Odwołanie darowizny.

Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od niej działkę na początku zeszłego roku. Czy może to zrobić i jak to zrobić?
anonim cytuj
08-02-2024
Doprecyzuj, darowała po podziale działkę gruntową niezabudowaną?
Dom należy nadal do matki?

anonim cytuj
08-02-2024
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy zawierali jakąkolwiek umowę oprócz słownej... Jednak od siostry dowiedziałam się, że płacą za wodę i prąd co drugi miesiąc. Mieli też zabrać rodziców do nowo budowanego domu (moja mama postawiła go), zapewnić im mieszkanie ale z tego co wiem chyba do tego i tak by nie doszło przez żonę brata. Nic więcej i nic w domu nie robią. Rodzice chcą odwołać swoją decyzje przez to, że właściwie oni ich utrzymują, a brat z żoną tylko wszczynają awantury gdy muszą coś zrobić. Wczoraj stwierdzili, że nie chcą ich dłużej utrzymywać bo ich samych na to nie stać. Dosłownie mój tata zabrał z rąk żony brata cukier, który kupił i za to dostał od niej z pięści w twarz. To już przesądziło wszystko....

anonim cytuj
08-02-2024
Nie doczytałem się rażącej niewdzięczności. W/g mnie brak podstaw by odwołać Darowiznę (art. 898 kc) Niewdzięczność musi być obiektywna a nie subiektywna. Upoważnienie należy wypowiedzieć pisemnie! SMS i dzwonienie to mało.
Wypowiedzieć ustną Umowę użyczenia i zacząć naliczać czynsz w/g stawek rynkowych, też pisemnie i wszystko za zpo.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Ślub a próg podatkowy
Moja narzeczona nie pracuje więc nie ma dochodu. Mój dochód roczny przekracza 120 tys. Znajomy doradził mi że jeśli wezmę ślub cywilny w styczniu 2023 to od stycznia 2024 będziemy mieli większy próg podatkowy. Mam pytanie czy jeśli wezmę ślub cywilny w grudniu 2022 to w styczniu 2023 będę miał już większy próg?...
Zwrot zadatku.
Dzień dobry, Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć w...
Oradziez
Mam maly problem i zaluze ze cos takiego zrobipam chcialam byc piekna(choruje na depresje) i kradlam kosmetyki suma wynosi 660 zl czy ktos moze mi powie co moze mnie spotkac boje sie wiem glupia bylam...
Urlop na żądanie
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z nadgodzinami, a mianowicie: Zostało mi jeszcze do wykorzystania 100h urlopu, pracuję w systemie 12godzinnym. W tym miesiącu z powodu braku personelu wzięłam dwie dodatkowe zmiany. Teraz byłam zmuszona wziąć urlop na żądanie, zgłosiłam odpowiednim osobom, załatwiłam zastępstwo. Pytanie moje brzmi: Czy pracodawca może nie zapłacić mi za jedną zmianę nadprogramową w zamian za urlop na żąd...

Wyszukiwarka