Urlop na żądanie na dzień wolny

Witam, pracuje w dużym zakładzie produkcyjnym. Jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony. Wymiar czasu pracy to 40h tygodniowo (pon-pt). Wynagrodzenie to podstawa plus premie. Ostatnio w zakładzie praktykowane jest zabieranie premii i wbijanie urlopu na żądanie za nie przyjście do pracy w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem? Czy kierownik może zabrać mi urlop na żądanie nawet jak żadnej karty urlopowej nie podpisałam i nie została mi przedstawiona?
anonim cytuj
27-02-2022
Nie jest zgodne z prawem zabieranie premii za nieprzyjście do pracy w sobotę. Zgodnie z kodeksem pracy, wynagrodzenie za pracę w sobotę powinno być wyższe niż za pracę w dni powszednie. Co do urlopu, kierownik nie może zabrać go na żądanie bez Twojej zgody i podpisania karty urlopowej. Radzę skonsultować się z przedstawicielem związku zawodowego lub prawnikiem w celu uzyskania bardziej szczegółowej porady w tej sprawie.

anonim cytuj
30-01-2023
Warto też dodać że wynagrodzenie za pracę w niedziele i święta jest uregulowane przez kodeks pracy i powinno być wyższe niż za pracę w dni powszednie. Pracownik nie może być zmuszany do pracy w niedziele i święta, chyba że jest to określone w kolejności czasowej pracy. W sprawie zabierania urlopu, pamiętaj, że urlop jest Twoim prawem i możesz go wykorzystać w wyznaczonym przez pracodawcę terminie lub na żądanie, o ile jest to uzgodnione z pracodawcą. W razie potrzeby radzę skontaktować się z inspekcją pracy lub prawnikiem, aby uzyskać bardziej szczegółowe porady.

anonim cytuj
30-01-2023
zachowaj wszystkie dokumenty i e-maile dotyczące swojej sytuacji zawodowej jako dowód w razie potrzeby.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika?
Dzień dobry, drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Z tego co wiem, to sąsiad nie odpowiada za zniszczenie płotu bo to siła wyższa. Ale kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika? Dodam, że to bardzo duży orzech....
Czy jest możliwe założenie działalności z komornikiem?
Bezpieczne założenie działalności gospodarczej z komornikiem... możliwe? Chodzi o salon fryzjerski, co zrobić aby komornik nie zabrał wszystkiego? Chciałabym dobrowolnie spłacać. Działalność nierejestrowana? Proszę o pomoc osobę znającą się na tym......
Odstąpienie od umowy deweloperskiej.
Zawarłam umowę rezerwacyjną na zakup nieruchomości. Wpłaciłam zaliczkę. Nieruchomość miała zostać sfinansowana ze sprzedaży innej - niestety klient nie otrzymał kredytu, co za tym idzie ja jestem zmuszona zrezygnować ze swojego zakupu. Problem: 1. Umowę rezerwacyjna zawierałam do 25.01 w formie pisemnej. Info z umowy: „Umowa niniejsza ulega rozwiązaniu po upływie okresu rezerwacji, jeżeli strony w tym okresie nie zawarły umowy sprzedaży, za...
Kasacja wyroku.
Znajomy po nieudanej apelacji dostał wyrok 2 lata. Można coś jeszcze zrobić ? Rozważa kasację czy mogę prosić o informację jak to działa oraz jak długo czeka się na decyzję ? Czy jeśli zatrzymają go teraz i trafi do zakładu karnego to jeśli kasacja się uda zwolnią go, czy napisanie kasacji wstrzymuje wykonanie wyroku ? Jeśli tego nie zrobi to czy może pisać w trakcie odsiadki o wcześniejsze zwolnienie lub dozór elektroniczny? Będę wdzięczna za ...

Wyszukiwarka