Spadek po śmierci małżonka.

Ja tylko o poradę/podpowiedź dla znajomej.
Małżeństwo dwa lata po ślubie bez wspólnych dzieci (dzieci tylko posiada żona z poprzedniego małżeństwa)
Małżonek zmarł jakiś miesiąc temu nie pozostawiając testamentu i tu właśnie pytanie znajomej.
Czy do przyjęcia spadku po zmarłym wystarczy tylko notariusz i przyjęcie spadku u niego za dość spora opłatą czy mimo notariusza musi być też postępowanie w sądzie?
anonim cytuj
19-11-2023
Zmarły nie miał dzieci jak rozumiem.
A miał rodziców, rodzeństwo?
Bo żona w tej sytuacji nie jest jedynym spadkobiercą.

anonim cytuj
19-11-2023
Był jedynakiem, tak?

anonim cytuj
19-11-2023
Tak. Jedyne co, w czasie choroby uczynił to u notariusza upoważnił żonę do możliwości załatwiania wszystkiego w jego imieniu.

anonim cytuj
19-11-2023
Przyjęcie spadku i sporządzenie aktu poświadczenia dziedziczenia wystarczy "zrobić" u notariusza. Sprawa w sądzie jest wtedy niepotrzebna.

anonim cytuj
19-11-2023
I tu także pyta czy jest możliwy taki wysoki koszt notariusza- 4200 zł za przyjęcie spadku u niego czy jest jakaś możliwość zwolnienia z takich kosztów?

anonim cytuj
19-11-2023
Wątpię żeby samo przyjęcie spadku kosztowało 4.200 zł. To prędzej wygląda jak koszt działu spadku/sprzedaży/darowizny.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o pracę zamieniona na umowę zlecenie.
Mam pytanie czy to jest legalne i czy zgodne z prawem. W związku z "pandemią" mój pracodawca zwolnił część załogi, co ciekawe dla części zwolnionych zaproponował umowę zlecenie. ?! Pracują jak wcześniej na 3 zmiany w określonym miejscu i określonym czasie. Miejsce pracy jest stałe (poza działami) ale generalnie w obrębie siedziby firmy pod jednym adresem. Jedyne co się zmieniło to sama umowa i stawka. Jakiś czas temu miałem podobną ...
W mojej rodzinie występowały wyroki karne,Mój chłopak będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych.
Dzień dobry, mam pytanie związane z prawem wojskowym. Mój chłopak od dłuższego czasu jest oficerem w wojsku. Ze względu na jego status będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych. Jego rodzina nie miała nigdy problemów z prawem, jednak w mojej najbliższej rodzinie występowały wyroki karne (jazda po pijanemu, kradzieże, posiadanie narkotyków). Ja sama nigdy nie byłam karana, mam "czyste konto". Czy z punktu prawnego, zawarci...
Sprzedaż mieszkania ze spadku.
Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku. W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie. Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany....
zamknięta uczelnia / zwrot kosztów
Dzień dobry. Studiowałam jeden rok na prywatnej uczelni medycznej, w czerwcu poinformowano nas, że uczelnia się zamyka. Szukam innych uczelni i wszędzie otrzymuję informację, że z powodu dużej różnicy programowej mogę zostać przyjęta ale znowu na pierwszy semestr. Czy mogę założyć sprawę uczelni o zwrot kosztów?...

Wyszukiwarka