Umowa kupna sprzedaży na odległość.

Prowadzę działalność gospodarczą i skupuje elektronikę na OLX. Z oczywistych względów wszystko dzieje się na odległość. Zawsze dzwonię zawczasu do sprzedającego.
Do każdego zakupu sporządzam umowę kupna sprzedaży gdzie kupujący musi podać:
1) Imię i Nazwisko
2) Adres (miejscowość, ulicę nr domu)
3) Nr dowodu
4) na końcu musi się czytelnie podpisać
W umowie wyszczególniona jest nazwa przedmiotu, jej stan techniczny i cena za jaką kupuję. Dodatkowo na umowie zapisuje miejscowość zawarcia umowy - jest to miejscowość, w której prowadzę firmę- nie wiem czy to nie błąd?
Niektórzy się zgadzają wypełnić takową umowę, niektórzy nie - rozumiem to.
Przykładowo: kupiłem laptopa, wysłałem sprzedającemu umowę. Ten się zgodził i ją wypełnił, oraz dołączył do przesyłki z laptopem. Paczka dociera do mnie, sprawdzam czy jest wszystko w umowie i tyle.
Chcę się upewnić, czy taka umowa jest ważna dla Urzędu skarbowego w razie jakiejś ewentualnej kontroli? Towar rozbieram na części i sprzedaje na VAT MARŻA, a czasami fakturę VAT.
anonim cytuj
05-12-2023
Umowa jak najbardziej OK.
Bardziej mnie ciekawi jak ty liczysz marżę na podzespoły rozebranego laptopa.

anonim cytuj
05-12-2023
Już tłumaczę:
Laptop kosztuje 200zł.
Rozbieram go na części, których jest powiedzmy 20 (1.ekran, 2.płyta główna itd.)
Drukuje tabelkę wszystkich części i wyceniam poszczególne elementy, aby kwota wszystkich części wynosiła właśnie 200zł. Np:
1. Ekran 50zł
2. Płyta główna 100zł
3. Moduł USB 10zł
4. Klapa 40zł
gdy już osiągnę 200zł pozostałe części wyceniam na 0zł i wtedy wystawiam fakturę VAT np:
5. klawiatura 0zł
6. dysk twardy 0zł
itd
Wiele razy już to konsultowałem z różnymi księgowymi, na kilku forach i ten sposób jest najbardziej optymalny. Bez sensu dzielić kwotę "po równo" na wszystkie części, bo oczywiste jest to, że płyta główna jest warta więcej niż zasilacz do laptopa.
Wyceniam według mojej wiedzy "co się może najszybciej sprzedać", aby generowało jak najmniej podatku - mam nadzieję, że zrozumiale opisałem.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Refundacja za okulary do pracy.
Mam taki problem. Salon optyczny wystawił mi imienną fakturę na okulary korekcyjne, jest informacja o tym, że są one do pracy przy komputerze. W pracy zostałam poinformowana, że żeby dostać częściowy zwrot, faktura musi być na firmę, nie na mnie. Salon nie chce wystawić korekty, bo faktura jest wystawiona prawidłowo i nie ma ku temu podstaw. To, że się nie dowiedziałam przed to jedno, ale nie ma nigdzie zapisu, że musi być, to skąd taki wymóg? A ...
O co pyta sąd na rozprawie rozwodowej bez orzekania o winie?
Witam, Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...
Zwrot kosztów od oskarżonego.
Witam w sprawie karnej w wyroku jest przyznane zadośćuczynienie, oraz zwrot kosztów od oskarżonego który skończył właśnie odsiadywać wyrok ,jest to kwota około 40 tysięcy złotych. Moje pytanie gdzie z tym mamy się udać? Aby odzyskać nasze pieniądze....
Dyskryminacja? Nieprawidłowość? proszę o radę
Moja skarga dotyczy dyskryminacji w miejscu pracy oraz spraw związanych z urlopami. Pracuję w systemie zadaniowym 2 na 2 (dwa dni pracy dwa wolnego). Praca w ruchu ciągłym również w weekendy i święta. Od początku doświadczam dyskryminacji. Nie mam dzieci i jako jedyny jestem singlem. Kiedy któregoś z pracowników nie ma, bo jest na urlopie lub L4, zmienia się grafik i jestem wrzucany na weekend, który akurat mam wolny wg grafiku. W lipcu był...

Wyszukiwarka