Czy firma windykacyjna może ściągnąć pieniądze z konta za niespłacone raty??Czy da się coś z tym zrobić?

Witam.
Firma windykacyjna ściągnęła z konta kwotę 7500 zł naliczoną za niespłacone raty z przed ok. 20 lat. Problem w tym, że wszelkie pisma przychodziły na adres pod którym nie mieszkamy od ok.12 lat, o czym dowiedzieliśmy się dopiero teraz próbując wyjaśnić sytuację. Czy da się coś z tym zrobić?
anonim cytuj
28-11-2022
Tylko komornik mógł ściągnąć z konta pieniądze. Żadna firma windykacyjna nie mogła tego zrobić

anonim cytuj
29-11-2022
Firma windykacyjna nie ściąga z konta.

anonim cytuj
29-11-2022

Witam,

Po pierwsze, jak już zauważyli poprzedni komentatorzy, firmy windykacyjne nie mają uprawnień do egzekwowania długów poprzez bezpośrednie ściąganie pieniędzy z konta dłużnika. Tego rodzaju działania są prawem zastrzeżonym dla komornika. Niemniej jednak, należy zauważyć, że firmy windykacyjne często korzystają z usług komornika w celu egzekwowania należności.

Po drugie, jeśli nie otrzymałeś żadnej informacji o postępowaniu windykacyjnym czy egzekucyjnym z powodu niewłaściwego adresu, powinieneś zgłosić to do odpowiedniego organu. Zgodnie z art. 13 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd i inne organy prowadzące postępowanie mają obowiązek informować strony postępowania o wszystkich czynnościach procesowych. W przypadku nieotrzymania zawiadomienia z powodu niewłaściwego adresu, może to stanowić podstawę do wniesienia sprzeciwu od egzekucji na podstawie art. 840 Kodeksu postępowania cywilnego.

Po trzecie, w kontekście twojej sytuacji, zalecałbym jak najszybsze złożenie zażalenia na czynności komornika na podstawie art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego. W zażaleniu powinieneś wskazać, że nie otrzymałeś żadnej informacji o postępowaniu egzekucyjnym z powodu niewłaściwego adresu.

Po czwarte, z uwagi na skomplikowaną naturę tej sytuacji, warto jest rozważyć skorzystanie z pomocy prawnika, który mógłby Ci pomóc w skomplikowanym procesie odwoławczym.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak sprawdzić czy to darowizna?
Będę wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytanie: czy po około 42-44 latach można sprawdzić czy działkę w której posiadaniu jest mój wujek on sam nabył czy dostał od swojego ojca? Wujek oczywiście twierdzi że ją kupił, ale dziadek jeszcze dwóm swoim synom w akcie darowizny dał działki tylko ten jeden twierdzi że ją odkupił od ojca. Dziadek zmarł miesiąc temu, nie zostawił testamentu a z tego co czytałam to jest to różnica przy us...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej
Jak się można odwołać do wniosku o ograniczenie władzy rodzicielskiej? Merytorycznie i technicznie. Kiedy we wniosku nie ma podanych żadnego uzasadnienia, ani żadnego świadka powołanego. Przebywam z dzieckiem prawie tyle co opieka naprzemienna. Aktualnie piszę drugie pismo, aby wnieść o opiekę naprzemienną i znieść alimenty (których nie płacę, w uzasadnieniu podaje powody i dlaczego tego nie robiłem i jak łoże na utrzymanie dziecka). Słuchając ...
PIT-11 od byłego pracodawcy.
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...
Niskie wynagrodzenie
W kwietniu otrzymałam niższe wynagrodzenie w wysokości 3020 zł, umowa przedłużana jest co 2 miesiące (umowa o pracę) umowa była do końca kwietnia na kwotę 4400 zl, otrzymałam informację, że został wypłacony ekwiwalent za urlop za 4 dni, czy ktoś może wyjaśnić dlaczego otrzymałam tak niskie wynagrodzenie?...

Wyszukiwarka