Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od niej działkę na początku zeszłego roku. Czy może to zrobić i jak to zrobić?
Doprecyzuj, darowała po podziale działkę gruntową niezabudowaną?
Dom należy nadal do matki?
anonim cytuj
08-02-2024
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy zawierali jakąkolwiek umowę oprócz słownej... Jednak od siostry dowiedziałam się, że płacą za wodę i prąd co drugi miesiąc. Mieli też zabrać rodziców do nowo budowanego domu (moja mama postawiła go), zapewnić im mieszkanie ale z tego co wiem chyba do tego i tak by nie doszło przez żonę brata. Nic więcej i nic w domu nie robią. Rodzice chcą odwołać swoją decyzje przez to, że właściwie oni ich utrzymują, a brat z żoną tylko wszczynają awantury gdy muszą coś zrobić. Wczoraj stwierdzili, że nie chcą ich dłużej utrzymywać bo ich samych na to nie stać. Dosłownie mój tata zabrał z rąk żony brata cukier, który kupił i za to dostał od niej z pięści w twarz. To już przesądziło wszystko....
anonim cytuj
08-02-2024
Nie doczytałem się rażącej niewdzięczności. W/g mnie brak podstaw by odwołać Darowiznę (art. 898 kc) Niewdzięczność musi być obiektywna a nie subiektywna. Upoważnienie należy wypowiedzieć pisemnie! SMS i dzwonienie to mało.
Wypowiedzieć ustną Umowę użyczenia i zacząć naliczać czynsz w/g stawek rynkowych, też pisemnie i wszystko za zpo.
Witam , pracuje w firmie gastronomicznej od 1,5 roku , Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy , między innymi wydarzyła się sytuacja że trafiłam do szpitala z przemęczenia , w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić , prześmiewczo mówi że nie bo się ,,przemeczysz hehe " i chce dać mi umowę teraz na pół etatu. Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu?
Gdzie zgłosić mobbing? ...
Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek (decyzje podatkowe z urzędu miasta wysyłane jako do głównego właściciela), ale nieruchomość była wynajmowana najemcy? "Kto rzeczą włada..." wynajmowanie najemcy nieruchomości ( oddanie w posiadanie zależne) jest chyba też formą jej władania (samoistnego)...
...
Czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ?...
Witam, otrzymałem zaoczny wyrok sądu czyli w posiedzeniu niejawnym o alimenty i zostało przyznane na córki po 800zł czyli 1600zł na dwie. Jest to dla mnie kwota bardzo wysoka gdyż jestem w jednym z gorszych momentów swojego życia, posiadam jeszcze kredyty I raty do spłacenia a sam też muszę z czegoś żyć...z tego co przeczytałem mam 7 dni na zażalenie, czy jest ktoś kto wie jak dobrze napisać to zażalenie? I czy w zażaleniu mogę napisać informacje...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: