Niewypłacenie pensji w terminie.

Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?
anonim cytuj
11-08-2023
Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?

Niestawienie się w pracy z powodów innych niż urlop lub zwolnienie lekarskie może oznaczać wypowiedzenie umowy w trybie art. 52 kp. I nieważne, że pracodawca spóźnił się z wypłatą wynagrodzenia. Możesz wezwać pracodawcę do zapłaty wynagrodzenia wraz z odsetkami.

anonim cytuj
11-08-2023
Niestawienie się w pracy z powodów innych niż urlop lub zwolnienie lekarskie może oznaczać wypowiedzenie umowy w trybie art. 52 kp. I nieważne, że pracodawca spóźnił się z wypłatą wynagrodzenia. Możesz wezwać pracodawcę do zapłaty wynagrodzenia wraz z odsetkami.

Tylko że takie wezwanie może skutkować zwolnieniem nas z pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Jeśli wynagrodzenie wpływa z opóźnieniem, pracownik może domagać się odsetek za opóźnienie, a także odszkodowanie, jeśli pracownik poniósł szkodę w wyniku opóźnienia wypłaty. Ostatecznie pracownik ma możliwość rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia.

anonim cytuj
11-08-2023

Nieprzybycie do pracy bez uzasadnionego powodu (takiego jak zwolnienie lekarskie czy uprzednio uzgodniony urlop) może prowadzić do konsekwencji opisanych w art. 52 kodeksu pracy, tak jak zostało to poprzednio zauważone.

Co do kwestii prawnych:

Pracodawca zobowiązany jest do wypłaty wynagrodzenia za pracę w terminie określonym w umowie o pracę. Jeśli nie określono terminu w umowie, należy stosować przepisy kodeksu pracy, które mówią, że wynagrodzenie powinno być wypłacane w terminach określonych w regulaminie pracy lub w umowie o pracę, jednak nie rzadziej niż raz w miesiącu (art. 81 §1 kp).
Jeśli pracodawca spóźni się z wypłatą, pracownikowi przysługują odsetki za opóźnienie od dnia wymagalności do dnia zapłaty (zgodnie z art. 81 §3 kp).
Jeśli wynagrodzenie jest opóźnione o co najmniej jedno pełne wynagrodzenie miesięczne, pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, z zachowaniem 3-dniowego terminu wypowiedzenia (art. 55 § 11 kp).
Tylko że takie wezwanie może skutkować zwolnieniem nas z pracy.

Nie można zwalniać pracownika bez ważnej przyczyny. Jeśli zwolnienie byłoby spowodowane składaniem przez pracownika roszczeń wynikających z umowy o pracę, mogłoby to być uznane za zwolnienie dyskryminujące, które jest niedozwolone i może skutkować roszczeniem o odszkodowanie od pracodawcy.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie lekarskie w ciąży.
Witam, jestem w ciąży, wizytę u ginekologa mam 30 października. Z powodu złego samopoczucia chciałabym pójść na zwolnienie, wcześniej ,wystawione przez lekarza rodzinnego. Czy jeśli otrzymam zwolnienie od rodzinnego a później od 30pazdziernika od ginekologa to miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu wynagrodzenia ciążowego na l4?...
Zasilek dla bezrobotnych
We wrześniu złożyłam wypowiedzenia za porozumieniem stron. Pod koniec września zarejestrowalam się w PUP. Dostałam informację że zasilek przysługuje mi od 2 stycznia. Dlaczego zasiłku nie dostane juz w styczniu tylko w połowie lutego czyli nie po 3msc tylko 4,5msc.?!...
Dopisanie współkredytobiorcy do aktu notarialnego.
Dzień dobry. Ponad 7 lat temu wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny z MDM, tzw. "Singiel na swoim", ale jako, iż nie jesteśmy małżeństwem i skorzystać przy MDM, mogłem tylko z opcji singiel, ja jestem tylko beneficjentem, a więc mimo, że kredyt był wzięty wspólnie, tylko ja i bank jesteśmy w akcie notarlamymy. Z racji, że minęło już ponad 5 lat od wzięcia kredytu, chciałbym dopisać swojego współkredytobiorcę do aktu notarialnego (nie jes...
Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...

Wyszukiwarka