Niewypłacenie pensji w terminie.

Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?
anonim cytuj
11-08-2023
Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?

Niestawienie się w pracy z powodów innych niż urlop lub zwolnienie lekarskie może oznaczać wypowiedzenie umowy w trybie art. 52 kp. I nieważne, że pracodawca spóźnił się z wypłatą wynagrodzenia. Możesz wezwać pracodawcę do zapłaty wynagrodzenia wraz z odsetkami.

anonim cytuj
11-08-2023
Niestawienie się w pracy z powodów innych niż urlop lub zwolnienie lekarskie może oznaczać wypowiedzenie umowy w trybie art. 52 kp. I nieważne, że pracodawca spóźnił się z wypłatą wynagrodzenia. Możesz wezwać pracodawcę do zapłaty wynagrodzenia wraz z odsetkami.

Tylko że takie wezwanie może skutkować zwolnieniem nas z pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Jeśli wynagrodzenie wpływa z opóźnieniem, pracownik może domagać się odsetek za opóźnienie, a także odszkodowanie, jeśli pracownik poniósł szkodę w wyniku opóźnienia wypłaty. Ostatecznie pracownik ma możliwość rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia.

anonim cytuj
11-08-2023

Nieprzybycie do pracy bez uzasadnionego powodu (takiego jak zwolnienie lekarskie czy uprzednio uzgodniony urlop) może prowadzić do konsekwencji opisanych w art. 52 kodeksu pracy, tak jak zostało to poprzednio zauważone.

Co do kwestii prawnych:

Pracodawca zobowiązany jest do wypłaty wynagrodzenia za pracę w terminie określonym w umowie o pracę. Jeśli nie określono terminu w umowie, należy stosować przepisy kodeksu pracy, które mówią, że wynagrodzenie powinno być wypłacane w terminach określonych w regulaminie pracy lub w umowie o pracę, jednak nie rzadziej niż raz w miesiącu (art. 81 §1 kp).
Jeśli pracodawca spóźni się z wypłatą, pracownikowi przysługują odsetki za opóźnienie od dnia wymagalności do dnia zapłaty (zgodnie z art. 81 §3 kp).
Jeśli wynagrodzenie jest opóźnione o co najmniej jedno pełne wynagrodzenie miesięczne, pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, z zachowaniem 3-dniowego terminu wypowiedzenia (art. 55 § 11 kp).
Tylko że takie wezwanie może skutkować zwolnieniem nas z pracy.

Nie można zwalniać pracownika bez ważnej przyczyny. Jeśli zwolnienie byłoby spowodowane składaniem przez pracownika roszczeń wynikających z umowy o pracę, mogłoby to być uznane za zwolnienie dyskryminujące, które jest niedozwolone i może skutkować roszczeniem o odszkodowanie od pracodawcy.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Odpady produkcyjne.
Wynajmowałem lokal spółce która pozostawiła przed lokalem na mojej posesji kilkanaście m3 odpadów poprodukcyjnych w tym część jakiś chemikaliów . Spółka raczej jest niewypłacalna, co zrobić żeby zmusić spółkę do utylizacji śmieci, gdzie można to zgłosić aby uzyskać skuteczną pomoc w tym zakresie....
Jak krok po kroku zostać rodziną zastępczą?
Czy ktoś krok po kroku może wytłumaczyć mi, jak zostać rodziną zastępczą? Są to dzieci z rodziny, w wieku 8 i 6 lat. Jakie kroki podjąć? Na jaką pomoc państwową mogę liczyć? Ich matka przebywa w ZK....
Ustanie obowiązku alimentacyjnego.
Rocznikiem mam obecnie 21 l. W ubiegłym roku ukończyłem technikum zawodowe. Uzyskałem tytuł technika logistyka ale poległem na maturze. Pan ojciec płaci od 20 l alimenty w kwocie 200 zł jest pozbawiony praw rodzicielskich...słowem nie znam człowieka. Mama nigdy nie występowała o zwiększenie alimentów dawała radę wychować mnie sama. Przez obecny rok dorywczo pracowałem i miałem korki aby ponownie przystąpić do matury. Otrzymałem listem poleconym p...
pracodawca zmienil warunki pracy i płacy bez mojej zgody
Pracodawca chcąc zmienić warunki umowy podsunął do podpisania porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy (z całego etatu na 1/2). Pracownik napisał że nie wyraża zgody na zmianę warunków i oddał pismo pracodawcy. Ten twierdzi że jest to równoznaczne z rozpoczęciem okresu wypowiedzenia. Pytanie czy pracodawca nie powinien wręczyć pracownikowi dokumentu - wypowiedzenia. Czy brak zgody na porozumienie zmieniające jest równoznaczne z wypowiedzeni...

Wyszukiwarka