Opieka nad dzieckiem na podstawie aktu notarialnego.

Witam
Powierzono mi opieki nad nastolatką na podstawie aktu notarialnego. Dogadałam się z rodzicem ,który pilnie potrzebował wyjechać zarobkowo za granicę ,że jak zarobi to przyśle mi pieniądze na dziecko. Ponadto złożył w banku dyspozycję na jednorazowy przelew alimentów dla córki. Oczekiwałam kontaktu z rodzicem jednak ten kontakt się urwał ,a raczej rodzic unika kontaktu ze mną ,bo nie chce dołożyć pieniędzy na utrzymanie. Dziecko spędziło u mnie wakacje. Wiem ,że rodzic otrzymuje alimenty ,500+ i rodzinne. Zastanawiam się czy w sytuacji ,w której się znalazłam to jako opiekun faktyczny nie powinnam otrzymać tych świadczeń na dziewczynkę i czy nie są to świadczenia ,które powinny iść za dzieckiem czyli być spożytkowane na dziecko ze względu na to ,że przebywało u mnie. Rodzic ewidentnie unika odpowiedzialności i nie chce ponieść wydatków związanych z pobytem córki u mnie.
Dodam tylko ,że jako dowód mogłabym przedłożyć screeny jak rodzic składa obietnice ile to mi pieniędzy nie wyśle i kiedy mi je wyśle.
Czy ja mogę jakoś odzyskać swój wkład finansowy w utrzymanie tej dziewczynki?
Chciałam być miła ,pomóc samotnemu rodzicowi ale sama nie jestem zamożna i nie stać mnie na utrzymanie czyjegoś dziecka. Zapożyczyłam się nawet i czekałam na jakieś pieniądze od rodzica ale widzę ,że się nie doczekam , co więc mogę zrobić? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
anonim cytuj
02-09-2023
Czy ja mogę jakoś odzyskać swój wkład finansowy w utrzymanie tej dziewczynki?

Możesz. Czytaj art. 140 kodeksu rodzinnego.
Czy akt notarialny mówi coś na temat środków dla dziecka?
Zastanawiam się czy w sytuacji ,w której się znalazłam to jako opiekun faktyczny.

Nie bo nie jesteś opiekunem faktycznym w rozumieniu ustaw oświadczeniu wychowawczym czy rodzinnym.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Przerwanie zasiedzenia w złej wierze.
Mam w sąsiedztwie opuszczone gospodarstwo - dom i działkę rolną. Stało to wiele, wiele lat bo ostatni własiciel zmarł i brak spadkobierców. Jakiś cwaniaczek zarejestrował tam firmę i z tego co się dowiedziałem, chce sobie to przejąć. Ci ludzie mieszkają w innej części Polski, wyhaczyli jakoś tą nieruchomość. Dom oczywiście popada w ruinę, działka zarasta, nikt o to nie dba, nikt się tym nie interesuje. Pustostan i bałagan. Jak można przerwać c...
Pozew o zapłatę.
Jakie pismo powinnam złożyć w sądzie o odzyskanie pieniędzy za niepłacenie rachunków/czynszu itp.? Osoba zameldowana, która mieszka w moim mieszkaniu od dwóch lat nie dokłada się do opłat....
odebranie wladzy rodzicielskiej ojcu
Jestem w trakcie sprawy o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu mojego 2,5 letniego dziecka. Ojciec od 1,5 roku nie widuje, nie kontaktuje się z nim i nie płaci alimentów. Ponadto jest osobą agresywną, jeszcze gdy mieliśmy kontakt wyładowywał się na mnie, a z tego co mi wiadomo rodzina założyła mu niebieską kartę. Miał lekkomyślne podejście do życia, zastraszał mnie i wielokrotnie miał przez swoje zachowanie problemy z policją. W sprawie o aliment...
Nie płace podatku od zarobionych pieniędzy
Mam pytanie. Jako 20-letnia osoba studiująca, dorabiam sobie, sprzedając ubrania, sprowadzając rzeczy zza granicy i sprzedając je już w Polsce, oprócz tego robię grafiki na zamówienie. Średni zysk miesięczny to około 10-15tys. Luty był dobrym miesiącem, bo sprzedawałam gadżety walentynkowe i zarobiłam ok. 28 tys. na czysto. I jest problem. Nie mam żadnej firmy, jestem zielona w temacie podatków, a znajomi powiedzieli ze w przypadku kontroli skarb...

Wyszukiwarka