Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?
Mam do wykorzystania 5 dni urlopu. Pracuję na zmiany. Nie przedłużam umowy, która kończy się 31.12. Grafik jest wystawiony od 1.12
Czy to ode mnie zależy, kiedy wykorzystam urlop? Czy pracodawca może mi narzucić, abym wzięła urlop w wolne dni? Czy mogę wziąć urlop w dni, które pracuję?
Urlop co do zasady udzielany jest na dni robocze pracownika. Urlopu udziela pracodawca na wniosek pracownika... Więc nie musi on udzielić urlopu, wtedy kiedy chcesz. Jeżeli go nie wykorzystasz do końca umowy to pracodawca wypłaci ekwiwalent pieniężny.
anonim cytuj
11-12-2022
Załóżmy, że mam zmianę 29 i 30.12. Pracodawca chce mi dać urlop 22.12-28.12, czyli wtedy gdy nie pracuję. Natomiast ja chciałbym wolne 26-31.12 tak, aby zahaczyło o moje dni pracujące.
Czy pracodawca może się nie zgodzić na to?
anonim cytuj
11-12-2022
Może się nie zgodzić
anonim cytuj
11-12-2022
A jeśli się nie zgodzę na jego propozycję? Mogę powiedzieć, że nie chcę w takim razie urlopu i żeby mi wypłacili ekwiwalent za niewykorzystany urlop?
anonim cytuj
11-12-2022
Informujesz, że nie chcesz urlopu w tym terminie - nie wystawiasz wniosku urlopowego. Jak wyżej pisałam, jeżeli nie wykorzystasz urlopu do końca umowy to wypłaci ekwiwalent. Inaczej by sytuacja wyglądała przy wypowiedzeniu umowy, jeżeli natomiast umowa się po prostu kończy zgodnie z czasem na jaki została zawarta to tak jak wyżej.
Witam. Czy można rozwiązać umowę najmu przed okresem jej wygaśnięcia bez konsekwencji dla najemcy tzn. po 3-6 miesiącach? Umowa jest na 12 miesięcy po tym czasie przechodzi na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Została by rozwiązana ze strony najemcy bez jakichkolwiek szczególnych powodów....
Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada.
CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW?
...
Dziecko lat 15. Nie chce nosić nazwiska ojca, którego na oczy widziała raz.
Ojciec nie interesuje się, nie mieszka w Polsce.
Czy łatwo zmienić nazwisko w takiej sytuacji?
...
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: