Czy komornik może zająć całą wypłatę?

Mam pytanie w imieniu męża czy komornik może zająć całą wypłatę? Na chwilę obecną to mąż utrzymuje naszą 5. Proszę o rzetelne odpowiedzi. Pracuje na umowie o pracę na czas nie określony, zadłużenie wynikłe z niezapłaconej pożyczki pozabankowej.
anonim cytuj
11-04-2024
Nie, jeżeli zadłużenie nie jest alimentacyjne to komornik zajmuje wynagrodzenie w wysokości 50% jednakże kwota najniższej krajowej jest kwota zwolniona z egzekucji.
Przykład.
Mąż zarabia najniższa krajowa +/- 3222 zł
Komornik nie zabierze nic(chyba że dłużnik wyrazi zgodę na potrącenie)
Mąż zarabia 4000 zł
Pracodawca przekaże do komornika kwotę +/- 778 zł.
Mąż zarabia 10 000 zł to pracodawca do komornika przekazuje tylko 50% czyli 5000 zł a pozostała kwota jest wypłacana jako wynagrodzenie.
W przykładzie powyżej zastosowałem kwoty netto.

anonim cytuj
11-04-2024
Czyli co zrobić w przypadku gdy cała kwota jest zablokowana na koncie bankowym?

anonim cytuj
11-04-2024
To ja jeszcze spytam czy przed wpływem tych środków, na koncie były jakieś pieniądze? Chodzi o stan na 1 dzień miesiąca.

anonim cytuj
11-04-2024
Nie, nie było.

anonim cytuj
11-04-2024
Proszę udać się do banku i do komornika. U komornika należy napisać skąd są wpływy i w jakiej kwocie, w tym wypisać jeżeli wpływają świadczenia 800+ i tym podobne. W niektórych bankach również trzeba wypisać pismo. I oczywiście środki możliwe w zależności od banku będzie można wypłacać tylko w kasie.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy częsta zmiana partnerek przez ojca i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację?
Wg relacji dziecka (6 lat), ojciec mniej więcej co roku przedstawia mu nową kobietę z którą się spotyka. Czy tak częsta zmiana partnerek i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację? Czy to może być powód do ustalenia kontaktów wyłącznie w obecności ojca lub ich ograniczenia?...
Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali, czy mam podstawę aby domagać się odszkodowania od sali zabaw?
Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali lądujac na proste nogi doznała nadwyrężenia ścięgien w obu nogach. Prześwietlenie, dwie wizyty na Sor tydzień po tygodniu. Obecnie drugi tydzień porusza się tylko o kulach. Nie chodzi do szkoły, na zajęcia dodatkowe itd. Zjeżdżalnia w sali zabaw jest dosyć stroma, może budzić obawy co do bezpieczenstwa - nasze wzbudziła za późno. Moje pytanie: czy mam podstawę aby domagać s...
Czy mogę nie posyłać dziecka do ojca, pomimo ustanowionych spotkań przez sąd?
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam ...
Wyprowadzka bez zachowania okresu wypowiedzenia
Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjd...

Wyszukiwarka