Darowizna

Witam, mam takie pytanie. Babcia około 10 lat temu przepisała w darowiźnie i z umową dożywotnią mieszkanie na swojego syna, syn ten nigdy się babcią nie zajmował, nie pomagał. Przez jego niedopilnowanie babcia zażywała przeterminowane leki i była parę razy w szpitalu, ostatni raz w listopadzie 2019 roku, w tym również roku postanowiłam razem z mamą i moim mężem wziąć babcie do siebie. Od tego czasu babcia mieszka z nami, a jedyny telefon od syna był pod koniec 2019 roku z pytaniem o pieniądze. Dochodząc do sedna sprawy, czy jest możliwość aby przez sąd bądź u notariusza anulować darowiznę i umowę dożywocia? Zaznaczę, że mama ma upoważnienie notarialne, aby załatwiać sprawy za babcię, ponieważ babcia ma 86 lat, niedowidzi, ciężko jej się podpisać, a ponad to ma początki Alzheimera i demencji. Babcia nie chce stracić mieszkania, w administracji powiedzieli, że jest duży dług za opłaty, więc niedługo sprawa trafi do komornika.
anonim cytuj
26-01-2021
Albo darowizna albo umowa o dożywocie. Jaka to umowa?
Umowę darowizny można odwołać z powodu rażącej niewdzięczności obdarowanego.
Dożywocie można zamienić na rentę lub rozwiązać tę umowę.
Ale oczywiście to nie takie proste. Muszą być spełnione przesłanki.

anonim cytuj
26-01-2021
najpierw był akt notarialny z darowizną, a później o służebność. Moim zdaniem są spełnione przesłanki. Tak mi się wydaje. Jak za to się zabrać aby coś z tym zrobić?

anonim cytuj
26-01-2021
Szczerze w tym stanie rzeczy będzie Wam bardzo ciężko cokolwiek ugrać, sprawa o cofnięcie darowizny w Sądzie z powodu razacej niewdzięczności wymaga przedstawienia bardzo silnych dowodów swiadcych, że takowa wystąpiła. Sąd będzue chciał zapewne przesłuchać Pani babcie bo jej zeznania są kluczowe w tej sprawie, a w sytuacji zdrowotnej która Pani opisuje mize to być już niemożliwe, demencja i aishaimer są to poważne problemy zdrowotne często które wymagają ubezwłasnowolnienia danej osoby ahy decydować w jej imieniu. Co do pełnomocnictwa które Państwo posiadacie musi ono być szczegółowe i konkretnie dające uprawienia do występowanie w sprawie o odwołanie darowizny wraz z dożywotnią służebnoscia mieszkania.
Trudna i zawila sprawa która zapewne bedzie wymagała pomocy prawnika.

anonim cytuj
26-01-2021

Sugerowane Tematy

Umowa próbna
Witam. Znalazłam prace. Ustalone zostało że od 1 grudnia popisze umowę na 1/4 etatu. Dzisiaj dowiaduje się że mam dostać umowę o pracę na okres próbny? Moje pytanie: Czy umowa próbna może być na 1/4 etatu? Jak wygląda przy umowie o prace na okres próbny wynagrodzenie? I ile trzeba godzin przepracować?...
Przekształcenie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
Zaciągnięta pożyczka a separacja.
Sytuacja jest taka: Mąż się zadłużył, chce wziąć pożyczkę żeby mu pomóc (ze względu na dzieci ). I teraz chodzi mi o to czy jest taka możliwość zabezpieczenia się prawie np. przez notariusza, żeby spisać jakieś pismo , że w przypadku gdy zechce separacji bądź rozwodu on będzie spłacał pożyczkę którą wzięłam ja, aby mu pomoc. Czy nie ma na to szans? (rozważam na ten moment separacje, ale chce pomóc spłacić żebyśmy z dziećmi mieli spokój)....
Ile kosztuje odrzucenie spadku u notariusza?
Witam, mama zmarła pod koniec roku i chcemy razem z bratem odrzucić spadek ze względu na zadłużenie. Jaki to koszt u notariusza? Znajomy powiedział że 600 zł. Czy to możliwe? Można to zrobić za jednym razem? Mieszkamy w innych miastach i ciężko ogarnąć czas ze względu na pracę....

Wyszukiwarka