Darowizna

Witam, mam takie pytanie. Babcia około 10 lat temu przepisała w darowiźnie i z umową dożywotnią mieszkanie na swojego syna, syn ten nigdy się babcią nie zajmował, nie pomagał. Przez jego niedopilnowanie babcia zażywała przeterminowane leki i była parę razy w szpitalu, ostatni raz w listopadzie 2019 roku, w tym również roku postanowiłam razem z mamą i moim mężem wziąć babcie do siebie. Od tego czasu babcia mieszka z nami, a jedyny telefon od syna był pod koniec 2019 roku z pytaniem o pieniądze. Dochodząc do sedna sprawy, czy jest możliwość aby przez sąd bądź u notariusza anulować darowiznę i umowę dożywocia? Zaznaczę, że mama ma upoważnienie notarialne, aby załatwiać sprawy za babcię, ponieważ babcia ma 86 lat, niedowidzi, ciężko jej się podpisać, a ponad to ma początki Alzheimera i demencji. Babcia nie chce stracić mieszkania, w administracji powiedzieli, że jest duży dług za opłaty, więc niedługo sprawa trafi do komornika.
anonim cytuj
26-01-2021
Albo darowizna albo umowa o dożywocie. Jaka to umowa?
Umowę darowizny można odwołać z powodu rażącej niewdzięczności obdarowanego.
Dożywocie można zamienić na rentę lub rozwiązać tę umowę.
Ale oczywiście to nie takie proste. Muszą być spełnione przesłanki.

anonim cytuj
26-01-2021
najpierw był akt notarialny z darowizną, a później o służebność. Moim zdaniem są spełnione przesłanki. Tak mi się wydaje. Jak za to się zabrać aby coś z tym zrobić?

anonim cytuj
26-01-2021
Szczerze w tym stanie rzeczy będzie Wam bardzo ciężko cokolwiek ugrać, sprawa o cofnięcie darowizny w Sądzie z powodu razacej niewdzięczności wymaga przedstawienia bardzo silnych dowodów swiadcych, że takowa wystąpiła. Sąd będzue chciał zapewne przesłuchać Pani babcie bo jej zeznania są kluczowe w tej sprawie, a w sytuacji zdrowotnej która Pani opisuje mize to być już niemożliwe, demencja i aishaimer są to poważne problemy zdrowotne często które wymagają ubezwłasnowolnienia danej osoby ahy decydować w jej imieniu. Co do pełnomocnictwa które Państwo posiadacie musi ono być szczegółowe i konkretnie dające uprawienia do występowanie w sprawie o odwołanie darowizny wraz z dożywotnią służebnoscia mieszkania.
Trudna i zawila sprawa która zapewne bedzie wymagała pomocy prawnika.

anonim cytuj
26-01-2021

Sugerowane Tematy

Rozpoczęcie działalności.
Witam Chcę zadać pytanie dla niektórych banalne i głupie ale dopiero mam zamiar zacząć działalność gospodarczą więc się uczę. Chcę mieć pewność, że dobrze zrozumiałem podstawy podatkowe żeby wiedzieć dokładnie jak ustalić ceny swoich produktów. Otóż będę trudził się handlem. Załóżmy że kupiłem towar 10szt za cenę 300zł netto (369zł brutto). Aby ustalić cenę dla klienta oczywiście biorę cenę dla mnie jednej sztuki netto czyli 30zł dodaje do nie...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. pozwanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie: Czy m...
Odrzucenia spadku przez nieletnich.
Jak wygląda sprawa odrzucenia spadku przez nieletnich? Śmierć dziadka ze strony ojca. Ojciec pozbawiony władzy. Czy trzeba zakładać sprawę w sądzie rodzinnym?...
Komornik za alimenty.
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...

Wyszukiwarka