Opieka nad dzieckiem na podstawie aktu notarialnego.

Witam
Powierzono mi opieki nad nastolatką na podstawie aktu notarialnego. Dogadałam się z rodzicem ,który pilnie potrzebował wyjechać zarobkowo za granicę ,że jak zarobi to przyśle mi pieniądze na dziecko. Ponadto złożył w banku dyspozycję na jednorazowy przelew alimentów dla córki. Oczekiwałam kontaktu z rodzicem jednak ten kontakt się urwał ,a raczej rodzic unika kontaktu ze mną ,bo nie chce dołożyć pieniędzy na utrzymanie. Dziecko spędziło u mnie wakacje. Wiem ,że rodzic otrzymuje alimenty ,500+ i rodzinne. Zastanawiam się czy w sytuacji ,w której się znalazłam to jako opiekun faktyczny nie powinnam otrzymać tych świadczeń na dziewczynkę i czy nie są to świadczenia ,które powinny iść za dzieckiem czyli być spożytkowane na dziecko ze względu na to ,że przebywało u mnie. Rodzic ewidentnie unika odpowiedzialności i nie chce ponieść wydatków związanych z pobytem córki u mnie.
Dodam tylko ,że jako dowód mogłabym przedłożyć screeny jak rodzic składa obietnice ile to mi pieniędzy nie wyśle i kiedy mi je wyśle.
Czy ja mogę jakoś odzyskać swój wkład finansowy w utrzymanie tej dziewczynki?
Chciałam być miła ,pomóc samotnemu rodzicowi ale sama nie jestem zamożna i nie stać mnie na utrzymanie czyjegoś dziecka. Zapożyczyłam się nawet i czekałam na jakieś pieniądze od rodzica ale widzę ,że się nie doczekam , co więc mogę zrobić? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
anonim cytuj
02-09-2023
Czy ja mogę jakoś odzyskać swój wkład finansowy w utrzymanie tej dziewczynki?

Możesz. Czytaj art. 140 kodeksu rodzinnego.
Czy akt notarialny mówi coś na temat środków dla dziecka?
Zastanawiam się czy w sytuacji ,w której się znalazłam to jako opiekun faktyczny.

Nie bo nie jesteś opiekunem faktycznym w rozumieniu ustaw oświadczeniu wychowawczym czy rodzinnym.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania ze spadku.
Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku. W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie. Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany....
Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?
Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?...
Problem z sąsiedztwem.
Emerytka mieszka sama w swoim mieszkaniu 30 lat. Niedawno piętro niżej wprowadziła się starsza kobieta, która co jakiś czas zgłasza na policję, że emerytka hałasuje, zakłóca jej spokój, a teraz że emerytka jej grozi. Pod adresem emerytki nigdy nie było interwencji policji. Starsza kobieta jest bez rodziny i ma przydzieloną opiekunkę, jest osobą niedosłyszącą i prawdopodobnie ma zaburzenia psychicznie - wszyscy sąsiedzi o tym wiedzą. Pytanie co ...
Oferta pracy znaleziona samodzielnie a PUP.
Witam, Chciałem zapytać czy jeżeli sam znalazłbym ofertę pracy, która początkowo mi się podoba ale po zaproponowaniu rozmowy stwierdzę, że nie chciałbym pracować z jakiś powodów (nie taka stawka, kiepski dojazd itp.) w danej firmie to czy taka firma może to zgłosić do Urzędu pracy? a jeżeli tak to czy w takiej sytuacji teoretycznie Urząd może mnie wyrejestrować? czy może wyrejestrować tylko kiedy dostanie się skierowanie od Urzędu Pracy a samodz...

Wyszukiwarka