niepełnoletnie dziecko na wakacjach

Chodzi o dwuletnie dziecko które ma jechać na wakacje z dziadkami ( do nich do domu , dom w Polsce)
Chodzi o upoważnienie w razie potrzeby pójścia do lekarza , szpitala ) czy wystarczy napisane odręcznie ? ( Jakie informacje powinno zawierać )
Czy powinnam coś jeszcze napisać w razie nagłej sytuacji , co może się przydać ? Lub co powinni dziadkowie mający wnuczkę pod opieką mieć przy sobie ?
Czy w ogóle muszę pisać jakiekolwiek upoważnienia , zgody itp?
anonim cytuj
29-07-2020
Wszystko dobrze dopóki ograniczamy się do pójścia do przychodni zdrowia u lekarza pierwszego kontaktu. Inaczej sprawy się maja na izbie przyjęć szpitala. Bez rodo nie można nic się dowiedzieć a oświadczenie to ma wypełnić opiekun prawny lub rodzic. Nie dziadek czy wujek. Jeśli trafi się na człowieka który przymyka oko na te sprawy to super ale ja takich w izbie przyjęć nie znam. Oczywiście zawsze do spraw nagłych można wezwać pogotowie i oni są zmuszeni zająć się stanem zagrożenia zdrowia lub życia. Niemniej proszę sobie wyobrazić co może się wydarzyć- do czego dojdzie jeśli dziecko np wyląduje w szpitalu. Tylko rodzic może z dzieckiem przebywać. Tak wiec najlepiej udac się do notariusza i przygotować dla dziadków upoważnienie do opieki w tym do opieki w stanie zagrożenia życia lub zdrowia i uzyskiwania dostępu do informacji o stanie dziecka.

anonim cytuj
29-07-2020
Upoważnienie notarialne. Odręcznie napisane nie ma mocy prawnej. Bez notarialnego dziecko oczywiscie zostanie przyjęte do.lekarza ale dziadkowie nie otrzymają żadnych informacji dotyczących stanu zdrowia wnuków

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

Najem okazjonalny- Oszukany przez najemcę
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Zwolnienie na opiekę nad zdrowym dzieckiem.
Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu. Chcialem w szpitalu zeby lekarz dal zwolnienie na opieke nad dzieckiem, lecz ten dal zaswiadczenie o pobycie partnerki w szpitalu i skierował do lekarza pierwszego kontaktu, po wizycie w...
Mój syn przypadkowo uszkodził komuś telefon. Czy aby napewno to moja wina?
Witam chciałbym zasięgnąć porady prawnej jak mam zachować się w danej sytuacji. Otóż sprawa wygląda następująco. Byliśmy na imprezie jako goście i mój syn chcąc przejść do nas rodziców przeszedł pod tacka od krzesełka do karmienia i niechcący podnosząc głowę uderzył w ta tackę i zrzucił telefon innego gościa, który stał na tej tacce, ponieważ córka tego gościa oglądała bajki. Okazało się że jest rysa na wyświetlaczu. Gość wyskoczył na imprezie d...
Sprzedaż mieszkania w trakcie umowy najmu.
Od 6 lat wynajmuję mieszkanie. Zawsze w terminie robię opłaty. Kilka dni temu właściciel poinformował mnie, że mieszkanie zostało wystawione na sprzedaż, a ja mam prawo pierwokupu. Niestety Bank nie udzieli mi tak wysokiego kredytu, a jedynie 1/3 potrzebnej kwoty. W rozmowie właściciel powiedział, że w związku z tym da mi wymówienie. Nie mam dokąd się wyprowadzić. Jak ta sytuacja ma się prawnie. Może mnie po prostu wyrzucić? Proszę o pomoc. D...

Wyszukiwarka