ojciec dziecka ma niebieską kartę

Witam mam pytanie jak wyjadę z dzieckiem do mamy maz ma niebieska kartę złożyłam o powierzenie praw do dziecka. Jak przyjedzie z policją owo mam obowiązek dać mu dziecko? Jeszcze toczy się sprawa w Rybniku o znęcanie się psychiczne i fizyczne.
anonim cytuj
18-07-2020
Złóż do sądu wniosek o zabezpieczenie miejsca zamieszkania dziecka jako każde miejsce zamieszkania matki.

anonim cytuj
18-07-2020
Jeżeli ma pełnię praw do dziecka i kontakty nie zostały uregulowane sądownie masz obowiązek umożliwić mu spotkania z dzieckiem.

anonim cytuj
18-07-2020
Jezeli NIE MA uregulowanych sądownie kontaktow to nawet jeśli delikwent wezwie policje ze odmawia mu Pani kontaktu z dzieckiem to nic nie wskóra, jak najszybciej musi Pani zlozyc o uregulowanie kontaktow ( jesli sa dowody to jak najbardziej kontakty w miejscu zamieszkania dziecka i pod nadzorem) i ustalenie miejsca pobytu dziecka zawsze przy Pani

anonim cytuj
18-07-2020
Witam mam pytanie jak wyjadę z dzieckiem do mamy maz ma niebieska kartę złożyłam o powierzenie praw do dziecka. Jak przyjedzie z policją owo mam obowiązek dać mu dziecko? Jeszcze toczy się sprawa w Rybniku o znęcanie się psychiczne i fizyczne.

Niebieska karta to dokument potwierdzający, że interweniowały służby wobec osoby podejrzanej o stosowanie przemocy w rodzinie. W świetle przepisów polskiego prawa, jeśli nie ma jeszcze orzeczenia sądu w sprawie kontaktów czy prawa rodzicielskiego, nie jest Pani zobowiązana do przekazania dziecka ojcu, zwłaszcza jeśli istnieją obawy o jego bezpieczeństwo.

Złóż do sądu wniosek o zabezpieczenie miejsca zamieszkania dziecka jako każde miejsce zamieszkania matki.

To ważne. Aby zabezpieczyć sytuację dziecka i zagwarantować mu stabilność, możecie skierować do sądu wniosek o tymczasowe zabezpieczenie miejsca zamieszkania dziecka. W takim wniosku warto wskazać na wszelkie okoliczności potwierdzające, że pozostawanie dziecka z matką jest w jego najlepszym interesie, w tym informacje o niebieskiej karcie oraz toczącej się sprawie o znęcanie.

Jeżeli ma pełnię praw do dziecka i kontakty nie zostały uregulowane sądownie masz obowiązek umożliwić mu spotkania z dzieckiem.

Dokładnie, jeśli nie ma orzeczenia sądowego ograniczającego prawa rodzicielskie ojca, w teorii ma on takie same prawa do dziecka jak matka. Jednak, w sytuacji, gdy istnieją konkretne zagrożenia dla bezpieczeństwa dziecka, można się bronić przed egzekwowaniem tych praw do momentu wydania orzeczenia sądowego.

Jezeli NIE MA uregulowanych sądownie kontaktow to nawet jeśli delikwent wezwie policje ze odmawia mu Pani kontaktu z dzieckiem to nic nie wskóra, jak najszybciej musi Pani zlozyc o uregulowanie kontaktow ( jesli sa dowody to jak najbardziej kontakty w miejscu zamieszkania dziecka i pod nadzorem) i ustalenie miejsca pobytu dziecka zawsze przy Pani

Zgadza się. Aby uniknąć niejasności i konfliktów w przyszłości, warto jak najszybciej zwrócić się do sądu z wnioskiem o uregulowanie kontaktów. Można w nim wnioskować o kontakty w obecności osoby zaufanej lub specjalisty, jeśli istnieją powody do obaw o bezpieczeństwo dziecka podczas tych spotkań.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

zerwanie umowy o wynajem
Kolega wynajał mieszkanie ma umowie do sierpnia natomiast znalazł tańsze mieszkanie dzień po podpisaniu umowy za 300 zł a tam mam umowe za 800 miesiecznie właściciel twierdzi że nie ma prawa zerwać umowy i musi mu płacić za wynajete mieszkanie do sierpnia... czy Kolega ma prawo zerwać umowę?...
Zrzeczenie się spadku za życia
Dzień dobry. Jak mogę za życia matki, zrzec się po niej spadku, jak i uchronić się przed płaceniem alimentów na nią. Czy istnieje w ogóle taka możliwość. Po prostu nie utrzymuje z nią kontaktu, relacji żadnych nie mamy. A po prostu wiem jakie są sądy w Polsce, a chce się zabezpieczyć przed płaceniem alimentów na matkę....
Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...
Spadek w postaci nieruchomości.
Mój tata nie miał świadomości że dostał w spadku od swojej mamy nieruchomość. Po około 3 latach od postanowienie sądu w tej sprawie dostał od US wezwanie do złożenia zeznania SD-3. Rozumiem, że to dlatego że nie złożył zeznania SD-Z2 w terminie pół roku po postanowieniu sądu. 1. Czy można w jakiś sposób powoływać się na to, że tata nie był świadomy że odziedziczył ten majątek? 2. Czy można napisać pismo do US by zastosowano jednak SD-Z2 z teg...

Wyszukiwarka