Zwrot kosztów za naprawe samochodu.

3 tygodnie temu sprzedałam samochód, skontaktował się ze mną kupujący (handlarz jeśli ma to znaczenie) twierdząc, że rozwaliła się skrzynia biegów (automat) i żąda zwrotu połowy kosztów za naprawę samochodu, w przeciwnym razie grozi sądem.
Co można zrobić w takiej sytuacji? Czy pieniądze mu się należą? Kto wygra jeśli sprawa trafi do sadu?
Z góry bardzo dziękuje za wszelka pomoc.
anonim cytuj
13-02-2023
W takiej sytuacji warto przede wszystkim ustalić, czy skrzynia biegów faktycznie uległa uszkodzeniu w wyniku wady ukrytej lub niezgodności towaru z umową. W Polsce istnieje ustawowe prawo do rękojmi za wady sprzedanego samochodu, które chroni nabywcę. W przypadku stwierdzenia wady ukrytej, kupujący może żądać usunięcia wady, obniżenia ceny albo odstąpienia od umowy.
Jeśli chodzi o odpowiedzialność za koszty naprawy, to jest ona uzależniona od tego, czy wada ujawniła się w okresie rękojmi. W takim przypadku odpowiedzialność za naprawę ponosi sprzedający. Jeśli jednak wada ujawniła się po upływie okresu rękojmi, to odpowiedzialność za jej usunięcie ponosi już kupujący.
W przypadku konfliktu, sprawa może trafić do sądu. Z reguły w takich sprawach decyzja sądu jest uzależniona od okoliczności konkretnej sprawy, takich jak np. data zakupu samochodu, istnienie gwarancji, czy stan samochodu przed sprzedażą. Warto zgłosić się do prawnika, który będzie mógł ocenić sytuację i doradzić dalsze kroki.

anonim cytuj
13-02-2023
W Polsce okres rękojmi wynosi 2 lata dla rzeczy używanych, takich jak samochód. Oznacza to, że jeśli wada ujawniła się w ciągu 2 lat od daty jej zakupu, to kupujący może skorzystać z prawa do rękojmi i dochodzić swoich roszczeń względem sprzedającego.
Warto zaznaczyć, że w przypadku samochodu, aby skorzystać z prawa do rękojmi, kupujący musi dostarczyć sprzedającemu dowód zakupu oraz udowodnić, że wada istniała w momencie przekazania samochodu. W przypadku konfliktu, sąd będzie brał pod uwagę takie okoliczności jak stan samochodu w chwili sprzedaży, wiek i przebieg pojazdu, czy były wcześniej prowadzone naprawy itp.

anonim cytuj
13-02-2023

Sugerowane Tematy

Najem okazjonalny, wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...
Dziedziczenie darowanego mieszkania.
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne. Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....
Pełnomocnictwo bez mojej zgody.
Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata. Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody? Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach ...
Przywrócenie terminu w postępowaniu egzekucyjnym.
Witam, chciałbym złożyć wniosek o przywrócenie terminu w postepowaniu egzekucyjnym w administracji. Dowiedziałem się że mam zajęty rachunek bankowy, informację ta otrzymałem dopiero w placówce bankowej podczas wizyty. Okazało się, że na adres pod którym od wielu lat nie mieszkam został wysłany tytuł wykonawczy, który odebrał ktoś z rodziny z 2 miesiące temu i zapomniał mi powiedzieć. Nie jestem w stanie złożyć zarzutu, bo od momentu doręczenia je...

Wyszukiwarka