Czy firma windykacyjna może ściągnąć pieniądze z konta za niespłacone raty??Czy da się coś z tym zrobić?

Witam.
Firma windykacyjna ściągnęła z konta kwotę 7500 zł naliczoną za niespłacone raty z przed ok. 20 lat. Problem w tym, że wszelkie pisma przychodziły na adres pod którym nie mieszkamy od ok.12 lat, o czym dowiedzieliśmy się dopiero teraz próbując wyjaśnić sytuację. Czy da się coś z tym zrobić?
anonim cytuj
28-11-2022
Tylko komornik mógł ściągnąć z konta pieniądze. Żadna firma windykacyjna nie mogła tego zrobić

anonim cytuj
29-11-2022
Firma windykacyjna nie ściąga z konta.

anonim cytuj
29-11-2022

Witam,

Po pierwsze, jak już zauważyli poprzedni komentatorzy, firmy windykacyjne nie mają uprawnień do egzekwowania długów poprzez bezpośrednie ściąganie pieniędzy z konta dłużnika. Tego rodzaju działania są prawem zastrzeżonym dla komornika. Niemniej jednak, należy zauważyć, że firmy windykacyjne często korzystają z usług komornika w celu egzekwowania należności.

Po drugie, jeśli nie otrzymałeś żadnej informacji o postępowaniu windykacyjnym czy egzekucyjnym z powodu niewłaściwego adresu, powinieneś zgłosić to do odpowiedniego organu. Zgodnie z art. 13 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd i inne organy prowadzące postępowanie mają obowiązek informować strony postępowania o wszystkich czynnościach procesowych. W przypadku nieotrzymania zawiadomienia z powodu niewłaściwego adresu, może to stanowić podstawę do wniesienia sprzeciwu od egzekucji na podstawie art. 840 Kodeksu postępowania cywilnego.

Po trzecie, w kontekście twojej sytuacji, zalecałbym jak najszybsze złożenie zażalenia na czynności komornika na podstawie art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego. W zażaleniu powinieneś wskazać, że nie otrzymałeś żadnej informacji o postępowaniu egzekucyjnym z powodu niewłaściwego adresu.

Po czwarte, z uwagi na skomplikowaną naturę tej sytuacji, warto jest rozważyć skorzystanie z pomocy prawnika, który mógłby Ci pomóc w skomplikowanym procesie odwoławczym.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
sprawa sądowa w związku z zadłużeniem z przed 10lat
Dzień dobry, niemal 10lat temu mój rodzić miał sprawę sądową w związku z zadłużeniem czynszu, miałem wtedy 13 lat, teraz po takim czasie otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego w którym pokryć mam koszta sądowe/adwokackie/korespondencyjne+prowizje czy to jest zgodne z prawem? Że pokrywać muszę koszta za sprawę która odbyła się niemal 10 lat temu, a ja byłem niepełnoletni?...
Bezterminowe prawo jazdy.
Witam wymieniłem prawo jazdy bo zgubiłem. Z bezterminowego zrobiło się terminowe. Czy mogę złożyć sprawę do sądu? Gdyż prawo chyba nie działa wstecz i nie można zabrać bezterminowego....
pełnomocnictwo
Dzień dobry, jesteśmy Domem Pomocy Społecznej. Złożyliśmy do Sądu wniosek o likwidację depozytu. Wniosek podpisał dyrektor, który ma upoważnienie do reprezentowania Powiatu (jest to jednostka powiatowa), który został załączony do wniosku. Wniosek został odrzucony. Aby otrzymać uzasadnienie złożyliśmy wniosek o sporządzenie uzasadnienia. Wniosek ten podpisał gł. księgowy, ponieważ dyrektor był na zwolnieniu chorobowym. Teraz musimy uzupełnić braki...

Wyszukiwarka