Prowadzę działalność gospodarczą i skupuje elektronikę na OLX. Z oczywistych względów wszystko dzieje się na odległość. Zawsze dzwonię zawczasu do sprzedającego.
Do każdego zakupu sporządzam umowę kupna sprzedaży gdzie kupujący musi podać:
1) Imię i Nazwisko
2) Adres (miejscowość, ulicę nr domu)
3) Nr dowodu
4) na końcu musi się czytelnie podpisać
W umowie wyszczególniona jest nazwa przedmiotu, jej stan techniczny i cena za jaką kupuję. Dodatkowo na umowie zapisuje miejscowość zawarcia umowy - jest to miejscowość, w której prowadzę firmę- nie wiem czy to nie błąd?
Niektórzy się zgadzają wypełnić takową umowę, niektórzy nie - rozumiem to.
Przykładowo: kupiłem laptopa, wysłałem sprzedającemu umowę. Ten się zgodził i ją wypełnił, oraz dołączył do przesyłki z laptopem. Paczka dociera do mnie, sprawdzam czy jest wszystko w umowie i tyle.
Chcę się upewnić, czy taka umowa jest ważna dla Urzędu skarbowego w razie jakiejś ewentualnej kontroli? Towar rozbieram na części i sprzedaje na VAT MARŻA, a czasami fakturę VAT.
Umowa jak najbardziej OK.
Bardziej mnie ciekawi jak ty liczysz marżę na podzespoły rozebranego laptopa.
anonim cytuj
05-12-2023
Już tłumaczę:
Laptop kosztuje 200zł.
Rozbieram go na części, których jest powiedzmy 20 (1.ekran, 2.płyta główna itd.)
Drukuje tabelkę wszystkich części i wyceniam poszczególne elementy, aby kwota wszystkich części wynosiła właśnie 200zł. Np:
1. Ekran 50zł
2. Płyta główna 100zł
3. Moduł USB 10zł
4. Klapa 40zł
gdy już osiągnę 200zł pozostałe części wyceniam na 0zł i wtedy wystawiam fakturę VAT np:
5. klawiatura 0zł
6. dysk twardy 0zł
itd
Wiele razy już to konsultowałem z różnymi księgowymi, na kilku forach i ten sposób jest najbardziej optymalny. Bez sensu dzielić kwotę "po równo" na wszystkie części, bo oczywiste jest to, że płyta główna jest warta więcej niż zasilacz do laptopa.
Wyceniam według mojej wiedzy "co się może najszybciej sprzedać", aby generowało jak najmniej podatku - mam nadzieję, że zrozumiale opisałem.
Cześć
Mój ojecic zmarł 25.wrzesnia tego roku.
Mam już akt zgonu i chciałabym napisać do sądu o zrzeknięcie sie majątku po nim. Był bezdomny i niczego nie miał oprócz długów zapewne. Nie miałam z nim żadnego kontaktu od kilkunastu lat, był pozbawiony praw do mnie kiedy byłam nieletnia.
Czy ja mogę napisać o odrzucenie spadku bez żadnego powodu? Nie minęło jeszcze pół roku i już nie wiem czy mam powody jakieś pisać i czy bez nich sąd przyjmie mó...
Cześć, czy trzeba mieć skończoną szkołę, żeby otworzyć kwiaciarnie pytam pod katem prawnym czy może być to samouk lub osoba po kursach czy musi być koniecznie szkoła i egzamin zawodowy?...
Dzien dobry mam takie pytanie odnosnie prawa pracy a mianowicie mialam wczoraj taki incydent w miejscu pracy ze szef wezwał policje do mnie ze jestem pod wpływem alkoholu policja mnie zawiozla alkomat wykazal 00 dzis ze łzami w oczach ze wstydu poszlam do pracy cały dzien przepracowałam a na koniec zaprosił mnie do biura mówiąc ze cała załoga sie skarży na mnie itd i mógłby mi dać wypowiedzenie z art.52 mobing przeciwko jego pracownikami niby ja ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: