Umowa kupna sprzedaży na odległość.

Prowadzę działalność gospodarczą i skupuje elektronikę na OLX. Z oczywistych względów wszystko dzieje się na odległość. Zawsze dzwonię zawczasu do sprzedającego.
Do każdego zakupu sporządzam umowę kupna sprzedaży gdzie kupujący musi podać:
1) Imię i Nazwisko
2) Adres (miejscowość, ulicę nr domu)
3) Nr dowodu
4) na końcu musi się czytelnie podpisać
W umowie wyszczególniona jest nazwa przedmiotu, jej stan techniczny i cena za jaką kupuję. Dodatkowo na umowie zapisuje miejscowość zawarcia umowy - jest to miejscowość, w której prowadzę firmę- nie wiem czy to nie błąd?
Niektórzy się zgadzają wypełnić takową umowę, niektórzy nie - rozumiem to.
Przykładowo: kupiłem laptopa, wysłałem sprzedającemu umowę. Ten się zgodził i ją wypełnił, oraz dołączył do przesyłki z laptopem. Paczka dociera do mnie, sprawdzam czy jest wszystko w umowie i tyle.
Chcę się upewnić, czy taka umowa jest ważna dla Urzędu skarbowego w razie jakiejś ewentualnej kontroli? Towar rozbieram na części i sprzedaje na VAT MARŻA, a czasami fakturę VAT.
anonim cytuj
05-12-2023
Umowa jak najbardziej OK.
Bardziej mnie ciekawi jak ty liczysz marżę na podzespoły rozebranego laptopa.

anonim cytuj
05-12-2023
Już tłumaczę:
Laptop kosztuje 200zł.
Rozbieram go na części, których jest powiedzmy 20 (1.ekran, 2.płyta główna itd.)
Drukuje tabelkę wszystkich części i wyceniam poszczególne elementy, aby kwota wszystkich części wynosiła właśnie 200zł. Np:
1. Ekran 50zł
2. Płyta główna 100zł
3. Moduł USB 10zł
4. Klapa 40zł
gdy już osiągnę 200zł pozostałe części wyceniam na 0zł i wtedy wystawiam fakturę VAT np:
5. klawiatura 0zł
6. dysk twardy 0zł
itd
Wiele razy już to konsultowałem z różnymi księgowymi, na kilku forach i ten sposób jest najbardziej optymalny. Bez sensu dzielić kwotę "po równo" na wszystkie części, bo oczywiste jest to, że płyta główna jest warta więcej niż zasilacz do laptopa.
Wyceniam według mojej wiedzy "co się może najszybciej sprzedać", aby generowało jak najmniej podatku - mam nadzieję, że zrozumiale opisałem.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Problem z sąsiadem który robi z mieszkania śmietnik. My sąsiedzi cierpimy a spółdzielnia nic z tym nie robi.
Dzień dobry. Mamy problem z sąsiadem z klatki. Mianowicie jest to kompulsywny zbieracz, zbiera wszystko co się da że śmietnika, ma cały balkon wypchany tymi gratami nie mówiąc o tym co sie dzieje w jego domu. Sąsiad ten ma koło 90 lat i mieszka z synem który mu pomaga w zbieraniu. 3 lata temu od niego była inwazja moli. W tym roku jest pełno much. Mieszkam w pionie nad nim i zabijam Ok 50 much dziennie. W jego oknach miedzy roleta a oknem z zewn...
Praca krótkoterminowa, umowa na 24 dni
Witam. W grudniu planuje podpisać umowę zlecenie. Praca na 24 dni. Jak wypisać te dokumenty, żeby nie stracić ubezpieczenia od męża? Mogę zrezygnować z dobrowolnego ubezpieczenia z mojej pracy?...
Koszty sądowe.
Witam w ubiegłym tygodniu odbyła się rozprawa odnośnie zniesienia obowiązku alimentacyjnego. Sprawę założył ojciec. Alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia. Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony (tu ok ponieważ na tą chwilę nie uczę się) a dodatkowo zostałam obciążona kosztami sądowymi. Gdzie podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze s...
Mój syn przypadkowo uszkodził komuś telefon. Czy aby napewno to moja wina?
Witam chciałbym zasięgnąć porady prawnej jak mam zachować się w danej sytuacji. Otóż sprawa wygląda następująco. Byliśmy na imprezie jako goście i mój syn chcąc przejść do nas rodziców przeszedł pod tacka od krzesełka do karmienia i niechcący podnosząc głowę uderzył w ta tackę i zrzucił telefon innego gościa, który stał na tej tacce, ponieważ córka tego gościa oglądała bajki. Okazało się że jest rysa na wyświetlaczu. Gość wyskoczył na imprezie d...

Wyszukiwarka