Urlop na żądanie na dzień wolny

Witam, pracuje w dużym zakładzie produkcyjnym. Jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony. Wymiar czasu pracy to 40h tygodniowo (pon-pt). Wynagrodzenie to podstawa plus premie. Ostatnio w zakładzie praktykowane jest zabieranie premii i wbijanie urlopu na żądanie za nie przyjście do pracy w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem? Czy kierownik może zabrać mi urlop na żądanie nawet jak żadnej karty urlopowej nie podpisałam i nie została mi przedstawiona?
anonim cytuj
27-02-2022
Nie jest zgodne z prawem zabieranie premii za nieprzyjście do pracy w sobotę. Zgodnie z kodeksem pracy, wynagrodzenie za pracę w sobotę powinno być wyższe niż za pracę w dni powszednie. Co do urlopu, kierownik nie może zabrać go na żądanie bez Twojej zgody i podpisania karty urlopowej. Radzę skonsultować się z przedstawicielem związku zawodowego lub prawnikiem w celu uzyskania bardziej szczegółowej porady w tej sprawie.

anonim cytuj
30-01-2023
Warto też dodać że wynagrodzenie za pracę w niedziele i święta jest uregulowane przez kodeks pracy i powinno być wyższe niż za pracę w dni powszednie. Pracownik nie może być zmuszany do pracy w niedziele i święta, chyba że jest to określone w kolejności czasowej pracy. W sprawie zabierania urlopu, pamiętaj, że urlop jest Twoim prawem i możesz go wykorzystać w wyznaczonym przez pracodawcę terminie lub na żądanie, o ile jest to uzgodnione z pracodawcą. W razie potrzeby radzę skontaktować się z inspekcją pracy lub prawnikiem, aby uzyskać bardziej szczegółowe porady.

anonim cytuj
30-01-2023
zachowaj wszystkie dokumenty i e-maile dotyczące swojej sytuacji zawodowej jako dowód w razie potrzeby.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Regularne niszczenie samochodu.
Od kilku miesięcy regularnie na osiedlu miałam rysowany samochód jakimś ostrym narzędziem. Po trzecim razie zainstalowałam w samochodzie kamerki na czujnik ruchu i sprawca za czwartym razem się nagrał. Dodatkowo policja u niego zabezpieczyła śrubokręt z moim lakierem samochodu. Niestety sprawca odpowie tylko za to ostatnie porysowanie według policji. Czy jest jakaś szansa że mógłby odpowiedzieć za wcześniejsze porysowania. Dodam że wcześniej spra...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Przedłużenie umowy w ciąży
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...
Problem z głośnym sąsiadem
Witam. Przeprowadziłam się do nowego mieszkania (4 piętro) i mam problem z sąsiadami piętro niżej. Jest to małżeństwo po 80, niestety przygłuchawe dość mocno. Na tyle mocno, że ich radio zagłusza nawet telewizor w moim mieszkaniu, a gdy w domu mam wszystko wyłączone, dokładnie co do słowa słyszę to, czego słucha sąsiad. Mam nawet bagrania, gdzie słychać wyraźnie co u sąsiada akurat leci. Nie przeszkadzało by mi to, gdyby nie to, że sąsiad akurat ...

Wyszukiwarka