Odwołanie darowizny.

Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od niej działkę na początku zeszłego roku. Czy może to zrobić i jak to zrobić?
anonim cytuj
08-02-2024
Doprecyzuj, darowała po podziale działkę gruntową niezabudowaną?
Dom należy nadal do matki?

anonim cytuj
08-02-2024
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy zawierali jakąkolwiek umowę oprócz słownej... Jednak od siostry dowiedziałam się, że płacą za wodę i prąd co drugi miesiąc. Mieli też zabrać rodziców do nowo budowanego domu (moja mama postawiła go), zapewnić im mieszkanie ale z tego co wiem chyba do tego i tak by nie doszło przez żonę brata. Nic więcej i nic w domu nie robią. Rodzice chcą odwołać swoją decyzje przez to, że właściwie oni ich utrzymują, a brat z żoną tylko wszczynają awantury gdy muszą coś zrobić. Wczoraj stwierdzili, że nie chcą ich dłużej utrzymywać bo ich samych na to nie stać. Dosłownie mój tata zabrał z rąk żony brata cukier, który kupił i za to dostał od niej z pięści w twarz. To już przesądziło wszystko....

anonim cytuj
08-02-2024
Nie doczytałem się rażącej niewdzięczności. W/g mnie brak podstaw by odwołać Darowiznę (art. 898 kc) Niewdzięczność musi być obiektywna a nie subiektywna. Upoważnienie należy wypowiedzieć pisemnie! SMS i dzwonienie to mało.
Wypowiedzieć ustną Umowę użyczenia i zacząć naliczać czynsz w/g stawek rynkowych, też pisemnie i wszystko za zpo.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Płatne zwolnienie lekarskie na umowie zlecenie.
Czy studentka na umowie zlecenie będzie miała płatne zwolnienie lekarskie w przypadku ciąży ( ciąża zagrożona)...
Wypadek w pracy - odszkodowanie
Witam proszę o poradę chodzi o to że 5.09 miałam wypadek w pracy podczas ujęcia złodzieja. Od tego czasu byłam na zwolnieniu. 18.09 było ono przedłużone do dnia 25.09 (tego dnia miała być wizyta u chirurga ortopedy). Lecz została ona przełożona na dzisiaj. Lekarz uzupełnił druk OL-9. Wstawił datę zakończenia leczenia jako dzisiejsza tj. 23 września. I tu moje pytanie czy nie stracę możliwości odszkodowania skoro leczenie kończy się wcześniej o dw...
Odwołanie się od wyroku.
Witam, mam pewien problem , mianowicie: chcę się odwołać do sądu okręgowego w sprawie wyroku i jak to w miarę mądrze napisać. Sąd rejonowy cywilny ogłosił wyrok w mojej sprawie, którą założyłem byłej żonie o zwrot rzeczy. Sąd w postępowaniu pominął mój dowód w sprawie tj. fakturę zakupu mebli. Dzisiaj byłem w sądzie i oglądałem swoje akta, w aktach jest wzmianka o tej fakturze i sama faktura. Dla mnie jest to błąd sądu a jednocześnie moja stra...
Zatrudnienie po okresie próbnym 3 miesięcznym.
Dzień dobry, Umowa o pracę na okres próbny do dzisiaj. W umowie zawarto że po okresie próbnym strony postanawiając zawrzeć umowę na czas określony powyżej 12 miesięcy. Czy jeżeli do dzisiaj nie otrzymałam wypowiedzenia to pracodawca jest zobowiązany do tego żeby dać mi kolejną umowę? Wiem że tak logicznie wynika z tej umowy, ale w Polsce chyba bywa różnie. Dodatkowo jak to się ma do dalszego zatrudnienia nawet jeżeli kolejna umowa została by...

Wyszukiwarka