Opieka nad dzieckiem na podstawie aktu notarialnego.

Witam
Powierzono mi opieki nad nastolatką na podstawie aktu notarialnego. Dogadałam się z rodzicem ,który pilnie potrzebował wyjechać zarobkowo za granicę ,że jak zarobi to przyśle mi pieniądze na dziecko. Ponadto złożył w banku dyspozycję na jednorazowy przelew alimentów dla córki. Oczekiwałam kontaktu z rodzicem jednak ten kontakt się urwał ,a raczej rodzic unika kontaktu ze mną ,bo nie chce dołożyć pieniędzy na utrzymanie. Dziecko spędziło u mnie wakacje. Wiem ,że rodzic otrzymuje alimenty ,500+ i rodzinne. Zastanawiam się czy w sytuacji ,w której się znalazłam to jako opiekun faktyczny nie powinnam otrzymać tych świadczeń na dziewczynkę i czy nie są to świadczenia ,które powinny iść za dzieckiem czyli być spożytkowane na dziecko ze względu na to ,że przebywało u mnie. Rodzic ewidentnie unika odpowiedzialności i nie chce ponieść wydatków związanych z pobytem córki u mnie.
Dodam tylko ,że jako dowód mogłabym przedłożyć screeny jak rodzic składa obietnice ile to mi pieniędzy nie wyśle i kiedy mi je wyśle.
Czy ja mogę jakoś odzyskać swój wkład finansowy w utrzymanie tej dziewczynki?
Chciałam być miła ,pomóc samotnemu rodzicowi ale sama nie jestem zamożna i nie stać mnie na utrzymanie czyjegoś dziecka. Zapożyczyłam się nawet i czekałam na jakieś pieniądze od rodzica ale widzę ,że się nie doczekam , co więc mogę zrobić? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
anonim cytuj
02-09-2023
Czy ja mogę jakoś odzyskać swój wkład finansowy w utrzymanie tej dziewczynki?

Możesz. Czytaj art. 140 kodeksu rodzinnego.
Czy akt notarialny mówi coś na temat środków dla dziecka?
Zastanawiam się czy w sytuacji ,w której się znalazłam to jako opiekun faktyczny.

Nie bo nie jesteś opiekunem faktycznym w rozumieniu ustaw oświadczeniu wychowawczym czy rodzinnym.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.
Dziedziczenie nieruchomości: 1. status prawny nieruchomości - własność 2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra 3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw. Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw ...
Publiczny ośrodek rehabilitacyjno opiekuńczy.
Czy jest to możliwe wedle prawa, że osoba mieszkająca w ośrodku rehabilitacyjno opiekuńczym nie ma środków do życia? Nie jest w stanie sobie kupić mydła, papieru toaletowego czy pasty do zębów, nie wspomnę o bieliźnie. Z tego co wiem odebrano jej prawo do zasiłku 500 plus dla niepełnosprawnych, natomiast kwota pobierana za pobyt nie została zmniejszona adekwatnie do jednego dochodu - stałego zasiłku z zusu. Wzrosły również opłaty za leki, stąd br...
Darowizna dla rodziców.
Mam pytanie 3 lata temu otrzymałem od rodziców darowiznę na kwotę 37000zł. Zgłosiłem to do urzędu skarbowego z przelewem. Teraz mam sytuacje odwrotną, ze chce pomóc rodzicom bo mają problem i darować rodzicom kwotę około 40 000. Wiem, że będę musiał zgłosić to do US na druku SD Z2 z potwierdzeniem przelewu ale czy rodzice będą płacić od tego podatek? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem urzędnika ale chyba nie....
Czy można zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego?
Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?...

Wyszukiwarka