Umowa najmu okazjonalnego z firmą.

Witam, wynajmuję mieszkanie. Dostałam ofertę od firmy, która chce wynająć ode mnie moje mieszkanie. Czy mogę z nimi podpisać umowę Najmu Okazjonalnego? Czy na podstawie umowy najmu zwykłego, nieokazjonalnego mogę płacić podatek ryczałtem?
anonim cytuj
22-04-2023
Ad 1. Podpisać można okazjonalną, ale nie ma to sensu, bo w lokalu będą mieszkać inne osoby na zasadzie podnajmu, których ta umowa nie będzie dotyczyć. Ad 2. Ryczałt można płacić na podstawie dowolnej umowy najmu.

anonim cytuj
22-04-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana miejsca zamieszkania dziecka po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie, ojciec ma nieograniczona władze rodzicielska, mamy dwójkę dzieci. Ojciec ma widzenia dwa razu w tyg. i co drugi weekend wedle porozumienia rodzicielskiego zawartego w pozwie. Mam partnera i planujemy założyć rodzinę, ze względu na jego dobrze zarobkowa prace wolelibyśmy przeprowadzić się 50 km od obecnego miasta. Były mąż wciąż się mną interesuje, często wypytuje o mnie dzieci i opowiada różne rzeczy na mojego partnera, nie m...
Jak najlepiej przepisać dom osobie obcej?
Dzień dobry, mój starszy znajomy nie ma najbliższej rodziny (żona, dzieci) i chce przepisać na mnie swój dom z działką. Mam w związku z tym dwa pytania. 1.Czy lepiej zrobić to w formie darowizny za życia, czy aby spisał testament? (Jest to osoba po 60tce, schorowana). Oczywiście w tym pierwszym przypadku, by zachował prawo dożywotniego mieszkania w domu. Może jest jakaś inna forma? 2.W domu obecnie poza znajomym mieszka jego siostrzeniec z żon...
Ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop.
Witam, mam problem z byłym pracownikiem. W okresie swojej pracy wykorzystał 5 dni urlopu wypoczynkowego w tym 1 dzień na żądanie. Na świadectwie księgowa wpisała że wykorzystał 20 dni. Został naliczony ekwiwalent za 15 dni nie wykorzystanych. On nie chce przyjąć tego świadectwa i karze je poprawić bo on chce mieć napisane że wykorzystał 5 dni nie 20. Czy ma takie prawo i księgowa musi to poprawić ?...
Co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...

Wyszukiwarka