niepełnoletnie dziecko na wakacjach

Chodzi o dwuletnie dziecko które ma jechać na wakacje z dziadkami ( do nich do domu , dom w Polsce)
Chodzi o upoważnienie w razie potrzeby pójścia do lekarza , szpitala ) czy wystarczy napisane odręcznie ? ( Jakie informacje powinno zawierać )
Czy powinnam coś jeszcze napisać w razie nagłej sytuacji , co może się przydać ? Lub co powinni dziadkowie mający wnuczkę pod opieką mieć przy sobie ?
Czy w ogóle muszę pisać jakiekolwiek upoważnienia , zgody itp?
anonim cytuj
29-07-2020
Wszystko dobrze dopóki ograniczamy się do pójścia do przychodni zdrowia u lekarza pierwszego kontaktu. Inaczej sprawy się maja na izbie przyjęć szpitala. Bez rodo nie można nic się dowiedzieć a oświadczenie to ma wypełnić opiekun prawny lub rodzic. Nie dziadek czy wujek. Jeśli trafi się na człowieka który przymyka oko na te sprawy to super ale ja takich w izbie przyjęć nie znam. Oczywiście zawsze do spraw nagłych można wezwać pogotowie i oni są zmuszeni zająć się stanem zagrożenia zdrowia lub życia. Niemniej proszę sobie wyobrazić co może się wydarzyć- do czego dojdzie jeśli dziecko np wyląduje w szpitalu. Tylko rodzic może z dzieckiem przebywać. Tak wiec najlepiej udac się do notariusza i przygotować dla dziadków upoważnienie do opieki w tym do opieki w stanie zagrożenia życia lub zdrowia i uzyskiwania dostępu do informacji o stanie dziecka.

anonim cytuj
29-07-2020
Upoważnienie notarialne. Odręcznie napisane nie ma mocy prawnej. Bez notarialnego dziecko oczywiscie zostanie przyjęte do.lekarza ale dziadkowie nie otrzymają żadnych informacji dotyczących stanu zdrowia wnuków

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

Potrącenia z kaucji a zużycie lokalu
Dnia 17 września opuściłam wynajmowany pokój. Napisałam do pani reprezentującej, że się wyprowadzam i że klucze zostawiam u współlokatorki gdyby chciała odebrać je wcześniej niż w kolejnym tygodniu, kiedy dopiero byłabym w mieście. Nie dostałam żadnej informacji. Dopiero od koleżanki dowiedziałam się, że klucze zostały odebrane. Napisałam więc SMS czy wszystko w porządku i czy je wzięła, lecz dalej żadnej informacji. W końcu wczoraj zadzwoniłam d...
Odsetki za opóźnienie w zapłacie.
Witam, Pismem z dnia 25.09.2022 r. odstąpiłam od umowy sprzedaży - wada prawna rzeczy. Pismo wysłane Pocztą Polską - poleconym za potwierdzeniem odbioru. Po nieudanej próbie doręczenia 27.09.2022, przesyłka dwukrotnie awizowana (27.09.2022 r i 05.10.2022 r. ) - bez skutku. Moim zdaniem pismo celowo nieodebrane przez sprzedawcę. Pytanie: W pozwie o wydanie nakazu zapłaty od jakiego dnia liczyć odsetki za opóźnienie?...
Emerytura po byłym mężu.
Jestem w drugim małżeństwie. Z mężem mamy rozdzielność majątkową. Wiem, że w tej sytuacji, jeśli mąż pierwszy zejdzie z tego świata, nie mogę ubiegać się o jego emeryturę (bo pewnie będzie wyższa od mojej), ze względu na wspomnianą rozdzielność. Czy natomiast pierwsza żona mojego męża ma jakąkolwiek możliwość ubiegać się o jego emeryturę? Co prawda nie jest już jego żoną, co pewnie w zasadzie zamyka temat ale nie mieli rozdzielności (a my mamy), ...
Jak zakończyć działalność nierejestrowaną?
Jak zakończyć działalność nierejestrowaną? Kiedyś zakładałam taką działalność aby próbować swoich sił w jednej branży, niestety nie wyszło. Zapomniałam o tym, że taka działalność była. Ostatnie wpływy były może jakoś 2 lata temu albo i więcej. Co mogę zrobić aby zakończyć? Czy z tego tytułu że nie było żadnych wpływów a wcześniej nie zakończyłam coś mi grozi?...

Wyszukiwarka