Niewypłacenie pensji w terminie.

Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?
anonim cytuj
11-08-2023
Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?

Niestawienie się w pracy z powodów innych niż urlop lub zwolnienie lekarskie może oznaczać wypowiedzenie umowy w trybie art. 52 kp. I nieważne, że pracodawca spóźnił się z wypłatą wynagrodzenia. Możesz wezwać pracodawcę do zapłaty wynagrodzenia wraz z odsetkami.

anonim cytuj
11-08-2023
Niestawienie się w pracy z powodów innych niż urlop lub zwolnienie lekarskie może oznaczać wypowiedzenie umowy w trybie art. 52 kp. I nieważne, że pracodawca spóźnił się z wypłatą wynagrodzenia. Możesz wezwać pracodawcę do zapłaty wynagrodzenia wraz z odsetkami.

Tylko że takie wezwanie może skutkować zwolnieniem nas z pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Jeśli wynagrodzenie wpływa z opóźnieniem, pracownik może domagać się odsetek za opóźnienie, a także odszkodowanie, jeśli pracownik poniósł szkodę w wyniku opóźnienia wypłaty. Ostatecznie pracownik ma możliwość rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia.

anonim cytuj
11-08-2023

Nieprzybycie do pracy bez uzasadnionego powodu (takiego jak zwolnienie lekarskie czy uprzednio uzgodniony urlop) może prowadzić do konsekwencji opisanych w art. 52 kodeksu pracy, tak jak zostało to poprzednio zauważone.

Co do kwestii prawnych:

Pracodawca zobowiązany jest do wypłaty wynagrodzenia za pracę w terminie określonym w umowie o pracę. Jeśli nie określono terminu w umowie, należy stosować przepisy kodeksu pracy, które mówią, że wynagrodzenie powinno być wypłacane w terminach określonych w regulaminie pracy lub w umowie o pracę, jednak nie rzadziej niż raz w miesiącu (art. 81 §1 kp).
Jeśli pracodawca spóźni się z wypłatą, pracownikowi przysługują odsetki za opóźnienie od dnia wymagalności do dnia zapłaty (zgodnie z art. 81 §3 kp).
Jeśli wynagrodzenie jest opóźnione o co najmniej jedno pełne wynagrodzenie miesięczne, pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, z zachowaniem 3-dniowego terminu wypowiedzenia (art. 55 § 11 kp).
Tylko że takie wezwanie może skutkować zwolnieniem nas z pracy.

Nie można zwalniać pracownika bez ważnej przyczyny. Jeśli zwolnienie byłoby spowodowane składaniem przez pracownika roszczeń wynikających z umowy o pracę, mogłoby to być uznane za zwolnienie dyskryminujące, które jest niedozwolone i może skutkować roszczeniem o odszkodowanie od pracodawcy.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania ze spadku.
Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku. W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie. Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany....
Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Planuje kupić mieszkanie z rynku wtórnego. Sprzedawca powiedział, że jakiś czas temu spółdzielnia/wspólnota wzięła kredyt na termomodernizację budynku. Mieszkanie jest własnościowe. Czy jest jakieś ryzyko, że w momencie jak spółdzielnia/wspólnota nie będzie wywiązywać się z zobowiązań, będzie w stanie zając moje mieszkanie? Jakie ryzyko dla mnie niesie ze sobą taki kredyt?...
Alimenty po 25 roku życia
Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć jak wygląda sprawa płacenia alimentów na dziecko, które ukończyło 25 rok życia i nadal się uczy? Mój ojciec jakiś czas przed moimi urodzinami wysłał pismo, w którym poinformował, że po ukończeniu przeze mnie 25 lat przestaje płacić na mnie alimenty, przy czym nie podał żadnej podstawy prawnej, tylko napisał, że taką wiadomość uzyskał w ZUSie. Znalazłam w internecie informacje z zeszłego roku, że w sejmie trwał...
Mąż kontroluje mój każdy ruch.
Będę składać papiery o rozwód jest dziecko z tego małżeństwa tatuś wymaga bym za każdym razem tłumaczyła się gdzie jestem z dzieckiem, pinezki z adresem czy jeżeli dalej mamy obydwoje prawa do dziecka i czekamy na rozwód czy muszę się tłumaczyć z każdego wyjścia z domu?...

Wyszukiwarka