Urlop na żądanie na dzień wolny

Witam, pracuje w dużym zakładzie produkcyjnym. Jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony. Wymiar czasu pracy to 40h tygodniowo (pon-pt). Wynagrodzenie to podstawa plus premie. Ostatnio w zakładzie praktykowane jest zabieranie premii i wbijanie urlopu na żądanie za nie przyjście do pracy w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem? Czy kierownik może zabrać mi urlop na żądanie nawet jak żadnej karty urlopowej nie podpisałam i nie została mi przedstawiona?
anonim cytuj
27-02-2022
Nie jest zgodne z prawem zabieranie premii za nieprzyjście do pracy w sobotę. Zgodnie z kodeksem pracy, wynagrodzenie za pracę w sobotę powinno być wyższe niż za pracę w dni powszednie. Co do urlopu, kierownik nie może zabrać go na żądanie bez Twojej zgody i podpisania karty urlopowej. Radzę skonsultować się z przedstawicielem związku zawodowego lub prawnikiem w celu uzyskania bardziej szczegółowej porady w tej sprawie.

anonim cytuj
30-01-2023
Warto też dodać że wynagrodzenie za pracę w niedziele i święta jest uregulowane przez kodeks pracy i powinno być wyższe niż za pracę w dni powszednie. Pracownik nie może być zmuszany do pracy w niedziele i święta, chyba że jest to określone w kolejności czasowej pracy. W sprawie zabierania urlopu, pamiętaj, że urlop jest Twoim prawem i możesz go wykorzystać w wyznaczonym przez pracodawcę terminie lub na żądanie, o ile jest to uzgodnione z pracodawcą. W razie potrzeby radzę skontaktować się z inspekcją pracy lub prawnikiem, aby uzyskać bardziej szczegółowe porady.

anonim cytuj
30-01-2023
zachowaj wszystkie dokumenty i e-maile dotyczące swojej sytuacji zawodowej jako dowód w razie potrzeby.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Umowa najmu okazjonalnego.
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. Prywatnie nie mam nic przeciwko temu, boję się jednak, że prawo nie stanie po mojej stronie w dwóch sytuacjach: 1. Gdy najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania 2. Gdy najemca będzie zalegał z opłatami. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak najlepiej się zabezpieczyć? Jak przebiegała procedura wyrzucenia takich...
Najniższa krajowa.
Czy jest komuś znany jakiś przypadek, kiedy to osoba będąca na samozatrudnieniu JDG /to jest tylko forma zatrudnienia, nic więcej/, oraz na etacie, u pracodawcy, na najniższej krajowej dla którego równocześnie świadczy usługi jako JDG, nie zarabia z tytułu etatu najniższej krajowej?...
Wskazanie osoby poszukiwanej.
Dzień Dobry Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem. Jej dane personalne są dla policji nieznane. Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy. Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości. Ch...
Zwrot części czesnego za żłobek.
Witam, moje dziecko chodzi do prywatnego żłobka za który place sporo pieniędzy. Już któryś raz z kolei jest ono na kwarantannie z powodu kontaktu z chorym covid19 w tym żłobku. Czy mogę ubiegać się o częściowy zwrot czesnego i gdzie mam się udać bo żłobek nie chce mi zwracać pieniędzy ani obniżyć np. opłat za następny miesiąc? Mam e-mail z pisemna odmową....

Wyszukiwarka