkód natury prawnej - dochodzić zwrotu pieniędzy.

Przykład:
Pan Jan, były przedsiębiorca jednoosobowy, jest dłużnikiem Pani Anny. Aby uniknąć spłaty zadłużenia, wynoszącego 20 000 zł, zamknął swoją działalność. Wpis dotyczący jego firmy został wykreślony z CEiDG 1 lipca 2020 r. Czy Pani Anna może mimo to pozwać Pana Jana o zapłatę?

Tak, może. Wynika to z faktu, że osoby prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą odpowiadają za zaciągnięte zobowiązania całym swoim majątkiem. Nawet w przypadku zamknięcia działalności zapłaty nadal można dochodzić od - byłego już - przedsiębiorcy i pozwać go. Należy jednak pamiętać, że w takiej sytuacji pozew i inne pisma kierujemy na adres Pana Jana jako osoby fizycznej, a nie na adres nieistniejącej już firmy.

anonim cytuj
24-11-2020

Sugerowane Tematy

Zwrot kosztów postępowania od strony przegranej.
Piszę tutaj z zapytaniem o zwrot kosztów postępowania w wygranej sprawie. Zostałem pozwany do sądu o zapłatę przez nieuczciwego przedsiębiorcę który próbował wyłudzić ode mnie pieniądze. Dość powiedzieć, że przegrał z kretesem, sam swoimi dowodami praktycznie siebie uwalił ale to nie meritum sprawy. Sprawę wygrałem, pomimo, iż Powód strasznie ją przedłużał, wnioskował o nowe rozprawy bo musiał się zapoznać z pismami których nie zdążył przeczytać...
Rozbieżność w powierzchni działki w KW oraz w Ewidencji.
Mam taki problem. W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego. W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...
Rozwód i majątek.
Witam ja z pytaniem czy dom nabyty jako darowizna podlega podziałowi majątku jeżeli tylko żona jest prawnym właścicielem i nabywcą darowizny. I czy po sprawie rozwodowej z alkoholikiem sąd może nakazać mężowi natychmiastowe opuszczenie domu czy trzeba złożyć osobny pozew o eksmisję....
Odszkodowanie za wypadek na rowerze.
Witam serdecznie mąż 4 sierpnia tego roku uległ wypadkowi komunikacyjnemu został potrącony jak jechał na ścieżce rowerowej przez samochód, pracował na czarno jedyny żywiciel rodziny, czy można się starać o jakąś rentę z ZUS lub ja o jakieś świadczenia na męża jeżeli przeżyje to co najmniej pół roku będzie trwać leczenie....

Wyszukiwarka