Czy firma windykacyjna może ściągnąć pieniądze z konta za niespłacone raty??Czy da się coś z tym zrobić?

Witam.
Firma windykacyjna ściągnęła z konta kwotę 7500 zł naliczoną za niespłacone raty z przed ok. 20 lat. Problem w tym, że wszelkie pisma przychodziły na adres pod którym nie mieszkamy od ok.12 lat, o czym dowiedzieliśmy się dopiero teraz próbując wyjaśnić sytuację. Czy da się coś z tym zrobić?
anonim cytuj
28-11-2022
Tylko komornik mógł ściągnąć z konta pieniądze. Żadna firma windykacyjna nie mogła tego zrobić

anonim cytuj
29-11-2022
Firma windykacyjna nie ściąga z konta.

anonim cytuj
29-11-2022

Witam,

Po pierwsze, jak już zauważyli poprzedni komentatorzy, firmy windykacyjne nie mają uprawnień do egzekwowania długów poprzez bezpośrednie ściąganie pieniędzy z konta dłużnika. Tego rodzaju działania są prawem zastrzeżonym dla komornika. Niemniej jednak, należy zauważyć, że firmy windykacyjne często korzystają z usług komornika w celu egzekwowania należności.

Po drugie, jeśli nie otrzymałeś żadnej informacji o postępowaniu windykacyjnym czy egzekucyjnym z powodu niewłaściwego adresu, powinieneś zgłosić to do odpowiedniego organu. Zgodnie z art. 13 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd i inne organy prowadzące postępowanie mają obowiązek informować strony postępowania o wszystkich czynnościach procesowych. W przypadku nieotrzymania zawiadomienia z powodu niewłaściwego adresu, może to stanowić podstawę do wniesienia sprzeciwu od egzekucji na podstawie art. 840 Kodeksu postępowania cywilnego.

Po trzecie, w kontekście twojej sytuacji, zalecałbym jak najszybsze złożenie zażalenia na czynności komornika na podstawie art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego. W zażaleniu powinieneś wskazać, że nie otrzymałeś żadnej informacji o postępowaniu egzekucyjnym z powodu niewłaściwego adresu.

Po czwarte, z uwagi na skomplikowaną naturę tej sytuacji, warto jest rozważyć skorzystanie z pomocy prawnika, który mógłby Ci pomóc w skomplikowanym procesie odwoławczym.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe?
Witam, jak to jest w Polskim prawie, czy pracownik musi wziąć 14dni urlopu ciągiem? Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe? Np., że między świętami a sylwestrem muszę wziąć wolne? Czy muszę wykorzystać cały swój urlop w danym roku? Tak, aby dni zaległe nie przeszły na następny? Według mojego pracodawcy muszę. Oraz jak to wygląda z urlopem w sytuacji zmiany pracy? Kończąc pracę w jednej firmie muszę wykorzystać cały pozostały mi urlop(...
Podpisanie umowy przy zwolnieniu.
Poruszam dziś temat, który dotknął mnie osobiście, mianowicie zakończyłem wczoraj stosunek pracy z szefem (informując go w wiadomości sms, że przyjdę omówić warunki mojego odejścia). Pracowałem tam przez 1,5 miesiąca i niestety przez ten czas nie mogłem, mimo nalegań, doczekać się umowy o pracę (w założeniu obiecana była umowa - zlecenie). Dziś, podczas skandalicznie przeprowadzonej rozmowy, zostałem poinformowany, że otrzymam wypłatę 10-tego, al...
Czy syndyk zabiera zwrot podatku ?
Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej syndyk zabiera też zwrot z podatku bo na internecie to różnie pisze? A drugie pytanie nie związane bezpośrednio z prawem ale może ktoś wie. Czy od podatku można odliczyć koszty paliwa związane z dojazdem do pracy?...
Czy pracownik może dostać mniej niż najniższa krajowa?
Jak to jest z tą najniższą krajową. Kolejny miesiąc dostała na konto 2921 z groszami. Umowa na cały etat żadnych zwolnień. Czy tak powinno być czy jednak musi iść wyjaśniać to z szefem?...

Wyszukiwarka