Odwołanie darowizny.

Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od niej działkę na początku zeszłego roku. Czy może to zrobić i jak to zrobić?
anonim cytuj
08-02-2024
Doprecyzuj, darowała po podziale działkę gruntową niezabudowaną?
Dom należy nadal do matki?

anonim cytuj
08-02-2024
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy zawierali jakąkolwiek umowę oprócz słownej... Jednak od siostry dowiedziałam się, że płacą za wodę i prąd co drugi miesiąc. Mieli też zabrać rodziców do nowo budowanego domu (moja mama postawiła go), zapewnić im mieszkanie ale z tego co wiem chyba do tego i tak by nie doszło przez żonę brata. Nic więcej i nic w domu nie robią. Rodzice chcą odwołać swoją decyzje przez to, że właściwie oni ich utrzymują, a brat z żoną tylko wszczynają awantury gdy muszą coś zrobić. Wczoraj stwierdzili, że nie chcą ich dłużej utrzymywać bo ich samych na to nie stać. Dosłownie mój tata zabrał z rąk żony brata cukier, który kupił i za to dostał od niej z pięści w twarz. To już przesądziło wszystko....

anonim cytuj
08-02-2024
Nie doczytałem się rażącej niewdzięczności. W/g mnie brak podstaw by odwołać Darowiznę (art. 898 kc) Niewdzięczność musi być obiektywna a nie subiektywna. Upoważnienie należy wypowiedzieć pisemnie! SMS i dzwonienie to mało.
Wypowiedzieć ustną Umowę użyczenia i zacząć naliczać czynsz w/g stawek rynkowych, też pisemnie i wszystko za zpo.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Do kogo należą pieniądze gromadzone na wspólnym koncie?
Zakładamy taką sytuację: Osoba A otrzymuje na wspólne konto wynagrodzenie w wysokości 6000 zł. Osoba B, będąca współwłaścicielem konta otrzymuje na nie wynagrodzenie w wysokości 4000 zł. Osoba A prowadzi niezależnie dodatkowy, osobisty rachunek bankowy, którego jest jedynym właścicielem. Z konta wspólnego co miesiąc przelewa na rachunek osobisty kwotę w wysokości 1000 zł - w ramach tworzenia własnych oszczędności. Właściciele konta w świetle ...
Opiekun prawny
Dzien dobry. Chcialabym sie dowiedziec czy powinnam zostac poinformowana oficjalnie przez sad lub notariusza ô tym ze moja siostra zostala opiekunem prawnym naszego ojca. Czy potrzebuje jej zgody aby go widywac ? Dziekuje za odpowiedz. ...
dozór elektroniczny
Witam Państwa Ciotka ma syna co ma mieć dozór elektroniczny. Syn z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Wczoraj oznajmił jej że mają przyjechać i mu to założyć. Mieszkanie należy do wujka i on nie zgadza się by syn w tym mieszkaniu odbywał dozór. Kilkakrotnie wujek był atakowany nożem przez syna. Co ma ciotka teraz robić? ...
Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...

Wyszukiwarka