Czy komornik może zająć całą wypłatę?

Mam pytanie w imieniu męża czy komornik może zająć całą wypłatę? Na chwilę obecną to mąż utrzymuje naszą 5. Proszę o rzetelne odpowiedzi. Pracuje na umowie o pracę na czas nie określony, zadłużenie wynikłe z niezapłaconej pożyczki pozabankowej.
anonim cytuj
11-04-2024
Nie, jeżeli zadłużenie nie jest alimentacyjne to komornik zajmuje wynagrodzenie w wysokości 50% jednakże kwota najniższej krajowej jest kwota zwolniona z egzekucji.
Przykład.
Mąż zarabia najniższa krajowa +/- 3222 zł
Komornik nie zabierze nic(chyba że dłużnik wyrazi zgodę na potrącenie)
Mąż zarabia 4000 zł
Pracodawca przekaże do komornika kwotę +/- 778 zł.
Mąż zarabia 10 000 zł to pracodawca do komornika przekazuje tylko 50% czyli 5000 zł a pozostała kwota jest wypłacana jako wynagrodzenie.
W przykładzie powyżej zastosowałem kwoty netto.

anonim cytuj
11-04-2024
Czyli co zrobić w przypadku gdy cała kwota jest zablokowana na koncie bankowym?

anonim cytuj
11-04-2024
To ja jeszcze spytam czy przed wpływem tych środków, na koncie były jakieś pieniądze? Chodzi o stan na 1 dzień miesiąca.

anonim cytuj
11-04-2024
Nie, nie było.

anonim cytuj
11-04-2024
Proszę udać się do banku i do komornika. U komornika należy napisać skąd są wpływy i w jakiej kwocie, w tym wypisać jeżeli wpływają świadczenia 800+ i tym podobne. W niektórych bankach również trzeba wypisać pismo. I oczywiście środki możliwe w zależności od banku będzie można wypłacać tylko w kasie.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
Odrzucenie spadku zrobić przez notariusza?
Cześć. Ponad pół roku temu zmarzłam mi babcia, około roku temu działek. Dzisiaj moja mama miała sprawę o odrzucenie spadku (długów) za babcie, 30go ma za dziadka - w sądzie. Teraz będę musiała zrzec się ja, czy moje dzieci (małe) również? Jak mam to załatwić przez notariusza? Sąd? Jakie są koszta? Jakich papierów potrzebuje? ...
Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ?
Prosze o informacje ,poradę. Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ? Dla byłego własciciela ubezpieczyciel przygotowal oferte (dalsza) na OC, której 1 rata jest płatna do 22listopada. Co w sytuacji jeśli ta umowa nie będzie wymówiona ale pierwsza rata za składkę będzie wpłacona pózniej, powiedzmy tydzień pozniej, niz okreslona data wplaty? Czy auto jest w tej sytuacji wciąż ubezpieczone ...
Kaucja za rezerwacje mieszkania.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...

Wyszukiwarka