Czy firma windykacyjna może ściągnąć pieniądze z konta za niespłacone raty??Czy da się coś z tym zrobić?

Witam.
Firma windykacyjna ściągnęła z konta kwotę 7500 zł naliczoną za niespłacone raty z przed ok. 20 lat. Problem w tym, że wszelkie pisma przychodziły na adres pod którym nie mieszkamy od ok.12 lat, o czym dowiedzieliśmy się dopiero teraz próbując wyjaśnić sytuację. Czy da się coś z tym zrobić?
anonim cytuj
28-11-2022
Tylko komornik mógł ściągnąć z konta pieniądze. Żadna firma windykacyjna nie mogła tego zrobić

anonim cytuj
29-11-2022
Firma windykacyjna nie ściąga z konta.

anonim cytuj
29-11-2022

Witam,

Po pierwsze, jak już zauważyli poprzedni komentatorzy, firmy windykacyjne nie mają uprawnień do egzekwowania długów poprzez bezpośrednie ściąganie pieniędzy z konta dłużnika. Tego rodzaju działania są prawem zastrzeżonym dla komornika. Niemniej jednak, należy zauważyć, że firmy windykacyjne często korzystają z usług komornika w celu egzekwowania należności.

Po drugie, jeśli nie otrzymałeś żadnej informacji o postępowaniu windykacyjnym czy egzekucyjnym z powodu niewłaściwego adresu, powinieneś zgłosić to do odpowiedniego organu. Zgodnie z art. 13 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd i inne organy prowadzące postępowanie mają obowiązek informować strony postępowania o wszystkich czynnościach procesowych. W przypadku nieotrzymania zawiadomienia z powodu niewłaściwego adresu, może to stanowić podstawę do wniesienia sprzeciwu od egzekucji na podstawie art. 840 Kodeksu postępowania cywilnego.

Po trzecie, w kontekście twojej sytuacji, zalecałbym jak najszybsze złożenie zażalenia na czynności komornika na podstawie art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego. W zażaleniu powinieneś wskazać, że nie otrzymałeś żadnej informacji o postępowaniu egzekucyjnym z powodu niewłaściwego adresu.

Po czwarte, z uwagi na skomplikowaną naturę tej sytuacji, warto jest rozważyć skorzystanie z pomocy prawnika, który mógłby Ci pomóc w skomplikowanym procesie odwoławczym.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy testament napisany własnoręcznie jest ważny?
Cześć. Moja babcia sama spisała w domu testament, przepisując cały spadek na mnie. Nie wie tylko, czy musi go zanieść do notariusza? Musi być on jakoś formalnie sporządzony, mieć jakąś pieczątkę aby być po jej śmierci ważnym?...
Odrzucenie spadku
Od męża ojciec zmarł w 2019 roku. 7 grudnia tego roku urodziło mi się dziecko. Czy muszę odrzucać spadek? Napisze że ojciec męża miał długi....
Niezwrócone pieniądze za faktury opłacane z własnych pieniędzy.
Dzień dobry, Chciałabym prosić o rade do kogo i do jakiej instytucji można się zwrócić o niezwrócone pieniądze za faktury. Już tłumacze: latem w 2022 kolega pracował w restauracji nad Wisłą, przeprowadzał prace konserwatorskie i remontowe. Kolega kupował niezbędne materiały i narzędzia z własnych pieniędzy umawiając się z przełożonym, ze wszystko zostanie mu zwrócone. Kolega brał faktury na firmę. Do dziś księgowość nie zwróciła wszystkich pieni...
Rozwiązanie umowy z winy operatora.
Witam, Czy istnieje prawna możliwość rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych z winy operatora? Mam obecnie zawartą umowę na czas określony. Umowę zaś chciałbym rozwiązać, ponieważ operator świadczy ją wadliwie. Mam tu na myśli, że usługi za które płacę i chciałbym korzystać nie działają. Przykładowo doładowanie innego numeru na kartę z telefonu na abonament nie działa, prędkość 5g to jakiś niesmaczny żart. Mówiąc wprost operato...

Wyszukiwarka