Zniesienie współwłasności nieruchomości

Dzień dobry.
Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości.
Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość.
Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów powinna ponieść strona przejmująca nieruchomość?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
19-07-2022
Obowiązek podatkowy w PCC ciąży na nabywającym. Koszty aktu ponoszą wedle ustawy stawiający ale zwyczajowo płaci nabywca. Opłaty sądowe ponosi nabywca bo to on składa wnioski wieczystoksięgowe. Tak samo usługa notariusza dotycząca złożenia tych wniosków.

anonim cytuj
19-07-2022
Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości.

Zniesienie współwłasności nieruchomości może nastąpić w drodze umowy przed notariuszem lub w postępowaniu sądowym. Wybór formy zależy od porozumienia współwłaścicieli.

Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość.

Podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC) w przypadku umów przenoszących własność nieruchomości wynosi 2% jej wartości i zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. d) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, obciąża nabywcę (w tym przypadku stronę przejmującą nieruchomość).

Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów powinna ponieść strona przejmująca nieruchomość?

Jeśli chodzi o pozostałe koszty związane z umową notarialną (takie jak opłaty notarialne), zasadniczo zgodnie z Kodeksem cywilnym koszty umowy przed notariuszem obciążają strony umowy wspólnie, chyba że strony postanowią inaczej. Dlatego, jeżeli w treści umowy nie zostanie to inaczej uregulowane, koszty te dzieli się pomiędzy stronami.

Obowiązek podatkowy w PCC ciąży na nabywającym. Koszty aktu ponoszą wedle ustawy stawiający ale zwyczajowo płaci nabywca. Opłaty sądowe ponosi nabywca bo to on składa wnioski wieczystoksięgowe. Tak samo usługa notariusza dotycząca złożenia tych wniosków.

Masz rację. Jeśli chodzi o opłaty sądowe związane z wnioskami do ksiąg wieczystych oraz koszty notarialne dotyczące tych wniosków, zwykle pokrywa je strona nabywająca nieruchomość. Jednakże, warto pamiętać, że strony mogą dowolnie określić w umowie, jak podzielą się kosztami, jeśli chcą odstąpić od zwyczajowych praktyk czy uregulowań ustawowych.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wyłudzenie na blika.
Dzień dobry, zostałem oszukany na blika, dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych, zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik, podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx, bank nie uznał mi reklamacji, napisali, że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ? Blik został wysł...
Nabycie spadku po zmarłym.
Pewnie nikt mi nie podpowie ale zapytam, mój tata kiedyś kupil ciągnik, zmarł 5 lat temu. Zawsze myślałem że ten ciągnik nie ma dokumentów itd a jednak po parunastu latach znalazłem dokumenty i rejestrację tego ciągnika w domu. Dowód i rejestracja jest na poprzedniego wlasciciel., Na tatę jest jedynie umowa kupna. Dawno po sprawach spadkowych itd. Jak to teraz zrobić żebym mógł ciągnik zarejestrować na siebie? Bardzo mi na tym zależy....
Zrzutka a zwrot dobrowolnej wpłaty czy trzeba zwrócić?
Sprawa wygląda tak. POnad 2 lata temu założyłam grupę na fecebooku tłumaczeniową. Dodajemy tam od ponad 2 lat seriale z tłumaczeniami. Mamy założoną zrzutkę (była weryfikowana 2 razyi wszystko było ok), na działalność grupy. W opisie zrzutki jest jasno napisane, że aby grupa mogła istnieć i się rozwijać, potrzebujemy wsparcia. Ludzie przez te ponad 2 lata wpłacali na zrzutkę, my dodajemy te tłumaczenia i jest ok. Nagle ludzie stwierdzili, ż...
Czy urodzenie dziecka w Polsce daje obywatelstwo matce?
Jak wygląda sytuacja zagranicznej matki rodzącej polskiego obywatela? Z dziewczyną spodziewamy się dziecka i chcielibyśmy przeprowadzić się, rodzić w Polsce i mieszkać tu na stałe. Czy taka osoba jest traktowana jak zwykły obcokrajowiec, czy jako matka Polaka ma specjalne prawa stałego pobytu, ubezpieczenia, ubiegania się o obywatelstwo itp.? Szukam przepisów, ale nie widzę nic na ten temat....

Wyszukiwarka