Niewypłacenie pensji w terminie.

Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?
anonim cytuj
11-08-2023
Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?

Niestawienie się w pracy z powodów innych niż urlop lub zwolnienie lekarskie może oznaczać wypowiedzenie umowy w trybie art. 52 kp. I nieważne, że pracodawca spóźnił się z wypłatą wynagrodzenia. Możesz wezwać pracodawcę do zapłaty wynagrodzenia wraz z odsetkami.

anonim cytuj
11-08-2023
Niestawienie się w pracy z powodów innych niż urlop lub zwolnienie lekarskie może oznaczać wypowiedzenie umowy w trybie art. 52 kp. I nieważne, że pracodawca spóźnił się z wypłatą wynagrodzenia. Możesz wezwać pracodawcę do zapłaty wynagrodzenia wraz z odsetkami.

Tylko że takie wezwanie może skutkować zwolnieniem nas z pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Jeśli wynagrodzenie wpływa z opóźnieniem, pracownik może domagać się odsetek za opóźnienie, a także odszkodowanie, jeśli pracownik poniósł szkodę w wyniku opóźnienia wypłaty. Ostatecznie pracownik ma możliwość rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia.

anonim cytuj
11-08-2023

Nieprzybycie do pracy bez uzasadnionego powodu (takiego jak zwolnienie lekarskie czy uprzednio uzgodniony urlop) może prowadzić do konsekwencji opisanych w art. 52 kodeksu pracy, tak jak zostało to poprzednio zauważone.

Co do kwestii prawnych:

Pracodawca zobowiązany jest do wypłaty wynagrodzenia za pracę w terminie określonym w umowie o pracę. Jeśli nie określono terminu w umowie, należy stosować przepisy kodeksu pracy, które mówią, że wynagrodzenie powinno być wypłacane w terminach określonych w regulaminie pracy lub w umowie o pracę, jednak nie rzadziej niż raz w miesiącu (art. 81 §1 kp).
Jeśli pracodawca spóźni się z wypłatą, pracownikowi przysługują odsetki za opóźnienie od dnia wymagalności do dnia zapłaty (zgodnie z art. 81 §3 kp).
Jeśli wynagrodzenie jest opóźnione o co najmniej jedno pełne wynagrodzenie miesięczne, pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, z zachowaniem 3-dniowego terminu wypowiedzenia (art. 55 § 11 kp).
Tylko że takie wezwanie może skutkować zwolnieniem nas z pracy.

Nie można zwalniać pracownika bez ważnej przyczyny. Jeśli zwolnienie byłoby spowodowane składaniem przez pracownika roszczeń wynikających z umowy o pracę, mogłoby to być uznane za zwolnienie dyskryminujące, które jest niedozwolone i może skutkować roszczeniem o odszkodowanie od pracodawcy.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy muszę odsyłać komplet dokumentów do poprzedniego właściciela pojazdu?
Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?...
Zmiana nazwiska dziecka bez zgody drugiego rodzica.
Mam pytanie, czy jeśli ojciec dziecka ma ograniczone prawa do dzieci i ma zakaz zbliżania i kontaktowania się z nami czy na podstawie tego wyroku mogę zmienić nazwisko dzieci na moje....
Mieszkanie w spadku.
Moja Teściowa ma 2 przyrodnie siostry. Jedna z nich zamieszkiwała mieszkanie po ich zmarłej matce i sama kilka dni temu zmarła. Mieszkanie było własnościowe lokatorskie na ich zmarłą matkę. Po śmierci matki siostra teściowej nie przepisała notarialnie własności i zamieszkiwała w nim płacąc media. Teraz o śmierci siostry, dwie żyjące siostry, w tym moja teściowa, chcą uporządkować sprawy mieszkaniowe, wystawić je ma sprzedaż i podzielić pieniądze ...
Spadek - testament.
Siostra mojego dziadka zmarła ponad pół roku temu, jest testament w którym przepisała na mnie mieszkanie. Żyjącymi krewnymi są: siostra zmarłej(Irena) oraz dzieci zmarłego również brata (Grzegorz i Sławek). Jakie dokumenty oraz w ilu egzemplarzach muszę złożyć w sądzie o otwarcie sprawy o spadek?...

Wyszukiwarka