Czy firma windykacyjna może ściągnąć pieniądze z konta za niespłacone raty??Czy da się coś z tym zrobić?

Witam.
Firma windykacyjna ściągnęła z konta kwotę 7500 zł naliczoną za niespłacone raty z przed ok. 20 lat. Problem w tym, że wszelkie pisma przychodziły na adres pod którym nie mieszkamy od ok.12 lat, o czym dowiedzieliśmy się dopiero teraz próbując wyjaśnić sytuację. Czy da się coś z tym zrobić?
anonim cytuj
28-11-2022
Tylko komornik mógł ściągnąć z konta pieniądze. Żadna firma windykacyjna nie mogła tego zrobić

anonim cytuj
29-11-2022
Firma windykacyjna nie ściąga z konta.

anonim cytuj
29-11-2022

Witam,

Po pierwsze, jak już zauważyli poprzedni komentatorzy, firmy windykacyjne nie mają uprawnień do egzekwowania długów poprzez bezpośrednie ściąganie pieniędzy z konta dłużnika. Tego rodzaju działania są prawem zastrzeżonym dla komornika. Niemniej jednak, należy zauważyć, że firmy windykacyjne często korzystają z usług komornika w celu egzekwowania należności.

Po drugie, jeśli nie otrzymałeś żadnej informacji o postępowaniu windykacyjnym czy egzekucyjnym z powodu niewłaściwego adresu, powinieneś zgłosić to do odpowiedniego organu. Zgodnie z art. 13 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd i inne organy prowadzące postępowanie mają obowiązek informować strony postępowania o wszystkich czynnościach procesowych. W przypadku nieotrzymania zawiadomienia z powodu niewłaściwego adresu, może to stanowić podstawę do wniesienia sprzeciwu od egzekucji na podstawie art. 840 Kodeksu postępowania cywilnego.

Po trzecie, w kontekście twojej sytuacji, zalecałbym jak najszybsze złożenie zażalenia na czynności komornika na podstawie art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego. W zażaleniu powinieneś wskazać, że nie otrzymałeś żadnej informacji o postępowaniu egzekucyjnym z powodu niewłaściwego adresu.

Po czwarte, z uwagi na skomplikowaną naturę tej sytuacji, warto jest rozważyć skorzystanie z pomocy prawnika, który mógłby Ci pomóc w skomplikowanym procesie odwoławczym.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Osoba prawnie nie powiązana
Dzień dobry. Proszę bardzo o poradę. Narzeczony ma córkę z inną kobietą. W niedługim czasie ma odbyć się sprawa sądowa z powodu alimentów. Narzeczony jest oskarżony o niepłacenie alimentów (nie dlatego, ze nie chciał zwyczajnie nie mial środków, ledwo starczało mu na życie). Niestety wszystko dzieje się przez komornika. Narzeczony pracuje za granica, lecz niestety nie może zjechać na rozprawę. Po wróceniu chce spłacić całość zaległych alim...
wynajem mieszkania, brak przedłużonej umowy
Witam. Mamy z rodzicami taki problem. Od kilku lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Pierwszą umowę podpisaliśmy w 2015 roku na 5 lat. Z końcem 2019 roku ta umowa wygasła, gdyż była na czas określony. Mamy koniec maja 2020 roku i właściciel do dnia dzisiejszego nie dał nam nowej umowy mimo, że upominaliśmy się o nią już nie pamiętam ile razy. Mieszkanie jest w dobrym stanie, płatności są regulowane. Zawsze nas jakoś zbywa jak się upominamy (za...
Podobna nazwa butików.
Witam, miesiąc temu założyłam działalność (butik) dziś dostałam telefon, że ukradłam nazwę Pani, która używa jej od 7 lat Sprawdziłam, nazwa jest podobna ale ta Pani oferuje odzież markową (tomy hilfiger,hugo boss, Armani) natomiast ja zwykłą, bez konkretnej marki Ja jestem z powiatu śląskiego ta druga osoba ze Złotoryjskiego Grozi mi, że poda mnie do sądu...
Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.
Dzień dobry. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale. Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić....

Wyszukiwarka