Urlop na żądanie na dzień wolny

Witam, pracuje w dużym zakładzie produkcyjnym. Jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony. Wymiar czasu pracy to 40h tygodniowo (pon-pt). Wynagrodzenie to podstawa plus premie. Ostatnio w zakładzie praktykowane jest zabieranie premii i wbijanie urlopu na żądanie za nie przyjście do pracy w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem? Czy kierownik może zabrać mi urlop na żądanie nawet jak żadnej karty urlopowej nie podpisałam i nie została mi przedstawiona?
anonim cytuj
27-02-2022
Nie jest zgodne z prawem zabieranie premii za nieprzyjście do pracy w sobotę. Zgodnie z kodeksem pracy, wynagrodzenie za pracę w sobotę powinno być wyższe niż za pracę w dni powszednie. Co do urlopu, kierownik nie może zabrać go na żądanie bez Twojej zgody i podpisania karty urlopowej. Radzę skonsultować się z przedstawicielem związku zawodowego lub prawnikiem w celu uzyskania bardziej szczegółowej porady w tej sprawie.

anonim cytuj
30-01-2023
Warto też dodać że wynagrodzenie za pracę w niedziele i święta jest uregulowane przez kodeks pracy i powinno być wyższe niż za pracę w dni powszednie. Pracownik nie może być zmuszany do pracy w niedziele i święta, chyba że jest to określone w kolejności czasowej pracy. W sprawie zabierania urlopu, pamiętaj, że urlop jest Twoim prawem i możesz go wykorzystać w wyznaczonym przez pracodawcę terminie lub na żądanie, o ile jest to uzgodnione z pracodawcą. W razie potrzeby radzę skontaktować się z inspekcją pracy lub prawnikiem, aby uzyskać bardziej szczegółowe porady.

anonim cytuj
30-01-2023
zachowaj wszystkie dokumenty i e-maile dotyczące swojej sytuacji zawodowej jako dowód w razie potrzeby.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Były partner koleżanki pożyczył od niej pieniądze, wzięła na niego dwa kredyty, które miał spłacać ale nie spłaca. Czy jest sens zgłosić do sądu, jeśli nie ma niczego na piśmie?
Czy taka sytuacje można nazwać wyłudzeniem? Były partner mojej koleżanki pożyczył od niej pieniądze plus wzięła na niego dwa kredyty, które miał spłacać. Oczywiście kredytów nie chce spłacać i pieniędzy nie chce oddać. Ona myśli nad tym, żeby sprawę zgłosić do sądu, ale jeśli nie ma niczego na piśmie to jest w ogóle sens taka sprawę zakładać?...
Zakaz zbliżania.
Witam, zostałem skazany na 7 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata za przemoc wobec narzeczonej. Poszedłem na ugodę okazałem skruchę i do wszystkiego się przyznałem i jeszcze na etapie postępowania pogodziłem się z narzeczoną, wróciłem do mojego mieszkania gdzie mieszka również ona i dzieci i zaczęliśmy normalnie funkcjonować jako rodzina. Ze względu na to że poszedłem na ugodę, nic nie wycofywaliśmy zwłaszcza, że ja do winy jak najbardziej się poczuw...
Dziedziczenie a separacja.
Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania sp...
Ciągłość pracy a kredyt hipoteczny.
Dzień dobry, obecnie szukam mieszkania, które chciałbym kupić na kredyt hipoteczny. Wymagana jest ciągłość umów w miejscu pracy (lepsze wyliczenie zdolności kredytowej). Mam zawarta umowę o prace na czas określony jako lekarz stażysta do 1 października, kolejna umowę podpisze w tym samym miejscu najprawdopodobniej 5 października. Czy brak umowy przez 4 dni skutkuje brakiem ciągłości umowy?...

Wyszukiwarka