Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?

Mam do wykorzystania 5 dni urlopu. Pracuję na zmiany. Nie przedłużam umowy, która kończy się 31.12. Grafik jest wystawiony od 1.12
Czy to ode mnie zależy, kiedy wykorzystam urlop? Czy pracodawca może mi narzucić, abym wzięła urlop w wolne dni? Czy mogę wziąć urlop w dni, które pracuję?
anonim cytuj
11-12-2022
Urlop co do zasady udzielany jest na dni robocze pracownika. Urlopu udziela pracodawca na wniosek pracownika... Więc nie musi on udzielić urlopu, wtedy kiedy chcesz. Jeżeli go nie wykorzystasz do końca umowy to pracodawca wypłaci ekwiwalent pieniężny.

anonim cytuj
11-12-2022
Załóżmy, że mam zmianę 29 i 30.12. Pracodawca chce mi dać urlop 22.12-28.12, czyli wtedy gdy nie pracuję. Natomiast ja chciałbym wolne 26-31.12 tak, aby zahaczyło o moje dni pracujące.
Czy pracodawca może się nie zgodzić na to?

anonim cytuj
11-12-2022
Może się nie zgodzić

anonim cytuj
11-12-2022
A jeśli się nie zgodzę na jego propozycję? Mogę powiedzieć, że nie chcę w takim razie urlopu i żeby mi wypłacili ekwiwalent za niewykorzystany urlop?

anonim cytuj
11-12-2022
Informujesz, że nie chcesz urlopu w tym terminie - nie wystawiasz wniosku urlopowego. Jak wyżej pisałam, jeżeli nie wykorzystasz urlopu do końca umowy to wypłaci ekwiwalent. Inaczej by sytuacja wyglądała przy wypowiedzeniu umowy, jeżeli natomiast umowa się po prostu kończy zgodnie z czasem na jaki została zawarta to tak jak wyżej.

anonim cytuj
11-12-2022
Dziękuje

anonim cytuj
11-12-2022

Sugerowane Tematy

Spadek po rodzicach.
Chciałbym się upewnić, czy dobrze myślę, mianowicie teść wraz ze swoją siostrą odziedziczyli dom po rodzicach (po połowie). Miało to miejsce w czasie, gdy teść był w związku małżeńskim z teściową (która wcześniej wyrzuciła teścia z ich wspólnego domu, ale bez żadnego postępowania sądowego, po prostu miała taki kaprys, do rozwodu nie doszło). Obecnie teść umiera i zastanawia się, czy po jego śmierci jakaś część odziedziczonego po rodzicach domu pr...
Uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci.
Chce złożyć wnioski o uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci które dawno się usamodzielniły. I tu mam problem gdzie taki wniosek składać, w miejscu mojego zamieszkania czy do sądu, który wydawał postanowienia. I tu kolejny problem, bo sądy już nie istnieją, te które wydawały postanowieniem problem jest z ustaleniem akt spraw. Czy jak złoże wniosek o uchylenie do sądu rejonowego w miejscu mojego zamieszkania, to będzie to rozpatryw...
Licytacja mieszkania przez komornika.
Komornik zlicytował mieszkanie ,sąd wysłał do komornika zarządzenie o podział pieniędzy dwa miesiące temu. Pieniędzy jeszcze nie otrzymałam. Czy komornik ma jakiś termin podziału pieniędzy....
Brak alimentacji na dziecko.
Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu: 1. Podwyższenie alimentów 2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce 3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje ) Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych w...

Wyszukiwarka