błąd w sztuce lekarskiej

Moja córka na skutek błędu w sztuce lekarskiej (czynności okołoporodowe) utraciła wzrok w jednym oczku, na drugie widzi słabo. Corka ma 3 latka. Od trzeciego miesiąca życia zauważyliśmy, że lewe oczko zezuje, i od tego czasu błąkamy się po okulistach. Okuliści już na początku mówili, że będzie na to oczko słabo widzieć. Trzy tygodnie temu powiedziała mi, że na to oczko nie widzi w ogóle.
Mój świat rozsypał się na milion kawałków...
Chcę aby lekarze odpowiedzialni za inwalidztwo mojego dziecka ponieśli tego konsekwencje. Wiem, że w pierwszej kolejności muszę zebrać całą dokumentację medyczną łącznie z dokumentacją ze szpitala gdzie się urodziła. Boję się, że szpital tej dokumentacji mi nie wyda (np. ze względu na koronawirusa, lub z obawy, że szykuje im się jakiś proces).
Czy szpital może mi takiej dokumentacji nie wydać?
Czym mam się bronić jeśli nie będą chcieli ze mną rozmawiać?
Boję się, że mi tego nie dadzą zakrywając się koronawirusem lub jakimiś procedurami, będą kazali przyjść w innym terminie, a potem się okaże, że dokumentacja znikła.
Chcę tam wejść zabrać co moje i wyjść. Mogę tak?
anonim cytuj
09-09-2020
Musi pani złożyć wniosek o kserokopię dokumentacji medycznej wraz ze wszystkimi badaniami. Szpital nie wie w jakim celu Pani to potrzebuje. To że może pani nie otrzymać wszystkiego to już inny częsty problem ale na to nic Pani nie poradzi. Dużym plusem jest to że dokumentacja w wielu przypadkach jest prowadzona teraz elektronicznie. Udowodnienie tego że jest to błąd lekarza stoi po pani stronie i może to zrobić biegły sądowy.

anonim cytuj
09-09-2020

Sugerowane Tematy

985kpc
Czy uchylenie zajęcia komorniczego na nieruchomości po 2 licytacji uchyla zajęcie emertury...
Zachowek
Jedenaście lat temu zmarła moja babcia która zastępowała mi matkę. Nie wiedziałem wcześniej że mógłbym się starać o zachowek. Czy teraz po tak długim czasie można złożyć wniosek o uregulowanie zachowku ...
Czy pasierb może dziedziczyć?
Sytuacja przedstawia się następująco : jestem jedynakiem, rodzice nie żyją , dzieci nie mam. Kilka lat temu ożeniłem się, żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa, pełnoletnią , samodzielną. Do naszego małżeństwa praktycznie majątek wniosłem ja sam, głównie nieruchomości. I tu moje pytanie, czy w przypadku śmierci mojej małżonki, pasierbica będzie uprawniona do spadku po żonie ? Jeśli tak, to jak można tego uniknąć, nie uśmiecha mi się tracić częś...
przymusowy i bezpłatny urlop
Witam. Chciałabym się poradzić co robić, gdyż pracuje w gastronomi jako osoba sprzatajaca od 5 lat w chwili obecnej na 5/8 etatu na umowę o pracę na czas nieokreślony. Gastronomia jak wiemy stoi więc pracodawca powiedział że mam nie przychodzić do pracy i albo przedstawiam l4 albo idę na bezpłatny urlop. Jako samotna matka nie mogę sobie pozwolić na bezpłatny więc pytanie jakie rozwiązania prawne wchodzą w grę jeśli się na ten urlop nie zgadzam? ...

Wyszukiwarka