niepełnoletnie dziecko na wakacjach

Chodzi o dwuletnie dziecko które ma jechać na wakacje z dziadkami ( do nich do domu , dom w Polsce)
Chodzi o upoważnienie w razie potrzeby pójścia do lekarza , szpitala ) czy wystarczy napisane odręcznie ? ( Jakie informacje powinno zawierać )
Czy powinnam coś jeszcze napisać w razie nagłej sytuacji , co może się przydać ? Lub co powinni dziadkowie mający wnuczkę pod opieką mieć przy sobie ?
Czy w ogóle muszę pisać jakiekolwiek upoważnienia , zgody itp?
anonim cytuj
29-07-2020
Wszystko dobrze dopóki ograniczamy się do pójścia do przychodni zdrowia u lekarza pierwszego kontaktu. Inaczej sprawy się maja na izbie przyjęć szpitala. Bez rodo nie można nic się dowiedzieć a oświadczenie to ma wypełnić opiekun prawny lub rodzic. Nie dziadek czy wujek. Jeśli trafi się na człowieka który przymyka oko na te sprawy to super ale ja takich w izbie przyjęć nie znam. Oczywiście zawsze do spraw nagłych można wezwać pogotowie i oni są zmuszeni zająć się stanem zagrożenia zdrowia lub życia. Niemniej proszę sobie wyobrazić co może się wydarzyć- do czego dojdzie jeśli dziecko np wyląduje w szpitalu. Tylko rodzic może z dzieckiem przebywać. Tak wiec najlepiej udac się do notariusza i przygotować dla dziadków upoważnienie do opieki w tym do opieki w stanie zagrożenia życia lub zdrowia i uzyskiwania dostępu do informacji o stanie dziecka.

anonim cytuj
29-07-2020
Upoważnienie notarialne. Odręcznie napisane nie ma mocy prawnej. Bez notarialnego dziecko oczywiscie zostanie przyjęte do.lekarza ale dziadkowie nie otrzymają żadnych informacji dotyczących stanu zdrowia wnuków

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

Odrzucona płatność w sklepie.
W jednym ze sklepów spożywczych pokazano mi zdjęcie z kamery (możliwe że to byłam ja tak na 70%). Że miesiąc temu gdy kupowałam, płatność została odrzucona a ja odeszłam. Pani odwoływała się do mojego sumienia że mam jej zapłacić. W sklepie byli ludzie ja w szoku i się tylko pytałam jak to możliwe że ona nie zareagowała w sklepie jak odrzuciło transakcje. Tłumaczyła się że dużo ludzi było itp. że strachu i wstydu trochę ( była ze mną córka) zapła...
umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia
Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa? Będę wdzięczny za wyjaśnienie....
Zniszczony pokój po wynajmie. Wysłałam maila z wyliczeniem i żądaniem dopłaty. Proszę o pomoc w kwestii moich dalszych kroków odnośnie tej osoby.
Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony tzn. ściana podrapana przez zwierzątko w klatce (w umowie jest mowa o zakazie trzymania zwierząt, a ja nie wyraziłam na to zgody), zniszczona przez nie wykładzina, odrapane meble - to pokój. Poza tym osoba ta nie wywiązywała się z obowiązku sprzątania części wspólnych. Rozliczyłam jej kaucję za poniesione straty, sprzątanie pokoju, części wspólnych i zgo...
Spadek po śmierci jednego z rodziców.
Zmarł mój tato. Nie za bardzo wiem jak wygląda teraz cała procedura z mieszkaniem, które po nim zostało. Nie zdążył przepisać go na mnie, czyli córkę, bo zmarł nagle. Brak zadłużeń na mieszkaniu, żadnej hipoteki - mieszkanie własnościowe. Jest jeszcze mój brat, syn mojego ojca, ale on się zrzeknie praw do spadku. Proszę podpowiedzcie od czego zacząć i gdzie się zgłosić? Jak to ma teraz wyglądać?...

Wyszukiwarka