problem z mechanikiem

Witam.
Wczoraj rano o 9:00 oddałam auto do mechanika z informacją, że wycieraczki do naprawy i auto gaśnie na niskich obrotach. Przyjechałam autem sama i zostawiłam mu jeżdżące auto.
Mechanik dzisiaj zadzwonił, że gdy odpalał auto strzelił mu pasek rozrządu. Że prawdopodobnie cały silnik jest do wymiany. Auto nie odpala. I odrazu zaznaczył, że nie ponosi za to odpowiedzialność. Dodał, że nie ma żadnej propozycji dla mnie i najlepiej, to jak bym zabrała auto.
Po moim kolejnym telefonie około godziny 15 z prośbą o jakieś polubowne rozwiązanie sytuacji oraz o jakąś propozycję z jego strony zagroził, że jeśli nie odbiorę auta do godziny 17, to wystawia je na ulicę otwarte, a kluczyki wrzuca do środka i mam je sobie zabrać. Czyli dam mi 2 godziny na to inaczej wyrzuca moja własność na ulicę. W środku były dokumenty i foteliki dzieci za około 3 tyś.
Mechanik faktycznie wystawił otwarte niezabezpieczone auto na ulicę z kluczami i cała zawartością w środku. Ja byłam sama z dwójką malutkich dzieci w domu.
Zorganizowałam opiekę i po 17 podjechałam, auto faktycznie stało tak jak zapowiedział. Wezwałam policję, która spisała notatkę.
Co ja mogę z tym mechanikiem zrobić? Czy on faktycznie nie ponosi odpowiedzialności za samochód, który oddałam mu do naprawy a dostałam albo znalazłam na ulicy w gorszym stanie? Jakie konsekwencje może ponieść za wystawienie czyjejś własności na ulicę?
anonim cytuj
20-10-2020
Zgodnie z art. 288 kodeksu karnego:
Art. 288 [Naruszenie integralności rzeczy]
§ 1. Kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. Karze określonej w § 1 podlega także ten, kto przerywa lub uszkadza kabel podmorski albo narusza przepisy obowiązujące przy zakładaniu lub naprawie takiego kabla.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego

anonim cytuj
20-10-2020
Art. 415 kc: [Wina] Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia.

anonim cytuj
20-10-2020
istotna jest wola sprawcy i właściciela, powierzenie rzeczy i pogorszenie jej stanu i wyzbycie (co miało miejsce jako porzucenie - i tu pytanie, czy było to miejsce publiczne czy np wewnętrzne podwórko należące do zakładu? ) rodzi z pani strony roszczenie naprawienia szkody

anonim cytuj
20-10-2020
to był publiczny parking dosłownie na ulicy. Nie było to podwórko należące do zakładu.

anonim cytuj
20-10-2020
zatem wypełnia znamiona przepisu

anonim cytuj
20-10-2020

Sugerowane Tematy

Polisa na życie a darowizna.
Dzień dobry. Po śmierci mamy ,mój brat dostał po niej polisę, która opłacała w TU. Czy taka polisa to jest darowizna? Jeśli tak, to Czy mogę ubiegać się o zachowek od tej polisy ?Tym bardziej ,ze mama nie zostawiła innego majątku, a ja w całości pokryłem koszty pogrzebu....
Wadliwe wypowiedzenie umowy
Na jaki artykuł kodeksu pracy mogę się powołać jeżeli wypowiedzenie umowy o pracę jest wadliwe? Chodzi tu o brak podpisu kwalifikowanego na wypowiedzeniu przesłanym drogą mailową....
odrzucenie spadku
Jestem obywatelka belgii, posiadam rowniez obywatelstwo polski, W maju zmarla moja siostra pozostawiajac dlugi. Jak moge odrzucic spadek, jakie dokumenty i gdzie musze wyslac, Dziekuje...
Ile godzin ciągiem mogę pracować na umowe zlecenie?
Witam, jestem zatrudniony na umowę zlecenie. Czy mogę pracować ciągiem np 36h? Z tego co wiem żaden kodeks pracy mnie nie ogranicza. Z góry dziękuję za odpowiedzi ...

Wyszukiwarka