Czy komornik może zająć całą wypłatę?

Mam pytanie w imieniu męża czy komornik może zająć całą wypłatę? Na chwilę obecną to mąż utrzymuje naszą 5. Proszę o rzetelne odpowiedzi. Pracuje na umowie o pracę na czas nie określony, zadłużenie wynikłe z niezapłaconej pożyczki pozabankowej.
anonim cytuj
11-04-2024
Nie, jeżeli zadłużenie nie jest alimentacyjne to komornik zajmuje wynagrodzenie w wysokości 50% jednakże kwota najniższej krajowej jest kwota zwolniona z egzekucji.
Przykład.
Mąż zarabia najniższa krajowa +/- 3222 zł
Komornik nie zabierze nic(chyba że dłużnik wyrazi zgodę na potrącenie)
Mąż zarabia 4000 zł
Pracodawca przekaże do komornika kwotę +/- 778 zł.
Mąż zarabia 10 000 zł to pracodawca do komornika przekazuje tylko 50% czyli 5000 zł a pozostała kwota jest wypłacana jako wynagrodzenie.
W przykładzie powyżej zastosowałem kwoty netto.

anonim cytuj
11-04-2024
Czyli co zrobić w przypadku gdy cała kwota jest zablokowana na koncie bankowym?

anonim cytuj
11-04-2024
To ja jeszcze spytam czy przed wpływem tych środków, na koncie były jakieś pieniądze? Chodzi o stan na 1 dzień miesiąca.

anonim cytuj
11-04-2024
Nie, nie było.

anonim cytuj
11-04-2024
Proszę udać się do banku i do komornika. U komornika należy napisać skąd są wpływy i w jakiej kwocie, w tym wypisać jeżeli wpływają świadczenia 800+ i tym podobne. W niektórych bankach również trzeba wypisać pismo. I oczywiście środki możliwe w zależności od banku będzie można wypłacać tylko w kasie.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Kupujący twierdzi, że samochód posiadał wadę ukrytą.
Dzień dobry, Sprzedałem samochód rocznik 2012 z przebiegiem ponad 200 tyś. km. Samochód był sprawny, regularnie serwisowany bez żadnych widocznych wycieków oleju (samochód cały czas stał w tym samym miejscu, gdzie nie ma nawet kropli oleju). Kupujący postanowił niedawno obejrzeć silnik od spodu. Zdjął plastikową osłonę silnika i twierdzi, że gdzieś cieknie olej, ale nie wie gdzie - dopiero to sprawdzi. Twierdzi, że nie mogłem wiedzieć o wyciek...
rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...
Kupno nieruchomości podczas rozwodu.
Sprawa wygląda następująco i w zasadzie jest dosyć pilna dlatego proszę o poradę, przyjaciółka chce zakupić mieszkanie natomiast jest w trakcie rozwodu (w zasadzie to dopiero początek bo dostała tylko pismo) nie chce brać tego mieszkania na siebie ponieważ w razie podziału majątku zapewne część będzie należała się jej jeszcze obecnemu mężowi, chciała zakupić je (za gotówkę) do czasu zakończenia procesu na jednego z rodziców, i tutaj zaczynają się...
Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...

Wyszukiwarka