błąd w sztuce lekarskiej

Moja córka na skutek błędu w sztuce lekarskiej (czynności okołoporodowe) utraciła wzrok w jednym oczku, na drugie widzi słabo. Corka ma 3 latka. Od trzeciego miesiąca życia zauważyliśmy, że lewe oczko zezuje, i od tego czasu błąkamy się po okulistach. Okuliści już na początku mówili, że będzie na to oczko słabo widzieć. Trzy tygodnie temu powiedziała mi, że na to oczko nie widzi w ogóle.
Mój świat rozsypał się na milion kawałków...
Chcę aby lekarze odpowiedzialni za inwalidztwo mojego dziecka ponieśli tego konsekwencje. Wiem, że w pierwszej kolejności muszę zebrać całą dokumentację medyczną łącznie z dokumentacją ze szpitala gdzie się urodziła. Boję się, że szpital tej dokumentacji mi nie wyda (np. ze względu na koronawirusa, lub z obawy, że szykuje im się jakiś proces).
Czy szpital może mi takiej dokumentacji nie wydać?
Czym mam się bronić jeśli nie będą chcieli ze mną rozmawiać?
Boję się, że mi tego nie dadzą zakrywając się koronawirusem lub jakimiś procedurami, będą kazali przyjść w innym terminie, a potem się okaże, że dokumentacja znikła.
Chcę tam wejść zabrać co moje i wyjść. Mogę tak?
anonim cytuj
09-09-2020
Musi pani złożyć wniosek o kserokopię dokumentacji medycznej wraz ze wszystkimi badaniami. Szpital nie wie w jakim celu Pani to potrzebuje. To że może pani nie otrzymać wszystkiego to już inny częsty problem ale na to nic Pani nie poradzi. Dużym plusem jest to że dokumentacja w wielu przypadkach jest prowadzona teraz elektronicznie. Udowodnienie tego że jest to błąd lekarza stoi po pani stronie i może to zrobić biegły sądowy.

anonim cytuj
09-09-2020

Sugerowane Tematy

Darowizna ze służebnością mieszkania - czy należy się zachowek?
Dzień dobry, czy należy mi się zachowek jeśli babcia przepisała mieszkanie na siostrę jako darowizna ze służebnością, babcia nie żyje, nasz ojciec jedyny syn też nie żyje. Jeśli tak to jak to można załatwić bez sądu?...
Włamanie na Allegro i zakup.
Dobry wieczór, Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście. Chcę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jednak nie wiem jak określić j...
Alimenty
Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymu...
Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?
Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar....

Wyszukiwarka