Darowizna

Witam, mam takie pytanie. Babcia około 10 lat temu przepisała w darowiźnie i z umową dożywotnią mieszkanie na swojego syna, syn ten nigdy się babcią nie zajmował, nie pomagał. Przez jego niedopilnowanie babcia zażywała przeterminowane leki i była parę razy w szpitalu, ostatni raz w listopadzie 2019 roku, w tym również roku postanowiłam razem z mamą i moim mężem wziąć babcie do siebie. Od tego czasu babcia mieszka z nami, a jedyny telefon od syna był pod koniec 2019 roku z pytaniem o pieniądze. Dochodząc do sedna sprawy, czy jest możliwość aby przez sąd bądź u notariusza anulować darowiznę i umowę dożywocia? Zaznaczę, że mama ma upoważnienie notarialne, aby załatwiać sprawy za babcię, ponieważ babcia ma 86 lat, niedowidzi, ciężko jej się podpisać, a ponad to ma początki Alzheimera i demencji. Babcia nie chce stracić mieszkania, w administracji powiedzieli, że jest duży dług za opłaty, więc niedługo sprawa trafi do komornika.
anonim cytuj
26-01-2021
Albo darowizna albo umowa o dożywocie. Jaka to umowa?
Umowę darowizny można odwołać z powodu rażącej niewdzięczności obdarowanego.
Dożywocie można zamienić na rentę lub rozwiązać tę umowę.
Ale oczywiście to nie takie proste. Muszą być spełnione przesłanki.

anonim cytuj
26-01-2021
najpierw był akt notarialny z darowizną, a później o służebność. Moim zdaniem są spełnione przesłanki. Tak mi się wydaje. Jak za to się zabrać aby coś z tym zrobić?

anonim cytuj
26-01-2021
Szczerze w tym stanie rzeczy będzie Wam bardzo ciężko cokolwiek ugrać, sprawa o cofnięcie darowizny w Sądzie z powodu razacej niewdzięczności wymaga przedstawienia bardzo silnych dowodów swiadcych, że takowa wystąpiła. Sąd będzue chciał zapewne przesłuchać Pani babcie bo jej zeznania są kluczowe w tej sprawie, a w sytuacji zdrowotnej która Pani opisuje mize to być już niemożliwe, demencja i aishaimer są to poważne problemy zdrowotne często które wymagają ubezwłasnowolnienia danej osoby ahy decydować w jej imieniu. Co do pełnomocnictwa które Państwo posiadacie musi ono być szczegółowe i konkretnie dające uprawienia do występowanie w sprawie o odwołanie darowizny wraz z dożywotnią służebnoscia mieszkania.
Trudna i zawila sprawa która zapewne bedzie wymagała pomocy prawnika.

anonim cytuj
26-01-2021

Sugerowane Tematy

Zmiana nazwiska dziecka.
Zmiana nazwiska dziecka Prawa ograniczone Rozwód Czy mogę spróbować chociaż zmienić nazwisko synkowi na moje? Ojciec biologiczny zniknął, od 3 lat go nie ma w życiu dziecka, zaczął zwracać uwagę na to, że ma inne nazwisko niż ja. Czy można to jakoś załatwić? Jakiś wniosek?...
Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...
Podatek od nieruchomości.
Nie złożyłam informacji o nieruchomości in-1 o której istnieniu nie miałam pojęcia i przyszło mi wezwanie z wydziału podatków i opłat żeby złożyć formularz in-1 w ciągu 7 dni. Czy złożenie tego formularza będzie równoznaczne z nałożeniem horrendalnej kary o jakiej czytam w internecie (do 720 stawek dziennych)?...
Świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej.
Szanowni Państwo, proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO. Krótki opis: - opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności, - osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować, - opiekun nie podejmuje pracy ze względu ...

Wyszukiwarka