Czy komornik może zająć całą wypłatę?

Mam pytanie w imieniu męża czy komornik może zająć całą wypłatę? Na chwilę obecną to mąż utrzymuje naszą 5. Proszę o rzetelne odpowiedzi. Pracuje na umowie o pracę na czas nie określony, zadłużenie wynikłe z niezapłaconej pożyczki pozabankowej.
anonim cytuj
11-04-2024
Nie, jeżeli zadłużenie nie jest alimentacyjne to komornik zajmuje wynagrodzenie w wysokości 50% jednakże kwota najniższej krajowej jest kwota zwolniona z egzekucji.
Przykład.
Mąż zarabia najniższa krajowa +/- 3222 zł
Komornik nie zabierze nic(chyba że dłużnik wyrazi zgodę na potrącenie)
Mąż zarabia 4000 zł
Pracodawca przekaże do komornika kwotę +/- 778 zł.
Mąż zarabia 10 000 zł to pracodawca do komornika przekazuje tylko 50% czyli 5000 zł a pozostała kwota jest wypłacana jako wynagrodzenie.
W przykładzie powyżej zastosowałem kwoty netto.

anonim cytuj
11-04-2024
Czyli co zrobić w przypadku gdy cała kwota jest zablokowana na koncie bankowym?

anonim cytuj
11-04-2024
To ja jeszcze spytam czy przed wpływem tych środków, na koncie były jakieś pieniądze? Chodzi o stan na 1 dzień miesiąca.

anonim cytuj
11-04-2024
Nie, nie było.

anonim cytuj
11-04-2024
Proszę udać się do banku i do komornika. U komornika należy napisać skąd są wpływy i w jakiej kwocie, w tym wypisać jeżeli wpływają świadczenia 800+ i tym podobne. W niektórych bankach również trzeba wypisać pismo. I oczywiście środki możliwe w zależności od banku będzie można wypłacać tylko w kasie.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Co zrobić gdy wycena szkody jest za niska?
Pan wjechał w mój samochód. Wina tego mężczyzny. Ubezpieczyciel wyliczył szkodę na 600 zł, zaproponował 1 000 zł Byłam w 3 warsztatach i każdy "startuje" z naprawą od 2 500 tyś. Niby szkoda mała bo 3 elementy porysowane, ale jak tłumaczą każdy trzeba zdjąć, zrobić, założyć. Takie koszta i już. Zgodzę się na zaproponowaną kwotę przez ubezpieczyciela to nie starczy mi na zrobienia szkody. Jak do tego podejść? Co zrobić?...
Fanpage na Facebooku chce mnie zgłosić za naruszenie praw autorskich do prokuratury
Dzień dobry, Na jednej z grup znalazłem post, gdzie jeden z członków wytyka fanpagowi błędy edukacyjne w opiece nad zwierzętami. Potwierdza to screenshotami. Na drugiej grupie dosłownie cytowałam tekst tamtego chłopaka i wrzuciłam takie same screenshoty z fanpaga (które on zrobił) Teraz fanpage grozi mi, że pójdzie do prokuratury za naruszenie praw autorskich. Pisze do mnie, że przekazane informację są nieprawdziwe, a udostepnianie bez jej zg...
Kiedy pracodawca może zmniejszyć wynagrodzenie?
Jeśli pracuje na umowie zlecenie i okres rozliczenia mam miesięczny, czy pracodawca może mi uciąć godziny pracy z wynagrodzenia na podstawie wcześniej „wypłaconych, a nie wypracowanych” godzin? Zostało mi ucięte wynagrodzenie za 40h w rozliczeniu marcowym, za styczeń i luty. Kolejne pytanie jak ten zapis rozumieć? Zmianie ulega punkt 3.1. umowy zlecenia obowiązującej od dnia 01.01.2022 г. dotyczący wynagrodzenia. Strony zgodnie ustalają, że p...
Obniżenie czynszu najmu w zamian za remont.
Planuję wynająć mieszkanie. Chciałbym zaproponować obniżenie z czynszu w zamian za przeprowadzenie remontu. Na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę w konstruowaniu umowy? Czy można zawrzeć umowę na czas określony np. na 2 lub 3 lata i ustalić obniżony czynsz w pierwszym roku, a później jego podniesienie (np. 200-300%)? Czy może być jakiś problem z US? Jeżeli będę odprowadzał podatek z faktycznie płaconego czynszu (który jest niższy niż rynkowy)?...

Wyszukiwarka