Zniesienie współwłasności nieruchomości

Dzień dobry.
Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości.
Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość.
Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów powinna ponieść strona przejmująca nieruchomość?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
19-07-2022
Obowiązek podatkowy w PCC ciąży na nabywającym. Koszty aktu ponoszą wedle ustawy stawiający ale zwyczajowo płaci nabywca. Opłaty sądowe ponosi nabywca bo to on składa wnioski wieczystoksięgowe. Tak samo usługa notariusza dotycząca złożenia tych wniosków.

anonim cytuj
19-07-2022
Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości.

Zniesienie współwłasności nieruchomości może nastąpić w drodze umowy przed notariuszem lub w postępowaniu sądowym. Wybór formy zależy od porozumienia współwłaścicieli.

Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość.

Podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC) w przypadku umów przenoszących własność nieruchomości wynosi 2% jej wartości i zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. d) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, obciąża nabywcę (w tym przypadku stronę przejmującą nieruchomość).

Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów powinna ponieść strona przejmująca nieruchomość?

Jeśli chodzi o pozostałe koszty związane z umową notarialną (takie jak opłaty notarialne), zasadniczo zgodnie z Kodeksem cywilnym koszty umowy przed notariuszem obciążają strony umowy wspólnie, chyba że strony postanowią inaczej. Dlatego, jeżeli w treści umowy nie zostanie to inaczej uregulowane, koszty te dzieli się pomiędzy stronami.

Obowiązek podatkowy w PCC ciąży na nabywającym. Koszty aktu ponoszą wedle ustawy stawiający ale zwyczajowo płaci nabywca. Opłaty sądowe ponosi nabywca bo to on składa wnioski wieczystoksięgowe. Tak samo usługa notariusza dotycząca złożenia tych wniosków.

Masz rację. Jeśli chodzi o opłaty sądowe związane z wnioskami do ksiąg wieczystych oraz koszty notarialne dotyczące tych wniosków, zwykle pokrywa je strona nabywająca nieruchomość. Jednakże, warto pamiętać, że strony mogą dowolnie określić w umowie, jak podzielą się kosztami, jeśli chcą odstąpić od zwyczajowych praktyk czy uregulowań ustawowych.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Przekształcenie działki z rolnej na budowlaną.
Teściowe będą przepisywać na nas dom, ale dopiero za rok, jak zostaną przekształcone działki z rolnych na budowlane, aby równo podzielić dom. My z mężem chcemy zacząć już w ten dom inwestować. I tutaj pytanie, co możemy zrobić aby jakoś się zabezpieczyć, gdyby teściowie jednak zmienili zdanie, a pieniążki już zainwestujemy. Może jakaś umowa? Czy ona może być wiążąca? Nadmienie, że nie mieszkamy z teściami....
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ? Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć ok...
Ksiegi wieczyste
Dzień dobry, Potrzebuję sprawdzić w księgach wieczystych kto jest właścicielem prawnym pewnego mieszkania. Podobno jest taka możliwość online. Chciałabym zapytać tylko czy ta osoba nie będzie wiedziała o tym, że wystąpiłam o taki wniosek. Teść zakupił mieszkanie z nową partnerką w trakcie rozwodu z teściową. Chce jej pomóc, a nie dolewać oliwy do ognia. Skąd mogę wziąć numer księgi wieczystej? Z góry dziękuję za pomoc....
Ustalenie miejsca pobytu dziecka
Kolejny raz w tym roku tata zabrał dziecko na weekend i nie oddał. Mamy postanowienie o zabezpieczeniu pieczy przy mnie. Nie wiem gdzie jest syn. Nie został zawieziony do przedszkola. Tata napisał tylko, że wyjeżdża z Nim na kilka dni. Kuratorka poinformowana. W jaki sposób mam ustalić miejsce pobytu dziecka? Dziecko w spektrum, bez terapii ze względu na to, co się stało- gdyby to miało znaczenie. Proszę, powiedzcie mi co ja mogę zrobić w takie...

Wyszukiwarka