błąd w sztuce lekarskiej

Moja córka na skutek błędu w sztuce lekarskiej (czynności okołoporodowe) utraciła wzrok w jednym oczku, na drugie widzi słabo. Corka ma 3 latka. Od trzeciego miesiąca życia zauważyliśmy, że lewe oczko zezuje, i od tego czasu błąkamy się po okulistach. Okuliści już na początku mówili, że będzie na to oczko słabo widzieć. Trzy tygodnie temu powiedziała mi, że na to oczko nie widzi w ogóle.
Mój świat rozsypał się na milion kawałków...
Chcę aby lekarze odpowiedzialni za inwalidztwo mojego dziecka ponieśli tego konsekwencje. Wiem, że w pierwszej kolejności muszę zebrać całą dokumentację medyczną łącznie z dokumentacją ze szpitala gdzie się urodziła. Boję się, że szpital tej dokumentacji mi nie wyda (np. ze względu na koronawirusa, lub z obawy, że szykuje im się jakiś proces).
Czy szpital może mi takiej dokumentacji nie wydać?
Czym mam się bronić jeśli nie będą chcieli ze mną rozmawiać?
Boję się, że mi tego nie dadzą zakrywając się koronawirusem lub jakimiś procedurami, będą kazali przyjść w innym terminie, a potem się okaże, że dokumentacja znikła.
Chcę tam wejść zabrać co moje i wyjść. Mogę tak?
anonim cytuj
09-09-2020
Musi pani złożyć wniosek o kserokopię dokumentacji medycznej wraz ze wszystkimi badaniami. Szpital nie wie w jakim celu Pani to potrzebuje. To że może pani nie otrzymać wszystkiego to już inny częsty problem ale na to nic Pani nie poradzi. Dużym plusem jest to że dokumentacja w wielu przypadkach jest prowadzona teraz elektronicznie. Udowodnienie tego że jest to błąd lekarza stoi po pani stronie i może to zrobić biegły sądowy.

anonim cytuj
09-09-2020

Sugerowane Tematy

Ochrona przedemerytalna a rozwiązanie umowy o pracę.
Mam problem z pracownikiem, który ma ochronę przedemerytalna. Chciałbym zakończyć z nim współpracę ale nie wiem czy jest na to jakiś sposób. Owy pracownik przez swoje kłamstwa i wymysły powoduje koszmarna atmosferę w zespole. Proszę o jakąś pomoc, co mogę w tej sytuacji zrobić bo inni pracownicy chcą odejść....
okres wypowiedzenia
Dzień dobry, 30.09 złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z dniem 30.11. Podanie zostało rozpatrzone pozytywnie. Prowadzę także jednoosobową działalność gospodarczą. Chciałam zamiast pracy na etat poświęcić swój cały czas prowadzeniu tejże działalności. Niestety okazało się, że jestem poważnie chora i w połowie listopada muszę poddać się operacji plus później dalsze leczenie. Zakładam, że do pracy będę mogła wrócić o...
Rozwiązanie umowy o pracę.
Witam. Mam zamiar zrezygnować z pracy tylko jest mały problem. Z końcem 23r skończyła mi się umowa zlecenie która podpisałam. Od stycznia 24r jestem na umowie o pracę na pół etatu. Do fizycznego podpisania umowy nie doszło do dnia dzisiejszego, umowa jest tzw. Słowna. Zgłoszona do ZUS-u jestem. Czy w momencie gdy będę chciała odejść z pracy obowiązuje mnie jakiś okres wypowiedzenia? Czy mogę z dnia na dzień odejść? Za porozumieniem stron wątpię ż...
Zwolnienie lekarskie po ustaniu zatrudnienia jest możliwe?
Umowę mam do końca kwietnia, jeżeli pójdę na zwolnienie lekarskie od 1 marca to umowa wygasa ? Będąc dalej na zwolnieniu ? Czy mogę chorować 6 miesięcy mimo umowy do końca kwietnia?...

Wyszukiwarka