Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?

Dzień dobry.
Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?
anonim cytuj
02-02-2024
Zasiłek dla bezrobotnych traktowany jest w zakresie egzekucji komorniczej jak wynagrodzenie za pracę. Zgodnie z przepisami prawa, jeśli dług jest inny niż alimentacyjny, komornik nie może zająć żadnych kwot powyżej minimalnej krajowej. W 2023 roku jest to kwota odpowiadająca wartości 2709,48 zł.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Odpowiedzialność za stan kasetki.
Ktoś okradł kasetkę w pracy. Sprawa wygląda tak, że pracuje jako rejestratorka medyczna w przychodni stomatologicznej. Na rejestracji jest nas 4. Lekarzy jest więcej i asystentek również. Również u nas jest pomoc nocna, wiec praca przychodni jest całodobowa. Zmiany wyglądają następująco: od poniedziałku do piątku od 9:00 do 19:00, od 19 jest dyżur do 7 rano a w weekendy 24h. Pewnego dnia zamykałyśmy kasę we 3. Wszystko było dobrze sprawdzone, ...
Rozwiązanie umowy z najemcą.
Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie wynajmu mieszkania. Najemca nie zrobił przelewu, miał zrobić tego dnia kiedy podpisaliśmy umowę. Oszukiwał że zrobił, żeby dać znać jak dojdzie, przelew nie doszedł. Po moim upomnieniu napisał że przeprasza, już robi przelew. Nie zrobił. W mieszkaniu nie ma nikogo co najmniej od 3 dni. Okna otwarte. Nie odpowiada na smsy (pozostają nie odczytane) i nie odbiera telefonu. Jakie kroki mogę podjąć żeby rozwiązać...
Firma ubezpieczeniowa nie wypłaciła im pieniędzy, chcą żeby im podpisać aneks do umowy sprzed 4 lat. Co robić
Cześć proszę o podpowiedź, co zrobić w tej sytuacji.Cztery lata ,temu miałam wypadek samochodowy ,korzystałam wtedy z pomocy jednej z firm która zapewniła mi lawetę oraz auto zastępcze.Auto zdałam ,oddałam kluczyki , podpisaliśmy dokumenty, i rozstaliśmy się w zgodzie Jakie było moje zdziwienie ,gdy dziś dzwoni ,do mnie Pani z tej firmy twierdzą że muszę podpisać aneks do umowy tamtej sprzed czterech lat .Gdyż sprawa jest w sądzie ,bo firma ubezp...
Pozew o nakaz zapłaty.
Witam. Złożyłem pozew o nakaz zapłaty. Po jakimś czasie otrzymałem ze sądu zobowiązanie na dostarczenie korespondencji powodowi przez komornika. Złożyłem wniosek do komornika i po jakimś czasie otrzymałem zawiadomienie od komornika o ustaleniu adresu ale braku możliwości dostarczenia korespondencji. Komornik powiadomił mnie o przekroczeniu czasu na zobowiązanie, dlatego napisałem wniosek o przedłużenie terminu zobowiązania, po dwóch tygodniach ...

Wyszukiwarka