Zniesienie współwłasności nieruchomości

Dzień dobry.
Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości.
Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość.
Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów powinna ponieść strona przejmująca nieruchomość?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
19-07-2022
Obowiązek podatkowy w PCC ciąży na nabywającym. Koszty aktu ponoszą wedle ustawy stawiający ale zwyczajowo płaci nabywca. Opłaty sądowe ponosi nabywca bo to on składa wnioski wieczystoksięgowe. Tak samo usługa notariusza dotycząca złożenia tych wniosków.

anonim cytuj
19-07-2022
Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości.

Zniesienie współwłasności nieruchomości może nastąpić w drodze umowy przed notariuszem lub w postępowaniu sądowym. Wybór formy zależy od porozumienia współwłaścicieli.

Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość.

Podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC) w przypadku umów przenoszących własność nieruchomości wynosi 2% jej wartości i zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. d) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, obciąża nabywcę (w tym przypadku stronę przejmującą nieruchomość).

Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów powinna ponieść strona przejmująca nieruchomość?

Jeśli chodzi o pozostałe koszty związane z umową notarialną (takie jak opłaty notarialne), zasadniczo zgodnie z Kodeksem cywilnym koszty umowy przed notariuszem obciążają strony umowy wspólnie, chyba że strony postanowią inaczej. Dlatego, jeżeli w treści umowy nie zostanie to inaczej uregulowane, koszty te dzieli się pomiędzy stronami.

Obowiązek podatkowy w PCC ciąży na nabywającym. Koszty aktu ponoszą wedle ustawy stawiający ale zwyczajowo płaci nabywca. Opłaty sądowe ponosi nabywca bo to on składa wnioski wieczystoksięgowe. Tak samo usługa notariusza dotycząca złożenia tych wniosków.

Masz rację. Jeśli chodzi o opłaty sądowe związane z wnioskami do ksiąg wieczystych oraz koszty notarialne dotyczące tych wniosków, zwykle pokrywa je strona nabywająca nieruchomość. Jednakże, warto pamiętać, że strony mogą dowolnie określić w umowie, jak podzielą się kosztami, jeśli chcą odstąpić od zwyczajowych praktyk czy uregulowań ustawowych.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Ojciec dziecka nie ma sądownie ustalonych widzeń z dzieckiem.
Chciałbym się dowiedzieć czy, jeśli ojciec dziecka nie ma sądownie ustalonych widzeń z dzieckiem to czy muszę je wydawać ojcu wtedy kiedy on chce i na tak długo jak on chce. Dziecko ma 6 msc dziecko jest karmione piersią. Rzadko kiedy jest "na" butelce. Jak dostaje 500+ to czy tata dziecka może nimi zarządzać? Wpływy są na moje konto. Ale on stwierdził że skoro msc. mniej więcej wychodzi 500 zł na potrzeby małego to 500plus powinna...
Czy osoba karana może pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata?
Witam serdecznie. Przychodzę trochę z nieco nietypowym pytaniem, ale ważnym dla mnie. Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem). Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę? Z góry dziękuje za pomoc....
Nie zapłacona faktura Vat, wezwanie do zapłaty nie poskutkowało. Jakie kroki podjąć w dalszej kolejności?
Witam. Kilka miesięcy temu wykonywałem usługę załadunku i transportu dla jednej z firm . Wystawiłem fakturę Vat z terminem płatności 14dni ( taka była umowa) Faktura nie została opłacona do dnia dzisiejszego ,mimo iż po telefonicznych próbach kontaktu przedstawiciel kontrahenta zapewniał mnie że fakturę opłacą. Bez rezultatu . 6 tygodni temu wysłałem poleconym ,,wezwanie do zapłaty,, ale nadal to nie poskutkowało . Jakie kroki mogę podjąć...
Zaprzestanie prowadzenia działalności i nie zgłoszenie tego do ZUSu
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...

Wyszukiwarka