wniosek o urlop

Chciałabym się zorientować czy osoba która dzierzy stanowisko,, szefa'', może bez powodu mnie wyrzucić z pracy mimo że to ona zawiniła. Mianowicie pod koniec miesiąca zgłosiłam nieobecność w pracy w dniu 5.09., wypisałam urlop. Osoba ta widziała ta kartkę, a że mamy wystawiany grafik kilka dni przed końcem miesiąca, zazwyczaj jest to 5 dni to zaraz po dowiedzeniu się ze jest grafik i zapoznaniu z nim zgłosiłam nieobecność (taka zasada w pracy). Byłam przekonana że zostało to zgłoszone do menagera, niestety wczoraj kiedy przyszłam na zmianę do pracy dowiedziałam się że z powodu nieobecności 5 jest rozwiązana ze mną umowa, kazano mi zdać kartę i wyjść. Co dziwne wychodząc do domu na ostatniej zmianie moja kartka z wypisanym wnioskiem leżała na biurku i nawet ja czytali inni w tym właśnie,, szef", natomiast wczoraj jej już nie bylo. Podejrzewam że po raz kolejny bo to już nie pierwszy raz, moja kartka z wypisanym wnioskiem wylądowała w koszu na śmieci. W związku z tym chce wiedzieć czy w związku z taką sytuacją, kiedy zgłosiłam nieobecność dużo wcześniej wypisałam wniosek a ktoś go specjalnie wyrzucił może mnie od tak wyrzucić z pracy z dnia na dzień.? Zaczyna mnie to irytować bo to nie pierwszy raz względem mnie sytuacja ma miejsce.. Zaczynam myśleć że to może jakieś wredne sytuacje względem mnie. Czy możecie coś poradzić? Dziękuję
anonim cytuj
08-09-2020
Aby skorzystać z urlopu (również tego "na żądanie") musi on zostać uprzednio udzielony przez pracodawcę. Jeżeli pracodawca urlopu nie udzielił, to jest to nieobecność nieusprawiedliwiona. Daje to pracodawcy prawo do rozwiązania umowy o pracę bez okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
08-09-2020
nie było odmowy, zauważył przeczytał przyjął do wiadomości... Jak by coś nie tak było to by to powiedział.

anonim cytuj
08-09-2020
pracodawca musi zaakceptować urlop. Nie wystarczy, że go nie odmówił. Powinna Pani uzyskać akceptację lub pojawić się w pracy.

anonim cytuj
08-09-2020
żaden przepis nie przewiduje "milczącej zgody" pracodawcy na urlop. Może Pani, co najwyżej twierdzić, że taki sposób udzielania urlopu jest przyjęty u danego pracodawcy, lecz byłoby to bardzo trudne do udowodnienia, jeśli nie wynika np. z Regulaminu Pracy (a na pewno żaden pracodawca, nie wpisałby takich postanowień).

anonim cytuj
08-09-2020

Sugerowane Tematy

Umowa o prace i zlecenie u innego pracodawcy
Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona dodatkowo na umowę zlecenie U INNEGO PRACODAWCY i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ? Czy możliwość odprowadzania tej składki jest zależna od tego ile wynosi wynagrodzenie na umowie o prace ? Podkreślam ze jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie....
Brak ksiąg wieczystych
Chciałabym się dowiedzieć , czy w przypadku , gdy po śmierci jednego członka rodziny w tym przypadku taty, który był jedynym właścicielem mieszkania , które po jego śmierci przeszło na żonę oraz dwie córki , mieszkanie własnościowe, które nie miało ksiąg wieczystych. Czy jedna ze spadkobierców, mowa o żonie zmarłego może sama złożyć wniosek o księgi wieczyste , po czym swoją część przepisać na wnuka, syna jednej z córek?...
Darowizna dla dziecka.
Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania. 1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić? Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy. 2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredy...
Wypadek przy pracy.
Witam 3 dni temu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem wyp...

Wyszukiwarka