niepełnoletnie dziecko na wakacjach

Chodzi o dwuletnie dziecko które ma jechać na wakacje z dziadkami ( do nich do domu , dom w Polsce)
Chodzi o upoważnienie w razie potrzeby pójścia do lekarza , szpitala ) czy wystarczy napisane odręcznie ? ( Jakie informacje powinno zawierać )
Czy powinnam coś jeszcze napisać w razie nagłej sytuacji , co może się przydać ? Lub co powinni dziadkowie mający wnuczkę pod opieką mieć przy sobie ?
Czy w ogóle muszę pisać jakiekolwiek upoważnienia , zgody itp?
anonim cytuj
29-07-2020
Wszystko dobrze dopóki ograniczamy się do pójścia do przychodni zdrowia u lekarza pierwszego kontaktu. Inaczej sprawy się maja na izbie przyjęć szpitala. Bez rodo nie można nic się dowiedzieć a oświadczenie to ma wypełnić opiekun prawny lub rodzic. Nie dziadek czy wujek. Jeśli trafi się na człowieka który przymyka oko na te sprawy to super ale ja takich w izbie przyjęć nie znam. Oczywiście zawsze do spraw nagłych można wezwać pogotowie i oni są zmuszeni zająć się stanem zagrożenia zdrowia lub życia. Niemniej proszę sobie wyobrazić co może się wydarzyć- do czego dojdzie jeśli dziecko np wyląduje w szpitalu. Tylko rodzic może z dzieckiem przebywać. Tak wiec najlepiej udac się do notariusza i przygotować dla dziadków upoważnienie do opieki w tym do opieki w stanie zagrożenia życia lub zdrowia i uzyskiwania dostępu do informacji o stanie dziecka.

anonim cytuj
29-07-2020
Upoważnienie notarialne. Odręcznie napisane nie ma mocy prawnej. Bez notarialnego dziecko oczywiscie zostanie przyjęte do.lekarza ale dziadkowie nie otrzymają żadnych informacji dotyczących stanu zdrowia wnuków

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...
Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Kiedy kończy się majątek osobisty
Czy środki z majątku osobistego po przelaniu na rachunek wspolny z małżonkiem przestają być automatycznie majątkiem osobistym a stają się wspólnym? Albo ponprzelaniu na konto osobiste wspolmalzonka? Czy dopiero wtedy gdy z tych środków zostanie dokonany jakiś zakup?...
Rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem
Witam mam pytanie. Pracuje w firmie np. KFC w Bochni już 1,5 roku na umowie o pracę. Tydzień temu pracodawca chce rozwiązać umowę za wypowiedzeniem bez ujawniania czy przyczyny. Okres trwania umowy miesiąc czasu czyli do końca Maja. Podpisałem bo atmosfera mi już nie odpowiada jestem załamany. Ale mam do was jedno pytanie czy po rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę, jest możliwość żebym mógł wrócić pracować ale już na innym obi...

Wyszukiwarka