Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?
Mam do wykorzystania 5 dni urlopu. Pracuję na zmiany. Nie przedłużam umowy, która kończy się 31.12. Grafik jest wystawiony od 1.12
Czy to ode mnie zależy, kiedy wykorzystam urlop? Czy pracodawca może mi narzucić, abym wzięła urlop w wolne dni? Czy mogę wziąć urlop w dni, które pracuję?
Urlop co do zasady udzielany jest na dni robocze pracownika. Urlopu udziela pracodawca na wniosek pracownika... Więc nie musi on udzielić urlopu, wtedy kiedy chcesz. Jeżeli go nie wykorzystasz do końca umowy to pracodawca wypłaci ekwiwalent pieniężny.
anonim cytuj
11-12-2022
Załóżmy, że mam zmianę 29 i 30.12. Pracodawca chce mi dać urlop 22.12-28.12, czyli wtedy gdy nie pracuję. Natomiast ja chciałbym wolne 26-31.12 tak, aby zahaczyło o moje dni pracujące.
Czy pracodawca może się nie zgodzić na to?
anonim cytuj
11-12-2022
Może się nie zgodzić
anonim cytuj
11-12-2022
A jeśli się nie zgodzę na jego propozycję? Mogę powiedzieć, że nie chcę w takim razie urlopu i żeby mi wypłacili ekwiwalent za niewykorzystany urlop?
anonim cytuj
11-12-2022
Informujesz, że nie chcesz urlopu w tym terminie - nie wystawiasz wniosku urlopowego. Jak wyżej pisałam, jeżeli nie wykorzystasz urlopu do końca umowy to wypłaci ekwiwalent. Inaczej by sytuacja wyglądała przy wypowiedzeniu umowy, jeżeli natomiast umowa się po prostu kończy zgodnie z czasem na jaki została zawarta to tak jak wyżej.
Witam.
Będę musiała odpowiedzieć za swoje czyny. Kradłam w sklepie kilkanaście- kilkadziesiąt razy…
Nie dostałam jeszcze wezwania na policję na przesłuchanie, ale myśle ze stanie się to niebawem. Dlatego tez nie wiem co na mnie znaleźli i na jaka kwotę. Może to być 3000zl ale również 7000 zł, naprawdę nie wiem ile będą grzebać .
Zastanawiam się czy w moim przypadku kiedy ilość tych kradzieży jest znaczna… mam szanse na warunkowe umorzen...
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata.
Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym?
Przys...
Jeśli teść umrze a teściowa będzie nadal żyć, to żona będzie mieć udział 1/6 w domu jednorodzinnym z warsztatem. Załóżmy, że nie da rady dojść do porozumienia. Co robić? Złożyć sprawę do sądu i jak nadal nie będzie porozumienia to niech to komornik sprzeda? Jak radzicie?...
Mój tata nie żyje, mama zaciąga kredyty na rzecz siostry. Dodam, że nie żyjemy w zgodzie, czy można za życia matki zrzec się dziedziczenia bez jej osoby? Ewentualnie mogłabym zrzec się spadku po jej śmierci tylko proszę mi powiedzieć ile mam na to czasu po jej śmierci, ile to kosztuje i czy nie ma jakichś problemów zrzeczeniem się po śmierci?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: