ojciec dziecka ma niebieską kartę

Witam mam pytanie jak wyjadę z dzieckiem do mamy maz ma niebieska kartę złożyłam o powierzenie praw do dziecka. Jak przyjedzie z policją owo mam obowiązek dać mu dziecko? Jeszcze toczy się sprawa w Rybniku o znęcanie się psychiczne i fizyczne.
anonim cytuj
18-07-2020
Złóż do sądu wniosek o zabezpieczenie miejsca zamieszkania dziecka jako każde miejsce zamieszkania matki.

anonim cytuj
18-07-2020
Jeżeli ma pełnię praw do dziecka i kontakty nie zostały uregulowane sądownie masz obowiązek umożliwić mu spotkania z dzieckiem.

anonim cytuj
18-07-2020
Jezeli NIE MA uregulowanych sądownie kontaktow to nawet jeśli delikwent wezwie policje ze odmawia mu Pani kontaktu z dzieckiem to nic nie wskóra, jak najszybciej musi Pani zlozyc o uregulowanie kontaktow ( jesli sa dowody to jak najbardziej kontakty w miejscu zamieszkania dziecka i pod nadzorem) i ustalenie miejsca pobytu dziecka zawsze przy Pani

anonim cytuj
18-07-2020
Witam mam pytanie jak wyjadę z dzieckiem do mamy maz ma niebieska kartę złożyłam o powierzenie praw do dziecka. Jak przyjedzie z policją owo mam obowiązek dać mu dziecko? Jeszcze toczy się sprawa w Rybniku o znęcanie się psychiczne i fizyczne.

Niebieska karta to dokument potwierdzający, że interweniowały służby wobec osoby podejrzanej o stosowanie przemocy w rodzinie. W świetle przepisów polskiego prawa, jeśli nie ma jeszcze orzeczenia sądu w sprawie kontaktów czy prawa rodzicielskiego, nie jest Pani zobowiązana do przekazania dziecka ojcu, zwłaszcza jeśli istnieją obawy o jego bezpieczeństwo.

Złóż do sądu wniosek o zabezpieczenie miejsca zamieszkania dziecka jako każde miejsce zamieszkania matki.

To ważne. Aby zabezpieczyć sytuację dziecka i zagwarantować mu stabilność, możecie skierować do sądu wniosek o tymczasowe zabezpieczenie miejsca zamieszkania dziecka. W takim wniosku warto wskazać na wszelkie okoliczności potwierdzające, że pozostawanie dziecka z matką jest w jego najlepszym interesie, w tym informacje o niebieskiej karcie oraz toczącej się sprawie o znęcanie.

Jeżeli ma pełnię praw do dziecka i kontakty nie zostały uregulowane sądownie masz obowiązek umożliwić mu spotkania z dzieckiem.

Dokładnie, jeśli nie ma orzeczenia sądowego ograniczającego prawa rodzicielskie ojca, w teorii ma on takie same prawa do dziecka jak matka. Jednak, w sytuacji, gdy istnieją konkretne zagrożenia dla bezpieczeństwa dziecka, można się bronić przed egzekwowaniem tych praw do momentu wydania orzeczenia sądowego.

Jezeli NIE MA uregulowanych sądownie kontaktow to nawet jeśli delikwent wezwie policje ze odmawia mu Pani kontaktu z dzieckiem to nic nie wskóra, jak najszybciej musi Pani zlozyc o uregulowanie kontaktow ( jesli sa dowody to jak najbardziej kontakty w miejscu zamieszkania dziecka i pod nadzorem) i ustalenie miejsca pobytu dziecka zawsze przy Pani

Zgadza się. Aby uniknąć niejasności i konfliktów w przyszłości, warto jak najszybciej zwrócić się do sądu z wnioskiem o uregulowanie kontaktów. Można w nim wnioskować o kontakty w obecności osoby zaufanej lub specjalisty, jeśli istnieją powody do obaw o bezpieczeństwo dziecka podczas tych spotkań.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek.
Dzień dobry. Piszę w imieniu cioci. W lipcu 2018 roku zmarł mój dziadek, a w lutym tego roku zmarła babcia (rodzice cioci). Ciocia posiada dwie siostry (jedna jest moją matką). We trzy u notariusza przyjęły spadek po dziadkach (po dziadku nie było przeprowadzone postępowanie spadkowe od razu po śmierci, tylko po tych 4,5 roku). W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie i o nie właśnie chodzi. Moja matka podpisała swoim siostrom oświadczeni...
rozwiązanie umowy o prace, urlop itp. kwestie
Dzień dobry kilka pytań do obeznanych w temacie 1). umowa na czas nieokreślony. Jestem zmuszony rozwiązać umowę z pracodawca w jak najdogodniejszej dla mnie formie. Mam urlop zaległy za 2023 r. w wymiarze 26 dni + z obecnego roku (wypracowany). W przypadku gdybym jutro tj 13.022024 złożył wypowiedzenie, to ile dokładnie należy mi się urlopu za 2024? Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024? 26 dni ...
Sprzedaż udziału.
W 2020 r. zmarła moja mama. Razem z ojciec byli współwłaścicielami domu, lokali komercyjnych, a wszystko na jednej, dużej działce. Pod koniec sierpnia tego roku dowiedziałam się razem z bratem, że ojciec się mocno zadłużył, łącznie jest tego 100 tys. zł. Nie wiemy, na co wydał pieniądze, do domu nic nie kupił (mieszkamy razem). W dniu, w którym nam to powiedział, zjadł dużo tabletek, konieczna była pomoc medyczna. Z SOR-u uciekł i nikt go nie szu...
Wplywy na rachunek bankowy
Dzień dobry, niestety w pewnym momencie wpadłem w problemy finansowe. Na moje konto wpłynęło od osób prywatnych w okresie 4 miesięcy około 50 tysięcy złotych. Chciałem zapytać, czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie? #Podatki #Prawo Cywilne...

Wyszukiwarka