Będzie długo.. Proszę o pomoc...
Nasz pies cierpi na lek separacyjny, niestety... Robimy wszystko co jest zalecane w tej sytuacji i staramy się praktycznie w ogole nie zostawiać go samego... Niestety czasami są sytuacje gdy musi zostać sam np. Godzinę kazdej niedzieli lub jakieś szybkie zakupy w tygodniu... Niestety sasiedzi skarża się na ujdanie gdy wychodzimy - mamy kamerkę w domu i nie zawsze ujadają gdy sasiedzi to zgłaszają... Pies nigdy nie zostaje sam w nocy. Sasiedzi (oczywiście anonimowo) piszą skargi do administracji i dzwonia nagminnie na policję, która nawet nie zostawia żadnego zawiadomienia, że była... Bo oczywiście przyjeżdżają jak nas nie ma w domu... Pies ujada z przerwami np. Jak w niedziele nas nie ma z godzinę to 5 minut ujadaz, pozniej 10 minut nic, 10 ujada, 15 nic... Itd. Sasiedzi grożą nam eksmisja (mieszkanie własnościowe) pisząc karteczki bo osobiście nikt nie jest chętny na rozmowe... Pies był konsultowany z behawiorystmi itd ale niestety marny skutek... To nie jedyny pies, który szczeka w bloku ale fakt, inne az tak nie wyja jak kojoty... Dzieciak sasiadow potrafi specjalnie zadzwonic dwokiem do drzwi czy domofonem by pies szczekał... Gdy jest ktoś w domu to siedzi cicho jak mysz pod miotła i nawet nie szczeknie, chyba że ktoś akurat chodzi do nas ale to też tylko chwilowe. Czuję się zaszczuta i boje się wyjść nawet z dzieckiem na spacer zostawiając psa samego... Czy prawnie mogą nam rzeczywiście cos zrobić? Czy w obronie możemy się na coś powoływać? Nie chcemy waśni z sąsiadami... Robimy wszystko co w naszej mocy by nie wyły no ale... Heh...
anonim cytuj
09-09-2020
"Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
Zakłócanie spokoju lub prządku publicznego jest pojęciem bardzo szerokim, a ciągłe ujadanie zwierzaka w mieszkaniu lub na balkonie jak najbardziej może mieścić się w jego granicach. Podobnie jak w przypadku ciszy nocnej – pora nocna nie ma tu żadnego znaczenia. Każdy ma prawo do spokoju o każdej porze dnia i nocy,,
Grzywna wynosi od 500 do 5000 zł.
Witam mogłabym prosić o anonimowego posta na grupie? Sprawa wygląda tak. Matka prosiła mnie żebym wzięła pożyczki, wzięłyśmy je na pół czyli teraz z odsetkami wyszło 16 tysięcy. Teraz powiedziała że nie zamierza mi złotówki za to oddać, bo one są na mnie nie na nią i że ja mam to wszystko spłacić. Przelewy po pożyczkach szły na jej konto. Nie wiem jak mogę to udowodnić? Że ona brała ze mną na wspolkke to wszystko? Jest mi mega przykro. Obiecała m...
W skrócie:
1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł.
2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna.
3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika.
4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł.
Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej?
a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę...
Dziadek zmarł 3 lata temu. Odziedziczyłam po nim z drugim spadkobiercą dom z działką. Dom wiekowy, do remontu. Uzgodniliśmy słownie, aby partnerka dziadka(obca dla nas osoba) została w nim bezpłatnie do chwili, aż nie zdecydujemy o losie nieruchomości. Kobieta ta jest ok. 80tki, nie utrzymuje kontaktu z rodziną, jest uboga. Gminna opieka społeczna przydzieliła jej opiekuna.
Podjęliśmy decyzję o sprzedaży nieruchomości. Jakie kroki prawne mogę p...
Dobry wieczór, proszę o pomoc. Pracowałam na UoP do 31.08, od 10.09 pracowałam na podstawie umowy zlecenia dla innej firmy (nowa praca), odprowadzałam dobrowolne składki chorobowe. Kilka dni temu lekarz stwierdził, że przyjmuje mnie na oddział w trybie pilnym, ponieważ niezbędna jest operacja. Umowa zlecenie została wypowiedziana przez zleceniodawcę zaraz po informacji przekazanej od lekarza.
Moje pytania brzmią następująco:
1) czy należy mi si...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: