Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?
Mam do wykorzystania 5 dni urlopu. Pracuję na zmiany. Nie przedłużam umowy, która kończy się 31.12. Grafik jest wystawiony od 1.12
Czy to ode mnie zależy, kiedy wykorzystam urlop? Czy pracodawca może mi narzucić, abym wzięła urlop w wolne dni? Czy mogę wziąć urlop w dni, które pracuję?
Urlop co do zasady udzielany jest na dni robocze pracownika. Urlopu udziela pracodawca na wniosek pracownika... Więc nie musi on udzielić urlopu, wtedy kiedy chcesz. Jeżeli go nie wykorzystasz do końca umowy to pracodawca wypłaci ekwiwalent pieniężny.
anonim cytuj
11-12-2022
Załóżmy, że mam zmianę 29 i 30.12. Pracodawca chce mi dać urlop 22.12-28.12, czyli wtedy gdy nie pracuję. Natomiast ja chciałbym wolne 26-31.12 tak, aby zahaczyło o moje dni pracujące.
Czy pracodawca może się nie zgodzić na to?
anonim cytuj
11-12-2022
Może się nie zgodzić
anonim cytuj
11-12-2022
A jeśli się nie zgodzę na jego propozycję? Mogę powiedzieć, że nie chcę w takim razie urlopu i żeby mi wypłacili ekwiwalent za niewykorzystany urlop?
anonim cytuj
11-12-2022
Informujesz, że nie chcesz urlopu w tym terminie - nie wystawiasz wniosku urlopowego. Jak wyżej pisałam, jeżeli nie wykorzystasz urlopu do końca umowy to wypłaci ekwiwalent. Inaczej by sytuacja wyglądała przy wypowiedzeniu umowy, jeżeli natomiast umowa się po prostu kończy zgodnie z czasem na jaki została zawarta to tak jak wyżej.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
Witam, miesiąc temu założyłam działalność (butik) dziś dostałam telefon, że ukradłam nazwę Pani, która używa jej od 7 lat
Sprawdziłam, nazwa jest podobna ale ta Pani oferuje odzież markową (tomy hilfiger,hugo boss, Armani) natomiast ja zwykłą, bez konkretnej marki
Ja jestem z powiatu śląskiego ta druga osoba ze Złotoryjskiego
Grozi mi, że poda mnie do sądu...
Szanowni, chciałbym się dowiedzieć, czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich. Siostra pół roku temu zawarła ugodę przed sądem co do kontaktów ojca z dzieckiem. W zasadzie zgodziła się na to o co wnioskował ojciec. Po dwóch m-cach od ugody, ojciec przestał realizować te kontakty, wybierał sobie czas w którym zabierze dziecko, jednocześnie nie informując matki, że w inne wyznaczone dni się nie pojawi. Dziecko było zawsze do spotkania prz...
Dzień dobry
Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji kto dzierżawi teren należący do gminy i w jakim terminie trwa umowa i jaka jest podstawa prawna tej dzierżawy? Jeśli nie dzierżawię a zajmuję i dbam o teren to mogę ponieść konsekwencje?
Opis sytuacji:
Ostatnio blisko mojego domu zaczęły rozrastać się krzaki i typowe zielsko itd. W te krzaki były powyrzucane butelki i inne śmieci. Posprzątałem to i dbam, kosze tra...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: