Umowa ustna na wynajem mieszkania,

Witam serdecznie, proszę o poradę co zrobić? Wynajmuje mieszkanie na umowę słowna, co miesiąc wysyłam koleżance rozliczenia pradu gazu, przelew wykonuje tytułem wpłata, jednak co miesiąc wysyłamy sobie rozliczenia, place również raz w roku ubezpieczenie mieszkania, również tytułem wpłata po otrzymaniu zdjecia rachunku polisy tak koleżanka sobie zażyczyła, gdyż oficjalnie nie chciała wynająć mieszkania, płace tylko opłaty czynszowe mediowe bez odstępnego, taka była umowa, umowa ustna była na 5 lat, w dniu dzisiejszym po 3 latach, koleżanka przyszła do mieszkania, była dość agresywna, uderzyła mnie, chciała abym się wyprowadziła już, przyjechała policja która wezwała koleżanka, Ci stwierdzili, że nie mamy umowy papierowej, przelewy są wykonywane tytułem wpłata i nic zrobić nie mogą, koleżankę zostawili w mieszkaniu i poszli. Z tego co wiem w świetle prawa, jak kontaktowałam się wcześniej z prawnikiem umowa jest zawarta na czas nieokreślony dlatego iż mieszkam powyżej roku, wpłaty regularne świadczą o wpłatach za mieszkanie. Usłyszałam, ze wejdzie ktoś do mieszkania z kolegami i będzie mieszkał razem ze mną o synem aż się w końcu wyprowadzę. Co powinnam dziś zrobić ? Jestem cała rozczesiona sytuacja?
anonim cytuj
01-10-2021
U. Owa ustna to też pewien rodzaj umowy
I powinien ci przysługiwać nawet ten miesiąc wypowiedzenia by znalesc inne mieszkanie

anonim cytuj
01-10-2021
Powiedz jej ze nie ma problemu ty się wyprowadzisz ale zglaszasz ja do urzędu skarbowego jeśli Ci nie da 2 miesięcy na znalezienie innego bo masz przelewy na jej konto i chętnie je przedstawisz jako dowód

anonim cytuj
01-10-2021
Zrób zdjęcia swoich rzeczy tam, koleżance powiedz,że masz dowody na jej wynajmowanie, sąsiedzi również są świadkami. Urząd skarbowy na pewno się tym zainteresuje. Oczywiście się wyprowadz,ale powiedz,żeby dała Ci miesiąc na znalezienie innego mieszkania.

anonim cytuj
01-10-2021

Sugerowane Tematy

Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...
rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...
Nie płace podatku od zarobionych pieniędzy
Mam pytanie. Jako 20-letnia osoba studiująca, dorabiam sobie, sprzedając ubrania, sprowadzając rzeczy zza granicy i sprzedając je już w Polsce, oprócz tego robię grafiki na zamówienie. Średni zysk miesięczny to około 10-15tys. Luty był dobrym miesiącem, bo sprzedawałam gadżety walentynkowe i zarobiłam ok. 28 tys. na czysto. I jest problem. Nie mam żadnej firmy, jestem zielona w temacie podatków, a znajomi powiedzieli ze w przypadku kontroli skarb...
Przekształcenie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...

Wyszukiwarka