Urlop na żądanie na dzień wolny

Witam, pracuje w dużym zakładzie produkcyjnym. Jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony. Wymiar czasu pracy to 40h tygodniowo (pon-pt). Wynagrodzenie to podstawa plus premie. Ostatnio w zakładzie praktykowane jest zabieranie premii i wbijanie urlopu na żądanie za nie przyjście do pracy w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem? Czy kierownik może zabrać mi urlop na żądanie nawet jak żadnej karty urlopowej nie podpisałam i nie została mi przedstawiona?
anonim cytuj
27-02-2022
Nie jest zgodne z prawem zabieranie premii za nieprzyjście do pracy w sobotę. Zgodnie z kodeksem pracy, wynagrodzenie za pracę w sobotę powinno być wyższe niż za pracę w dni powszednie. Co do urlopu, kierownik nie może zabrać go na żądanie bez Twojej zgody i podpisania karty urlopowej. Radzę skonsultować się z przedstawicielem związku zawodowego lub prawnikiem w celu uzyskania bardziej szczegółowej porady w tej sprawie.

anonim cytuj
30-01-2023
Warto też dodać że wynagrodzenie za pracę w niedziele i święta jest uregulowane przez kodeks pracy i powinno być wyższe niż za pracę w dni powszednie. Pracownik nie może być zmuszany do pracy w niedziele i święta, chyba że jest to określone w kolejności czasowej pracy. W sprawie zabierania urlopu, pamiętaj, że urlop jest Twoim prawem i możesz go wykorzystać w wyznaczonym przez pracodawcę terminie lub na żądanie, o ile jest to uzgodnione z pracodawcą. W razie potrzeby radzę skontaktować się z inspekcją pracy lub prawnikiem, aby uzyskać bardziej szczegółowe porady.

anonim cytuj
30-01-2023
zachowaj wszystkie dokumenty i e-maile dotyczące swojej sytuacji zawodowej jako dowód w razie potrzeby.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w pracy.
Znajoma uległa wypadkowi w pracy. Pracuje w Dziale gdzie sterylizuje się narzędzia do operacji. Po sterylizacji, niektóre narzędzia musi dostarczyć do innego budynku. W tym celu musi wyjść z jednego budynku szpitala i przejść na terenie szpitala do drugiego budynku. W dniu, w którym uległa wypadkowi ( jest na zwolnieniu ponieważ poważnie uszkodziła sobie między innymi staw skokowy) była gołoledź, było bardzo ślisko a teren należący do szpitala ni...
Spadek po śmierci jednego z rodziców.
Zmarł mój tato. Nie za bardzo wiem jak wygląda teraz cała procedura z mieszkaniem, które po nim zostało. Nie zdążył przepisać go na mnie, czyli córkę, bo zmarł nagle. Brak zadłużeń na mieszkaniu, żadnej hipoteki - mieszkanie własnościowe. Jest jeszcze mój brat, syn mojego ojca, ale on się zrzeknie praw do spadku. Proszę podpowiedzcie od czego zacząć i gdzie się zgłosić? Jak to ma teraz wyglądać?...
Czy można dopisać kogoś do aktu notarialnego jeżeli nie jest się małżeństwem?
Witam. Sytuacja wygląda tak: chcieliśmy kupić wspólnie z partnerem mieszkanie skorzystaliśmy z pomocy doradcy kredytowego. Przeanalizował naszą sytuację i stwierdził że najkorzystniej będzie dla nas jeśli kredyt będzie tylko na mojego partnera. Teraz mieszkanie jest już kupione w akcie notarialnym widnieje tylko mój partner. Chciałabym jednak być dopisana do tego aktu notarialnego. Będę w końcu razem z partnerem remontować urządzać mieszkanie i s...
Sprzedaż mieszkania a fundusz remontowy.
Witam, sprzedałem mieszkanie własnościowe i posiadałem na FR nadpłatę w zaliczkach ok. 6-7tys zł, zaliczki pobierane co m-c. W chwili sprzedaży mieszkania wspólnota nie wykorzystała środków z FR na remonty. Czy należy mi się zwrot moich wkładów?...

Wyszukiwarka