Darowizna

Witam, mam takie pytanie. Babcia około 10 lat temu przepisała w darowiźnie i z umową dożywotnią mieszkanie na swojego syna, syn ten nigdy się babcią nie zajmował, nie pomagał. Przez jego niedopilnowanie babcia zażywała przeterminowane leki i była parę razy w szpitalu, ostatni raz w listopadzie 2019 roku, w tym również roku postanowiłam razem z mamą i moim mężem wziąć babcie do siebie. Od tego czasu babcia mieszka z nami, a jedyny telefon od syna był pod koniec 2019 roku z pytaniem o pieniądze. Dochodząc do sedna sprawy, czy jest możliwość aby przez sąd bądź u notariusza anulować darowiznę i umowę dożywocia? Zaznaczę, że mama ma upoważnienie notarialne, aby załatwiać sprawy za babcię, ponieważ babcia ma 86 lat, niedowidzi, ciężko jej się podpisać, a ponad to ma początki Alzheimera i demencji. Babcia nie chce stracić mieszkania, w administracji powiedzieli, że jest duży dług za opłaty, więc niedługo sprawa trafi do komornika.
anonim cytuj
26-01-2021
Albo darowizna albo umowa o dożywocie. Jaka to umowa?
Umowę darowizny można odwołać z powodu rażącej niewdzięczności obdarowanego.
Dożywocie można zamienić na rentę lub rozwiązać tę umowę.
Ale oczywiście to nie takie proste. Muszą być spełnione przesłanki.

anonim cytuj
26-01-2021
najpierw był akt notarialny z darowizną, a później o służebność. Moim zdaniem są spełnione przesłanki. Tak mi się wydaje. Jak za to się zabrać aby coś z tym zrobić?

anonim cytuj
26-01-2021
Szczerze w tym stanie rzeczy będzie Wam bardzo ciężko cokolwiek ugrać, sprawa o cofnięcie darowizny w Sądzie z powodu razacej niewdzięczności wymaga przedstawienia bardzo silnych dowodów swiadcych, że takowa wystąpiła. Sąd będzue chciał zapewne przesłuchać Pani babcie bo jej zeznania są kluczowe w tej sprawie, a w sytuacji zdrowotnej która Pani opisuje mize to być już niemożliwe, demencja i aishaimer są to poważne problemy zdrowotne często które wymagają ubezwłasnowolnienia danej osoby ahy decydować w jej imieniu. Co do pełnomocnictwa które Państwo posiadacie musi ono być szczegółowe i konkretnie dające uprawienia do występowanie w sprawie o odwołanie darowizny wraz z dożywotnią służebnoscia mieszkania.
Trudna i zawila sprawa która zapewne bedzie wymagała pomocy prawnika.

anonim cytuj
26-01-2021

Sugerowane Tematy

Wniosek o podwyższenie alimentów.
Witam, 1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. powanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie:...
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego maloletniego syna.
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego małoletniego syna. Po śmierci taty komornik nie chciał mi udzielić informacji o długach ojca żądając 600zl za spis inwentarza. Czy ja jako przedstawicielka ustawowa mojego syna mogę do komornika wystosować prośbę o udzielenie informacji jeśli spadek jeszcze nie został odrzucony? Jak to ubrać w słowa? Złożyłam wniosek do sądu o zgodę na dokonanie czynności prawnej przekraczającej zw...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Ja z takim krótkim pytaniem, ojciec dziecka ma ograniczone prawa rodzicielskie. Po jakim czasie mogę założyć sprawę o pozbawienie tej władzy....
Ograniczenie praw rodzicielskich.
Witam czy miał ktoś ostatnio sprawę o ograniczenie praw ? Chciałam podpytać jakie sąd zadaje pytania, czego się mniej więcej spodziewać . Przemoc psychiczna , zaniedbywanie ,wyzywanie córki czy warto wchodzić w szczegóły ?...

Wyszukiwarka