Czy komornik może zająć całą wypłatę?

Mam pytanie w imieniu męża czy komornik może zająć całą wypłatę? Na chwilę obecną to mąż utrzymuje naszą 5. Proszę o rzetelne odpowiedzi. Pracuje na umowie o pracę na czas nie określony, zadłużenie wynikłe z niezapłaconej pożyczki pozabankowej.
anonim cytuj
11-04-2024
Nie, jeżeli zadłużenie nie jest alimentacyjne to komornik zajmuje wynagrodzenie w wysokości 50% jednakże kwota najniższej krajowej jest kwota zwolniona z egzekucji.
Przykład.
Mąż zarabia najniższa krajowa +/- 3222 zł
Komornik nie zabierze nic(chyba że dłużnik wyrazi zgodę na potrącenie)
Mąż zarabia 4000 zł
Pracodawca przekaże do komornika kwotę +/- 778 zł.
Mąż zarabia 10 000 zł to pracodawca do komornika przekazuje tylko 50% czyli 5000 zł a pozostała kwota jest wypłacana jako wynagrodzenie.
W przykładzie powyżej zastosowałem kwoty netto.

anonim cytuj
11-04-2024
Czyli co zrobić w przypadku gdy cała kwota jest zablokowana na koncie bankowym?

anonim cytuj
11-04-2024
To ja jeszcze spytam czy przed wpływem tych środków, na koncie były jakieś pieniądze? Chodzi o stan na 1 dzień miesiąca.

anonim cytuj
11-04-2024
Nie, nie było.

anonim cytuj
11-04-2024
Proszę udać się do banku i do komornika. U komornika należy napisać skąd są wpływy i w jakiej kwocie, w tym wypisać jeżeli wpływają świadczenia 800+ i tym podobne. W niektórych bankach również trzeba wypisać pismo. I oczywiście środki możliwe w zależności od banku będzie można wypłacać tylko w kasie.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. Informacja o chęci wypowiedzenia umowy prawdopodobnie z powodu podwyżki na którą się nie zgodziliśmy.
Dzień dobry, mam pytanie. Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. 31 lipca dostalismy informacje o chęci wypowiedzenia umowy wynajmu mieszkania. Na zdjęciu wypowiedzenia znajduje się brak powodu, jednak zakładam, że wynika to z chęci podwyżki o 150% podwyżki czynszu, na którą się nie zgodziliśmy. Moje pytanie brzmi: Czy wypowiedzenie jest skuteczne? Czy istnieje coś takiego jak umowa na czas nieokreślony z jednomiesięcznym wypowie...
Rozwiązanie umowy dożywocia.
Jakiś czas temu została zawarta umowa dożywocia pomiędzy X i Y. X jednak pragnąłby wyprowadzić się z darowanemu Y mieszkania i zamieszkać gdzie indziej. W związku z tym X i Y chcieliby dobrowolnie rozwiązać umowę dożywocia, tak aby sprzedać mieszkanie po rynkowej cenie, by X mógł kupić inne. Czy sądy mogą rozwiązać umowę w takim przypadku? Czy też można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadku rażącego naruszenia postanowień przez jedną ze stron/p...
Prezes może zmusić do wzięcia urlopu bezpłatnego?
Witam, jeżeli pracownik jest na okresie wypowiedzenia do końca grudnia i w okresie świątecznym firma stoi, będzie "zamknięta" na cztery spusty a pracownik będący w okresie wypowiedzenia nie ma urlopu - co w takiej sytuacji? Prezes może zmusić do wzięcia urlopu bezpłatnego?...
Jak sprawdzić czy to darowizna?
Będę wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytanie: czy po około 42-44 latach można sprawdzić czy działkę w której posiadaniu jest mój wujek on sam nabył czy dostał od swojego ojca? Wujek oczywiście twierdzi że ją kupił, ale dziadek jeszcze dwóm swoim synom w akcie darowizny dał działki tylko ten jeden twierdzi że ją odkupił od ojca. Dziadek zmarł miesiąc temu, nie zostawił testamentu a z tego co czytałam to jest to różnica przy us...

Wyszukiwarka