Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?

Mam do wykorzystania 5 dni urlopu. Pracuję na zmiany. Nie przedłużam umowy, która kończy się 31.12. Grafik jest wystawiony od 1.12
Czy to ode mnie zależy, kiedy wykorzystam urlop? Czy pracodawca może mi narzucić, abym wzięła urlop w wolne dni? Czy mogę wziąć urlop w dni, które pracuję?
anonim cytuj
11-12-2022
Urlop co do zasady udzielany jest na dni robocze pracownika. Urlopu udziela pracodawca na wniosek pracownika... Więc nie musi on udzielić urlopu, wtedy kiedy chcesz. Jeżeli go nie wykorzystasz do końca umowy to pracodawca wypłaci ekwiwalent pieniężny.

anonim cytuj
11-12-2022
Załóżmy, że mam zmianę 29 i 30.12. Pracodawca chce mi dać urlop 22.12-28.12, czyli wtedy gdy nie pracuję. Natomiast ja chciałbym wolne 26-31.12 tak, aby zahaczyło o moje dni pracujące.
Czy pracodawca może się nie zgodzić na to?

anonim cytuj
11-12-2022
Może się nie zgodzić

anonim cytuj
11-12-2022
A jeśli się nie zgodzę na jego propozycję? Mogę powiedzieć, że nie chcę w takim razie urlopu i żeby mi wypłacili ekwiwalent za niewykorzystany urlop?

anonim cytuj
11-12-2022
Informujesz, że nie chcesz urlopu w tym terminie - nie wystawiasz wniosku urlopowego. Jak wyżej pisałam, jeżeli nie wykorzystasz urlopu do końca umowy to wypłaci ekwiwalent. Inaczej by sytuacja wyglądała przy wypowiedzeniu umowy, jeżeli natomiast umowa się po prostu kończy zgodnie z czasem na jaki została zawarta to tak jak wyżej.

anonim cytuj
11-12-2022
Dziękuje

anonim cytuj
11-12-2022

Sugerowane Tematy

Wykreślenie wzmianki o egzekucji z księgi wieczystej.
Działka rolna wraz z budynkami gospodarczymi zajęta Przez Komornika . Dłużnik po dogadaniu się z Komornikiem znalazł sam kupca. Sprzedano połowę działki (bez budynków. Budynki zostały staremu właścicielowi, nowy kupił tylko działkę rolną) , spłacony dług była umowa u notariusza. Wszystko działo się w październiku 2019 roku. Do tej pory "stary" właściciel działki nie ma wykreślenie w księdze wieczystej zajęcia komorniczego, które zost...
Mieszkanie w darowiźnie, a zniesienie współwłasności.
Witam. Partner otrzymał jakiś czas temu część mieszkania w darowiźnie od mamy, drugą część otrzymała jego siostra. Partner poprosił aby go spłaciła jednak ta nie chce twierdząc że nie ma pieniędzy. W jaki sposób można wyegzekwować spłatę od siostry partnera?...
Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.
Dzień dobry. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale. Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić....
Bezumowne korzystanie z samochodu.
Witam , mam problem , kupiłem auto z wadą ukrytą , odstąpiłem od umowy , sprzedawca nie odbierał pism , nie reagował , sprawę przegrał , teraz zakłada mi sprawę o bezumowne korzystanie z samochodu, poradźcie proszę co mam robić....

Wyszukiwarka