Witam. Mam nadzieje, ze moge sie tu Panstwa zapytac. Czy „Umowę na czas określony” moge miec cały czas, czy konkretna ilość razy, zanim dostane umowę na czas nieokreślony?
anonim cytuj
21-10-2021
4 umowa na czas nieokreślony
anonim cytuj
21-10-2021
Maksymalnie 3 umowy na czas określony, następna już musi zostać zawarta na czas nieokreślony. Istotny jest tu też czas trwania wszystkich umów na czas określony u tego pracodawcy, nie można być zartrudnionym na czas określony dłużej niż 33 miesiące.
anonim cytuj
21-10-2021
Kodeks pracy dopuszcza zawarcie czwartej umowy na czas określony, staje się ona jednak z automatu umową na czas nieokreślony.
Możliwe jest też mieć jedną umowę na czas określony, np na 5 lat, lecz z chwilą przekroczenia 33 miesięcy u tego samego pracodawcy, ona również staje się z automatu umową na czas określony.
Witam, pytanie odnośnie pobranej emerytury rodzica. Emerytura została odebrana od listonosza kilka dni przed śmiercią rodzica. ZUS stwierdził, że emerytura się nie należała i chcą zwrotu. Czy należy się ostatnia emerytura za okres od 1go do 31 go kiedy rodzic zmarł 10go tego miesiąca?
...
Witam mam krótkie pytanie. Za kilka dni ma zostać ogłoszony wyrok w sprawie o zapłatę. Zostałem pozwany o zapłatę. Powód nie miał żadnych dowodów na rzekoma pożyczkę. Sprawa ciągnęła się 3 miesiące. Byli wzywani świadkowie moi oraz powoda. Obie strony były tez przesłuchiwane. Powód gubił się w zeznaniach a mimo wszystko Sędzia patrzy na mnie dziwnie jak na złodzieja. Wyrok miał zostać ogłoszony już w ubiegłym miesiącu ale Sędzia zdecydowała ze og...
Planuję wynająć mieszkanie. Chciałbym zaproponować obniżenie z czynszu w zamian za przeprowadzenie remontu. Na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę w konstruowaniu umowy?
Czy można zawrzeć umowę na czas określony np. na 2 lub 3 lata i ustalić obniżony czynsz w pierwszym roku, a później jego podniesienie (np. 200-300%)?
Czy może być jakiś problem z US? Jeżeli będę odprowadzał podatek z faktycznie płaconego czynszu (który jest niższy niż rynkowy)?...
Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są obowiązki stron w przypadku zawarcia umowy przedwstępnej. Kto odpowiada za zorganizowanie spotkania w kancelarii notarialnej w celu podpisania notarialnego ? Wydaje mi się ze kupujący, ale mogę się mylić. Czy kupujący może żądać np.: aneksu do umowy przedwstępnej celem sprostowania, gdyż brak części zapisów dot. nieruchomości uniemożliwia uzyskanie kredytu ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: