Odwołanie darowizny.

Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od niej działkę na początku zeszłego roku. Czy może to zrobić i jak to zrobić?
anonim cytuj
08-02-2024
Doprecyzuj, darowała po podziale działkę gruntową niezabudowaną?
Dom należy nadal do matki?

anonim cytuj
08-02-2024
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy zawierali jakąkolwiek umowę oprócz słownej... Jednak od siostry dowiedziałam się, że płacą za wodę i prąd co drugi miesiąc. Mieli też zabrać rodziców do nowo budowanego domu (moja mama postawiła go), zapewnić im mieszkanie ale z tego co wiem chyba do tego i tak by nie doszło przez żonę brata. Nic więcej i nic w domu nie robią. Rodzice chcą odwołać swoją decyzje przez to, że właściwie oni ich utrzymują, a brat z żoną tylko wszczynają awantury gdy muszą coś zrobić. Wczoraj stwierdzili, że nie chcą ich dłużej utrzymywać bo ich samych na to nie stać. Dosłownie mój tata zabrał z rąk żony brata cukier, który kupił i za to dostał od niej z pięści w twarz. To już przesądziło wszystko....

anonim cytuj
08-02-2024
Nie doczytałem się rażącej niewdzięczności. W/g mnie brak podstaw by odwołać Darowiznę (art. 898 kc) Niewdzięczność musi być obiektywna a nie subiektywna. Upoważnienie należy wypowiedzieć pisemnie! SMS i dzwonienie to mało.
Wypowiedzieć ustną Umowę użyczenia i zacząć naliczać czynsz w/g stawek rynkowych, też pisemnie i wszystko za zpo.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Mandat za brak legitymacji do biletu.
Wczoraj jechałam pociągiem do Łodzi kupiłam bilet ulgowy ponieważ skan/zdjęcie legitymacji miałam w telefonie, po pokazaniu panu zdjęcia nawet nie spojrzał na zdjęcie i powiedział że to nie jest dokument dostałam mandat 137zł+ opłatę za bilet normalny. Nigdy nikt nie robił z tego problemu i bez problemu uznawali zdjęcie. Czy jest sens się odwoływać od tego?...
Wniosek o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu maloletniego
Dzień dobry, Mam problem . Dowiedziałam się , że jestem spadkobiercą po bratanku dziadka. Człowieka na oczy nie widzialam, nie wiedziałam o istnieniu do momentu otrzymania pisma z sądu. W sądzie toczy się rozprawa o nabycie spadku przez gminę , na której zmarły zostawił stary domek i działeczkę. Od momentu jego śmierci rosną zaleglosci podatkowe.Rodzina mieszkająca tam odrzuciła spadek, to mnie zaniepokoiło i też odrzuciłam. Teraz mam problem ...
Sprawa spadkowa.
Mój syn z którym nie utrzymuję już kontaktu jest strasznie zadłużony ( parabanki, banki, pożyczki prywatne). Aktualnie wyjechał gdzieś po za granice kraju i ani myśli wracać ani spłać zobowiązań. Moje pytanie jest następujące, co mogę zrobić w tej sprawie aby w poźniejszych fazach komornik i inne instytucje nie czepiały się mnie. Wydziedziczenie, spisanie innego aktu u notariusza etc....
Zmiana nazwy stanowiska.
Dzień dobry, od 1.12.2023 pracodawca wdrożył nowy regulamin wynagradzania, porządkując i zmieniając tym samym nazwy stanowisk. Np. pracownik na kategorii zaszeregowania 10 do tej pory miał nazwe stanowiska Starszy Specjalista ds. ..., od 1.12 będzie miał nazwe stanowiska Specjalista ds. .... . Regulamin został ogłoszony. Jak w tej sytuacji nalezy wdrożyć nowe nazwy stanowisk? Czy ogłoszenie samego regulaminu jest wystarczające czy trzeba podpisyw...

Wyszukiwarka