Opieka nad dzieckiem na podstawie aktu notarialnego.

Witam
Powierzono mi opieki nad nastolatką na podstawie aktu notarialnego. Dogadałam się z rodzicem ,który pilnie potrzebował wyjechać zarobkowo za granicę ,że jak zarobi to przyśle mi pieniądze na dziecko. Ponadto złożył w banku dyspozycję na jednorazowy przelew alimentów dla córki. Oczekiwałam kontaktu z rodzicem jednak ten kontakt się urwał ,a raczej rodzic unika kontaktu ze mną ,bo nie chce dołożyć pieniędzy na utrzymanie. Dziecko spędziło u mnie wakacje. Wiem ,że rodzic otrzymuje alimenty ,500+ i rodzinne. Zastanawiam się czy w sytuacji ,w której się znalazłam to jako opiekun faktyczny nie powinnam otrzymać tych świadczeń na dziewczynkę i czy nie są to świadczenia ,które powinny iść za dzieckiem czyli być spożytkowane na dziecko ze względu na to ,że przebywało u mnie. Rodzic ewidentnie unika odpowiedzialności i nie chce ponieść wydatków związanych z pobytem córki u mnie.
Dodam tylko ,że jako dowód mogłabym przedłożyć screeny jak rodzic składa obietnice ile to mi pieniędzy nie wyśle i kiedy mi je wyśle.
Czy ja mogę jakoś odzyskać swój wkład finansowy w utrzymanie tej dziewczynki?
Chciałam być miła ,pomóc samotnemu rodzicowi ale sama nie jestem zamożna i nie stać mnie na utrzymanie czyjegoś dziecka. Zapożyczyłam się nawet i czekałam na jakieś pieniądze od rodzica ale widzę ,że się nie doczekam , co więc mogę zrobić? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
anonim cytuj
02-09-2023
Czy ja mogę jakoś odzyskać swój wkład finansowy w utrzymanie tej dziewczynki?

Możesz. Czytaj art. 140 kodeksu rodzinnego.
Czy akt notarialny mówi coś na temat środków dla dziecka?
Zastanawiam się czy w sytuacji ,w której się znalazłam to jako opiekun faktyczny.

Nie bo nie jesteś opiekunem faktycznym w rozumieniu ustaw oświadczeniu wychowawczym czy rodzinnym.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Przejęcie alimentów od rodzica po ukończeniu pełnoletniości
Witam. Moja mama dostaje alimenty na mnie od mojego taty. Ja mam skończone 18 lat i chciałabym żeby alimenty wpływały na moje konto. Jak to trzeba zrobić?...
Czy mój partner może wziąć w pracy opiekę nad naszymi dziećmi?
Proszę o pomoc. Doznałam dziś dość poważnego urazu stopy. Niestety nie obyło się bez założenia gipsu. Nie jestem w stanie dać jednego kroku a co dopiero zająć się małymi dzieci. Czy mój partner może wziąć w pracy opiekę nad naszymi dziećmi? Czy mu się przysługuje? Z góry dziękuję za pomoc. ...
Zachowek po bracie.
Mieszkanie przepisane w darowiźnie ze służebnością na jednego z braci. Rodzice żyją, drugi brat żyje. Co w sytuacji gdy umiera ta osoba, na którą jest przepisane mieszkanie? Jest to osoba, która ma żonę i dziecko. Czy w takiej sytuacji można wnioskować o zachowek od żony tego brata? Bo rozumiem, że to ona dziedziczy mieszkanie po nim?...
Sąsiad wyciął drzewa na mojej działce bez mojej zgody.
Podczas mojej nieobecności sąsiad wszedł na moją posesję i wyciął 17 sztuk około 20-sto metrowych świerków. Doszczętnie zniszczył ogród pozostawiając na dodatek w ziemi pnie oraz całe poszycie gałęzi rozrzucone na całym ogrodzie. Sprawa trafiła do prokuratora, który ją umorzył. Zostało złożone zażalenie na decyzje prokuratora do sądu, a ten utrzymał decyzję prokuratora. Droga karna zamknięta. Policja, prokurator i sąd trzymali się wersji sąsiada...

Wyszukiwarka