wniosek o urlop

Chciałabym się zorientować czy osoba która dzierzy stanowisko,, szefa'', może bez powodu mnie wyrzucić z pracy mimo że to ona zawiniła. Mianowicie pod koniec miesiąca zgłosiłam nieobecność w pracy w dniu 5.09., wypisałam urlop. Osoba ta widziała ta kartkę, a że mamy wystawiany grafik kilka dni przed końcem miesiąca, zazwyczaj jest to 5 dni to zaraz po dowiedzeniu się ze jest grafik i zapoznaniu z nim zgłosiłam nieobecność (taka zasada w pracy). Byłam przekonana że zostało to zgłoszone do menagera, niestety wczoraj kiedy przyszłam na zmianę do pracy dowiedziałam się że z powodu nieobecności 5 jest rozwiązana ze mną umowa, kazano mi zdać kartę i wyjść. Co dziwne wychodząc do domu na ostatniej zmianie moja kartka z wypisanym wnioskiem leżała na biurku i nawet ja czytali inni w tym właśnie,, szef", natomiast wczoraj jej już nie bylo. Podejrzewam że po raz kolejny bo to już nie pierwszy raz, moja kartka z wypisanym wnioskiem wylądowała w koszu na śmieci. W związku z tym chce wiedzieć czy w związku z taką sytuacją, kiedy zgłosiłam nieobecność dużo wcześniej wypisałam wniosek a ktoś go specjalnie wyrzucił może mnie od tak wyrzucić z pracy z dnia na dzień.? Zaczyna mnie to irytować bo to nie pierwszy raz względem mnie sytuacja ma miejsce.. Zaczynam myśleć że to może jakieś wredne sytuacje względem mnie. Czy możecie coś poradzić? Dziękuję
anonim cytuj
08-09-2020
Aby skorzystać z urlopu (również tego "na żądanie") musi on zostać uprzednio udzielony przez pracodawcę. Jeżeli pracodawca urlopu nie udzielił, to jest to nieobecność nieusprawiedliwiona. Daje to pracodawcy prawo do rozwiązania umowy o pracę bez okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
08-09-2020
nie było odmowy, zauważył przeczytał przyjął do wiadomości... Jak by coś nie tak było to by to powiedział.

anonim cytuj
08-09-2020
pracodawca musi zaakceptować urlop. Nie wystarczy, że go nie odmówił. Powinna Pani uzyskać akceptację lub pojawić się w pracy.

anonim cytuj
08-09-2020
żaden przepis nie przewiduje "milczącej zgody" pracodawcy na urlop. Może Pani, co najwyżej twierdzić, że taki sposób udzielania urlopu jest przyjęty u danego pracodawcy, lecz byłoby to bardzo trudne do udowodnienia, jeśli nie wynika np. z Regulaminu Pracy (a na pewno żaden pracodawca, nie wpisałby takich postanowień).

anonim cytuj
08-09-2020

Sugerowane Tematy

Eksmisja byłego małżonka.
Czy mogę wymeldować byłego męża z domu samodzielnie? Tydzień temu rozwiedliśmy się za porozumieniem stron. Od miesiąca kredyt na dom jest tylko na mnie. W księgach wieczystych widnieje ja i bank. Podział majątku dokonany między nami ale mąż nie chce się dobrowolnie wyprowadzić. Chciałbym zacząć od tego żeby go wymeldować. Czy mogę to zrobić bez jego wiedzy ?...
Współwłasność konta po zmarłym dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie?
Witam. Mam taką sprawę. Zmarł mój dziadek, który uczynił mnie współwłaścicielem swojego konta ponad 8 lat temu. Żyje 2 bezpośrednich spadkobierców po dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie? Zaznaczam, że wpływów z mojej strony na konto nie było. Chce zamknąć konto i podzielić pieniądze. Czy jakaś część tych pieniędzy należy się mnie czy tylko dwóm spadkobiercom, którzy nie są w żaden sposób upoważnieni do konta? Z góry dzięku...
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry Mamy nieciekawą sytuację w pracy ,od pół roku mało pracy i zakład robi nam wolne piątki do odrobienia w późniejszym czasie ,mam już obecnie 9 dni a mają dojść kolejne 4 dni,odrobek ma być w okresie rozliczeniowym rocznym czyli do końca października bo taki mamy na zakładzie.W związku z tym chce zmienić pracę i zwolnić się w trybie natychmiastowym z winy zakładu pracy-czy mogę tak uzasadnić w wypowiedzeniu?jak zakład rozliczy te dni ...
Czy rodzice mogą mnie wyrzucić z domu?
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i...

Wyszukiwarka