Spadek po śmierci małżonka.

Ja tylko o poradę/podpowiedź dla znajomej.
Małżeństwo dwa lata po ślubie bez wspólnych dzieci (dzieci tylko posiada żona z poprzedniego małżeństwa)
Małżonek zmarł jakiś miesiąc temu nie pozostawiając testamentu i tu właśnie pytanie znajomej.
Czy do przyjęcia spadku po zmarłym wystarczy tylko notariusz i przyjęcie spadku u niego za dość spora opłatą czy mimo notariusza musi być też postępowanie w sądzie?
anonim cytuj
19-11-2023
Zmarły nie miał dzieci jak rozumiem.
A miał rodziców, rodzeństwo?
Bo żona w tej sytuacji nie jest jedynym spadkobiercą.

anonim cytuj
19-11-2023
Był jedynakiem, tak?

anonim cytuj
19-11-2023
Tak. Jedyne co, w czasie choroby uczynił to u notariusza upoważnił żonę do możliwości załatwiania wszystkiego w jego imieniu.

anonim cytuj
19-11-2023
Przyjęcie spadku i sporządzenie aktu poświadczenia dziedziczenia wystarczy "zrobić" u notariusza. Sprawa w sądzie jest wtedy niepotrzebna.

anonim cytuj
19-11-2023
I tu także pyta czy jest możliwy taki wysoki koszt notariusza- 4200 zł za przyjęcie spadku u niego czy jest jakaś możliwość zwolnienia z takich kosztów?

anonim cytuj
19-11-2023
Wątpię żeby samo przyjęcie spadku kosztowało 4.200 zł. To prędzej wygląda jak koszt działu spadku/sprzedaży/darowizny.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o podwyższenie alimentów.
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. pozwanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie: Czy m...
osoba nie przybywa pod adresem stałego meldunku, jak go ustalić?
Witam serdecznie Może ktoś miał podobny przypadek i może mi podpowiedzieć co mogę zrobić.Jezeli osoba nie przybywa pod adresem stałego meldunku, nigdzie więcej nie figuruje, nic na siebie nie ma, to w jaki sposób mogę go odnaleźć podać adres do sądu skoro nie odbiera żadnych przesyłek sądowych awizowanych.Dostalam dokumenty z sądu gdzie muszę wziąść komornika który go odnajdzie , lub podać adres pod którym przebywa, Moze ktoś miał podobną sytua...
Pracę społeczne z zamianą na areszt.
Witam, mam orzeczony wyrok roku ograniczenia wolności konkretniej 30 godz. miesięcznie. Odrobiłem już 10 miesięcy ten jest jedenasty, mam masę spraw na głowie i może być tak że nie zdążę wyrobić 7,5 h w tym miesiącu . Wcześniej w grudniu nie odrobiłem 14h, o tamto konsultowałem się z kuratorem i będę to mógł odrobić w kwietniu, pytanie co by było gdyby mi ostatecznie chcieli zamienić to na pozbawienie wolności? Byłaby to połowa z całego wyroku cz...
Brak ciągłości ubezpieczenia na samochód.
Mam problem. Przyszedł mi list z uiszczeniem kary za 1 dzień braku OC. Jeszcze przed końcem ubezpieczenia na auto, wykupiłem polisę na siebie w innym towarzystwie ubezpieczeniowym. Wszystko podawałem zgodnie z danymi z dowodu rejestracyjnego. Okazuje się, że nowa polisa została zawarta nie następnego dnia po wygaśnięciu poprzedniej, tylko dnia kolejnego. Dzwoniłem na infolinię i konsultant nic nie może pomóc, oraz odmawia mi uzyskania dostępu d...

Wyszukiwarka